Referat af Byrådets møde d. 27.03.2012

Åbent referat for Byrådet

Mødedato 27.03.2012

Tid 18:30

Sted Byrådssalen, Teatergade 8

Medlemmer Anette Brix (C) Anne Grete Kamilles (F) Birgit Lund Terp (A) Carsten Rasmussen (A) Charlotte Mathiesen (V) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Flemming Jay (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) Henning Jørgensen (B) Jesper Gersholm (F) Jette Leth Buhl (F) John Lauritzen (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten Devantier (V) Kurt Petersen (C) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Linda Frederiksen (A)

Lisbet Skov (A) Michael Rex (A)

Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved

Niels D. Kelberg (O) Otto V. Poulsen (V) Per Sørensen (A) Søren Dysted (A) Søren Revsbæk (V) Torben Nielsen (F)

Telefon 5588 5588

naestved@naestved.dk www.naestved.dk

Troels Larsen (V) Vivi Jacobsen (O)

Fraværende Henning Jensen Søren Dysted Michael Rex Otto V. Poulsen Niels D. Kelberg

Gæster

Der var ikke indkommet nogle skriftlige spørgsmål.

Byrådet 27.03.2012

2

Indholdsfortegnelse:

Punkter på åben dagsorden: 48. Ny administrativ organisation .................................................. 106

49. Udkast til Budgetstrategi for 2013............................................ 109

50. Endelig udformning af Jernbanegade ....................................... 111

51. Opkrævningspolitik for Næstved Kommune.............................. 114

52. Ny struktur for Social- og Sundhedsuddannelserne .................. 116

53. Godkendelse af grundlag for målstyring ................................... 118

54. Erhvervsfremme og erhvervsservice i Næstved Kommune 2012-

2015 ............................................................................................... 120

55. Driftsoverførsler fra 2011 til 2012 ............................................ 123

56. Anlægsregnskab - Projekter vedr. Miljømålsloven 2011 ........... 125

57. Overførelse af uforbrugte rådighedsbeløb til anlæg fra 2011 til

2012 ............................................................................................... 126

58. Selvforvaltningsoverførsler fra 2011 til 2012 ........................... 128

59. Opgørelse af resterende låneramme 2011 og foreløbig låneramme

2012 ............................................................................................... 131

60. Byrådets godkendelse af NK-Vand A/S budget og takster for 2012

....................................................................................................... 134

61. Havnens investering 2012 ........................................................ 137

62. Godkendelse af nyt navn og logo til Vej og Park ....................... 140

63. Fælles navn til daginstitutionerne Glumsø børnehave og

Sømarksgården .............................................................................. 142

64. Forslag om nedlæggelse af stipendiefond for studiebesøg i

venskabsbyer ................................................................................. 144

65. Lejerrepræsentant/suppleant til Huslejenævnet ...................... 146

66. Årsberetning 2011 - magtanvendelse....................................... 148

Punkter på lukket dagsorden: 67. Personalesag

Byrådet 27.03.2012

105

48. Ny administrativ organisation

Sagsbeh.: Poul Erik Sehested Kristensen

Sagsnr.: 2012-12655

Sagsfremstilling Som en del af budgetforliget for Budget 2012 indgår følgende:

Kommunaldirektøren anmodes om, med ekstern konsulentbistand, at forestå en analyse af administrationen med henblik på en mere forenklet og effektiv organisation, som også er tilpasset en forenklet udvalgsstruktur. Analysen med forslag til ny struktur fremlægges til behandling i Byrådet senest i forbindelse med forslag til ændret udvalgsstruktur i foråret 2012. Det forudsættes, at den administrative organisation justeres i forhold til en ny politisk udvalgsstruktur. Der er med hjælp fra Mercuri Urval gennemført interview med en række interessenter, herunder en væsentlig del af byrådet. På baggrund af indtryk fra interview og på baggrund af en analyse af de udfordringer, som kommuner står over for har Mercuri Urval fremlagt to mulige administrative modeller, som Mercuri Urval kan stå inde for:  En tilrettet forvaltningsmodel  En centermodel. Modellerne er præsenteret for byrådet på et temamøde den 20. februar 2012. Efterfølgende er modellerne blevet konkretiseret og uddybet. Kommunaldirektøren fremlagde på økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 13. marts 2012 de to modeller til drøftelse - med de fordele og ulemper, som hver model indeholder.

Kommunaldirektøren fremlagde tillige overvejelser om, hvordan lederposter i modellerne kan besættes.

Kommunaldirektøren har i arbejdet med organisationsmodeller lagt afgørende vægt på, at den nye administrative organisation:  Er enkel (set fra et borger- og virksomhedssynspunkt)  Er effektiv – sikrer en hurtig og konsekvent gennemførelse af beslutninger (eksekvere)  Er kompetent  Er velledet  Sikrer bedre tværgående opgaveløsninger  Skaber nye og innovative løsninger  Sikrer en ny og bedre dialog mellem politikere og administration  Skaber bedre arbejdsvilkår for politikerne. Økonomiudvalget besluttede, at det er centermodellen, der skal arbejdes videre med. Økonomiudvalget havde konkrete ønsker om ændringer i centermodellen og opgavefordelingen mellem centre. Kommunaldirektøren blev anmodet om at udarbejde forslag til modeller, der lever op til disse konkrete ønsker.

Økonomiudvalget besluttede samtidig, at kommunaldirektøren kan arbejde videre med forslag til konkret bemanding af såvel direktion som stillinger som centerchefer.

Økonomiudvalget er opmærksom på, at der med centermodellen bliver tale om en ny styringsform, som vil kræve en læringsproces for alle tre ledelseslag i modellen.

Byrådet 27.03.2012

106

Implementeringen af den nye styringsform bliver en del af drejebogen for iværksættelse af en ny administrativ organisation, der bygger på centermodellen.

Økonomipåtegning Forslaget til ny administration vil ikke i sig selv medføre merudgifter.

Økonomien kan dog først beregnes, når centermodellens helt konkrete udformning er besluttet, og når der er truffet endelig beslutning om konkret bemanding af direktionen og centrene. Budgetforliget indeholder en forudsætning om opnåelse af en varig besparelse på administrationen på 3½ mio. kr. frem til 2015. Udmøntningen af besparelsen vil ske i forlængelse af implementeringen af ny administrativ organisation.

Lovgrundlag Ansættelsesret – herunder tjenestemandsregulativ og Aftale for chefer. MED-aftale.

Påtegning om personalemæssige konsekvenser MED-organisationen har været inddraget og hørt under processen. Der foreligger høringssvar til Økonomiudvalgets behandling den 19. marts 2012.

Politisk behandling Økonomiudvalget den 19. marts 2012. Byrådet den 27. marts 2012.

Sagens bilag 1. Notat: Ny organisation i Næstved Kommune inkl. centerbeskrivelser 2. Notat: Virksomhedsoversigter 3. Aktivitets- og tidsplan

Indstilling Kommunaldirektøren indstiller, 1. At Økonomiudvalget beslutter den konkrete centermodel, som skal fremsendes til byrådet til godkendelse. 2. At Økonomiudvalget indstiller til byrådets godkendelse, at kommunaldirektøren bemyndiges til at gennemføre den konkrete model med detaljeret ansvarsplacering af opgaver/funktioner.

Beslutning Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Fremsendes til byrådet med anbefaling.

Administrativ tilføjelse

Sagens bilag 4. Høringssvar

Beslutning Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt.

Byrådet 27.03.2012

107

Radikale Venstre foreslår, at det skal være en direktion bestående af 4 medlemmer. For stemte 4: Konservative og Radikale Venstre. Imod stemte 21: Socialdemokratiet, Venstre, Torben Nielsen, Anne Grete Kamilles, Jesper Gersholm, Dansk Folkeparti. Hverken for eller imod 1: Jette Leth Buhl.

Bilag Aktivitets- og tidsplan Høringssvar Oversigt over decentrale virksomheder under centre Revideret notat vedr. ny organisation Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

108

49. Udkast til Budgetstrategi for 2013

Sagsbeh.: Steen Andersen

Sagsnr.: 2012-37

Sagsfremstilling Direktionen fremsender udkast til Budgetstrategien for 2013.

Den årlige budgetstrategi beskriver hvad den kommende budgetlægning skal indeholde. Budgetstrategien fastlægger spillereglerne for budgetlægningen. Det vil sige, at den indeholder en tidsplan og fastlægger hvilke opgaver, som byrådet, fagudvalgene og administrationen har i de kommende måneder af budgetlægningen. Når Budgetstrategien er godkendt, er startskuddet til budgetlægningen givet. Herefter skal fagudvalg og administrationen arbejde med budgettet for det kommende år, ud fra de opgaver, der er stillet i Budgetstrategien. Næstved Kommunes økonomi er i balance, men der er, trods et pænt regnskab 2011, fortsat udfordringer med at holde budgetterne i de kommende år. Der er udsigt til en fortsat meget stram styring af kommunernes økonomi fra statens side, hvor vi skal leve med en budgetlov, der formodentlig fastlægger grænser for både drift og anlægsbudgetterne. Frihedsgraderne er derfor små, og der kommer ikke flere penge til kommunerne. Vi skal derfor selv skaffe vores råderum, og selv finde de steder, hvor økonomien også udvikler sig den rigtige vej, til gavn for den fælles økonomi i kommunen. I det hele taget skal vi tænke i helheder, og beslutte hvordan pengene bedst kan bruges, uanset hvilke område udgifterne tilhører. De største udfordringer for 2013 er at overholde de eksisterende budgetrammer. Det gælder især på det specialiserede socialområde, hvor der fortsat forventes stort pres på budgetterne. Hvis der kan findes finansiering til en reservepulje for 2013, vil kommunen stå lidt stærkere i forhold til en mulig regnskabssanktion. Herudover er der en indbygget forudsætning om at udgiftsniveauet på Arbejdsmarkedsområdet skal nedbringes med 30 mio. kr. fra 2012 til 2013, hvis den foreløbige budgetramme for 2013 skal overholdes. Området fik tilført 30 mio. kr. i budget 2012, men ikke for de kommende år. Endelig er det en udfordring at fastholde de fleksible vilkår for vores selvforvaltningsvirksomheder. Budget- og regnskabssanktioner, samt udsigt til en budgetlov, gør det meget lidt fleksibelt at overføre over- og underskud mellem årene. Det er derfor nødvendigt at etablere en buffer-pulje på selvforvaltningsområdet, som modvægt til at virksomhederne kan bruge noget af deres overskud året efter, eller mulighed for at låne af næste års budget. Finansieringen af buffer-puljen består dels ved, at 3. rate af de indefrosne midler kun må anvendes til anlæg, og dels ved, at der trækkes en halv procent af virksomhedernes budget fra 2013. Hermed etableres der en buffer- pulje på 21 mio. kr. i 2013, som muliggør at der kan bruges noget af virksomhedernes overførte overskud. Buffer-puljen kan ikke anvendes til andre formål.

Det foreløbige anlægsbudget for 2013 er på netto 115 mio. kr. Det er et relativt lavt niveau sammenlignet med de tidligere års anlægsbudgetter.

Politisk behandling Økonomiudvalget den 19. marts 2012

Byrådet 27.03.2012

109

Sagens bilag Udkast til Budgetstrategi for 2013 inkl. bilag

Indstilling Direktionen indstiller, at udkastet til budgetstrategien for 2013 godkendes.

Beslutning Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Budgetstrategien godkendt med 2 ændringer:

Økonomiudvalget ønsker præciseret, at udvalgene kan omprioritere mellem politikområderne inden for udvalgenes eget område. For det andet kan udvalgene komme med ønsker, som ikke er finansierede. Ønskerne fremlægges til budgetseminaret i august. Forelægges byrådet til orientering. Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Til efterretning.

Bilag Budgetstrategi - endelig udgave ØK 19/3-12 Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

110

50. Endelig udformning af Jernbanegade

Sagsbeh.: Kathrine Rose

Sagsnr.: 2009-43766

Sagsfremstilling Byrådet besluttede i møde den 31.01.2012 at principgodkende forslag til indretning af Jernbanegade under forudsætning af, at den økonomiske ramme overholdes, og at det endelige projekt forelægges byrådet til godkendelse. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af byrådets beslutning projekteret den endelige udformning af deletape af Jernbanegade fra Farimagsvej til skellet mellem Kobberhjørnet og Ungdommens hus.

Denne etape kan anlægges for midler stillet til rådighed af statens cyklistpulje og uden udgift for Næstved Kommune.

Løsningen indebærer, at der på strækningen er trafik i begge retninger. Gaden udformes som cykelgade med køreareal i beton flisebelægning. Som afgrænsning mellem køreareal og fortovsarealer etableres en rende med 5 skifter granitbrostene. Langs gaden anlægges brostensbelagte parkeringspladser, og der gives desuden mulighed for af - og pålæsning langs flere afsnit i gaden.

Gaden opdeles i afsnit med tværgående brostensbånd. Brostensbåndene er med til at styre flisebelægningen i gaden, så den ikke skrider.

De langsgående brostensbånd er opgraderet til en bredde på 75 cm, så det giver større sikkerhed for cyklister ved åbning af bildøre ud for parkeringspladser.

På fortovsarealer udlægges granitfliser, der rives i overfladen for at give en skridsikker belægning.

Den eksisterende asfaltbelægning benyttes som et solidt bærelag for flisebelægningen, og færdig belægningskote tilrettelægges, så der bygges ovenpå eksisterende bærelag efter fjernelse af kantstene og betonfliser. I planlagte deletape er vandrender ikke medtaget. I samråd med NK-Spildevand A/S skønner forvaltningen, at LAR på den korte strækning ikke vil have større effekt. Det kan desværre heller ikke afvises, at opsamling og nedsivning af overfladevand kan give øget forurening af grundvand, forårsaget af oliespild fra biler, aflejringer i zink- og kobbertagrender eller andet forurening, der i dag ledes til regnvandssystemet. På omhandlede strækning etableres nye afvandingsledninger fra toppen af bakken ved KFUM og til begge sider. Ved en senere detailudformning af den resterende del af Jernbanegade kan et vandtema, som element i torvedannelsen i krydset Ramsherred-Jernbanegade-Teatergade med f. eks en vandrende fra Trolden til Sct. Mortens Kirkeplads, nærmere planlægges og projekteres. Næstved Varmeværk skal renovere fjernvarmestik til flere ejendomme i gaden. Overordnet er ledningsarbejderne på denne strækning begrænsede i omfang og kan udføres i takt med, at belægningsarbejderne udføres.

Byrådet 27.03.2012

111

Ny belysning med tilsvarende armaturer, som opsat i Riddergade, Sct. Mortens Kirkeplads og del af Jernbanegade, opsættes på delstrækningen.

Der er dialog med Ungdommens hus om gadeudstyr, cykelparkering mv. foran huset.

For at vise, at Jernbanegade er cyklistvenlig, opsættes som gadeudstyr en cyklistpumpe, displays med markering af antal cyklister, der registreres at cykle i gaden, samt et antal cykelstativer. Derudover opsættes bænke og affaldskurve.

Gaden udformes med træer som platan, der giver et kraftig krone, men også kan tåle at blive beskåret.

I krydset Jernbanegade-Farimagsvej reguleres forholdene for cyklister med en cyklistbane på Farimagsvej i stedet for venstresvingsbanen. Cyklister registreres samtidig bedre ved udkørsel fra banegårdspladsen mod Jernbanegade. Der opsættes spærring for gennemkørende biltrafik ud for Sct. Mortens Kirkeplads. For at tilgodese varetilkørsel vil det som forsøg være muligt at passere med varetransport i tidsrummet fra kl. 07.00 til kl. 11.00.

Spærringen udformes, så det er muligt for busser i drift at passere.

Det er aftalt med Statens cyklistpuljesekretariat, at puljemidlerne er til rådighed i 2012. Det vil være muligt at starte arbejdet op i august 2012. Det kræver, at Næstved Kommune leverer granitfliser som bygherre leverance. Leveringstiden for den kinesiske granit er på 3 til 4 måneder, og skal derfor bestilles i april 2012.

Overslagspris på den foreslåede deletape er 7 mio. kr. jfr. overslag. Udgifterne afholdes over statens cyklistpulje 2010, hvor midlerne er frigivet.

Til at færdiggøre sidste del af jernbanegade er det fortsat muligt at søge puljemidler fra Statens cyklistpulje.

Handicapforhold (tilgængelighed) Der etableres ledelinier i den nye belægning på hele strækningen.

Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalg Byråd

Sagens bilag Endelig udformning af deletape Tværprofil Overslag Inspirationsfoto, cykeltæller, luftpumpe

Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, At vedlagte projekt for deletape af Jernbanegade endelig godkendes som grundlag for udarbejdelse af detailprojekt og licitationsmateriale.

Byrådet 27.03.2012

112

Beslutning Teknisk Udvalg, 05.03.2012 Otto Poulsen var fraværende. Anbefales Lars Hoppe Søe tager forbehold for sin stillingtagen indtil byrådets behandling.

Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt.

Bilag Bilag - belysning Sct. Mortens Torv-luftpumpe-cykeltæller Bilag - Oversigtstegning - skitseprojekt Jernbanegade - 1. etape Bilag - Plan og tværprofil Jernbanegade Bilag: Jernbanegade overslag.xlsx Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

113

51. Opkrævningspolitik for Næstved Kommune

Sagsbeh.: Camilla Hovmand Larsen

Sagsnr.: 2011-35332

Sagsfremstilling Økonomiforvaltningen fremsender udkast til revideret opkrævningspolitik for Næstved Kommune. Den gældende opkrævningspolitik blev udarbejdet i forbindelse med opgavedelingen mellem kommunerne og SKAT pr. 1. november 2005. Formålet med opkrævningspolitikken er at angive inden for hvilke rammer, opkrævning i kommunens regi kan foregå. Arbejdsdelingen mellem kommunerne og SKAT definerer bl.a., at kommunen ikke har hjemmel til at foretage inddrivelse af restancer gennem f.eks. lønindeholdelse eller udlægsforretninger. Der er dog ikke lovgivningsmæssigt noget til hinder for, at kommunen vælger at udvide opkrævningsprocedurerne ved f.eks. at rykke mere end én gang eller at lave kortvarige betalingsaftaler med borgere forud for oversendelse af kravet til inddrivelse hos SKAT. Det er Økonomiforvaltningens ønske, at der gennem opkrævningspolitikken gives så vide rammer som overhovedet muligt for, inden for de ressourcer, der er til rådighed på opkrævningsområdet, at udføre opkrævningsopgaver, der vurderes at give øgede indtægter/nedbringelse af restancer samt at der fokuseres på at gøre en ekstra indsats de steder, hvor det vurderes, at kommunen kan få pengene i kassen hurtigere ved selv at øge opkrævningen end ved at oversende kravet til SKAT efter forfald på første rykker. Det er vigtigt at pointere, at bilag 1 til opkrævningspolitikken er udtryk for vejledende retningslinjer for henstand og aftaler og at der altid foretages en individuel administrativ vurdering på baggrund af f.eks. restancens størrelse, kravets type, sociale hensyn, SKATs tabeltræk mv. Der vil på baggrund af den reviderede opkrævningspolitik fremover blive fremlagt et forslag til årsplan for, hvilke områder man vil fokusere mere eller mindre på inden for opkrævning samt en evaluering af det enkelte års fokusområder i det efterfølgende års årsplan. Økonomiforvaltningen har udarbejdet et notat omkring restanceudviklingen i Næstved Kommune fra 2010 til 2011 som grundlag for det videre arbejde med årsplaner. Restancerne er faldet med ca. 19 mio. kr. i løbet af 2011. En del af faldet skyldes tekniske forhold (afskrivninger mv.), mens en øget opkrævningsindsats for tilbagebetalingspligtig kontanthjælp også har resulteret i faldende restancer. Notatet er vedlagt som bilag.

Lovgrundlag Lov om inddrivelse af gæld til det offentlige (Inddrivelsesloven)

Konsekvenser for decentrale enheder/virksomheder – udtalelse fra Virksomhedspanel Ingen

Politisk behandling Økonomiudvalget d. 19. marts 2012 Byrådet d. 27. marts 2012

Sagens bilag Kasse- og regnskabsregulativet, Bilag 10.7 Opkrævningspolitik for Næstved Kommune med bilag 1.

Byrådet 27.03.2012

114

Notat vedr. restanceudviklingen i Næstved Kommune fra 2010 til 2011

Indstilling Økonomiforvaltningen indstiller, at opkrævningspolitikken godkendes.

Beslutning Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende.

Opkrævningspolitikken anbefales med tilføjelse af, at såfremt kommunen ændrer i opkrævningsproceduren, så betalinger, der tidligere har været tilmeldt betalingsservice, bliver afmeldt, vil der blive udsendt påmindelse uden rykkergebyr forud for udsendelse af rykkerskrivelse. Rykkergebyr fastholdes på 250 kr. Venstre ønsker, at rykkergebyret ændres til 100 kr. Opkrævningspolitikken er gældende fra 1. marts 2012 og således for rykkerkørsler efter denne dato. Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt. Venstre foreslår et rykkergebyr på 100 kr. For stemte 11: Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti. Imod stemte 13: Socialdemokratiet, Torben Nielsen, Jette Leth Buhl, Konservative. Hverken for eller imod stemte 2: Anne Grete Kamilles, Jesper Gersholm. Bilag Bilag 1 til Opkrævningspolitik for Næstved Kommune Kasse- og regnskabsregulativet, bilag 10.7 Opkrævningspolitik for Næstved Kommune Restanceudviklingen 2010-2011 Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

115

52. Ny struktur for Social- og Sundhedsuddannelserne

Sagsbeh.: Ida Berg Meyer

Sagsnr.: 2012-13242

Sagsfremstilling Der er modtaget materiale til høring fra SOSU Sjælland. SOSU Sjælland har sendt et forslag i høring om en ny struktur med henblik på placering af hovedudbudssteder (afdelinger). Der er frist for høringssvar d. 20. april 2012.

På nuværende tidspunkt er SOSU Sjælland placeret med hovedudbudssteder i Holbæk, Ringsted, Næstved, Greve og Slagelse.

Det der bringes til høring i forhold til placering af hovedudbudsstederne er placeringer i Ringsted, Holbæk, Slagelse, Næstved, Køge og Roskilde. Afdelingen i Ringsted vil fungere som skolens vedtægtsmæssige hjemstedskommune. Hovedudbudsstederne er placeret med udgangspunkt i relevante samarbejdspartnere såsom fx praktiksteder. Ligeledes er hovedudbudsstederne placeret således, at de er knudepunkter med god infrastruktur, hvad angår offentlig såvel som privat transport. Udover hovedudbudsstederne vil SOSU Sjælland løbende vurdere initiativer til samarbejder omkring udbud uden for hovedudbudsstederne. Ligeledes kunne der blive tale om at bygge uddannelsestilbud op som fx e-læringsforløb eller indgå med enkelte uddannelser i et campusmiljø. Placering af de nye hovedudbudssteder skal ske senest fra 2015. Lejemålet i Greve ophører i starten af 2015. Senest på det tidspunkt forventer SOSU Sjælland at flytte udbuddet til henholdsvis Roskilde og Køge. Børne- og Kulturforvaltningen indstiller til, at følgende punkter vedtages i et høringssvar:  At det fremgår, at SOSU sjælland dækker 15 ud af 17 kommuner i regionen  At vi lægger vægt på, at SOSU Sjælland med den nye struktur fortsat har et stort udbud og en stor afdeling i Næstved  At vi kan tilslutte os, at SOSU`s afdelinger er spredt ud over optageområdet og at de er placeret der, hvor der fremover er flest unge og flest praktikpladser.  At vi konstaterer, at Næstved er det sted i SOSU`s optageområde, hvor der samlet set er flest potentielle elever, praktikpladser og ældre.  At vi lægger vægt på, at SOSU med sin uddannelser og undervisningsformer bidrager til Næstved Kommunes målsætning om, at 95 % af de unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse  At SOSU også er en væsentlig uddannelse for voksne kortuddannede, der ønsker en erhvervskompetencegivende uddannelse  At SOSU har relevante efter- og videreuddannelsestilbud for vores ansatte,  At det er vigtigt med et godt samarbejde mellem praktiksteder og SOSU Sjælland og  At vi gerne ser, at SOSU på sigt flytter sin aktivitet eller dele heraf til den planlagte Campus Næstved.

Politisk behandling Børneudvalget d. 5. marts 2012 Omsorgsudvalget d. 19. marts 2012 Økonomiudvalget d. 19. marts 2012 Byrådet d. 27. marts 2012

Byrådet 27.03.2012

116

Sagens bilag Brev om høring Beskrivelse af ny struktur for SOSU-Sjælland Høringssvar til SOSU Sjælland

Indstilling Børne- og Kulturforvaltningen indstiller til, at Børneudvalget anbefaler vedlagte høringsbrev til godkendelse i byrådet.

Beslutning Børneudvalget, 05.03.2012 Anbefales.

Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt.

Bilag Beskrivelse af ny struktur for SOSU-Sjælland Brev om høring Høringssvar Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

117

53. Godkendelse af grundlag for målstyring

Sagsbeh.: Lotte Riberholt Andersen

Sagsnr.: 2011-49303

Sagsfremstilling I forbindelse med projekt ”Styr på styringen” var en af konklusionerne, at arbejdet med politiske mål skal revitaliseres Der er arbejdet med revitalisering af de politiske mål i et lille år. Formålet har været:  At sikre organisationens samlede fokus på de områder, som prioriteres af politikerne via mål i byråd og fagudvalg og via godkendelse af selvforvaltningsaftaler.  At skabe rammerne for en politisk styring som fokuserer på retning, indhold, serviceniveau og resultater(effekt)  At bidrage til at gøre Næstved Kommune kendt som en professionel, dynamisk aktør i samfundet via fokus på mål og resultater.  at skabe en opfølgningskultur – herunder at skabe et styrket ejerskab til mål, idet det bliver klart, hvem som ejer målene.  At styrke helhedstænkning og reduktion af sektorisering, idet byrådsmålene formuleres på tværs af fagudvalg og forvaltninger med udgangspunkt i vision, strategier og politiker.  At bidrage til at skabe sammenhæng mellem mål/serviceniveau og de afsatte ressourcer.

Arbejdet med mål er forløbet i to spor:

 Styringsmæssige overvejelser om hvordan den politiske målstyring skal udformes – herunder en temadag med direktionen om styring.

 Sideløbende hermed er der formuleret og godkendt byråds- og fagudvalgsmål for 2012. Virksomhedernes selvforvaltningsmål for 2012 er som et led i arbejdet med selvforvaltningsaftalerne ved at blive formuleret. De skal godkendes i fagudvalg senest d. 31.3. Konklusionerne på de styringsmæssige overvejelser samt de erfaringer vi har gjort os med målformuleringsprocesserne er nu samlet i ” Grundlag for Målstyring”, som er vedhæftet denne sag som bilag. Dermed repræsenterer ”Grundlag for Målstyring” en samlet fremstilling og dermed en fælles platform for, hvordan vi arbejder med mål i Næstved Kommune. Begge dele er vigtige, hvis målstyringen skal have et styringsmæssigt gennemslag i organisationen. I forhold til hvordan der har været arbejdet med byråds-, fagudvalgs- og selvforvaltningsmål i 2012 repræsenterer grundlaget for målstyring ingen væsentlige ændringer. Dele af materialet indgår i selvforvaltningsreglerne for 2012 og har som sådan være politisk behandlet i form af godkendelse af selvforvaltningsreglerne for 2012. Byrådsmålene for 2012 blev godkendt som en del af budget 2012 i oktober 2011. Som det fremgår af grundlaget vil vi fremover tilstræbe, at byrådsmål godkendes i maj måned. Idet organisationen således i år har haft forholdsvis kort tid til at arbejde med implementering af byrådsmålene, så foreslås det, at de vedtagne byrådsmål for 2012 videreføres i uændret form i 2013, således at der ikke formuleres nye byrådsmål eller ændres på de bestående før foråret 2013.

Byrådet 27.03.2012

118

Konsekvenser for decentrale enheder/virksomheder – udtalelse fra Virksomhedspanel Virksomhedspanelet har været hørt om den del af materialet, der er virksomhedsrettet og som omhandler selvforvaltningsaftalerne – herunder selvforvaltningsmål mv. Supplerende bemærkninger Det vurderes, at den forestående organisationsændring ikke vil påvirke grundlaget for målstyring, idet organisationsændringen som udgangspunkt ikke påvirker Næstved Kommunes styringsmodel.

Dog kan det være nødvendig med en tilretning af de begreber, der anvendes, hvis eksempelvis ordet ”forvaltning” ikke længere indgår i kommunes organisation.

Politisk behandling Økonomiudvalg d. 19.3.2012 Byråd d. 27.3.2012

Sagens bilag Grundlag for målstyring.

Indstilling Direktionen indstiller at: 

Grundlag for målstyring godkendes.  Byrådsmålene for 2012 videreføres som byrådsmål for 2013.

Beslutning Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt.

Bilag Grundlag for målstyring i Næstved Kommune, 2012 Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

119

54. Erhvervsfremme og erhvervsservice i Næstved Kommune 2012-2015

Sagsbeh.: Poul Kold

Sagsnr.: 2008-4923

Sagsfremstilling Økonomiudvalget behandlede på mødet den 20. februar 2012 to forslag til Erhvervsfremme og erhvervsservice i Næstved Kommune 2012-2015. Et forslag fra Næstved Egnens Udviklingsselskab (model 2) og et forslag fra Center for Strategi- og Udvikling (model 1). På mødet besluttede udvalget at få belyst en 3. model (model 3), hvor erhvervsservice udbydes i en åben licitation.

Den 12. marts 2012 har borgmester Carsten Rasmussen modtaget et tillæg til model 2 fra Næstved Egnens Udviklingsselskab.

Model 1 og model 2 beskrives ikke yderligere, idet der henvises til sagen på mødet den 20. februar. Model 3 bygger på model 1 og der knyttes følgende kommentarer:

 I forbindelse med den generelle organisationstilpasning i Næstved kommunes administration oprettes der et Center for Erhvervsudvikling med en kommunalt ansat Erhvervschef.

 Formålet er blandt andet at skabe et sammenhængende og koordineret erhvervsfremme system. Erhvervsfremmeopgaver skal løses ud fra en helhedsbetragtning og der skal sættes fokus på udvikling.

 Næstved Kommune ønsker at tilbyde erhvervslivet en professionel erhvervsservice og gode fysiske rammevilkår, der kan bidrage til vækst for iværksættere, eksisterende virksomheder og gøre det attraktivt for nye virksomheder at nedsætte sig i Næstved.  Den udførende erhvervsservice inklusiv iværksætterrådgivning, vejledningsforløb for små og mellemstore virksomheder samt diverse kursusforløb udbydes i licitation. Der udarbejdes et detaljeret udbudsmateriale der præcist beskriver de ydelser kommunen ønsker at købe eksternt. Herunder skal det blandt andet fastsættes at den eksterne udbyders medarbejdere skal placeres sammen med medarbejderne i kommunens Center for Erhvervsudvikling og at den eksterne aktør kan forvente resultatafhængig afregning. Den eksterne aktørs medarbejdere refererer naturligvis til deres arbejdsgiver, men er forpligtet til at indgå i fagligt samarbejde med Center for Erhvervsudvikling.

 Center for Erhvervsudvikling lokaliseres uden for rådhuset, men centralt og med parkeringsmuligheder.

 Forvaltningerne udpeger medarbejdere som har ansvar for erhvervssager, og der afsættes ressourcer til at indgå i tværgående teams.

 Den faste stab bemandes primært med medarbejdere fra Næstved Kommune, som allerede nu arbejder helt eller delvist med erhverv og turisme. Derudover tilknyttes medarbejdere med følgende ansvarsområder: Jordsalg, energirådgivning til virksomheder (Agenda 21), internationalt samarbejde og markedsføring.

 Medarbejdernes kvalifikationer skal vurderes i forhold til Center for Erhvervsudvikling opgaver og målsætninger og der skal lægges en plan for kompetenceudvikling.

Byrådet 27.03.2012

120

 Der etableres et repræsentantskab, som skal sikre den formelle kobling mellem Center for Erhvervsudvikling og det lokale erhvervsliv.

 Den nye organisering omfatter en afvikling af den økonomiske støtte på 2.100.000 kr. der hidtil er givet til Næstved-Egnens Udviklingsselskab.

 I 2012 fortsættes tilskuddet til Turistbureauet, idet der arbejdes med en ny organisering af turismeservice og udvikling i 2012, således at der kan besluttes en ny organisering medio 2012. Den nye organisering skal træde i kraft fra årsskiftet 2012/2013. Under hensyntagen til Økonomiudvalgets bemærkninger af 20. februar 2012, skal der arbejdes for en model hvor ledelsesansvaret for Turistbureauet A/S’s nuværende portefølje, ikke placeres i Center for Erhvervsudvikling.  Gennemførslen af den ændrede organisering af erhvervsservice og arbejdet med ny organisering af turismeservice sker i dialog med Næstved-Egnens Udviklingsselskab A/S og Næstved-Egnens Turistbureau A/S. Der findes flere kommuner, der har valgt en model der sammenlignes med ”forslag 3”. Blandt andre kan nævnes Lyngby-Tårbæk Kommune, der har et samarbejde med en privat aktør om størstedelen af deres erhvervsservice. I Lyngby-Tårbæk har man valgt at lade en privat aktør tage sig af informationsmøder, iværksætterkurser og de individuelle vejledningssamtaler med kommunens iværksættere. Lyngby-Tårbæk kommune oplyser, at deres organisering fungerer upåklageligt og at de har en god dialog med den private udbyder om fokusområder m.v. Model 4 vedlægges i sin fulde ordlyd og er et tillæg til model 2. Modellen er opbygget som et a/s med to afdelinger en intern erhvervsservice og en ekstern erhvervsservice med en indskudskapital på 500.000 kr. Organisatorisk er der en intern afdeling som skal være bindeleddet til kommunen, følge op overfor den kommunale sagsbehandling samt sikre, at kommunen deltager i konkrete opgaver gennem etablering af projektgrupper. Den eksterne skal stå for den traditionelle erhvervsservice. Enheden skal have en erhvervsdirektør, en chef for den interne afdeling og 4 medarbejdere. A/s ledes overordnet af et repræsentantskab som vælges på generalforsamlingen og i dagligdagen nedsættes et forretningsudvalg. Basisøkonomien kommer fra Næstved Egnens Udviklingsselskab og er lig de midler som kommunen støtter udviklingsselskabet med. Dog er det nødvendigt, at de 2 kommunale medarbejdere får deres løn overført til a/s. Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen kan oplyse, at det fremskrevne beløb til tilskud til Næstved Egnens Udviklingsselskab A/S og Næstved Egnens Turistbureau A/S i budget 2012 udgør 4.276.214 kr.

Lovgrundlag Lov om erhvervsfremme §§ 12 og 13.

Påtegning om personalemæssige konsekvenser Funktionærer med ansættelse i Næstved Kommune kan overdrages til det nye Center for Erhvervsudvikling med passende varsel, og evt. tjenestemandsansatte medarbejdere i Næstved Kommune overdrages i henhold til Tjenestemandsregulativet i forhold til en passende stilling.

Byrådet 27.03.2012

121

Politisk behandling Økonomiudvalget. Byrådet.

Sagens bilag a. Forslag til Næstved Kommunes Erhvervsservice fra Næstved Egnens Udviklingsselskab b. Tillæg til forslag Næstved Kommunes erhvervsservice fra Næstved Egnens Udviklingsselskab c. Oplæg til organisations – og arbejdsplan for erhvervs- og turismeservice d. Forslag til vedtægter for Erhvervsrepræsentantskab. Indstilling Center for Strategi og Udvikling indstiller, at: 1. det besluttes, hvilken model der fremadrettet skal danne grundlag for den lokale erhvervsservice og erhvervsfremme i Næstved Kommune 2. det besluttes, at der arbejdes med en ny organisering af turismeservice og -udvikling i 2012, således at byrådet kan beslutte en ny organisering i tredje kvartal af 2012, og at den kan træde i kraft fra årsskiftet 2012/13 3. forslag til vedtægter for erhvervsrepræsentantskabet godkendes 4. det godkendes, at erhvervsrepræsentantskabet etableres hurtigst muligt 5. der udarbejdes en implementeringsplan for den nye organisation.

Beslutning Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Ad 1: Model 4 anbefales med følgende ændringer:

Der overføres ikke kommunale medarbejdere til aktieselskabet p.t. Begge parter i aktieselskabet indskyder driftskapital i aktieselskabet. Ad 2: Anbefales. Ad 3: Anbefales. Økonomiudvalget repræsenterer kommunen i aktieselskabet. Udvalgsformænd kan deltage ad hoc.

Ad 4: Anbefales. Ad 5: Anbefales.

Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Radikale Venstre ønsker afstemning mellem model 1, 3 og 4. Model 1: For stemte 2: Radikale Venstre. Imod stemte 24: Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre. Model 3: For stemte 2: Radikale Venstre. Imod stemte 24: Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre. Model 4: Godkendt enstemmigt.

Bilag Forslag til ny organisering af erhverv og turisme

Forslag til tillæg til erhvervsservice fra Næstved Egnens Udviklingsselskab Organisations- og arbejdsplan for erhvervs- og turismeservice 2012 Vedtægt for erhvervsrepræsentantskab Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

122

55. Driftsoverførsler fra 2011 til 2012

Sagsbeh.: Birthe Nina Hansen

Sagsnr.: 2012-2000

Sagsfremstilling I forbindelse med regnskabsafslutningen 2011 er der opgjort beløb, som ønskes driftsoverført til 2012. Der er ikke automatisk overførselsadgang, da beløbene ligger uden for selvforvaltning.

Ifølge Kasse- og regnskabsregulativets bilag 5.6 kan uforbrugte driftsbevillinger kun søges overført til året efter, hvis der er tale om:

 Puljer, som er afsat til løbende, endnu ikke fastlagte projekter/udgifter.

 Forskydning af et igangværende projekt, således at det løber over flere år.

 Udgifter der er afholdt, men regningen endnu ikke er fremsendt fra leverandør.

 Midler der forvaltes for andre offentlige instanser eller midler, som er tildelt som tilskud til et projekt, hvor tilskuddet er gjort afhængigt af projektets gennemførelse (projektmidler).

De opgjorte beløb, som ønskes driftsoverført, fremgår af vedlagte bilag.

Økonomi Direktionen indstiller følgende driftsoverførsler fordelt på politikområder:

Fælles Formål

-5.368.192 kr. 2.785.000 kr. 107.433 kr. 812.941 kr. 246.035 kr. -8.130 kr. 2.366.121 kr. 328.487 kr. 326.245 kr. -23.150.524 kr.

IT

Arbejdsmarkedsydelser og tilskud

Sundhed

Handicap og Psykiatri

Børn og Unge Kultur og Fritid

Planlægning og Erhverv Natur, Vand og Miljø Trafik og Grønne områder

Ejendomme

84.500 kr.

Lokaldemokrati, Klima og Agenda 21

2.819.619 kr. -18.650.465 kr.

I alt

De foreslåede driftsoverførsler på -18.650.465 kr. fordeler sig med overførte underskud (primært barselspulje og vinterberedskab) på -30.629.856 kr. og med overførte overskud (primært projektmidler) på 11.979.391 kr. Driftsoverførslerne er præget af to store negative overførsler fra 2011: Den centrale barselspulje har et underskud på 5,0 mio. kr. ved udgangen af 2011. Underskuddet er nedbragt med ca. 1 mio. kr. i 2011. Barselspuljen har gennem de sidste 4 år haft et akkumuleret underskud. I forbindelse med budgetkontrollen pr. 1. april 2011 blev det godkendt, at barselspuljen fra 2012 forøges årligt med 7 mio. kr., svarende til at alle lønkonti reduceres med 0,3 %. Underskuddet forventes herefter afviklet inden for 1 til 2 år.

Byrådet 27.03.2012

123

Det største underskud er på vintervedligeholdelse, som har et underskud på 23,1 mio. kr. ved udgangen af 2011, som ønskes overført til 2012. Der blev overført et tilsvarende beløb fra 2010 til 2011. Der har været nedsat en arbejdsgruppe, som fik til opgave at udarbejde forslag til, hvordan balancen kunne genoprettes over et ti-årigt forløb. Gruppen har udarbejdet konkrete forslag, som er indarbejdet i budget 2012-2015. I de specielle bemærkninger til budget 2012-2015 er der i skematisk form opstillet en tabel, der inddeler vejene i 4 klasser ved fastsættelse af serviceniveauet.

Direktionen har indstillet ændrede beløb på et par af overførslerne. Det er Direktionens indstilling, der fremgår af ovenstående oversigt.

Lovgrundlag Næstved Kommunes kasse- og regnskabsregulativ bilag 5.6

Politisk behandling Økonomiudvalget den 19/3 2012 Byrådet den 27/3 2012

Sagens bilag Driftsoverførsler fra 2011 til 2012 samlet for alle politikområder.

Indstilling Direktionen indstiller, at driftsoverførsler på i alt -18.650.465 kr. godkendes og bevilges i 2012.

Beslutning Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt. Bilag Driftsoverførsler fra 2011 til 2012 - samlet alle politikområder - Direktionens indstilling Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

124

56. Anlægsregnskab - Projekter vedr. Miljømålsloven 2011

Sagsbeh.: Gert Magnus Hansen

Sagsnr.: 2011-45464

Sagsfremstilling Der fremlægges anlægsregnskab for udgifter til projekter og projektleder i forbindelse med opfyldelse af Miljømålsloven i 2011.

I 2011 har den overvejende del af udgifterne vedrørt erstatninger til lodsejere langs Åsidebækken samt regulering af Rønnebækken.

År

Anlægsbevilling

Forbrug

Merforbrug

2011

2.152.000

2.156.575

4.575

Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen oplyser, at regnskabet er i overensstemmelse med kommunens bogføring

Politisk behandling Teknisk udvalg Økonomiudvalget Byrådet

Sagens bilag Anlægsregnskab (udsendes kun elektronisk)

Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at anlægsregnskabet godkendes.

Beslutning Teknisk Udvalg, 05.03.2012 Otto Poulsen var fraværende. Anbefales Økonomiudvalget, 19.03.2012 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 27.03.2012 Henning Jensen, Søren Dysted, Michael Rex, Otto V. Poulsen og Niels D. Kelberg var fraværende. Godkendt.

Bilag Underskrevet anlægsregnskab Tilbage til toppen

Byrådet 27.03.2012

125

57. Overførelse af uforbrugte rådighedsbeløb til anlæg fra 2011 til 2012

Sagsbeh.: Jens B Hansen

Sagsnr.: 2012-5066

Sagsfremstilling De dele af kommunens aktiviteter som henføres til anlægsprojekter er ofte af en sådan karakter at de strækker sig over flere regnskabsår. Byrådet fastsætter år for år ved den årlige budgetlægning den økonomiske ramme som skal gælde for det enkelte anlægsprojekt i det kommende budgetår. Der er nu gjort regnskab for 2011, og netto er der et samlet mindre-forbrug på 45,2 mio. kr. på anlægsområdet. Heraf henføres de 6,5 mio. kr. til anlægsfonden for kvalitetsløft i de selvforvaltende virksomheder, og spørgsmålet om overførelse heraf behandles i sagen om selvforvaltningsoverførsler til 2012. I denne sammenhæng udgør mindreforbruget i 2011 herefter netto 38,7 mio. kr. bestående af sparede udgifter for 58,4 mio. kr., og ikke opnåede indtægter for -19,7 mio. kr. Mindreforbruget fordeler sig på mange politikområder/udvalgsområder, hvor Ejendomsudval-get (politikområderne Ejendomme og Almene boliger) har et mindreforbrug på 23,9 mio. kr., og Økonomiudvalget et mindreforbrug på 8,4 mio. kr. For så vidt de ikke opnåede indtægter står Økonomiudvalgets budgetområder for de 16,5 mio. kr. i form af ikke opnåede indtægter fra grund- og ejendomssalg. Det foreslås, at der overføres ikke-forbrugte rådighedsbeløb for 48.633.761 kr., og ikke opnåede indtægtsforventninger for -6.092.590 kr., svarende til netto anlægsoverførsler på 42.541.171 kr. Politikområde Ejendomme står for den største overførelse på 19 mio. kr., og den kan med 10,8 mio. kr. primært henføres til Arealforvaltningsprojektet (effektivisering af ejendoms-anvendelsen som besluttet i Byrådet i november måned). Dernæst kommer politikområde Sundhed med 5,6 mio. kr. som stort set udgøres af ikke afsluttede arbejder vedr. struktur-ændringer i børnetandplejen. Af bilaget til sagen fremgår overførelserne opgjort på projektniveau opdelt pr. politikområde. Overførslerne fra 2010 til 2011 var til sammenligning på 148 mio. kr. Anlægsoverførslerne til 2012 er dermed reduceret betragteligt i forhold til året før. I relation til overførelsen vedr. politikområdet Almene boliger på 7,7 mio. kr., søges tillige overført tidligere bevilget, men ved årsskiftet ubenyttet, låneadgang på - 23.067.000 kr. Det kan oplyses at der i 2011 er afholdt anlægsudgifter på kvalitetsfondsområdet for ca. 117 mio. kr., og det betyder at kommunens deponering i 2011 på 31 mio. kr. er reduceret til 1,7 mio. kr. i 2012. Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen oplyser, at det ved den administrative vurdering af overførelserne er vurderet om de anlægsopgaver der udestår ved årsskiftet kan indeholdes af 2012- budgettet. Derudover er de ændrede retningslinjer vedr. rammebevillinger (Byrådet i maj

Byrådet 27.03.2012

126

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47

Made with FlippingBook - Online magazine maker