Gruppetto SYKKELSPORT 13-2016

TEST stisykler

Trek Fuel EX 9.8 29

Treks Fuel EX, havner mellom rene XC-sykler og grovere sti- og endurosykler som Remedy og Slash, som vi har testet tidligere. Fuel EX kommer med 29 tommers hjul og som vanlig i forskjellige prisklasser avhengig av materialer og utstyr. Vi har testet 9,8 som plasserer seg som den nest dyreste. Den har full XT-gruppe og demping fra FOX. Noe uvanlig har den ikke Bontrager-hjul, men isteden bunnsolide DT Swiss M1900. Ellers er den utstyrt, som van- lig, med Bontrager-deler. Rock Shox leverer setepinnen. Teknologi Trek er langt fremme i teknologien og kommer stadig opp med noe nytt, enten det er til landevei, terreng eller noe midt i mellom. Fuel EX deler mye av demperopphenget med sine brødre, ABP, Full Floater og Re:aktiv er flotte navn på noen smarte løsninger som gjør Trek sitt demperoppheng til noe av det mest følsomme og samtidig effektive vi har prøvd. ABP, gjør at demperopphenget ikke blir påvirket under bremsing. Full Floater gir en bunnløs følelse. Re:aktiv har Trek utviklet sammen med Fox, og skal hjelpe til med sensitivitet. Den nyeste FIT4 demperen er også noe av det bedre vi har prøvd og klarer å komplementere demperopphenget bak. Sykkelen er også utstyrt med Boost-teknologi, som betyr bredere nav, foran og bak. Dette hjelper de store 29” hjulene til å bli stivere lateralt, samtidig som det er plass til det nye 12-delte SRAM-drivverket Eagle. Utstyr Fuel EX 9.8 er godt utstyrt. XT-gruppen er bunnsolid og et trygt valg som ikke har noen mangler. Trek har valgt å gå for en 2-delt krank. Vi syns det er fornuftig på en slik type sykkel. Det er nok mange nybegynnere (på sti) som velger denne sykkeltypen. De kan ha godt av litt ekstra rekkevidde på utvekslingen. Vi har stort sett bare syklet på 1-delte systemer de siste årene, og faktisk må vi innrømme at 2x11 ikke er så dumt. Det lar deg gire raskere enn et 1-delt system, praktisk når hindringer kommer overraskende på. Istedenfor å gire 5-

6 ganger på kassetten kan du bare slippe kjedet ned på lilleskiva foran og du er klar til å komme deg opp kneika. Hvorfor Trek har valgt DT Swiss fremfor sine egne Bontrager-hjul vet vi ikke. Bontrager- hjulene vi har testet tidligere har vært solide og bra. DT Swiss er på ingen måte noen ned- gradering, kanskje er de hakket bedre. Trolig kan byttet komme av at Bontrager ikke er klare med Boost-teknologien enda, og valget av DT Swiss da var en enklere løsning. Som kunde er det bare en fordel, DT Swiss er holdbart og bunnsolid. I bruk Umiddelbart kjenner man at dette er en lett sykkel. Den er lett å manøvrere rundt, og styrevinkelen som er litt brattere enn på grovere stisykler bidrar til dette. Dempingen er svært progressiv, det vil si at den føles snerten og holder seg godt oppe i vandringen. Sykkelen er derfor trygg og stabil når farten øker og det går brattere nedover. Vi satt opp demperne ved hjelp av Trek sin demperkalkulator, som du finner på nett. Dette ga oss et bra utgangs- punkt, og som vi ikke justerte mye vekk fra. Sykkelen jobber godt med terrenget og klarer å balansere mellom å være sensitiv, og samtidig ikke for myk. Her har dekktrykk og dekkvalg mye å si, og kanskje er det mer å hente på å kjøre slangeløst med grovere dekk. Selv med 29” hjul er det en kompakt sykkel og hjulene er stive. Dette skyldes nok de litt bredere navene og et solid håndverk. Vi liker godt at sykkelen er lav foran. Fulldempede sykler med en del vand- ring har en tendens til å bli høye i fronten, og man tvinges bakover på sykkelen. Dette var ikke noe problem på Fuel Ex, og vi hadde faktisk noen spacere under stemmet. Gir og bremser virker upåklagelig og fullfører sykkelens gode inntrykk. Giret foran gjør at det blir noe mer lyd fra kjedet, men ikke plagsomt. Noe lyd kommer det også fra noen strømper inne i ramma, som rister borti ramma på inn- siden. Heller ikke noe stort problem, og kan løses for de som ikke orker noe lyd fra sykkelen.

Hva skiller denne sykkelen fra andre? Det er ikke noe ekstraordinært med Fuel EX 9.8, men den har heller ingen feil eller mangler. Den føles svært solid og trygg. Demperopp- henget er noe av det beste vi har prøvd og bidrar mye til helhetsinntrykket og at sykkelen føles rask og snerten, samtidig som den takler mye fart og terreng. Rammen og designet er vakkert utført og fargen er spesielt pen i sollys. Konklusjon Trek leverer som vanlig en bunnsolid sykkel som er langt fremme i funksjonalitet. Veldig bra sammensatt og et veldig godt demperopp- heng som gir en leken, rask og trygg sykkel.

94 GRUPPETTO # 13

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease