Autisme i dag 1/2021

Traff blink på slipen Ved et lykketreff kom Lasse inn i et inkluderende og godt arbeidsmiljø allerede under arbeidsuka i niende klasse. Praksis hos Fore Båt & Motorservice har unggutten hatt jevnlig siden da, og Reipå-bedriften ble førstevalget da han skulle ha sin læretid. For det er praksis som faller enklest for Lasse, som på grunn av sine utfordringer får tilrettelagt utdanningsløpet. Kanskje blir det et fagbrev til slutt, men uavhengig av dét er videre jobb etter lærekandidattiden sikret gjen- nom et samarbeid mellom NAV og sjefen Daniel Kristensen. – For meg er det å jobbe lettere enn å sitte på skole- benken, sier Lasse ærlig og levner ingen tvil om han trives i miljøet blant kjeledresser og skitne never. – Jeg bruker litt lengre tid enn andre for å løse en oppgave, men jeg sørger alltid for at den blir ordentlig gjort!

– I mai starter vi med grunnarbeidet, er ikke det kult? smiler Judy Rafaelsen bredt. Hun innrømmer at det har vært mange spekulasjoner, og også ei etisk problemstilling knyttet til huspla- nene. For er det egentlig rett å råde en nittenåring med Asperger syndrom til å bygge hus? – Hvis livet skulle gå skeis, må et så kostbart prosjekt være salgbart, og det skal vi sørge for at det blir, slår hun fast. Som utviklingshemmet vil Lasse aldri kunne oppnå noen «nordsjø-lønn». Mange i hans situasjon blir unge uføre, og prisgitt hjelp fra NAV. Lasse har vært skikkelig heldig med mange ting. Også dét å ha res- surssterke foreldre i ryggen.

Om man absolutt vil være som de andre, men ikke har forutsetninger for å være det, vil man mislykkes. Garantert!

Judy Rafaelsen

Første lærling: Lærekandidat Lasse er nøyaktig når han metalldreier. Dette er bedriftens første lærling, og vi er godt fornøyde med innsatsen, sier daglig leder i Fore Båt & Motorservice, Daniel Kristensen.

13

AUTISME I DAG BD46 NR4/2019

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online