n COLUMN n
Natuurlijke Huidverzorging
Eerste Hulp voor voeten
Het aromatherapeutenteam van Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling deelt iedere maand een column rondom het thema natuurlijke huidverzorging. Met al ruim 40 jaar ervaring in aromatherapie, natuurlijke grondstoffen en huidverbetering delen ze kennis en inspiratie rondom dit thema. Deze maand wordt de vraag beantwoord: hoe kan tea tree ingezet worden in de voetverzorging?
Tea tree olie is een essentiële olie die een snelle opmars heeft gemaakt als therapeutisch middel in de huidverzorging, voetverzorging en als eerste hulp product voor thuis. Velen kennen de fantastische werking van tea tree olie zowel op de huid en als verdampings- en inhalatie-olie. Tea tree olie desinfecteert, bestrijdt infecties, versnelt wondgenezing, vermindert pijn, bestrijdt effectief bacteriën, schimmels en virussen. En dat alles is door vele wetenschappelijke studies bevestigd. Zweetvoeten Zweten is bedoeld om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het wordt een probleem als zweet niet kan verdampen. Het zweet gaat stinken als het te lang vast wordt gehouden in sokken en schoenen. Het zijn de bacteriën op de huid die stoffen uit zweet omzetten in afbraakproducten zoals boterzuur. Dit geeft o.a. de zweetlucht. Het gaat erom dat voeten zoveel mogelijk in contact komen met de buitenlucht. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij zweetvoeten zoals voeding, overgewicht en te weinig beweging. Voetschimmel Deze schimmelaandoening wordt vaak opgelopen in sporthallen of zwembaden en wordt daarom ook wel zwemmerseczeem (Tinea pedis) genoemd. Het is een vorm van ringworm. Net als vele andere schimmels kunnen schimmels zich goed ontwikkelen in een vochtige, warme omgeving. Factoren die een rol kunnen spelen zijn diabetes, slechte doorbloeding, antibiotica, stress, schoenen en sokken van synthetisch materiaal. Bij de voeten valt de schimmel vooral de vochtige huid aan tussen de tenen. De huid wordt vochtig, schilferig. Het jeukt ontzettend en er kunnen kloven ontstaan. Daarnaast is het besmettelijk, dat betekent dat men voorzorgsmaatregelen moet nemen: elke dag schone sokken en handdoeken en slippers gebruiken in sporthallen en zwembaden.
Al in 1936 werd in Australië het nut van tea tree bij schimmels gerapporteerd. En tot nu toe blijkt wetenschappelijk onderzoek de werking van tea tree te ondersteunen. Stichting Aromatherapie heeft een praktische gids uitgegeven over tea tree waarin deze onderzoeken en meer dan 100 praktische toepassingen van tea tree olie zijn vermeld. Praktisch adviezen: Een behandeling met tea tree zou er als volgt uit kunnen zien: - Was en droog de voeten grondig; - Gebruik 2x daags pure tea tree olie op de aangedane plaats. Wissel af en toe af met de olie van lavendel; - Neem dagelijks een voetenbad met tea tree olie. Gebruik bijvoorbeeld wat zout of groene klei als emulgator: 5 druppels tea tree mengen met een eetlepel groene klei of zout; oplossen in 5 liter lauwwarm water. Bij heftige jeuk is het aan te raden de tea tree met echte lavendel te vermengen: 2 druppels tea tree met 2 druppels lavendel. 5 minuten is voldoende voor een voetenbad. - Er bestaan kant-en-klare tea tree balsems of tea tree crèmes, waarmee je je voeten kunt verzorgen. - Gebruik een voetpoeder: witte klei vermengd met tea tree; - Laat de voeten ademen; loop zoveel mogelijk op blote voeten. - Bij verbetering kan de behandeling terug naar één tot twee keer in de week. Aanvullend: - Draag luchtige schoenen; de meeste gymschoenen maken de voeten vochtig. - Altijd katoenen sokken gebruiken en deze wassen op 60 graden. Literatuur: • Belaiche, P. – Traité de Phytothérapie et d’ Aromathérapie. Drie delen: 1. aromatogramme; 2. Les maladies infectieuses; 3. Gynécologie • Paris, Editions Maloine 1979 • Rijpkema, H. – Aromecum – 10de druk, Stichting SANGO - Breda, 2019 • Rijpkema, H. – Tea Tree: Eerste Hulp in een flesje – Stichting SANGO, 2020.
Met dank aan Stichting Aromatherapie (www.stichtingaromatherapie.nl)
Made with FlippingBook flipbook maker