Autisme i dag 4/2022

BOK AUTISME OG MENTAL HELSE

BOK AUTISME OG MENTAL HELSE

Utdrag fra boka Autisme og mental helse, kapittel 5

Manglende fokus på forebygging Familiene opplever at det legges lite vekt på å forebygge innen psykisk helsevern. Når man henvender seg med bekymringer rundt psykisk helse etter at en autismediagnose er satt, får man beskjed om å vente og se. Det hevdes ofte at symptomene

For noen kommer autisme- spekterdiagnosen (ASD) uventet, mens det for andre er en forventet og kanskje etterlengtet konklusjon etter år med utredning. Opplevelsen av å få en diagnose er individuell og forskjellig, også innad i familien. Men for de aller fleste innebærer det følelsen av håp. Håp og troen på at man endelig skal få hjelpen man selv og familien trenger. Troen på hjelp som trengs for å få et verdig liv tilpasset sine behov. Slik blir det ofte ikke. Tilpasset psykisk helsehjelp må bestå av helhetlige tjenester, med fokus på et helhetlig menneskesyn. Det må tas høyde for hver enkeltes livssituasjon og funksjonsnivå. I faser av livet preget av psykiske vansker, har vi erfart at det ikke bare er tankene og følelsene som trenger oppmerksomhet. Det er også viktig at det blir lagt til rette for hjelp til fysiske behov som mat og hygiene og hverdagslige gjøremål.

Følelsen av å ikke passe inn i behandlingsforløpet Forfatter, kapittel 5: Annette Drangsholt

Helhetlige tjenester, overganger og tid

Ofte får vi høre at hjelp og tiltak skal gis når det er behov, ikke på grunnlag av en diagnose. Men hjelpeapparatet og de pårørende er ikke nødvendigvis enige om når det er behov. "Vent og se" er en stor del av hverdagen til familier med ASD. Når psykiske tilleggsvansker dukker opp i livene våre, opplever

vi at praksis og kunnskap varierer veldig mellom ulike instanser og ulike personer. Dette gjør livet uforutsigbart. Tjenestene er ikke fleksible og tilrettelagt den enkeltes behov, og mange opplever at de ikke får tilgang på nødvendig helsehjelp de og familien har behov for.

sannsynligvis er en del av grunndiagnosen autisme.

Mange forteller at når de først får hjelp, blir det underveis i behandlingsforløpet gitt oppgaver og utfordringer som er for overveldende for personer med ASD. Utfordringer som daglig fysisk aktivitet, eller "gjør noe som gjør deg lettere til sinns", kan føre til mye tankespinn om ikke noen hjelper til med å sette det i system og forklare nærmere hva det betyr i praksis.

Annette Drangsholt . Foto: Tomy Hoang

41

40

Made with FlippingBook Ebook Creator