VAB-Magazine januari-februari 2019

SNELWEG

“Er komt een golf van autorijdende senioren, met tegen 2030 een verdubbeling bij de mannen en een viervoudiging bij de vrouwen.”

Audi e-tron GT Pk’s en design

Dr. Mark Lutin, geriater Jessa Ziekenhuis

Er lijkt een einde te komen aan de dagen dat alle Audi’s nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Bewijs daarvan is deze e-tron GT. Voorlopig is het nog een conceptauto, maar binnen een paar jaar kan deze vierdeurscoupé in de showroom staan. De aandrijving gebeurt door twee elektromotoren – één vooraan en één achteraan – die elk een stel wielen aandrijven, waardoor deze Audi vierwielaan- drijving heeft. Tussen de twee motoren, die samen goed zijn voor een gigantische 590 pk, is geen mechanische verbinding. Voor de synchronisatie tussen de twee krachtbronnen zorgt een elektronische sturing. De batterijcellen zitten in de bodem verwerkt, wat voor een laag zwaartepunt zorgt. Om het gewicht van de e-tron GT te beperken wordt naast staal ook aluminium en koolstof gebruikt.

Dodelijke snelwegen

Slim naar Antwerpen Bij  bevraagde Antwerpse werkgevers die deelnemen aan het mobiliteitsproject ‘Slim naar Antwerpen’ is het autogebruik voor woon-werkverkeer bij de werknemers gedaald van gemiddeld  naar  %. Het fi etsgedrag nam toe van  tot  %, openbaar vervoer steeg licht van  naar  %. Om incidentrijke snelwegen met elkaar te vergelijken, berekende Vias institute een ster ﬞ ecijfer per  kilometer. De ‘korte’ Antwerpse ring spant de kroon. Op de R  vallen omgerekend  doden per  km. Op de tweede plaats volgt de E  Antwerpen- Kortrijk met  . De Brusselse ring (R  ) staat op de derde plaats met  . De A  Bergen op Zoom- Antwerpen-Brussel is vierde met  doden. Vijfde in de rij is de E  Brussel-Oostende met  doden.

50 jaar geleden op het Autosalon Precies vijftig jaar geleden stelde Ford in wereldpremière zijn Capri voor in Brussel. Met deze sportief gelijnde coupé wou Ford het succes van zijn Amerikaanse Mustang evenaren en dat lukte. Tijdens de eerste twee jaar werden meer dan 400.000 exemplaren verkocht. De wonderformule bestond uit het combineren van eenvoudige en betaalbare techniek met een voor die tijd tot de verbeelding sprekend design. Hoewel de Capri er sportief uitzag, waren de prestaties van het basismodel heel beschei- den. Een 1.3 uit 1969 ontwikkelde een schamele 50 pk en haalde met wat geluk een top van 133 km/u. Zijn prijs was een meevaller: 82.900 Belgische frank. De Capri bleef in productie tot 1986.

48

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs