Referat af Byrådets møde d. 14.08.2012

146. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om personlig assistance

Sagsbeh.: Joan Irene Larsen

Sagsnr.: 2012-6193

Sagsfremstilling Ankestyrelsen har den 15. december 2011 offentliggjort praksisundersøgelse om personlig assistance til handicappede i erhverv. Ankestyrelsen har i undersøgelsen vurderet 18 kommuners praksis ved bevilling af personlig assistance efter kapitel 3 i lov om kompensation til handicappede i erhverv, her under jobcenter Næstved. I undersøgelsen indgår i alt 139 kommunale afgørelser. Jobcentrene i kommunerne kan yde personlig assistance til personer, der på grund af et handicap kan have vanskeligt ved at få og bevare beskæftigelse uden kompensation efter lov om kompensation til handicappede i erhverv. Formålet med loven om kompensation til handicappede i erhverv er at styrke og stimulere handicappede personers muligheder for beskæftigelse med det formål at give disse de samme muligheder for erhvervsudøvelse som personer uden handicap. I forbindelse med praksisundersøgelsen er der udvalgt 10 sager fra Jobcenter Næstved, hvor der er tilbagemelding på 9 af sagerne fra Nævnet. Notat om udtagende sager fra Jobcenter Næstved incl. Ankestyrelsens bemærkninger er vedhæftet som bilag. Ankestyrelsens anbefalinger: Ankestyrelsen har på baggrund af undersøgelsen beskrevet nogle anbefalinger i forbindelse med bevilling af personlig assistance. Af Ankestyrelsens særlige anbefalinger kan nævnes: Funktionsnedsættelsen skal være varig: Ankestyrelsen udtaler i undersøgelse om Personlig assistance, at gennemgangen af sagerne viser, at især betingelsen om varighed har voldt problemer.

Ankestyrelsen anbefaler derfor, at jobcentrene er opmærksomme på, at personlig assistance kun kan bruges ved varige funktionsnedsættelser.

Arbejdsfunktionen skal være en naturlig følge af ansættelsen: Den personlige assistent skal bistå personen med handicap med de praktiske arbejdsfunktioner, der følger af beskæftigelsen, og som pågældende ikke selv kan udføre. Ankestyrelsen udtaler i undersøgelse, at en personlig assistent kan bistå den handicappede person med de arbejdsfunktioner, der er en naturlig følge af ansættelsen. Det er derimod ikke meningen, at assistenten reelt overtager ansøgernes arbejdsfunktioner. I så tilfælde får hjælpen karakter af medhjælp/vikardækning, hvilket ikke er hensigten med reglerne. I 33 procent af sagerne vurderede Ankestyrelsen, at den bevilgede personlige assistance har karakter af vikardækning eller almindelig medhjælp, og at bevillingerne derfor ikke er i overensstemmelse med lovgivningen. Ankestyrelsen anbefaler derfor, at jobcentrene er opmærksomme på, at den personlige assistent skal bistå ansøger med at udføre arbejdsopgaverne, ikke overtage arbejdsopgaverne, det vil sige, at ansøger selv skal kunne udføre en del af hovedopgaverne i arbejdet. Ansøger skal give tilstrækkelige oplysninger i sin ansøgning: Ansøgning om personlig assistance indgives af personen med handicap til jobcentret i den kommune, hvor virksomheden er beliggende.

Byrådet 14.08.2012

336

Made with FlippingBook - Online magazine maker