Greenity 82

Zien, ruiken en voelen B ezoekers van tulpenkwekerij en broeierij Horizon Flower Family ervaren direct hoe groot het bedrijf is. Om bij de ingang te komen rijden ze namelijk langs het bedrijf. Bij de eerste aanblik lijkt het heel lang.

De specialisatie van Horizon Flower Family uit Zwaagdijk is tulp. Het familiebedrijf teelt namelijk 240 ha tulpen en broeit zo’n 85 miljoen stelen. De bloemen vermarkten ze zelfstandig rechtstreeks aan hun eigen klantenkring.

Dat is het ook. De kassen zijn zo’n 220 meter in lengte met een oppervlakte van 2,7 ha. En ze zijn ook hoog en breed. Al- les ziet er vrij nieuw uit, mede doordat enkele oude schuren in 2017 en 2020 zijn vervangen. Om alle veranderingen te la- ten zien, pakt mede-eigenaar Peter Steltenpool een luchtfoto van het bedrijf. Samen met Ted Karsten, ook mede-eigenaar, wijzen ze aan waar het allemaal begon: in een schuurtje aan de Zwaagdijk. “Die bestaat niet meer”, vertelt Karsten. “Maar vanaf die schuur hebben we steeds meer bijgebouwd. In 1999 gingen we over op containers en zijn er meerdere stukken kas en schuur gebouwd.” In de daaropvolgende jaren zijn nieuwe kassen, meer schuren en appartementen voor medewerkers gemaakt. In de nieuwe schuur die het dichtst bij de Zwaagdijk staat, is nu een werkplaats. “We onderhouden de machines zelf. “Het is belangrijk om zo snel mogelijk weer te draaien. Door het onderhoud zelf te doen kom je ook onlogische

Tekst: Lilian Braakman | Fotografie: René Faas

18 december 2020

13

18 december 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs