Unil Bærekraftsrapport 2018

Verdikjedesamarbeid i praksis

*

Amfori BSCI er en medlemsorgani- sasjon der vi som medlem forplikter oss til å implementere BSCIs Code of Conduct. Thai Coconut er også medlem og har forpliktet seg til å følge BSCIs Code of Conduct og godtar at uavhengige tredjeparter foretar revisjoner av arbeidsforhold. Global Food Safety Initiative (GFSI) er et privat forretningsdrevet initiativ for kontinuerlig forbedring av styringssystemer for mattrygghet for å sikre tillit til levering av trygg mat til forbrukere over hele verden.

I arbeidet med å nå våre mål samtidig som vi jobber for å gå foran, er samarbeid i hele verdikjeden avgjørende.

Det er spesielt to utfordringer vi har samarbeidet med leverandør om. Den første utfordringen er å endre emballasjen fra metallhermetikk til kartong av miljøhensyn. Den andre utfordringen er arbeidsforhold for migrantarbeidere fra Myanmar og Kambodsja. Det estimeres at det er ca. 3,9 millioner migrantarbeidere i Thailand i dag. Mange jobber i næringsmiddelsektoren, inkludert hos vår leverandør av kokosmelk. Dette kan du lese mer om på side 26 og 27.

*

En helhetlig tilnærming til bærekraft krever at vi jobber med kvalitet, emballasje, transport, sosiale- og miljømessige forhold hos leverandør og i råvareuttaket. HVORDAN SER SAMARBEID FOR BÆREKRAFT UT HOS UNIL? Her illustrerer vi verdikjeden for Eldorado kokosmelk fra Thailand. I illustrasjonen vises alle leddene i verdikjeden og hvordan vi i forskjellige ledd jobber med tiltak relatert til bærekraft.

Som leverandør til NorgesGruppen må Unil etterleve krav om ansvarlighet og bærekraft i leverandørkjeder. Hos NorgesGruppen setter kategori – og innkjøpsavdelingen sortimentet for butikkene. Unil må derfor kunne tilby produkter som kan konkurrere med andre merkevarer på bærekraft.

For å sikre bærekraft i produktene våre må avdelingene samarbeide. Marked og innkjøp, kvalitet og bærekraft, marketing, lager og salg gjennomfører oppgaver som bidrar til at vi får produktet fra ide til butikkhyller og kantiner.

Produsent Thai Coconut produserer kokos- melk på kartong i Thailand

Distribusjon av varer

Forbruker

Flere produkter der det er tatt bærekrafthensyn gjør det lettere for forbruker å ta gode valg.

• Thai Coconut har forpliktet seg til å jobbe for anstendige arbeidsforhold gjennom medlemskap i Amfori BSCI*. • Fabrikken gir digital rettighetsopplæring gjennom Quizrr til arbeidere. 237 personer på fabrikken har fått opplæring i 2019. • Mattrygghet blir ivaretatt gjennom GFSI*. • Endret emballasje fra metallhermeikk til kartong.

• Emballasje har blitt endret fra metallhermetikk til FSC- merket kartong. Dette gjør vi blant annet fordi kartong har bedre plassutnyttelse under transport og er lettere, dette bidrar til reduserte klimautslipp. Vi har allerede kartong på Eldorado kokosmelk 250 ml og i 2020 kommer også lett-variant på 250 ml kartong. Unil+ jobber for å lansere kokosmelk på kartong i 2020. • Unil deltar som eneste norske aktør i et nordisk samarbeid for å adressere utfordringene knyttet til migrantarbeiderproblematikken i matproduksjon i Thailand hvor Thai Coconut er med (les mer på side 26). • Transportør følges opp for å sikre den mest miljøvennlige transporten og arbeidsforhold for lastebilsjåfører.

Vi samarbeider med Asko om mer effektiv transport med fokus på fyllingsgrad og god pallutnyttelse.

Får produkter som er bedre for helse, mennesker og miljø.

Kokos- nøtt fra Thailand

Forbruker kan også påvirke Unil og Norgesgruppen ved å etterspørre flere bærekraftige produkter.

Storhusholdnings- kunder

Kartong fra under- leverandør i Thailand

Setter krav og har forventninger til at Unil tar frem mer bærekraftige produkter.

6

7

Made with FlippingBook Learn more on our blog