Munn og mæle 2/2023

Snusbruk og kreft

Brinchmann forklarer at det er kjent at snus inneholder kreftfremkallende stof - fer, selv om nikotin i seg selv ikke har blitt dokumentert som en direkte årsak til kreft. Han påpeker også at snus kan ha en negativ innvirkning på kreft som alle - rede er til stede, og dette understreker viktigheten av å forstå risikoen. Funnene i studien Funnene i denne studien kalles ”formi - dable” av Brinchmann, og han mener at de gir et sterkt grunnlag for å fastslå de alvorlige konsekvensene av snusbruk. Studien bygger på tidligere forskning som har sett på sammenhengen mellom snus og kreft, og den konkluderer med en dob - ling av kreftrisikoen for bukspyttkjertel - kreft og over tre ganger så høy risiko for kreft i spiserøret.

prosent daglig i 2022, noe som er en for - dobling siden 2012. Spesielt blant unge kvinner har snusbruken økt betydelig. Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, uttrykker sin bekymring over studiefunnene og bemerker at nor - ske kvinner faktisk topper statistikken når det gjelder snusbruk globalt. Hun oppfor - drer til å ta funnene på alvor og starte mer forskning på hvordan snus påvirker kvinner spesifikt.

Oppfordring til å revurdere snusvanene

Selv om forskerne ikke ønsker å diktere individuelle valg i folks liv, oppfordrer Brinchmann sterkt til at nordmenn revur - derer sine snusvaner i lys av disse fun - nene. Han anerkjenner at det ikke er en oppfordring til å gå tilbake til sigaretter, som også er skadelige, men understreker at kutt i snusinntaket ville være gunstig for folkehelsen. Snusbruk er langt mer utbredt blant yngre mennesker enn blant eldre. I aldersgruppen 25–34 år snuste hele 27

15

Munn og mæle 2/2023

Made with FlippingBook interactive PDF creator