Geoparkin kohteissa luonto ja historia kohtaavat
TEKSTI: Tiia Käyhty
Kivaa kesäpäivää viettääkseen ei aina tarvitse lähteä kauas. Pelkästään Savitaipaleen alueella Saimaa Geoparkin kohteita on kuusi, ja niistä lähes jokainen on helposti saavutettavissa.
Luotolahdenvuori
reittimaisemien päässä. Kohde sopii hyvin päiväretkikohteeksi, sillä retkeilyreitin var- rella on hyvät taukopaikat. Luotolahden vuoren huippu hienoine maisemineen on aikojen saatossa kulunut nykyiseen muo- toonsa – kyseessä on aikoinaan ollut hyvin korkea huippu, sillä Saimaan tulvan aikana se on ollut yhtenä harvoista paikoista Sai- maan pinnan yläpuolella. – Lepänkannon seudulla jääkauden jäljet näkyvät hyvin, ja lisäksi seudun pyöräreitit houkuttelevat maisemia ihastelemaan. Ro- vastinojan kivikautinen asuinpaikka on var- masti monelle savitaipalelaiselle tuttu, mutta lisäksi alueelta löytyy oikea kivikautinen asuinpaikanne, jossa ihminen on vaikuttanut yli 3000 vuotta sitten, Ikävalko summaa. Yksi Geoparkin kohteista sijaitsee Suo- menlansaareen vievällä tiellä. Saareen vievä tie kulkee harjanteen keskeltä, ja molem- milta puolilta tietä aukeaa hienot ja aavat selkävedet. Samoilla suunnilla on myös kulttuurikohde, Rahikkalan kylämiljöö ja tuulimylly. Ikävalkon mukaan kohteista Suomen- salon saari on yhdistelmä muita kohteita: on korkeita paikkoja, kallioita, metsälampi, ja punaisesta kivilajista muodostuva ranta. Kohde onkin saavutettavissa vain vesitse, mikä mahdollistaa myös eri tavalla luonnon rauhaan pääsyn – häiriötekijöitä on vähän.
– Savitaipaleen keskusta sijaitsee toisella Salpausselällä, ja geologia ja historia selit- tävät sen, miksi esimerkiksi viljelysmaat La- vikanlahdelle päin lähdettäessä ovat siellä, missä ne nykyään ovat, Ikävalko kertoo. Ikävalkon mukaan yksittäisen retkikoh- teen valinta riippuu omista mielenkiinnon kohteista. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei kotoa tai mökiltä tarvitse välttämättä lähteä kauaskaan lähiluontoon, kun kiinnostavia kohteita jo löytyy – eikä niiden saavutta- miseen tarvita välttämättä rahaa ollenkaan, sillä kaikki Geoparkin kohteet ovat ilmaisia. Kulttuuri- ja geokohteiden lisäksi Geo- parkilla on omat hankkeensa, joista tällä hetkellä päällimmäisenä Ikävalko esittelee Geofood-hanketta. Hanke keskittyy lähiruo- kaan ja puhtaisiin raaka-aineisiin, joita on kestävästi järkevää hyödyntää niin kotitalo- uksissa kuin ravintoloissakin. Geoparkin toiminta nojaa kolmeen tukijalkaan: tieteeseen, kulttuuriin ja ope- tukseen. Toimintaa tarkastellaan UNESCOn evaluaattoreiden toimesta neljän vuoden välein, jolloin tavoitteitakin asetetaan. – Seuraavaksi pyrimme kasvattamaan kohteidemme kansainvälisyyttä. Lisäksi ta- voitteena on lisätä oppilaitosyhteistyötä, Ikävalko tiivistää. Etelä-Karjalan kohteisiin voit tutustua Geoparkin nettisivuilta saimaageopark.fi.
– Geopark on maantieteellisesti yhtenäi- nen, geologisesti merkittävä alue. Savitaipa- leen kohteet ovat osa laajempaa kokonai- suutta, Saimaa Geoparkia, jolla on yhdeksän kunnan alueella 65 geokohdetta ja viitisen- kymmentä kulttuurikohdetta. Savitaipaleen kohteet sijoittuvat vesistöjen lähistölle, ja kaikki kohteet ovatkin saavutettavissa myös vesiteitse, Saimaa Geoparkin puistonjohtaja Mikko Ikävalko taustoittaa. Vuodesta 2017 toimineen Saimaa Geo- parkin tavoitteena on kehittää luontomat- kailua eteläisen Saimaan alueella. Koska eteläisen Saimaan alueella ei ole suurem- paa luonnonsuojelualuetta kansallispuiston muodossa, syntyi idea Geopark-hankkeesta. Geoparkilla on UNESCO Global Geopark -status, joka kertoo matkailijoille laaduk- kaista paikallistuotteista eri puolilla maa- ilmaa. Kohteet ovat määräytyneet niiden geologisen arvokkuuden ja merkittävien erityispiirteiden avulla, muodostaen moni- muotoisen kokonaisuuden. – Oma lempikohteeni on Kärnäkosken linnoitus. Siellä yhdistyy kaksi meille tärkeää järveä, Kuolimo ja Saimaa. Virtaava vesi ja eri aikakausia yhdistelevä historia ovat kiehto- via. Tielinjausta ei ole historian missään vai- heessa muokattu, Ikävalko kertaa. Yksi geokohteista, Luotolahden vuori sijaitsee Orraissa, Partakosken luonnon ja
Kärnäkosken linnoitus Kuva: Mikko Ikävalko
Suomensalo Lamminlahti
10
Made with FlippingBook - Online magazine maker