PharmActueel Juni 2024

■ COLUMN ■

Aromatherapie Veel gestelde vragen over aromatherapie

Verschillen tussen natuurlijke en synthetische aromatherapie

Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www.stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan eind 2021 de 10de druk is verschenen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema. In deze column behandelt Harmen de meest gestelde vragen over aromatherapie. Deze maand beantwoordt hij de vraag: wat zijn de verschillen tussen natuurlijke en synthetische aromatherapie?

Essentiële oliën bieden vele voordelen. Van aro- matherapie, huidverzorging en luchtzuivering tot een verrijking van de professionele zorg. Maar zijn natuurlijke essentiële oliën verschillend van syn- thetisch geproduceerde oliën? En zo ja, waarom is dat en wat zijn de effecten? Overeenkomsten Een synthetisch geproduceerde geurmolecuul kan identiek zijn aan een geurmolecuul die op natuurlijke wijze is ontstaan. Maar als een molecuul in een essentiële olie hetzelfde is, wat maakt dan het verschil? In het algemeen zijn planten en hun natuurlijke oliën heel bijzonder in hun complexiteit. Synthetische stoffen zijn meestal zeer eenvoudig samengesteld en zoveel mogelijk gericht op het fabriceren van de zogenaamde werkzame stoffen. De andere stofjes en verbindingen, die van nature voorkomen in de plant worden dus niet gemaakt. Omdat ze geen directe, werkzame functie lijken te hebben maar ook met het oog op kos- tenreductie. Complexe verschillen Als we naar enkelvoudige moleculen in essentiële oliën kijken, dan bestaan ze uit constructies van atomen die bij elkaar worden gehouden door zogenaamde ‘bindingen’. Menthol is bijvoor- beeld het hoofdbestanddeel in pepermuntolie. Het molecuul ziet er precies hetzelfde uit of het nu ontstaan is in de pepermunt- plant of synthetisch nagemaakt in de fabriek. Maar dat is slechts één molecuul. Dit betekent dus niet dat in een laboratorium een essentiële olie kan worden nagebouwd. De reden daarvoor is de bijzondere complexiteit van een essentiële olie. Essentiële oliën zijn mengsels van soms honderden verschil- lende moleculen (of verbindingen) als we alle spoorbestanddelen meetellen. Het verhaal wordt nog ingewikkelder omdat bijna elk bestanddeel ook een vorm heeft in spiegelbeeld (isomeren) waar men ook rekening mee moet houden. Waarom zoveel synthetica? De redenen waarom er zoveel synthetische geurstoffen ingezet worden in de wereld van hygiëne, huidverzorging, voetverzorging en de parfumindustrie (o.a. parfums maar ook geurstoffen om in huis te verdampen) zijn logisch. Ten eerste zijn synthetische geurstoffen vele malen goedkoper te produceren dan natuurlijke

essentiële oliën. Daarnaast is het product te standaardiseren: altijd precies dezelfde samenstelling. Dat is met pure essentiële oliën niet mogelijk omdat elk jaar het aantal zonuren, neerslag en bodemomstandigheden net weer anders zijn. Dat maakt dat de specifieke bestanddelen elk jaar, elke oogst, per olie net weer een beetje meer of minder aanwezig zijn. Ten derde zijn syntheti- sche geurstoffen in het algemeen zeer lang houdbaar. Conclusie Samengevat blijkt uit bovenstaande dat er niets speciaals aan een molecuul kleeft als het niet in de natuur ontstaan is. De ‘magie’ zit juist in de complexiteit van de natuur! Hoe planten hun molecuulmengsels bouwen is regelrecht fascinerend. Alle mole- culen werken met elkaar samen en geven die specifieke plant alle eigenschappen die het nodig heeft voor bescherming tegen bijvoorbeeld virussen en bacteriën, aantrekking en communicatie met insecten die gewenst zijn! Dit betekent dat een totale olie, die niet bewerkt, gerectificeerd of verdund is, speciale kwaliteiten en een werking heeft die niet te vergelijken is met een synthetisch nagemaakte olie.

Literatuurlijst is op te vragen bij: www.stichtingaromatherapie.nl

25

PHARM ACTUEEL nr 06 juni 2024

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease