Greenity 82

GO E D G E K E U R D

Omdat er tot het eind van dit jaar geen wekelijkse bloemenkeuring zal worden gehouden, is een nieuwe rubriek bedacht voor deze pagina: Goedgekeurd. Daar vertellen leden van de Commissie voor Nomenclatuur van de KAVB welke cultivar of species die zij de afgelopen twintig jaar hebben gezien veel indruk op hen heeft gemaakt. In deze laatste aflevering bijzondere bolgewassen.

opbrengen voor de kweker. Gebeurt dat niet, dan neemt de kweker er op een gegeven moment toch weer afscheid van.” Wat hem verwondert na al die jaren, is dat klassiekers het wel lang vol blijven houden. “Als je kijkt naar Scilla, Chiono- doxa en Muscari armeniacum, dan blijven dat producten die gewild zijn bij de consument. Die kun je gerust in je catalogus opnemen, want daar is vraag naar. De oude gewassen houden het vol.” Aangenaam verrast is hij over de belangstelling voor het Haar- lems klokkenspel, ofwel Saxifraga granulata ‘Flore Pleno’, een stinsenplant die al bijna drie eeuwen oud is. “Dit is een oud gewas dat weer aan het terugkomen is. Alleen is het bolletje wel erg klein. Groter dan een speldenknop is het niet. En het kan ook niet overal groeien. Maar leuk is het wel, en dit is een mooi product voor landscaping.” Wat hem de afgelopen decennia wel is opgevallen, is de grote- re inzet die telers plegen om iets nieuws te introduceren. “Er worden flyers gemaakt, er wordt geshowd en dat is allemaal nodig. Ook moet een product geregistreerd zijn bij de KAVB, want anders komt het niet in Edibulb en kan het niet worden verhandeld. Met een Edibulb-code ligt de wereld open voor zo’n nieuw product.”

C E E S VA N ROON : ‘Introduceren valt niet mee’

Tekst: Arie Dwarswaard | Fotografie: René Faas,Visions

Als er iets is, dat hij in zijn zestigjarige carrière is opgevallen bij bijzondere bolgewassen die als nieuw worden geïntrodu- ceerd, dan is het wel dat het waarachtig niet meevalt om een introductie tot een succes te maken. Dat geldt vooral als het om iets nieuws gaat voor de droogverkoop, aldus Cees van Roon. Hij maakt al vele jaren deel uit van de subcommissie Bijzondere Bolgewassen van de Commissie voor Nomenclatuur en de Bloemenkeuringen. Drie gewassen die de afgelopen decennia meermalen te zien waren in de KAVB-keuringszaal, waren Leucocoryne, Lachena- lia en Calochortus. “Drie mooie bolgewassen met voldoende variatie binnen het aangeboden sortiment. Ondanks veel sho- wen is het niet gelukt om ze te introduceren. Ik vind dat zelf alleen maar jammer, maar het is niet anders. Het geeft maar aan hoe ingewikkeld het is om deze producten in de markt te introduceren.” De oorzaak ervan is voor Van Roon lastig te geven. “Iets nieuws in de markt is mooi, maar het moet ook geld gaan

18 december 2020

Saxifraga granulata flore pleno

23

18 december 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs