Praktisk arbeid: På slipen får Lasse utføre forskjellig type arbeid, som sveising.
– Han har vært førti siden han var ti, ler Judy. Jeg skjønner fort at humor og snert har vært en viktig overlevelsesstrategi i dette huset. Det kjennes på en måte befriende. – Jeg unngår støyen, og vil helst oppholde meg der jeg kan finne mening med det jeg gjør, fortsetter Lasse. Av den grunn hadde han eget «kontor» alle årene på ungdomsskolen. I tillegg hadde han støttende vok- senpersoner rundt seg som forstod Lasses egenart og tilpasset undervisninga etter det. Forsikringsutbetaling muliggjorde Fordi det ble tegnet barneforsikring på Lasse ved fødselen, har unggutten i dag en betydelig kapital når det nye hjemmet hans skal bygges.
– Men utbetalingen kom ikke uten kamp, innrømmer Judy. Gode kontakter i miljøet rundt mennesker med denne funksjonshemmingen har gjort henne godt kjent i de byråkratiske labyrintene. Som mor har hen- nes mål hele veien vært å sikre at sønnen skal få et lykkelig liv. – Lykkelig, som han selv vil definere det. Ikke «lykke» slik alle andre tenker det, sier moren stolt. Lasse var ønskebarnet som omsider kom etter hele 17 års samliv. Ønskebarnet som gav Judy og Leon flere utfordringer enn de på forhånd hadde sett for seg… – Nøkkelen til suksess tror jeg er åpenhet og aksept, sier hun bestemt.
Målet har alltid vært at Lasse skal bli et lykkelig menneske! Lykkelig, på den måten han selv definerer det. Ikke lykke slik den fremstår for alle andre … Judy Rafaelsen
15
AUTISME I DAG BD46 NR4/2019
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online