OSA har jevnlige samhandlingsmøter med konsern-HR hvor stort og smått blir diskutert.
Utfordringer fremover i OSA OSA er organisert med 7 klubber som skal ivareta medlemmene ute på plassene. Klubbene skal forholde seg til lokale ledere og administrasjon. Trengs det bistand enten juridisk eller fra Fagforbundet Oslo skal dette varsles/behandles i foreninga sentralt.
Det er viktig at tillitsvalgte sentralt og i klubbene kan ha tillit til hverandre. Hovedstyret jobber med å oppdatere rutinehåndboka og jobben er i gang med å ta denne i bruk.
Bussklubben i OSA vokser ved at det verves veldig bra. Vi organiserer nå 161 i bussen. OSA bistår bussklubben i den videre utviklingen av en klubb som fortsatt skal ivareta medlemmene og drive kampen mot anbud videre. I perioden har OSA frikjøpt leder og nestleder i Bussklubben en dag i uka hver. Dette for å øke tilstedeværelse og medlemspleie. Det er fortsatt viktig for foreninga å sikre at vi ikke splittes, da medlemmene er tjent med at vi er en sterk forening som får gjennomslag i saker. Med blå vind i politikken er det viktigere enn på lenge å holde sammen for å hindre oppsplitting. I perioden har det vært lav grunnbemanning på førersiden og dette kommer til å vedvare I 2024. Desverre går dette på bekostning av frikjøp tillitsvalgte til skolering og tillitsvalgtarbeid. Faglig og organisatorisk arbeid i OSA Det har vært mye bra yrkesfaglig og fagligpolitisk arbeid som har blitt gjort gjennom perioden. Tillitsvalgte har hatt kontakt med forbundet om bussdrift i egenregi, også utover Oslos grenser (Innlandet, Trøndelag og Bergen). Sammen med forbundet har vi koordinert kontakt med politiske partier i Oslo og andre fylker for strategisk å bli kvitt anbud i bussbransjen.
I perioden har konsernsjefen og fagforeningsleder blitt invitert av foreninger og forbund for å foredra om Sporveismodellen.
OSA er ikke imot ny teknologi, men har liten tru på løsningene eller bruken av penger på ruters eksperimentering med selvkjørende passasjertransport i Groruddalen. Å teste denne teknologien kan leverandørene gjøre, og Oslo kan vente med satsing til teknologien er mer moden. I trikkeprosjektet blei det lagt vekt på å kjøpe inn et velprøvd produkt, som passer Oslo. Det bør gjelde også ved annen ny satsing. OSA er pådriver for å få inn flere lærlinger, også blant kontoransatte. Mot slutten av året har Sporveien satsa på lærlinger ved å utnevne en lærlingekoordinator sentralt. Koordinatoren skal følge opp lærlingene og jobbe for å få inn flere. Vi har kobla koordinatoren med Anker studentboliger, hvor de kan tilby bolig til lærlinger. Vi håper Sporveien følger opp og at det eventuelt vil hjelpe på rekruteringa.
Made with FlippingBook Online newsletter maker