Gruppetto SYKKELSPORT 18-2017

Stisykling i Østmarka

Turforslag Kort runde via Trasop og Østmarksetra Vanskelighetsgrad: for det meste ganske lett Rute: Trasop-Skøyenputten vestside-Kattep- utten-Ulsrudvann-vest for Solbergvann-lys- løypa-Trasop Distanse: 5,5 km, hvorav ca 75 % sti Rutedetaljer og høydeprofil: www.lomme- kjent.no/ruter/1800997 Utfordringer: få vanskeligheter her, men litt knot og ofte vått i begynnelsen på stien nord- over fra Ulsrudvann. Opptur: kanskje den beste introduksjonen til Østmarka – denne turen har en herlig miks av mye svaberg og tørre og relativt flate barnåls- stier. Stiene går delvis gjennom halvåpen vakker furuskog, på åsryggen mellom Skøyenputten og Solbergvann er det fin utsikt utover Oslo. Strekk med bred sti gir valg- muligheter og variasjon. På vei sørover vest for Skøyenputten er det et nettverk av stier og diverse muligheter for å leke seg og prøve varianter i litt forskjellig vanskelighetsgrad. En tur uten mye klatring, passer for ganske ferske, men også viderekomne syklister, og den kan sykles mange ganger uten at den blir kjedelig.

Østmarkaprofilen Trude Elde, nestleder i IF Frøy

Hun har drevet med stisykling siden 2008, etter at hun meldte seg på Terrengsykkelrittet som en oppkjøring til Birken – uten egentlig å vite at Terrengsykkelrittet er et stiritt! Stisyk- ling ga mersmak, og siden det har hun startet opp som trener for Frøy sin barnegruppe, og fra 2011 startet en egen jente/damegruppe med mål om å introdusere dem for teknisk syk- ling. Hun er blitt med i styret i Frøy i år. -Hva er det som gjør stisykling i Østmarka så bra? -Østmarka har utrolig variert terreng, både flytstier, jobbestier og knotestier. Det er få lange motbakker, og når man kommer på de beste nord/sørgående ryggene er det bare å telle «Smiles pr hour», for her er det både flyt og passe tekniske morsomheter, som utfordrer både kroppen og hodet. -Hvor er din egen favorittsti/ -område? -Mye bra, vanskelig å velge! Jeg løper en del i marka, er også med på orientering, da får jeg sjekket ut en del nye stier, som kanskje kan sykles i etterkant. Jeg trives på smale stier og synes det er verdt å prøve seg utenfor hovedstiene. Bukkeberget/Odden er et spennende område som ligger ganske tett ved bebyggelsen på Bøler. Her kan man sykle flere kilometer på smal singletrack uten å møte et menneske. Perfekt om man trenger en kortreist tur, vil også si det egner seg for barn og nybegynnere. Min absolutte favorittsti starter fra Øgården, litt øst for Rustadsaga. Da tar jeg opp og sør- over og «Blåbærstien», videre sørover på «Den glemte sti» på vestsiden av Langvann, og over Spinneråsen til Sandbakken. Man må ha litt tålmodighet og godta å trille sykkelen et krøkkete parti opp til Spinneren, men er du først oppe, er dette en fantastisk opplevelse. Er ellers begeistret for turen Petersbråtan i sørenden av Nord-Elvåga, til Vangen via Nordre Skytten og Svarkulp. Deler av denne stien er tilrettelagt med klopper, noe som hjelper masse på flyten i syklingen.

Pioneren Vanskelighetsgrad: mye er «middels

krevende», med noen mer krevende partier Rute: Rustadsaga sportstue-Fjeldstad- bakken-Skulleurdåsen-Olavsmyr- Skullerudåsen-Skullerudstua Distanse: 9 km, hvorav ca 90 % sti Rutedetaljer: www.froy.no/gruppene/terreng/pioneren-os- los-nye-friluftsattraksjon Video fra deler av ruta: www.youtube.com/watch?v=33uquv_5q_c Utfordringer: mange! Noen kinkige partier på vei opp på Skullerudåsen, med både røtter og stein. Mange krappe svinger, til dels i teknisk terreng, en del mindre dropp, et par tøffe nedkjøringer, noen smale rygger hvor det er bratt ned på siden, broer og trekonstruk- sjoner kan være veldig glatte etter nedbør, eller bare man kommer med våte dekk. Noen få steder, særlig i starten, kan være tunge og gjørmete etter regnvær. Mange synes Pioneren er vanskelig å følge siden den ikke er gjennomgående merket. Man må følge med i diverse stikryss, er du usikker er det et tips å følge den stien som ser mest brukt ut. (Og om skulle du sykle feil

94 GRUPPETTO # 18

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease