7. Udarbejdelse af Natura 2000-handleplaner
Sagsbeh.: Lars Erik Malmborg
Sagsnr.: 2011-20209
Sagsfremstilling Planerne er kommet – nu skal vi lave handleplaner!
Statens Natura 2000-planer blev vedtaget den 8.12.2011. Fra og med denne dato har Næstved Kommune et år til at vedtage en Natura 2000-handleplan for hvert Natura 2000-område i kommunen. Tilsvarende har kommunen et år til at vedtage en vandhandleplan. Den blev vedtaget den 22.12.2011, hvorfor handleplanernes forløb er forskudt med 14 dage.
De endeligt vedtagne Natura 2000-planer indeholder kun mindre betydende ændringer for kommunen i forhold til udkastene. Resume af planerne er vedlagt dagsordenen.
Hvad indebærer en handleplan? Processen for Natura 2000-handleplaner er fastlagt i miljømålsloven og omfatter udarbejdelse af Udkast til handleplaner for hvert område inden den 8.06.2012 offentlig høring af udkast til handleplaner i minimum 8 uger vedtagelse af handleplaner senest den 8.12.2012. Handleplanerne udarbejdes som én plan for hvert Natura 2000-område af berørte kommuner og Naturstyrelsen Storstrøm. For Næstved Kommune drejer det sig om 4 planer. Myndigheder samarbejder nu på initiativ af Næstved Kommune med udfordringer og fordeling af ansvar for indsatser i et fælles paradigme. Det skal sikre ens handleplaner over for borgere. Det er nødvendigt at prioritere arbejdet højt på en enkel og effektiv måde. Handleplanen vil indeholde et sammendrag af den statslige Natura 2000-plan, mål for planperioden, forventede metoder og forvaltningstiltag, prioritering af forventet indsats og forventet effekt. Handleplanen er bindende for anden offentlig planlægning - som fx kommuneplanen – og må ikke foregribe, hvad der skal ske på den enkelte lodsejers areal. Handleplanen har derfor karakter af en overordnet plan og ikke en forvaltningsplan.
Handleplanernes indsatser skal realiseres i perioden 2013-15 – to år mindre for kommunerne på grund af planernes forsinkelse i staten.
Mere lodsejerinddragelse! Miljøministeriets vand- og Natura 2000-planer har været udskældt for manglende inddragelse af organisationer og ikke mindst lodsejere. I erkendelse af et større forventningspres til kommunernes inddragelse af offentligheden i forbindelse med handleplanlægningen, har forvaltningen udarbejdet en kommunikationsplan. Det er forvaltningens klare opfattelse, at en succesfuld proces er betinget af en øget inddragelse end, der er lagt op til med høringsfasen i handleplanen.
Kommunikationsplanen peger bl.a. på et væsentligt behov for Inddragelse af og samarbejde med lodsejerorganisationer (land- og skovbrug) allerede i forbindelse med udarbejdelse af udkast til planen
Byrådet 31.01.2012
12
Made with FlippingBook - Online magazine maker