2. Personel Yan Hakları
Yıllık Ücretli İzin
İşyerinde yıllık ücretli izinler çalışanlara aşağıda yazılı süreler kadar kullandırılır.
Hizmet süresi:
Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara yılda 14 iş günü Beş yıldan fazla ve onbeş yıldan az olanlara yılda 20 iş günü Onbeş yıl (on beş yıl dahil) ve daha fazla olanlara yılda 26 iş günü
Yıllık ücretli izin sürelerinin belirlenmesinde çalışılmayan Cumartesi günleri, iş günü olarak kabul edilir. Yıllık ücretli izinler bir defada 10 günden az olmamak üzere kullanılabilir . İzine çıkacak eleman, ilgili bölüm yöneticisine onaylatmış olduğu İzin Formu’nu izine çıkacağı tarihten en az iki hafta evvel İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne verir. İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafında incelenip onaylandıktan sonra izine çıkmaya hak kazanır .
Doğumİzni
Kadın çalışanlara hamilelik halinde doğumdan önce ve sonra 8 ’er hafta izin verilir. Böyle bir izin (kadın çalışanlarımızın hamilelik hallerinde 32. Haftadan sonra; 8 hafta doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere 16 hafta izin hakkı bulunmaktadır . Doğumdan önceki süre doktor raporu ile kısaltılabilir kısaltılan bu süreler doğum sonrasına eklenecektir. Kadın çalışanlarımızın istemesi halinde doğumdan sonraki 8 haftanın bitiminde dilekçe vermeleri halinde 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilirler. Kanun kapsamında diğer izin hakları saklıdır . Kullanacak olan elemanın hamilelik durumunu üç ay içerisinde İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne bildirmesi zorunludur. Ayrıca, hamileliğin kanıtlayan bir doktor raporunu ibraz ve tahmini doğum tarihini de bildirmesi gerekmektedir.
Made with FlippingBook - Online magazine maker