VAB-Magazine januari-februari 2019

DRÔME

In de authentieke dorpjes verloopt het leven op het ritme van het jeu de boules .

maken ze nog op de oude manier de typi- sche ronde Provençaalse tapijten. We zien hoe de dikke kokosdraden ratelend door de machines uit 1880 worden omgevormd tot kleurrijke tapijten. Grandeur met een hoofdletter In Frankrijk koketteren ze graag met Gran- deur met een grote G. Een knap staaltje daarvan is het majestueuze kasteel dat over het charmante Grignan waakt. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel hele- maal geplunderd, waarna het veranderde in een complete ruïne. Een rijke erfgena- me liet het met oog voor detail en een dui- zelingwekkend aantal Franse franks res- taureren. Op de krakende houten vloer en tussen al die overdadige luxe wanen we ons even een Franse aristocraat. Vanop het riante terras heb je een adembenemend uit- zicht op de Mont Ventoux, die in de verte als een machtige reus het landschap do- mineert. Verder liggen zo ver het oog rijkt talloze wijngaarden te soezen in de zon. Eén daarvan is van Jean-Luc, die ons meeneemt naar zijn Domaine de Mon- tine. Zijn stemming is opperbest. Na die perfecte zomer weet hij nu al dat 2018 een goed wijnjaar zal worden, en de oogst is dan ook navenant. Jaarlijks verlaten er zo’n 300.000 essen zijn domein, waarvan een groot deel in België belandt. Het witte goud Wat Zuid-Frankrijk zo’n jne bestemming maakt, zijn de gezellige dorpjes, die schijn- baar achteloos over het landschap werden uitgestrooid. Smalle straatjes, gevels ge-

sierd met eurige bloembakken en plein- tjes waar het leven verloopt op het ritme van het jeu de boules . In de Drôme moet je daarvoor in Châtillon-en-Diois, La Gar- de-Adhémar enMirmande zijn. Die laatste twee behoren zelfs tot ‘Les Plus Beaux Vil- lages de France’, een soort van keurmerk voor authentieke dorpjes. Even aandoen- lijk, maar wel een ferme tik groter is Mon- télimar, de bakermat van de nougat. Zoete- kauwen vinden vast hun gading in één van de vele winkeltjes, maar gezinnen met kin- deren houdenmaar beter halt bij Palais des Bonbons et du Nougat, een eerbetoon aan de zorgeloze kindertijd. Het kindvriende- lijke museum exposeert oud speelgoed en de geschiedenis van snoepgoed en nougat. We leren dat echte nougat uit Montélimar naast amandelen ook pistachenoten bevat. Met eigen ogen aanschouwen we hoe het suikergoedje wordt gemaakt. Het palais ligt overigens langs de be- roemde N7, de route nationale die naar het zuiden loopt. Voordat de snelweg er lag, moest iedereen die naar de kust wilde hier passeren, met eindeloze les tot gevolg. Kinderen met een zakelijk instinct vonden er niet beter op dan nougat te verkopen aan de aanschuivende chauffeurs. Op die ma- nier werd nougat razend populair, niet al- leen in Frankrijk, maar ook bij buitenland- se toeristen, die het snoepje op hun beurt thuis introduceerden. En zo werkt het nog altijd. Want weet je wat ik meeneem voor het thuisfront? Inderdaad… een zakje wit goud. Sorry, meneer de tandarts.

WANDELTIP De Cirque d’Archiane, een heuvelrug die als een halve cirkel het dal omsluit, zorgt voor bijna  graden woest decor. Ideaal wandelgebied!

28

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs