Åbent referat for Byrådet
Mødedato 31.01.2012
Tid 18:30
Sted Byrådssalen, Teatergade 8
Medlemmer Anette Brix (C) Anne Grete Kamilles (F) Birgit Lund Terp (A) Carsten Rasmussen (A) Charlotte Mathiesen (V) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Flemming Jay (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) Henning Jørgensen (B) Jesper Gersholm (F) Jette Leth Buhl (F) John Lauritzen (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten Devantier (V) Kurt Petersen (C) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Linda Frederiksen (A)
Lisbet Skov (A) Michael Rex (A)
Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved
Niels D. Kelberg (O) Otto V. Poulsen (V) Per Sørensen (A) Søren Dysted (A) Søren Revsbæk (V) Torben Nielsen (F)
Telefon 5588 5588
naestved@naestved.dk www.naestved.dk
Troels Larsen (V) Vivi Jacobsen (O)
Fraværende Linda Frederiksen Lene Koustrup Madsen Jette Leth Buhl Troels Larsen forlod mødet efter punkt 22.
Gæster
Byrådet 31.01.2012
2
Indholdsfortegnelse:
Punkter på åben dagsorden: 5. Anmodning om fritagelse for hverv ................................................ 9
6. Klager over servicebussernes indretning...................................... 10
7. Udarbejdelse af Natura 2000-handleplaner .................................. 12
8. Udarbejdelse af vandhandleplan................................................... 15
9. Ansøgning om kommunegaranti fra I/S Tybjerglille Bakker
Vandværk ......................................................................................... 19
10. Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning .................... 21
11. Jernbanegade 10 - ansøgning om anlægsbevilling til etablering af
lokaler til aktiviteterne fra Ringstedgade 73 .................................... 24
12. Ansøgning om anlægsbevilling, opsamling ................................. 26
13. Anlægsregnskab - Renovering af "Græshoppen" ........................ 28
14. Anlægsregnskab - Centerfaciliteter Munkebo ............................. 30
15. Renovering af belægningen i Indre Ringstedgade ...................... 31
16. Forslag til udformning af Jernbanegade ..................................... 33
17. Godkendelse af vedtægter - Fensmark Fjernvarmeværk............. 36
18. Fastsættelse af Frit valg pris 2012 på Ældreområdet ................. 38
19. Navngivning, nye tandklinikker .................................................. 40
20. Projekt "Ambassadør for medborgerskab i praksis" ................... 42
21. Tilsyn med ydelser efter Servicelovens § 83 ............................... 44
22. Tværkommunal rehabiliteringsindsats for borgere med erhvervet
hjerneskade...................................................................................... 48
23. Partnerskabsaftale mellem Næstved Boldklub og Næstved
Kommune ......................................................................................... 50
24. Tilsynets henvendelse vedrørende partnerskabsaftale. .............. 52
Punkter på lukket dagsorden: 25. Ejendomssag
26. Ejendomssag
Byrådet 31.01.2012
8
5. Anmodning om fritagelse for hverv
Sagsbeh.: Gitte Nonbo
Sagsnr.: 2012-5685
Sagsfremstilling Byrådet valgte den 11. januar 2010 Bo Jensen, Søndervang 11, Næstved, som medlem af Næstved Kommunes Bevillingsnævn. Bo Jensen er nu fraflyttet kommunen og har derfor i mail af 6. januar 2012 anmodet om fritagelse for hvervet.
Valggruppe B har ved Lars Hoppe Søe indstillet Pernille Platener (B) som nyt medlem af Bevillingsnævnet.
Lovgrundlag Lov om restaurations- og hotelvirksomhed § 10.
Politisk behandling Byrådet
Indstilling Fællessekretariatet anbefaler at Byrådet godkender valggruppe B’s indstilling med virkning fra 1. februar 2012. Beslutning Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
9
6. Klager over servicebussernes indretning
Sagsbeh.: Jørgen Gerner Hansen
Sagsnr.: 2012-979
Sagsfremstilling Byrådsmedlem Vivi Jacobsen har modtaget klager over, at servicebusserne i Næstved ikke er indrettet hensigtsmæssigt til handicappede og dårligt gående, og ønsker derfor emnet behandlet af byrådet. Man kan hverken komme ud eller ind, og passagen i bussen er for smal. Skal der nye busser på ruterne, skal disse være indrettet som de busser, der var før. Forvaltningen kan oplyse, at Næstved Kommune allerede ved skiftet i marts 2010 fra Arriva til Nobina som operatør gjorde Movia opmærksom på, at de nye busser (Mercedes-Benz Citaro) ikke var så velindrettede som de gamle (DAB). Disse fremstilles iøvrigt ikke mere. Movia oplyste, at de nye busser opfylder de krav, der var stillet i udbudsmaterialet, og at det ville være bekosteligt at kræve ændringer. I øvrigt fungerer busserne tilfredsstillende i andre kommuner.
Dette kunne ikke verificeres, og sagen blev derfor forelagt Teknisk Udvalg til orientering på møde den 12.4.2010.
Udvalget tilskrev efterfølgende Movia om kommunens betænkeligheder ved de nye busser, og modtog den 1.6.2010 et brev, hvor Movia beklager, at Næstved ikke er tilfreds og oplyser, at andre kommuner er tilfredse og lover at indkalde til et møde, hvor fremtidig indretning af servicebusser kan afklares. Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen gør opmærksom på, at såfremt en udskiftning af bustypen medfører øgede omkostninger for Næstved Kommune, er der ikke dækning for denne udgift på budgettet.
I henhold til budgetaftalen skal der til dækning af merudgiften anvises kompenserende besparelser inden for udvalgets område.
Handicapforhold (tilgængelighed) Servicebusser blev netop indført for at betjene handicappede og gangbesværede.
Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalg Byråd
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Movia anmodes om at sikre, at der snarest muligt sker en udskiftning af bustypen i Næstved, og at der optages forhandling til sikring af, at nye busser er velegnede til passagergruppen.
Beslutning Teknisk Udvalg, 16.01.2012 Otto Poulsen var fraværende. Anbefales.
Byrådet 31.01.2012
10
Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales. Økonomiudvalget ser frem til Movias svar.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
11
7. Udarbejdelse af Natura 2000-handleplaner
Sagsbeh.: Lars Erik Malmborg
Sagsnr.: 2011-20209
Sagsfremstilling Planerne er kommet – nu skal vi lave handleplaner!
Statens Natura 2000-planer blev vedtaget den 8.12.2011. Fra og med denne dato har Næstved Kommune et år til at vedtage en Natura 2000-handleplan for hvert Natura 2000-område i kommunen. Tilsvarende har kommunen et år til at vedtage en vandhandleplan. Den blev vedtaget den 22.12.2011, hvorfor handleplanernes forløb er forskudt med 14 dage.
De endeligt vedtagne Natura 2000-planer indeholder kun mindre betydende ændringer for kommunen i forhold til udkastene. Resume af planerne er vedlagt dagsordenen.
Hvad indebærer en handleplan? Processen for Natura 2000-handleplaner er fastlagt i miljømålsloven og omfatter udarbejdelse af Udkast til handleplaner for hvert område inden den 8.06.2012 offentlig høring af udkast til handleplaner i minimum 8 uger vedtagelse af handleplaner senest den 8.12.2012. Handleplanerne udarbejdes som én plan for hvert Natura 2000-område af berørte kommuner og Naturstyrelsen Storstrøm. For Næstved Kommune drejer det sig om 4 planer. Myndigheder samarbejder nu på initiativ af Næstved Kommune med udfordringer og fordeling af ansvar for indsatser i et fælles paradigme. Det skal sikre ens handleplaner over for borgere. Det er nødvendigt at prioritere arbejdet højt på en enkel og effektiv måde. Handleplanen vil indeholde et sammendrag af den statslige Natura 2000-plan, mål for planperioden, forventede metoder og forvaltningstiltag, prioritering af forventet indsats og forventet effekt. Handleplanen er bindende for anden offentlig planlægning - som fx kommuneplanen – og må ikke foregribe, hvad der skal ske på den enkelte lodsejers areal. Handleplanen har derfor karakter af en overordnet plan og ikke en forvaltningsplan.
Handleplanernes indsatser skal realiseres i perioden 2013-15 – to år mindre for kommunerne på grund af planernes forsinkelse i staten.
Mere lodsejerinddragelse! Miljøministeriets vand- og Natura 2000-planer har været udskældt for manglende inddragelse af organisationer og ikke mindst lodsejere. I erkendelse af et større forventningspres til kommunernes inddragelse af offentligheden i forbindelse med handleplanlægningen, har forvaltningen udarbejdet en kommunikationsplan. Det er forvaltningens klare opfattelse, at en succesfuld proces er betinget af en øget inddragelse end, der er lagt op til med høringsfasen i handleplanen.
Kommunikationsplanen peger bl.a. på et væsentligt behov for Inddragelse af og samarbejde med lodsejerorganisationer (land- og skovbrug) allerede i forbindelse med udarbejdelse af udkast til planen
Byrådet 31.01.2012
12
Mulighed for at lodsejere kan møde natur- og miljømedarbejdere samt landbrugskonsulenter og få forklaret planer, handleplaner, virkemidler og finansieringsmuligheder på egen ejendom. Information til offentligheden Inddragelse af kommunens Naturråd Den politiske behandling. En meget stor udfordring med handleplanerne er, at den politiske behandling i udvalg og byråd bruger meget af den korte tid, der er til inddragelse af offentlighed, koordination mellem myndigheder, udarbejdelse af udkast til handleplan og vedtagelse af handleplan. Samtidig ligger møder i kommunernes politiske udvalg, som skal beslutte udkast til den samme handleplan, ikke samtidigt. I erkendelse heraf fremsættes forslag om, at udkast til handleplan alene godkendes af Teknisk Udvalg på mødet den 4.6.2012 med efter følgende orientering af ØK den 18.6.2012 og Byråd den 26.6.2012. Udkast til handleplan offentliggøres til tiden den 8.6.2012. Nabokommunerne forventes at fremsætte tilsvarende forslag til politisk behandling. Den endelig plan vedtages med fuld politisk behandling. Alternativet til denne løsning er, at forvaltningen enten ikke kan gennemføre en lodsejer- og organisationsinddragelse i løbet af foråret, da udkast til handleplan skal være færdigudarbejdet medio april til politisk behandling for at udsendelse i høring kan nås, eller at byrådet sender handleplaner i høring ca. 3 uger forsinket i forhold til lovgivningen. Det vil give problemer i samarbejdet med Naturstyrelsen og nabokommuner. Forvaltningen vil i videst mulig omfang søge at køre et tidsmæssigt ”parløb” med vandhandleplanen - både af hensyn til vores interne organisering, det politiske system, og ikke mindst af hensyn til offentligheden. Håndtering af offentlighedsperioden, evt. fælles høringsportal, fælles offentlighedsperiode for myndighederne, fordeling af indsigelser og samling af høringssvar mellem myndigheder er endnu ikke afklaret. Økonomi. Kommunen skal selv finansiere udarbejdelse af handleplaner, lodsejerinddragelse, en række pleje- og projektudgifter 2012-2015 og myndighedsopgaver 2012-2015. Budgettet for de samlede pleje og projektudgifter til Natura 2000-indsatsen er ca. 1,8 mia. kr., hvoraf EU’s landdistriktsprogram skal finansiere 1,5 mia. kr. 228 mio. kr. skal ifølge staten finansieres ved kommunal omprioritering af bloktilskuddet i 2012-15. Beløbet ligger imidlertid noget over de overførte naturforvaltningsmidler, som kommunerne fik overført fra amterne i 2007. KL og Miljøministeriet er i dialog om finansiering af Natura 2000-indsatsen og forventer en afklaring medio 2012. Samlet set giver det under alle omstændigheder et markant pres på såvel kommunens økonomi og naturforvaltning. Kommunen skal bl.a. selv finansiere følgende opgaver: Inddragelse af omdriftsjord til udvidelse af tørre naturtyper som overdrev Vandhuller som levesteder for arter Korridorer og levesteder for arters spredning Bekæmpelse af invasive arter Formidling/skiltning
Byrådet 31.01.2012
13
Lovgrundlag Miljømålsloven (Lovbekendtgørelse nr. 932 af 24.9.2009 om miljømål m.v. for vandfore- komster og internationale naturbeskyttelsesområder ). Bekendtgørelse nr. 1117 af 25.11.2011 om kommunalbestyrelsernes Natura 2000- handleplaner Bekendtgørelse nr. 1114 af 25.11.2011 om ikrafttræden af målsætning og indsatsprogram i Natura 2000-planerne for planperiode 2010-2015 Påtegning om personalemæssige konsekvenser Udarbejdelse af handleplanerne kræver en væsentlig personaleressource i 2012, og derfor må forvaltningen udskyde andre vigtige natur- og miljøprojekter.
Politisk behandling Teknisk Udvalg den 16.1.2012 Økonomiudvalget den 23.1.2012 Byrådet den 31.1.2012
Sagens bilag Resume af Natura 2000-planen for hvert område i kommunen
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknisk Udvalg bemyndiges til at godkende udkast til handleplan, således at Økonomiudvalget og byrådet efterfølgende orienteres. Beslutning Teknisk Udvalg, 16.01.2012 Otto Poulsen var fraværende. Anbefales med tilføjelse af "om udkastet". Der afholdes offentligt møde om Natura 2000 planerne i marts måned forud for kommunens offentliggørelse af udkast til handleplanerne.
Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Bilag Resume af Natura 2000-plan for Karrebæk-Dybsø Fjord Resume af Natura 2000-plan Præstø Fjord m.m. Resume af Ratura 2000-plan for Suså og Holmegårds Mose Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
14
8. Udarbejdelse af vandhandleplan
Sagsbeh.: Charlotte Thiel Weber Johansen
Sagsnr.: 2011-79536
Sagsfremstilling Statens vandplaner blev vedtaget den 22. december 2011 efter at have været i en kort supplerende høring. Det er nu op til kommunerne at føre statens krav om bedre vandmiljø ud i livet ved først at udarbejde en vandhandleplan, og dernæst udføre indsatser til at opfylde miljømålene.
Kommunen har et år til at udarbejde og vedtage handleplanen, og indsatserne skal være iværksat inden udgangen af 2015.
Næstved Kommune er omfattet af to vandplaner, der udarbejdes én samlet handleplan for indsatserne beskrevet i vandplanerne.
Statens Natura2000 planer blev udsendt den 7. december 2011. Der skal ligeledes laves handleplaner for disse – i alt 4 planer i Næstved Kommune.
Handleplanen vil indeholde et resume af vandplanerne, mål for planperioden, prioritering af forventede indsatser. Handleplanen er bindende for anden offentlig planlægning - som f.eks. kommuneplanen – og må ikke foregribe, hvad der skal ske på den enkelte lodsejers areal. Handleplanen har derfor karakter af en overordnet plan og ikke en forvaltningsplan.
Processen for vandhandleplaner er fastlagt i miljømålsloven og omfatter udarbejdelse af Udkast til handleplan inden den 22.06.2012 offentlig høring af udkast til handleplan i minimum 8 uger vedtagelse af handleplaner senest den 22.12.2012.
Forvaltningen vil samarbejde med vores nabokommuner om udarbejdelsen af handleplanen, når det gælder prioriteringen af indsatserne og særligt i udførelsen af indsatserne. Forvaltningen har allerede et veletableret samarbejde omkring vådområderne i VOS Smålandsfarvandet og Østersøen - det vil forvaltningen udbygge. Der holdes møde for den politiske følgegruppe den 3. februar 2012.
Indsatserne i vandplanen omfatter forbedring af spildevandsrensningen, sørestaurering, vandløbsprojekter og ådals- og vådområdeprojekter.
I forhold til de vandplaner, der var i høring i 2010, er der sket væsentlige ændringer i de indsatser, der skal udføres. På vandløbssiden er indsatserne langt mindre end først antaget, og på grundvandssiden er alle indsatser udskudt til anden planperiode. På spildevandssiden får vi stadig meget travlt, vi er den kommune i landet, der skal forbedre spildevandsrensningen på suverænt flest ejendomme i første planperiode. 1612 ejendomme er kravet til Næstved Kommune, Holbæk følger efter med et krav på 1380 ejendomme. I den spildevandsplan forvaltningen er ved at udarbejde, regner forvaltningen med at kunne gennemføre forbedret rensning på omkring 400 ejendomme inden 2015, samt meddele påbud på yderligere 250 ejendomme. For at forbedre forholdene i kommunens to største søer, Tystrup og Bavelse sø, skal der etableres knap 300 ha. P-ådale opstrøms søerne. Dette er et projekt, som vil blive udført i samarbejde med Ringsted Kommune. Vådområder er også en del af vandplanindsatsen, og her er forvaltningen godt i gang. Der er lavet forundersøgelser på Bjørnebækken og
Byrådet 31.01.2012
15
Evegrøften, og der indsendes ansøgning om realisering i 2012. I Saltø Å påbegyndes forundersøgelse i 2012.
For at sikre en god kommunikation er forvaltningen ved at udarbejde en køreplan. Forvaltningen vil i videst mulig omfang søge at køre et tidsmæssigt ”parløb” med naturhandleplanerne - både af hensyn til vores interne organisering, det politiske system, og ikke mindst af hensyn til offentligheden. I køreplanen peger forvaltningen på følgende væsentlige punkter: Inddragelse af og samarbejde med lodsejerorganisationer (land- og skovbrug) allerede i forbindelse med udarbejdelse af udkast til planen Mulighed for at lodsejere kan møde natur- og miljømedarbejdere samt landbrugskonsulenter og få forklaret planer, handleplaner, virkemidler og finansieringsmuligheder på egen ejendom. Information til offentligheden Inddragelse af kommunens Naturråd Næstved Kommune vil, så vidt det er muligt, sørge for, at der sker lodsejerinddragelse både ved udarbejdelsen af handleplanen og ved de senere indsatser. Forvaltningen håber derved at få de bedste projekter, og at det vil spare tid som i sidste ende gavner miljøet hurtigere. Forvaltningen tror på, at lodsejerinddragelse vil sikre implementeringen af planerne bedst muligt.
Lodsejerinddragelsen vanskeliggøres dog af, at forvaltningen ikke kender den administrative og økonomiske ramme for indsatsen.
Der er meget kort tid til udarbejdelse af forslag til handleplaner, og af denne tid går der en stor del med politiske behandling, specielt fordi møderne i udvalg og byråd ligger meget forskudt. Det levner ikke meget tid til borgerinddragelse. Forvaltningen mener, at det er vigtigt, at der sker en borgerinddragelse, før planen er udarbejdet, dvs. i de kommende måneder. Derfor foreslår forvaltningen, at udkast til handleplan alene godkendes af Teknisk Udvalg på mødet den 4.6.12 med efterfølgende orientering af Økonomiudvalget den 18.6.12 og byråd den 26.06.12. Udkast til handleplan sendes i høring samtidig med naturhandleplanerne den 08.06.12. Vore nabokommuner forventes at fremsætte tilsvarende forslag til politisk behandling. Den endelig plan vedtages med fuld politisk behandling. Alternativet til denne løsning er, at forvaltningen enten ikke kan gennemføre en lodsejer- og organisationsinddragelse i løbet af foråret, da udkast til handleplan i så fald skal være færdigudarbejdet medio april for at udsendelse i høring kan nås, eller at byrådet sender handleplanen i høring få dage forsinket i forhold til bekendtgørelsen.
Virkemidlerne og finansieringen er ikke på plads!
Der er en del udgifter forbundet med gennemførelse af vandløbsprojekter. Det er dels projekteringsudgifter herunder forhandlinger med lodsejere, anlægsomkostninger, administrative omkostninger herunder behandling af klagesager, erstatninger til lodsejere, konsekvensvurderinger af ændret vandløbsvedligeholdelse.
Der er afsat en samlet ramme til vandplanens vandløbsprojekter, og en del af finansieringen forudsættes at komme fra landdistriktsmidlerne. Der er endnu ikke
Byrådet 31.01.2012
16
indgået aftale mellem KL og MIM om fordeling af ressourcerne til projekterne endnu, men DUT forhandlingerne er i gang.
Anlægsomkostningerne på spildevandsområdet afholdes af NK-Spildevand, men der et væsentligt myndighedsarbejde i forbindelse med gennemførelse af planen.
Vådområdeindsatsen, som også er en del af vandplanerne, er allerede igangsat og finansieret. P-ådalsprojekterne vil køre efter samme model som vådområderne, og der er netop sendt en bekendtgørelse om tilskud i høring.
Lovgrundlag Miljømålsloven Bekendtgørelse om vandhandleplaner
Påtegning om personalemæssige konsekvenser Det er en stor opgave at lave handleplaner, ikke mindst fordi der er store kommunikative opgaver og udfordringer forbundet med planlægningen. Der bliver ikke tilført ekstra ressourcer, og det betyder, at andre natur- og miljøprojekter må nedprioriteres i perioden. Supplerende bemærkninger I 2012 udarbejdes og udsendes flere andre store planer som har betydning for vandhandleplanen. Her tænkes især på klimatilpasningsplanen og spildevandsplanen.
Politisk behandling Teknisk Udvalg den 16. januar 2012 Økonomiudvalget den 23. januar 2012 Byråd den 31. januar 2012
Sagens bilag Oversigt over indsatser
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknisk Udvalg bemyndiges til at godkende udkast til vandhandleplan, således at Økonomiudvalget og byrådet efterfølgende orienteres. Beslutning Teknisk Udvalg, 16.01.2012 Otto Poulsen var fraværende. Anbefales med tilføjelse af "om udkastet". Der afholdes offentligt møde om Vandplanerne i marts måned forud for offentliggørelse af kommunens udkast til handleplanerne.
Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Byrådet 31.01.2012
17
Bilag Indsatser i 1. vandplanperiode sammenlignet med høring Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
18
9. Ansøgning om kommunegaranti fra I/S Tybjerglille Bakker Vandværk
Sagsbeh.: Gitte Ambus
Sagsnr.: 2011-82496
Sagsfremstilling I/S Tybjerglille Bakker Vandværk ansøger om kommunegaranti for et lån i Kommunekredit for lån til etablering af vandforsyning på Hæggerupvej i Tybjerglille Bakker. Finansieringsbehovet beløber sig til 400.000 kr. Vandværket har modtaget 2 lånetilbud fra Kommunekredit – et tilbud på et 25 årigt obligationslån og et tilbud på et 25 årigt aftalelån med fast rente. Det er aftalelånet, der ønskes optaget.
Kontoret for Natur og Vand oplyser, at det ansøgte ligger inden for rammerne i vandforsyningslovens § 53a stk. 1
Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen oplyser, at kommunegarantien til vandværket ikke belaster kommunens øvrige låneramme.
Det kan oplyses, at der tidligere er stillet kommunegaranti for lån til vandværket for i alt 1.910.000 kr., hvor restgælden pr. 2. januar 2012 udgør 1.218.334,80 kr.
Økonomiforvaltningen oplyser endvidere, at vandværket i overensstemmelse med Næstved Byråds beslutning i mødet den 23. august 2011 skal betale garantiprovision af den løbende restgæld til Næstved Kommune. Den årlige garantiprovision er p.t., ud fra en vurdering af markedsvilkårene, fastsat til at udgøre en fast rente på 1,0 % p.a. Der vil blive indgået konkret aftale med I/S Tybjerglille Bakker Vandværk om garantiprovision ved Næstved Kommunes garantistillelse for lån, inden den endelige garantistillelse underskrives, da selskabet ikke tidligere har været omfattet af reglerne for betaling af garantiprovision.
Den årlige garantiprovision forfalder til betaling i måneden efter kreditkontraktens indgåelse. Alle efterfølgende år forfalder den årlige garantiprovision i den samme måned.
Indtægten fra garantiprovision udgør det første år 4.000 kr. Indtægten medtages i budgetkontrollen pr. 1. april 2012 på politikområde Finansiering.
Lovgrundlag Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Ansøgning om kommunegaranti Låneforslag
Byrådet 31.01.2012
19
Indstilling Økonomiforvaltningen indstiller, 1)
At der gives kommunegaranti på 400.000 kr. til indgåelse af et 25 årigt aftalelån med fast rente, under forudsætning om at der betales en årlig garantiprovision på 1 % af restgælden.
Beslutning Teknisk Udvalg, 16.01.2012 Otto Poulsen var fraværende. Anbefales. Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Bilag Ansøgning kommunegaranti Låneforslag-201137696-F Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
20
10. Næstved Kommunes ejerstrategi for NK- Forsyning
Sagsbeh.: Ebbe Møller Olesen
Sagsnr.: 2010-83718
Sagsfremstilling Med oprettelsen af NK-Forsyning A/S og underliggende datterselskaber som selvstædige aktieselskaber blev Næstved Kommunes styringsmuligheder på forsyningsområdet ændret. Næstved Kommune er selskabets eneaktionær, og der er behov for, at Næstved Kommune gør sig klart, hvilke strategiske målsætninger kommunen har for NK-Forsyning
A/S. Dette skyldes blandt andet, at Næstved Kommune ikke mere har instruktionsbeføjelser overfor NK-Forsyning A/S udover i forbindelse med generalforsamlingen.
Der er derfor behov for via en ejerstrategi at præcisere kommunens ønsker og målsætninger for NK-Forsyning A/S. Ejerstrategien beskriver på overordnet niveau Næstved Kommunes strategi for forsyningsselskabets virke. Kommunen beskriver i denne ejerstrategi, hvordan Næstved Byråd i samarbejde med selskabernes ledelse ønsker at udøve et aktivt ejerskab overfor selskaberne. Med aktivt ejerskab forstås, at kommunen aktivt ønsker at udøve sine ejerrettigheder og gøre sin indflydelse gældende overfor selskaberne. Kommunen vil derfor bl.a. med denne ejerstrategi medvirke til, at selskabernes ledelse også varetager kommunens interesser bedst muligt og sikrer en hensigtsmæssig og afbalanceret udvikling af selskaberne på kort og langt sigt til gavn for brugerne og borgerne. Overtagelser eller sammenlægninger der påvirker Næstved Kommunes ejerandel eller indflydelse i selskabet, kan kun finde sted efter Næstved Kommunes forudgående accept. Den konkrete udmøntning af strategien varetages af selskabets bestyrelse og ledelse via en forretningsstrategi, der respekterer denne ejerstrategi. Det forudsættes, at selskabets vedtægter om nødvendigt tilpasses, så de understøtter ejerstrategien.
Ejerstrategien er bygget op omkring tre overordnede emner:
Afsnit 1. Principper, der skal beskrive kommunens målsætninger for selskabets virke og de principper som kommunen ønsker at selskabets ledelse skal arbejde efter.
Afsnit 2. Dialog mellem Næstved Kommune og NK-Forsyning A/S
Afsnit 3. Styringsgrundlag omhandler relationen mellem kommunen (som ejer) og selskabet - og kommunens muligheder for strategisk styring af selskabet, inkl. habilitetsspørgsmål. Det er afgørende, at ejerstrategien dels fastholder selskabet i en udvikling, der understøtter ejerens ønsker, og dels sikrer, at selskabets drives efter hensigterne i lovgivningen inden for den enkelte sektor, aktieselskabsloven og årsregnskabsloven. Ejerstrategiens udgangspunkt er, at Næstved Kommune fortsat ønsker at eje 100 pct. af aktierne i NK-Forsyning A/S. I en branche, hvor vilkårene for drift i de kommende år sandsynligvis vil blive ændret kraftigt, vil 100 pct. ejerskab give selskabet de bedst mulige betingelser for sikker drift og udvikling.
Byrådet 31.01.2012
21
Ejerstrategien skal betragtes som et dynamisk instrument til udvikling af selskaberne på kort så vel som på lang sigt. Strategien skal derfor løbende vurderes, tilpasses den aktuelle udvikling på markedet samt i selskabet. Ejerstrategien skal som udgangspunkt tages op til behandling i Byrådet til revurdering og revision mindst en gang i hver valgperiode.
Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger.
Lovgrundlag Vandsektor lovgivningen
Politisk behandling Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Udkast til Ejerstrategi
Indstilling Direktionen indstiller, 1. at ejerstrategien anbefales over for byrådet 2. at Økonomiudvalget forinden endelig stillingtagen sender forslaget i høring i holdingselskabet NK-Forsyning A/S.
Beslutning Økonomiudvalget, 21.11.2011 Anbefales. Herefter er sagen åben
Politisk behandling Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Udkast til Ejerstrategi Høringssvar fra NK-Forsyning A/S høringssvar bilagt nyt forslag til Ejerstrategi Nyt notat om honorar
Indstilling Direktionen indstiller, at det nye forslag til ejerstrategi anbefales over for byrådet.
Beslutning Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales. Bilag med præcisering af bestyrelseshonorarer skal ligge til byrådets behandling. Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt. Menigt medlem honoreres med 7.500 kr.
Byrådet 31.01.2012
22
Bilag Direktionens forslag til Ejerstrategi for NK-Forsyning A/S Høringssvar fra NK-Forsyning A/S vedrørende ejerstrategi Nyt notat vedr. honorering af bestyrelsesmedlemmer 25. Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
23
11. Jernbanegade 10 - ansøgning om anlægsbevilling til etablering af lokaler til aktiviteterne fra Ringstedgade 73
Sagsbeh.: Morten Hallgreen
Sagsnr.: 2011-78317
Sagsfremstilling Ringstedgade 73 som rummer socialpsykiatriske aktiviteter er solgt til Kræftens Bekæmpelse for opførelse fa et nyt kræftrådgivningscenter. I forbindelse med salg af ejendomme er det aftalt at bygningen skal være rømmet den 1. maj 2012.
De socialpsykiatriske aktiviteter flyttes til Jernbanegade 10 hvor de placeres i hovedbygningens tagetage og i tilbygningens 1. sal. Tagetagen står ledig og tilbygningens 1. sal rømmes af skole IT den første marts 2012.
Der er udarbejdet et byggeprogram for etablering af lokaler de socialpsykiatriske funktioner fra Ringstedgade 73
Byggeprogrammet omfatter i alt 416 m2. Ombygningsarbejder sker inden for de eksisterende bygningsmæssige rammer og omfatter ikke ydermurer og tag. Hovedindretningen fastholdes i det væsentligste dog vil en række af de større rum blive opdelt med lette skillevægge i mindre samtalerum og kontorer. Eksisterende væg- og loftoverflader og gulvbelægninger vil blive malet eller renoveret.
Bygningsinstallationerne vil blive tilpasset de bygningsmæssige ændringer.
Økonomi: Den samlede anlægsudgift til indretning af lokaler for til socialpsykiatrien i Jernbanegade 10 er kalkuleret til:
Håndværkerudg. Omkostninger/
..................................................... ..................................................... .....................................................
950.000 kr. 100.000 kr. 1.050.000 kr.
I alt
Den kalkulerede anlægsudgift indeholder ikke udgifter til løst inventar.
Rådighedsbeløb: I forbindelse med forslaget til ændret arealanvendelse besluttede af anlægsudgifterne skulle finansieres af incitamentpuljen
Tidsplan: Tidsplanen for indretning af lokaler til Socialpsykiatrien:
Godkendelse af byggeprogram
....................................... ....................................... ....................................... .......................................
januar 2012
Ombygning af tagetagen
februar/marts 2012 marts/april 2012 ultimo april 2012
Ombygning af 1. sal (Skole IT)
Indflytning
Sagen forlægges med henblik på godkendelse af byggeprogrammet og meddelelse af anlægsbevilling.
Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger udover, at finansiering af bevilling fremgår af Byrådets beslutning den 29. november 2011 vedr. ”Arealforvaltning – forslag til ændret arealanvendelse i Næstved kommunale ejendomme”.
Byrådet 31.01.2012
24
Konsekvenser for decentrale enheder/virksomheder – udtalelse fra virksomheds-panel Projektet berører kun de socialpsykiatriske funktioner i Ringstedgade 73. Byggeprogrammet er udarbejdet i samarbejde med brugerne.
Handicapforhold (tilgængelighed) Der ændres ikke på de nuværende tilgængelighedsforhold.
Bæredygtighed og Sundhedsmæssige konsekvenser Ombygningen udføres i overensstemmelse med ”Retningslinier for bæredygtige bygge - og anlægsprojekter i Næstved Kommune”.
Politisk behandling Omsorgsudvalget 30. januar 2012 Byrådet 31. januar 2012
Sagens bilag Byggeprogram
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, 1. At byggeprogrammet godkendes 2. At der meddeles anlægsbevilling på 1.050.000 kr. til gennemførelse af projektet
Beslutning Omsorgsudvalget, 30.01.2012
1. anbefales 2. anbefales
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt og beløbet er frigivet.
Bilag Byggeprogram - Socialpsykiatri Jernbanegade 10 Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
25
12. Ansøgning om anlægsbevilling, opsamling
Sagsbeh.: Jens B Hansen
Sagsnr.: 2011-35977
Sagsfremstilling Byrådet vedtog i maj-mødet 2011 nye retningslinjer for styringen af anlægsprojekter. De nye regler medfører blandt andet, at der skal søges om anlægsbevilling til det samlede projekt forud for igangsætningen. Formålet med denne sag er at samle de anlægsprojekter, hvor der endnu ikke af byrådet er meddelt samlet anlægsbevilling. Efter godkendelsen af disse anlægs-bevillinger vil de ændrede retningslinjer fra maj 2011 være implementeret fra og med budgetår 2012. Beslutninger vedrørende anlægsbevillinger er udtryk for byrådets godkendelse af et konkret anlægsprojekt i sin helhed, og af projektets samlede beløbsramme (udtrykt ved anlægs-bevillingen). Budgetprioriteringen, og dermed det egentlige pengeforbrug, udmøntes i de årlige anlægsbudgetter i form af rådighedsbeløb. Denne sag indebærer derfor ikke aktuelle finansieringsopgaver.
De anlægsprojekter der søges anlægsbevilling til fremgår af bilaget ”Anlægsprojekter hvortil der søges anlægsbevilling”.
Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen oplyser, at det af Kasse- og Regnskabsregulativets bilag 6.3 fremgår, at der skal foreligge en anlægsbevilling og et rådighedsbeløb, førend et anlægsprojekt kan iværksættes. Når disse to faktorer er til stede, er det respektive fagudvalg bemyndiget til at iværksætte anlægsprojektet. Byrådet har dog mulighed for ved afgivelse af anlægsbevillingen at beslutte, at Byrådet eller Økonomiudvalget skal godkende projektet en gang mere inden igangsætningen, f.eks. under henvisning til at resultatet af et udbud ønskes behandlet.
Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse, § 40, stk. 2.
Supplerende bemærkninger De involverede fagudvalg har hver især foretaget indstillinger om de projekter, som mangler anlægsbevilling, og disse sager er derefter sammenskrevet derefter til denne sag som forelægges Direktion, Økonomiudvalg og Byråd. Politisk behandling Der foreligger anbefaling til indstillingen fra følgende udvalg: Omsorgsudvalget, Sundheds-udvalget, Børneudvalget, Kulturudvalget, Lokaldemokratiudvalget, Teknisk udvalg og Ejendomsudvalget. Sagens bilag Retningslinier for styring af anlægsbevillinger og aflæggelse af et anlægsregnskab. Anlægsprojekt hvortil der søges anlægsbevilling. Noter til de anlægsprojekter hvortil der søges anlægsbevilling. Indstilling Økonomiforvaltningen indstiller, at Byrådet meddeler anlægsbevillinger som angivet i sagen.
Byrådet 31.01.2012
26
Supplerende sagstekst af 16. januar 2012: Sagen har været forelagt Økonomiudvalget den 12. december 2011. I forlængelse af økonomiudvalgsbehandlingen anbefales, at der søges særskilt anlægsbevilling til følgende projekter:
Susålandets skole, Glumsø afdeling (projekt nr. 18), To cykelstiprojekter (projekterne 60 og 61), samt Renovering af Axeltorv, færdiggørelse (projekt nr. 45). Beslutning Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales. Bilag udleveret. Vedhæftes inden byrådets behandling.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Bilag Anlægsprojekter hvortil der søges anlægsbevilling.
Bilag 6.3 Retningslinier for anlægsbevillinger og aflæggelse af et anlægsregnskab Noter til de anlægsprojekter hvortil der søges anlægsbevillinger. Januar 2012. Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
27
13. Anlægsregnskab - Renovering af "Græshoppen"
Sagsbeh.: Ole Jakobsen
Sagsnr.: 2011-1379
Sagsfremstilling Fremlæggelse af anlægsregnskab ”Renovering af Græshoppen”
Projektet omfatter udskiftning af brodækket, renovering af eksisterende stål- og betonkonstruktioner samt etablering af gangbro på Karrebæksmindebroen.
Netto bevilling
Forbrug
Merforbrug
(ekskl. Overførsler)
2011
3.800.000 kr.
3.927.082 kr.
I alt
3.800.000 kr.
3.927.082 kr.
127.082 kr.
Merforbruget skyldes primært et større behov for renovering af de bærende stålkonstruktioner på broen samt af både stål og beton på landfæsterne end forudset ved forundersøgelserne. Det øgede renoveringsbehov kunne først konstateres efter fjernelse af slidplanker og limtræsbjælker, og renoveringen skulle ske, inden det nye glasfiberdæk kunne monteres. Til dækning af merudgiften kan peges på et mindreforbrug på 150.000 kr. til anlægsregnskab Sti/fortov ved Trompetvej, idet udgiften er afholdt som en del af byggemodningen. Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen indskærper, at der ved fremtidige projekter ikke må disponeres ud over givne bevillinger. Såfremt et merforbrug kan forudses, skal en tillægsbevilling søges forinden, med anvisning af kompenserende besparelser, som vedtaget i budgetaftalen.
Økonomiforvaltningen bekræfter, at anlægsregnskabet for Sti/fortov udviser et mindreforbrug på 150.000 kr.
Regnskabet er i overensstemmelse med kommunens bogføring.
Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Anlægsregnskab (udsendes kun elektronisk)
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at regnskabet godkendes, herunder den foreslåede finansiering af merudgiften.
Beslutning Teknisk Udvalg, 19.12.2011 Anbefales.
Byrådet 31.01.2012
28
Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Bilag Underskrevet anlægsregnskab Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
29
14. Anlægsregnskab - Centerfaciliteter Munkebo
Sagsbeh.: Jan Grønkjær
Sagsnr.: 2007-36381
Sagsfremstilling Fremlæggelse af anlægsregnskab for ”Centerfaciliteter Munkebo”.
Projektet omfatter renovering og ombygning af Munkebocentret som ramme for udvidelse af caféområde, etablering af større gruppelokaler til træning, hensigtsmæssige rammer for den store frivillige indsats, fleksibel anvendelse af aktivitetsrum, udvidelse af værested samt ændring af indgangsparti. Herudover indgår i projektet en overdækning af atriumgården.
Netto bevilling
Forbrug
Mindreudgift
(ekskl. overførsler)
Før 2007
5.250.000 kr.
174.050 kr. 1.936.468 kr. 2.798.417 kr. 133.017 kr. 5.041.952 kr.
2007 2008 2009
I alt
5.250.000 kr.
208.047 kr.
Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen oplyser, at regnskabet er i overensstemmelse med kommunens bogføring.
Politisk behandling Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Anlægsregnskab. (Udsendes kun elektronisk).
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at regnskabet godkendes.
Beslutning Ejendomsudvalget, 05.12.2011 Anbefales.
Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Bilag Anlægsregnskab til Byrådet Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
30
15. Renovering af belægningen i Indre Ringstedgade
Sagsbeh.: Anders Gedde Petersen
Sagsnr.: 2011-75340
Sagsfremstilling Sagen blev behandlet af Teknisk Udvalg den 19. december 2011, hvor udvalget besluttede, at der skulle findes midler til samordning af forestående ledningsarbejder og belægningsarbejder i Indre Ringstedgade mellem Hjultorvet og Grønnegade. Årsagen er, at fjernvarmeledningen i Indre Ringstedgade mellem Hjultorvet og Grønnegade er nedslidt og skal skiftes ud i 2012. Da betonbelægningen i den inderste del af gågaden Indre Ringstedgade, som er den absolut ældste gågadebelægning i Næstved, også trænger til en udskiftning, og da der er økonomisk fordel ved at udføre arbejderne i sammenhæng, vil det også af hensyn til de erhvervsdrivende i gaden være hensigtsmæssigt at fremrykke en udskiftning af gågadebelægningen i Indre Ringstedgade. De to store udfordringer i projektet er at tilvejebringe midler til gennemførelse af projektet samt at lægge en tidsplan, der gør det muligt at fortage de omfattende anlægsarbejder med mindst mulig gene for de erhvervsdrivende i gaden. Ledningsarbejderne i gaden er ret omfattende og med hensyn til fjernvarmeledningen bundet af, at arbejdet af hensyn til opvarmning af ejendommene først kan påbegyndes efter 1. maj. Efter drøftelser med fjernvarmeværkets rådgiver foreslås det, at udskiftning af fjernvarmeledningen udføres fra medio august 2012 og hen over efteråret. Belægningsarbejderne og øvrige ledningsarbejder deles op i to etaper. Første halvdel udføres i efteråret 2012 og anden halvdel i foråret 2013. Den del af fjernvarmeopgravningen, der ikke lukkes med belægning i efteråret, lukkes midlertidigt med et tyndt lag asfalt. Denne plan betyder, at der ikke kommer til at foregå anlægsarbejder i Indre Ringstedgade i sommerferieperioden. Ej heller i vinterperioden. Næstved Kommunes andel af udgifterne til renovering af belægningen i Indre Ringstedgade skønnes til 3 mio. kr. Der er på budgettet ikke afsat midler til Indre Ringstedgade. Der kan peges på følgende finansieringsforslag: 1. Udskydelse af færdiggørelse af Axeltorv. På budget 2012 er der afsat 4 mio. kr. til færdiggørelse af belægningen på Axeltorv. Af dette beløb skal 417.000 kr. dog dække merforbrug i 2011. Ulempen ved denne løsning er, at der i 2013 på budgettet ikke er plads til Axeltorv, hvorfor en udskydelse kan blive langvarig. 2. At der skaffes finansiering ved budgetrapporten pr. 1. april 2012.
Inden mødet i Teknisk Udvalg vil der være afholdt møde med Cityforeningen omkring projektets udformning og tidsplan.
På udvalgsmødet vil forvaltningen fremlægge et skitseprojekt med bl.a. forslag til belægning samt gadeudstyr.
Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen bekræfter, at der på det flerårige anlægsbudget ikke er afsat midler til renovering af belægningen i Indre Ringstedgade.
Byrådet 31.01.2012
31
Der er i overensstemmelse med reglerne i budgetstrategien anvist kompenserende besparelser. Dog skal Økonomiforvaltningen gøre opmærksom på, at stort set alle anlægscafeer ved budgetseminaret gav udtryk for, at Axeltorv først og fremmest skulle færdiggøres – og på en ordentlig måde. Handicapforhold (tilgængelighed) Ved renovering af belægningen i Indre Ringstedgade vil der blive etableret ledelinjer for svagtseende i midten af gaden.
Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byråd
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, 1.
At der gives en anlægsbevilling på netto 3 mio. kr. At projektet finansieres ved udskydelse af Axeltorv,
2.
3. At der alternativt findes finansiering i forbindelse med budgetrapporten pr. 1. april 2012 4. At detailprojekteringen af Indre Ringstedgade sættes i gang med udgangspunkt i det fremlagte skitseprojekt.
Beslutning Teknisk Udvalg, 16.01.2012 Otto Poulsen var fraværende. Ad 1: Anbefales. Ad 2: Anbefales. Ad 3: Kan ikke anbefales.
Ad 4: Udvalget anbefaler, at projektet udføres svarende til Ydre Ringstedgade. Udvalget anbefaler endvidere, at projektet gennemføres i 2012 inden for en maksimal økonomisk ramme på kr. 3 mio. kr.
Økonomiudvalget, 23.01.2012 Linda Frederiksen var fraværende.
Ad 1 og 2: Anbefales. Ad 3: Anbefales ikke. Ad 4: Anbefales og beløbet frigives. Færdiggørelse af Axeltorv vurderes ved budgetrapporteringen. Økonomiudvalget anbefaler, at der skal være en effektiv kommunikation med de berørte parter. Økonomiudvalget ønsker, at muligheden for etablering af cykelbane i Indre Ringstedgade undersøges.
Byrådet, 31.01.2012 Linda Frederiksen, Lene Koustrup Madsen og Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 31.01.2012
32
16. Forslag til udformning af Jernbanegade
Sagsbeh.: Anders Gedde Petersen
Sagsnr.: 2009-43766
Sagsfremstilling Sagen blev senest behandlet af Teknisk Udvalg den 28. november 2011, hvor udvalget besluttede at genforhandle spørgsmålet om ensretning af Jernbanegade den 19. december 2011 med henblik på en eventuel fremlæggelse i byrådet. Sagen om renovering/ombygning af Jernbanegade er udsprunget af tildeling af midler fra cykelpuljen til Næstved Cykelby, hvor anlæg af såkaldte flexible cykelstier i Jernbanegade er en del af dette projekt. Sagen har tidligere været behandlet i Teknisk Udvalg den 31. januar 2011, hvor forslaget om ensretning af Jernbanegade blev præsenteret første gang, den 28. februar 2011, hvor det blev aftalt at anmode om en udtalelse hos bl.a. Cityforeningen, den 30. maj 2011, hvor det blev besluttet at gennemføre et borgermøde, den 7. november 2011, hvor udvalget besluttede, at der arbejdes videre planerne om at lukke Sct. Mortens Kirkeplads for biltrafik, at projektering af Jernbanegade sættes i gang med det udgangspunkt, at Jernbanegade ensrettes for biltrafik, og endelig at til- og frakørselsforholdene (for cyklister) fra Banegårdspladsen inddrages i projektet, og den 28. november 2011, hvor udvalget besluttede, at spørgsmålet om ensretning af Jernbanegade genfremsættes på mødet den 19. december.
Forvaltningen har udarbejdet fire løsningsforslag for indretning af Jernbanegade.
1. Biltrafik i begge retninger med flexible cykelstier. Ulempen ved dette forslag er, at en stor del af Jernbanegade skal udlægges til køreareal. Ved den besluttede lukning af Sct. Mortens Kirkeplads vil biltrafikken i Jernbanegade blive meget begrænset, hvorfor det brede vejudlæg vil synes overflødigt. Der vil blive begrænset plads til gennemførelse af LAR (lokal afledning af regnvand) og til det gadeliv, som forvaltningen vurderer, at der er potentiale for. 2. Biltrafik i begge retninger uden cykelstier. Dette forslag baseres på en udformning som de nuværende sivegader, hvor bilernes hastighed holdes på et så lavt niveau, at de forskellige trafikantgrupper kan færdes på samme areal uden risiko for ulykker. En sådan gade, hvor cykeltrafikken prioriteres højt, søges i Århus lanceret som en ”cykelgade”. Forslaget giver mulighed for LAR. 4. Ensretning af Jernbanegade for biltrafik i retning fra Banegårdspladsen mod bymidten med flexible cykelstier. Målet med dette løsningsforslag er at minimere bredde af kørebanearealet med det formål at skaffe plads til gennemførelse af LAR samt plads til bredest mulige fortove til et kommende udendørs cafémiljø, gadehandel m.m. Dette vil betyde, at busserne fremover alene kører fra Banegårdspladsen mod bymidten med i alt 8 busser i timen i butikkernes åbningstid. Busser i modsat retning, hvor der i dag kører 5 busser i timen kører fremover ikke i Jernbanegade, men i stedet direkte til Banegårdspladsen. Det betyder, at nogle passagerer skal skifte bus på Banegårdspladen, hvis de vil køres helt op i Jernbanegade. 5. Ensretning for privatbiler, dobbeltrettet bustrafik. En løsning kunne også være at ensrette gaden for private biler, men at tillade bustrafik i begge retninger! Dette kan gøres ved at benytte en af de flexible cykelstier som kombineret cykelsti og busbane. Dette kan trafiksikkerhedsmæssigt forsvares, idet bustrafikken er relativt begrænset. Fordelen ved denne løsning er, at fordelen ved en begrænset kørebanebredde opnås, samtidig med at tilgængeligheden for buspassagerer
Byrådet 31.01.2012
33
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47Made with FlippingBook - Online magazine maker