Gruppetto SYKKELSPORT 13-2016

GIRO D’ITALIA 1979

uheldig tidspunkt. Og det på en etappe hvor deres egen rytter, Roberto Ceruti, hadde gode vinnersjanser. Til tross for at Knut var blitt påkjørt klarte han å avslutte etappen hederlig og lå fortsatt under minuttet bak Saronni. Saronni rullet inn til andreplass på etappen, kun slått av Ceruti fra Magniflex. Etter målgang var det flere som mente at det hadde fo- regått ufint spill, inkludert Moser. En slagen mann har jo ingenting å tape på å prøve å fremstille sin erkefiende som en som gjør lugubre avtaler. Ingenting skjedde, Torriani var kanskje villig til å ofre Moser ennå et år så lenge han fikk en italiener på toppen av pallen. F or vår kjære Knut Knudsen ble dette slutten på 79-utgaven av Giro D’Italia. Han stilte til start dagen etterpå men måtte bryte. En «uheldig dytt» av en følgebil fra en konkurrent tok den rosa trøya fra Knudsen. Med en tempo igjen på pro- grammet var det mye som tydet på at 1979 var året da en nordmann kunne ha vunnet en Grand Tour. For Knut sin del ble Italia et land han satte pris på å bo, og å konkurre i. Han endte til slutt opp med 6 etap- peseire i Giroen i tillegg til sammenlagtseiren i Tirreno - Adriatico. H vorvidt den eneveldige Torriani hadde noe med krasjen å Her er alle tre med Guiseppe Saronni i front foran Moser og Knudsen.

gjøre vet man selvsagt ikke. Men hvis vi velger å anta det er korrekt kunne Giroen ha endt opp med å ha blitt Det store rittet i Norge. Alle sykkelroman- tikere vet jo at Giroen er best, bare spør Bradley Wiggings. Hadde ikke Knudsen blitt påkjørt hadde NRK eller TV2 vist dette vakre rittet gjen- nom mai og Norge hadde blitt kjent med moderne sykling mye tidligere. Hvis om altså. Det eneste vi kan si med sikkerhet er at

duellen mellom Saronni og Moser fortsatte i mange år, og til slutt klarte de å lage en farse ut av en Giro utgave som gjorde at Moser endelig vant. Rettferdig? Nja, hvem sa at sport er rett- ferdig.

NORSKE GIROSEIRE

Forza!

Kilder Pedalare! Pedalare! av John Foot, Maglia Rosa av Herbie Sykes og Wikipedia.

1975 Knut Knudsen vant den 177 kilometer lange 1. etappen fra Milano til Fiorano Modenese. Han feiret 17. mai (2. etappe) i den rosa ledertrøya.

1977 Knut Knudsen vant den 25 km lange 9. etappen fra Lucca til Pisa (tempoetappe).

1979 Knut Knudsen vant 10. etappe (25 km tempo- etappe fra Lerici til Portovenere).

1981 Knut Knudsen vant den 6 km lange prologen i Trieste (1. etappe i rosa ledertrøye).

1981 Knut Knudsen vant den 35 km lange 13. etappen (tempoetappe) fra Empoli til Montecatini Terme. 1981 Knut Knudsen vant den 42 km lange avsluttende 22. etappen (tempo) fra Soave til Verona.

1984 Dag Erik Pedersen vant den 104 km lange 9. etappen fra Agropoli til Cava de' Tirreni.

1984 Dag Erik Pedersen vant den 198 km lange 16. etappen fra Alessandria - Bardonecchia (klatreetappe).

Dag Erik Pedersens 10. plass fra 1984 er det beste sammenlagtsresultatet i både Giro d´Italia og Tour de France.

1986 Dag Erik Pedersen vant den 260 km lange 15. etappe fra Sauze d'Oulx til Erba.

2003 Kurt Asle Arvesen vant den 200 km lange 10. etappen fra Montecatini Terme til Faenza.

2007 Kurt Asle Arvesen vant den 200 km lange 8. etappen fra Barberino di Mugello - Fiorano Modense. 2007 Thor Hushovd ble egentlig nummer to på den sjuende etappen i 2007. Etappen ble vunnet av Ales- sandro Petacchi som ble utestengt for bruk av astmamedisin under Giroen. 2009 Edvald Boasson Hagen fikk en knallstart på Giro d’Italia med lagtemposeier på første etappe.

2009 - På 7. etappe kom Edvalds første individuelle seier i en 3-ukers tur.

# 13 GRUPPETTO 59

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease