Gruppetto SYKKELSPORT 6-2015

06

PROLOG

”The road headed West” Leon Mc Carron Fornøyelig og velskrevet – om tur på tvers

Sykkel- kultur

Han bestemte seg for å sykle USA på tvers, men følte seg utmattet allerede rett utenfor New York. ”I was over-packed and under-prepared” sier forfatteren selv. Er du lysten på sykkelopplevelse mellom to permen, vil du storkose deg med ”The road headed west”.

TEKST Eirik Arnesen

D et begynner og bli i skikkelig dårlig stem- ning. Ikke et ord er vekslet på 30minutter, og det pisslunka ølet smaker nettopp - piss. Den lokale ”helten” som hater alle utlend- inger generelt og ”suckers” fra Europa spesielt, sitter noen meter unna. På en pinnestol, stirr- ende og finklende med en ekkelt gråsvart revolver. LeonMcCarron føler segmildt sagt util- pass. Ikke bare befinner han seg midt i ingen- mannsland i Iowa. Han er helt aleine med en kar som pimpende budweiser og moonshine mer og mer fremstår som modell for alle verdens innavla bondetamper. Noen timer tid- ligere takket Leon naivt ja til å sitte på i pickup- trucken, for deretter å ende opp på en avsides- liggende veranda, omgitt av stinkende bilvrak, et kombinert hønsehus og våpenskjul og en stadig mer nærgående thunderstorm.

for rytme og må til og med motvillig innrømme at sykkelshorts med padding faktisk har en funksjon. Som nevnt – planen er å sykle fra New York til Seattle, ved Canada-grensen langt nord på den ame- rikanske stillehavskysten. Uten å røpe for mye kan vi avsløre at ikke bare kommer han frem til Seattle. Han svinger hardt venstre og bortsetter nedover den steinete kysten, forbi San Francisco, videre til Los Angeles. Med andre ord, en betydelig sykkeltur. ”The road headed west” ble ganske fort en populær tittel på amazon.co.uk. Vi tror en av årsakene er at dette er den bok du enten anbefaler (ev kjøper) til en god venn. Leon McCarron skriver ikke først og fremst om sykling, men om sterke opplevelser og møte med enda sterkere mennesker. – Mitt håper for denne boken er at den både kan være underholdende å lese, men at den også viser at alle kan dra, og burde, dra ut på eventyr som dette, forklarte forfatteren i et nettintervju med tomsbiketrips.com. Hvordan det gikk med bonden med revolver og hjemmebrent? Vel, det omfatter både mildt bas- ketak, panikkflukt og velvoksenmaisåker i beksvart haglestorm. Resten kan (og bør) du lese i ”The road headed west”.

Det kunne vært inngangen på en brillefin kinogrøsser, men er en sekvens fra boken ”The road headed west”, som er den første ført i pennen av engelske LeonMcCarron. Omdu liker reiseskildringer, vil du elske denne. Unge McCarron har, som mange unge vest-europeere, svinset gjennom livet uten alt for mye motgang. Etter endt utdanning setter han kurs for New York og nye jobb- muligheter. Praktikant-perioden nærmer seg slutten, og McCarron er motvillig til tanken om ”kjedelige” England, og et skrantende kjærlighetsforhold. Det er da han får ideen; hvorfor ikke sykle USA på tvers. ”The road headed west” er en av de mest underholdende og velskrevne rei-

seforteller vi har lest. Å kalle McCarron godt forberedt vil være en overdrivelse. Dermed har han heller ikke helt forstått forskjellen på sidevesker og sykkelhenger, og fyller derfor begge deler til randen. Radikalt bakfull og i sjaber fysisk form forlater han rommet han leier i Brooklyn på en ekvipasje som knapt lar seg flytte, men enda mindre styre i nedoverbakker. Som du forstår - både bakkene og læringskurven blir steile for engelsk- mannen. Men, omsider finner han en form

Hva skjer når du bytter ut ni-til-fire- jobben med to hjul og et mål om å sykle USApå tvers. Det kan du lese om i Leon McCarron meget underholdende bok.

16 GRUPPETTO # 6

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease