Gruppetto SYKKELSPORT 13-2016

Gruppetto: Du la relativt tidlig opp, hva var det som gjorde at du brått sluttet? Chris Boardman: Det siste forsøket jeg hadde på timesrekorden i 2000 var en privat satsing for å se om jeg kunne slå Eddy Merckx rekord fra 1972. Jeg slo den med 10 meter! Da kunne jeg legge opp med god samvittighet. Det er litt synd den rekorden ikke kan sykles om lenger. Jeg følte også at jeg kom tilbake og ”ryddet” etter meg etter alle de rare syk- lene jeg hadde benyttet under tidligere rekordforsøk. Jeg likte egentlig ikke de rare sittestillingene så godt. Etter år 2000 hvor jeg etter hvert forstod mer og mer av hvorfor jeg slet så vold- somt med å holde følge i stigningene for- svant noe av motivasjonen. Det var mye møkk i sykkelsporten på 1990-tallet og den aktive del av karrieren ble parkert i bagasjen. Gruppetto: Du har vært delaktig i Eng- lands utrolige framgang - spesielt på bane. Hvordan kom det i gang? Chris Boardman: En liten stund etter jeg hadde lagt ble jeg kontaktet av British Cycling som ville ha meg med på et pro- sjekt for å satse mot kommende store mesterskap på banen. Peter Keene hadde en spennende plan, og da Dave Brailsford ble satt til å styre det hele var jeg nokså sikker på at dette ville bli en skikkelig satsing. Det skulle ikke stå på ressurser. Det var utrolig å få beskjed om ikke å tenke på økonomi eller raske prestasjoner - alt skulle rettes inn mot OL. Jeg kom i også i kontakt med Bradley Wiggins som var nær ved å gi seg allerede før han tok sitt første VM-gull. Det ble et spennende samarbeid og har gitt stor suksess. Gruppetto: Eget sykkelmerke, og naturlig nok mange tempomodeller. Bare på grunn av egne meritter? Chris Boardman: Ja og nei, spennende med sykkelmerke, men det var på håret at det ble noe av. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gjøre alvor av det selv om tanken hadde slått meg. En dag dumpet det en e-post inn med masse skrivefeil, og det så ikke veldig imponerende ut fra en som ville investere i sykkelproduksjon om jeg ville være med. Så det var litt tilfeldig. (Gruppetto ser fram til å teste de siste modellene til Boardman).

Utstyrsregler for syklene til bruk under rekordforsøk

Med den økende forskjellen mellommoderne sykler og hva som var tilgjengelig på tidspunktet for Merckx rekord (49,431 km), bestemte UCI i 1997 at det skulle være to forskjellige verdensrekorder: 1: UCI Hour Record: Begrenset rytterne til å bruke omtrent det samme utstyret som Merckx gjorde da han satt rekorden i Mexico 1972, uten tempohjelmer, plate- eller tre- eikers hjul, aerodynamiske styre og monocoque rammer (helstøpte karbonrammer).

2: Beste menneskelig innsats: Også kjent som UCI "Absolute" Record hvor moderne utstyr ble tillatt.

Som en følge av regelendringen 1997, ble alle rekorder siden 1972, inkludert Boardmans 56,375 km i 1996, nedgradert til ”Best mennes- kelig innsats” og distansen Eddie Merckx til- bakela i 1972 ble igjen den offisielle UCI rekorden. I 2000 prøvde Boardman seg på UCI-rekorden på en tradisjonell sykkel, og syklet 49,441 km. Merckx med kun 10 meter, en forbedring på 0,02%. I 2005 forbedret Ond ř ej Sosenka Boardmans rekord med 49.700 km. Sosenka hadde i 2001 blitt avslørt i en dopingkontroll, og ble så tatt igjen i 2008. Sistnevnte resulterte i en lang suspensjon som stoppet en tvilsom karriere, som selvfølgelig sår berettiget tvil om gyldigheten av hans rekord. Chris Boarmans Lotus sykkel han satt den endelige rekorden med i 1997.

UCI 2014: Nå er det nye regler for sykler som kan brukes til times-rekorden. Litt enkelt forklart kan man si det er sykler som er likt utstyrt som ordinære temposykler.

Tempo- og triathlonsykler er naturlig for meg som satset på det i mange år. samtidig har vi en tempotradisjon i Eng- land. (Det sykles temporitt på mosjons- nivå hver uke i England. red. anm.) Gruppetto: Forhold til syklingen - savner du konkurransene? Chris Boardman: Nei, egentlig ikke. Miljøet var fint, og jeg fikk mange fine be- kjentskaper, men nå kan jeg ta meg en tur når det passer, og så langt jeg har lyst. Ikke minst kan jeg sette meg ned med en øl og se spennende ritt på TV’n! Gruppetto: Hvordan holder du deg i form nå? Chris Boardman: Nå sykler jeg 3-4 ganger i uken, og mest på sykkelcross. Aldri mer enn to timer. Sykkelcross sykkel er kanskje den mest anvendelige sykkelen for de fleste. Da kan jeg ta en fin grusvei, og samtidig triller det bra nok når jeg

kommer på asfaltveier - er ikke like glad i å sykle i all biltrafikken lenger.

Gruppetto: Etter all suksessen de siste årene har vel interessen også eksplodert i England? Chris Boardman: Det tok virkelig av i 2007, og det har økt siden det. Nå har det flatet ut. Det har blitt mote, og som vi vet forandrer moten seg hele tiden. Gruppetto: Hva med den nye trenden du ser i mellom- og Syd-Europa hvor turritt virkelig er kultur. Har dere kommet dit i England? Chris Boardman: Tja, vi kommer etter. Stadig flere er ute og sykler uten at det er så viktig hvor fort det går. Det er en veldig bra utvikling. Det blir flere og flere sykkelveier som gjør det gradvis bedre å være syklist, men det er mye valgflesk i dette. Hmm, låter ikke helt ukjent! G # 13 GRUPPETTO 33

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease