Lyytikkälässä kesä vierähtää kukkapellon keskellä TEKSTI: Tiia Käyhty KUVAT: Tiina Tylli Kesäisin Lyytikkälässä, Virtakallion tilalla, maalaismai- semaa koristaa leikkokukkien kirjo. Viljelmien takana on Tiina Tylli, puutarhuri ja floristi. Sosiaalityöstä viheralalle siirtynyt Tylli muutti miehensä kanssa Savitaipaleelle kolmisen vuotta sitten Kouvolasta.
– Tila on ollut omistuksessamme kymmenen vuotta, ja rauhassa laittelimme tätä omannäköiseksemme. Alun perin etsimme Kouvo- lan seuduilta maatilaa, jonne tehdä loppuelämän koti. Kun tämän tilan myynti-ilmoitus osui silmiin, tulimme seuraavana aamuna kat- somaan, ja saman tien ihastuimme. Pihan läpi kulkee vanha kylätie, ja kun siitä ensimmäisiä kertoja kävelin ja katselin ympärilleni, tuli heti ajatus, että tuossa pellollahan voisi kasvattaa vaikka kukkia, Tylli kertoo. Savitaipaleelle Tyllit kotiutuivat hyvin, eikä kaipuu takaisin Kouvo- laan ole vuosien varrella päässyt yllättämään. Sivutyö kaupan alalla mahdollisti kyläläisiin ja paikkakuntaan tutustumisen, ja helpotti ky- läyhteisön osaksi pääsemistä. Työpäivät alkavat varhain, tilanteen mukaan joko kukkien kerä- yksellä tai kastelulla. Tylli kerää kukat tilauksia varten joko myöhään edellisenä iltana tai varhain aamulla. Kukat käsitellään huolellisesti kestävyyden maksimoimiseksi. Viljely tapahtuu luonnon ehdoilla avomaalla. Se tuo työhön omat lisämausteensa säätilojen vaihtele- vuuden seurauksena. Vaikka työ muodostuu viljelyn ympärille, pitää se sisällään muutakin – lisäksi Tylli järjestää muun muassa erilaisia
kukkatyöpajoja ja tekee kukkasidontaa tilauksesta erilaisiin tilai- suuksiin ja tilanteisiin. – Lähiruoka on jo kaikille tuttua, ja samaa ajattelua haluan tuoda ihmisten tietoisuuteen kukkien valinnassa, eli käytetään lä- hellä tuotettua aina, kun se on mahdollista, Tylli summaa. Tylli haaveilee täyspäiväisestä työskentelystä kukkien parissa ympärivuotisesti. Talvikaudella työn muodot ovat kuitenkin eri- laisia, sillä viljelyä ei talvikaudella tapahdu. Syksyllä ja talvella Tylli järjestää työpajoja ja tekee kukkasidontaa kuivakukista, luonnon- materiaaleista ja tilauskukista. Edessä on kolmas kesä viljelyä. Li- säksi Tylli kertoo jatkuvasti pohtivansa, mitä kaikkea muuta tilalla voisi järjestää. – Suosikkikukkani on kosmoskukka. Sen kukka on hyvin klas- sinen ja mielestäni siinä on samanaikaisesti ihanaa herkkyyttä ja voimakkuutta. Jos seitsemän luonnonkukkaa pitäisi juhannuksena poimia tyynyn alle, sinne keräisin ruiskukkia, päivänkakkaroita, kissankelloja, kissankelloja, metsäkurjenpolvea, nurmikohokkia ja ruusuruohoa nyt ainakin, Tylli naurahtaa. Kukilla voi Tyllin mukaan tuoda iloa jokaisen arkipäivään. Kesäi- sin luonnonkukkia voi ihastella lähes missä vain. Tiinan kukkatari- noita voi seurata somessa @virtakalliontila. Tiinan vinkit pitkäkestoisiin kukkiin: Kerää kukat varhain aamulla, jolloin niiden nestejännitys on parhaimmillaan. Leikkaa kukat esim. oksasaksilla, vältä juurineen repimistä. Laita kukat veteen mahdollisimman pian, mieluiten jo keräyspaikalla. Ennen maljakkoon laittoa poista varsista ylimääräisiä lehtiä (ainakin kaikki maljakossa veden alle jäävät lehdet). Leikkaa varteen terävällä veitsellä viisto imupinta ja laita kukat maljakkoon raikkaaseen veteen. Vaihda puhdas vesi 1–2 päivän välein ja leikkaa samalla uusi imupinta. Halutessasi voit pitää maljakon öisin viileässä, tämä pidentää kukkien kestoa. Tärkein asia: Nauti kukista!
11
Made with FlippingBook - Online magazine maker