Unngå legionella: KOK VANNET!
Georg Mathisen tekst og foto
Bakterier og kalk CPAP-leverandørene er klar over faren, og har et råd som hjelper både mot bakterier i vannet og andre problemer med fuktekam- meret: – Det vi alltid anbefaler våre pasi- enter, er å ta vann fra springen, koke det og la det stå over dagen, sier Helena Axelsson hos Resmed. – Det er delvis for bakteriene, men fremfor alt for å holde fukteren ren. Når vannet som brukes, er kokt, da blir ikke kalkavleiringene så store, og da setter ikke bakteri- er seg så lett i fukteren, forklarer Axelsson.
– Det avhenger av vannet som fyl- les på, konstaterer Ahlén, som mener drikkevannet ikke undersø- kes godt nok for bakterier. 20-50 grader – Alle luftfuktere burde ha rensing slik at man ikke risikerer smitte. Men det skal til endel faktorer før det er fare for legionella-bakterier, påpeker Catrine Ahlén. Bare et fåtall av dem som smittes av legionella, blir syke. Hvis kaldvan- net holdes kaldt og varmtvannet varmt nok, så er farenmindre. Bakteriene vokser nemlig i vannrør og andre fuktige steder når tempe- raturen ermellom 20 og 50 grader.
– Hvor stor faren for legionella er, varierer med hvor du bor og hvor drikkevannet kommer fra. Men bakterien Legionella pneumophila kan finnes i omtrent 30 prosent av vannkildene våre, sier senior- forsker Catrine Ahlén ved Sintef. Dødelig sykdom Hvert år rammes mellom 20 og 50 nordmenn av legionellose – legio- nærsyke. Mellom 5 prosent og 30 prosent av dem som blir syke, dør av sykdom- men. Fuktekammeret på CPAP-en er en mulig smittekilde.
31
SOMNUS NR 4 - 2013
Made with FlippingBook flipbook maker