Referat af Byrådets møde d. 16.09.2014

Byrådet 16-09-2014

Punkt 211: Godkendelse af dagsorden

00.22.02-A26-1-13 Godkendelse af dagsorden. Byrådet, 16.09.2014 Godkendt.

Punkt 212: Behandling af forslag til ny struktur på dagtilbudsområdet efter afsluttet høring

28.03.04-A21-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet

Der er kommet 76 høringssvar fra forældrebestyrelser, MED udvalg og de faglige organisationer. I de mange høringssvar er der en klar overvægt, hvor der gives udtryk for bekymring for (eller utilfredshed med), at der er tale om en spareøvelse, som vil medføre forringelser. Der er også enkelte, som er positive overfor at ændring af strukturen. Forslag til en ny struktur er udarbejdet på baggrund af budgetforliget for budget 2014 og på baggrund i et kommissorium, som er godkendt af Økonomiudvalget. Forvaltningen har udarbejdet et notat med en oversigt og opsamling af de indkomne høringssvar. Administrationen indstiller, at det oprindelige forslag gennemføres med følgende ændringer i forhold til rapporten: 1. For de selvejende daginstitutioner fastholdes tidsplan og en økonomisk tildeling svarende til den, der vil gælde for de kommunale daginstitutioner. Såfremt de ikke ønsker at indgå i en sådan økonomisk model, så stilles de enkelte bestyrelser frit til at overgå som private daginstitutioner fra 1. januar 2015, jf. de gældende regler. Dog foreslås det, at de fritages for at skulle deponere et beløb svarende til 1 måneds drift. 2. Effektiviseringspotentialet ved nedlæggelse af afdelingsleder- og stedfortræderstillinger er usikkert indtil der er gennemført konkrete lønforhandlinger for alle de berørt medarbejdere, hvorfor de ikke foreslås medregnet. 3. Der gennemføres et alternativt forslag med 4 områdeinstitutioner i stedet for 6 områder, som hver vil svare til den nuværende inddeling af kommunen i 4 børneområder. Hvert område må vurdere, om der er behov for en særlig tildeling af tid til ledelse af ressourcetilbuddene og om der, indenfor den samlede ledelsestid til et område, kan prioriteres tid til hver matrikel. 4. Det foreslås, at tildeling af budget til ledelse sker efter den faktiske lønudgift – efter der har været gennemført forhandlinger med den faglige organisation om tilpasning af lønnen til de nye stillinger for lederne. 5. Den nye struktur træder i kraft den 1. januar 2015, som hidtil anbefalet. Allerede når beslutning træffes og frem til besættelse af områdelederstillingerne arbejdes der administrativt med planlægning af konkrete implementeringsaktiviteter.

Udarbejdelse af fusionsplanen rykkes til den 1. april 2015 (tidligere den 15.2.2015).

Godkendelsen rykkes til den 15.5.2015 (tidligere 15.3.2015).

Evaluering af den nye struktur gennemføres i 1. kvartal 2017. 6. Administrationen udarbejder i efteråret 2014 forslag til vedtægter for forældrebestyrelser til godkendelse i Børne- og Skoleudvalget. Forældrenævnet får udtaleret inden sagen behandles. Følgende indgår i forslaget:

1. En kompetence der minimum svarer til nuværende.

2. Bestyrelsen skal beslutte, hvilken kompetence der lægges ud til de enkelte forældreråd. Dog sikres det, at et forældreråd skal høres inden en bestyrelse træffer beslutning vedrørende afdelingen.

3. En videreførelse af Forældrenævnet og en vurdering af et hensigtsmæssigt antal medlemmer. 7. En væsentlig del af den forventede effektiviseringsgevinst opnås ved, at der ikke længere afsættes økonomi og dermed tid til afdelingsledere. Mange af de nuværende ledere skal fremover have færre ledelsesopgaver og dermed frigøres der tid, som skal bruges til pædagogisk arbejde. I budgetforliget for 2014 mellem Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti er det aftalt, at der skal udarbejdes et forslag til en ny struktur på dagtilbudsområdet. Formålet er, at området skal være robust, bæredygtig og fleksibelt og sikre, at dagtilbuddene kan løfte deres opgave med høj kvalitet og stor borgertilfredshed.

Målet med en ny struktur er, at

Styrke den ledelsesmæssige faglighed Sikre styrkelse og fleksibilitet i opgaveløsningen Sikre en klar opgave- og ansvarsfordelng mellem ledelsesniveauerne Sikre ledelsesmæssig, faglig og økonomisk bæredygtighed

Sikre bedre udnyttelse af ressourcerne Sikre en fortsat variation i tilbuddene

Sikre tilbud i landområderne

Efter indgåelse af budgetforliget er der efterfølgende godkendt et Budgetdirektiv, som stiller krav om at udvalgene skal fremsende spareforslag til budgetbehandlingen. Udvalget har besluttet, at fremsende forslag om at medtage effektiviseringsgevinster ved en strukturændring. Bl.a. så der undgås andre besparelser, som har mere og større direkte indflydelse på det fremtidige arbejde.

Børne- og Skoleudvalget behandlede på mødet den 2. juni 2014 forslaget til en ny struktur på dagtilbudsområdet. Udvalget besluttede, at forslaget skulle udsendes i høring frem til starten af juli 2014. Der er kommet 76 høringssvar. 39 fra forældrebestyrelser, 29 fra medudvalg, 1 fælles for bestyrelse og medudvalg, 6 fra ledergrupper, 2 fra de faglige organisationer og 1 fra de administrative medarbejdere på institutionerne.

Administrativt er det forsøgt at foretage en opsamling af de væsentligste punkter og høringssvarene i et notat, som er vedlagt sagen.

Notatet er opdelt i følgende afsnit: Generelle betragtninger De selvejende daginstitutioner

Forældreindflydelsen Flere ledelsesniveauer

Økonomi og ressourcetildeling Konsekvenser for medarbejderne Områdeinddelingen Den pædagogiske kvalitet Gode råd og forslag

Uddrag fra Forældrenævnets, BUPL`s og FOA`s høringssvar Kort beskrivelse af et alternativt forslag fra en gruppe ledere

Endvidere indeholder notatet bemærkninger fra styregruppen, styregruppens anbefalinger til ændringer i det oprindelige forslag samt en revurdering af effektiviseringspotentiale, hvis der oprettes 4 områdeinstitutioner i stedet for 6.

Med henvisning til indstillingens pkt. 7 skal administrationen bemærke, at hvis denne effektivisering ønskes indhentet i budgetbehandlingen og ikke kan forblive på området, som oprindeligt forudsat i budgetforliget, så vil det betyde en reduktion og formentlig afskedigelse af pædagoger og pædagogmedhjælpere (basispersonalet). Hvis Byrådet indhenter den samlede vurderede effektiviseringsgevinst, så vil det betyde en personalereduktion på ca. 20 stillinger frem til 2017. Hertil kommer evt. reduktioner på grund af et fortsat faldende børnetal. For at sikre, at der ikke samlet bliver mindre tid til det pædagogiske arbejde, så er det vigtigt, at nuværende afdelingsledere, stedfortrædere og daginstitutionsledere fremover erlægger mindst samme pædagogiske arbejdstid, som svarer til reduktionen i basispersonalet.

Revurdering af effektiviseringspotentialet m.v. hvis der oprettes 4 områder De 4 områdeinstitutioner vil bestå af 10–12 afdelinger, hvor der alle steder er afdelinger fra land og by. Størrelsen vil være 700–800 børn og ca. 130–140 medarbejdere.

Effektiviseringspotentialet er jf. revideret bilag 7 vurderet til:

(beløb i hele tusinde)

2015 2016 2017

Effektivisering ved ændret ledelse, og lederes ekstra pædagogisk tid

800 1.200 1.796 2.6712.6712.671

Bortfald af ledelsestid til store institutioner

Opsigelse af funktionsløn mv. i forbindelse med nyt ledelsesindhold

200 900 1.150 400 1.3002.250 4.0716.0717.867

Nedlæggelse af 2-3 dagtilbud

I alt brutto I alt netto

3.0504.5505.900 Herudover vil der i takt med lederes fratræden være mulighed for en yderligere effektivisering på op til ca. 1,5 mio. kr., som foreslås at forblive på området til fremtidige forbedringer. Det må dog forventes, at der vil blive stillet krav om, at en del af beløbet skal genforhandles som decentral løn.

Der er udarbejdet et eksempel på hvordan en konkret opgave- og ansvarsfordeling kunne se

ud mellem områdeleder og daglig leder, herunder især hvilke opgaver de daglige ledere ikke længere bør have. Eksemplet vedlægges som bilag. Center for Økonomi og Analyse kan oplyse, at der i det udarbejdede budgetforslag (reduktionsforslag nr. 11-9) fra Børne- og Skoleudvalget er lagt følgende reduktionsforslag ind vedr. ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet som prioritering nr. 20

Red.forslag 11-9 2015 2016 2017 2018 Netto -2.771-4.497-5.621-5.621

Vurderingen af effektiviseringspotentialet er jf. notat med oversigt og opsamling over indkomne høringssvar til forslag om ny struktur på dagtilbudsområdet følgende:

Effektiviseringsp. 2015 2016 2017 2018 Netto -3.050-4.550-5.900-5.900

Såfremt reduktionsforslaget fra Børne- og Skoleudvalget indarbejdes i det endelige budget 2015-18, vil der fortsat være et resterende effektiviseringspotentiale på netto 0,3 mio. kr. i 2015, 0,1 mio. kr. i 2016 samt 0,3 mio. kr. i 2017 og frem. Dertil kommer den yderligere effektivisering, der er mulighed for at opnå i takt med ledernes fratræden på samlet op til ca. 1,5 mio. kr. Det kan evt. foreslås, at disse beløb kan forblive på området. Børne- og Skoleudvalget Økonomiudvalget Byrådet Børne- og Skoleudvalget, 18.08.2014 Ad 1-7: Set i lyset af den alvorlige økonomiske situation anbefaler udvalget indstillingen, idet forslaget i højere grad skaber bæredygtighed og fleksibilitet, såvel ledelsesmæssigt, økonomisk som pædagogisk. Udvalget anbefaler, at områdelederstillingerne opslås eksternt, så både interne og eksterne ansøgere kan søge stillingerne. Lars Hoppe Søe tager forbehold for hele indstillingen. Radikale Venstre mener ikke, at det foreliggende forslag skaber bedre kvalitet. Radikale Venstre er enig med de mange høringssvar, som mener, at man med dette forslag spiller hasard med nogle i dag meget velfungerende daginstitutioner med et veludviklet kvalitetsarbejde. De økonomiske gevinster, som desværre virker til at være drivkraften for den nye struktur, kan ifølge høringssvarene opnås uden en områdestruktur. Dette er Radikale Venstre enig i. Økonomiudvalget, 08.09.2014 Linda Frederiksen var fraværende. Referat fra forhandling den 5. september 2014 mellem Næstved Kommune, BUPL og FOA udleveret. Tilknyttes referatet.

Ad 1-7 anbefales Jette Leth Buhl og Thor Temte støtter ikke indstillingen, idet der ikke ligger dokumentation for, at områdeledelse vil være en konkret forbedring af det pædagogiske arbejde og ej heller at der spares penge ved forslaget. SF og Enhedslisten ønsker at fortsætte netværksledelsesarbejdet og at eventuelle besparelser foregår ved sammenlægning af institutioner - ikke ved nednormering af pædagogtimer.

Byrådet, 16.09.2014 Forslag fra B, F og Ø: Forslaget om områdeledelse gennemføres ikke.

På baggrund af, at høringssvar i sagen entydigt peger på, at forældre, personale og ledere er imod, at der indføres områdeledelse i Næstved, og at det af sagsfremstillingen fremgår, at der er tvivl om effektiviseringspotentialet, foreslår Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, at sagen udsættes med henblik på at finde en løsning i de kommende budgetforhandlinger. Det er en forudsætning, at der skal findes besparelser på området, og at løsningen skal være fleksibel, økonomisk og ledelsesmæssigt bæredygtig. For stemte: B, F, Ø og Søren Revsbæk (V) (4) Imod stemte: Carsten Rasmussen, Daniel Lillerøi, Søren Dysted, Per Sørensen, Mette Stensgaard- Christensen, Linda Frederiksen, Dusan Jovanovic, Hanne Sørensen, Marianne Olsen, Birgit Lund Terp, Jørgen Christiansen (A) (11) Karsten Nonbo, Kirsten Devantier, Elmer Jacobsen, Cathrine Riegels Gudbergsen, Troels Larsen, Otto Poulsen, Niels True (V) (7)

Helge Adam Møller, Anette Brix, Gunver Birgitte Nielsen (C) (3) Niels D. Kelberg, Githa Nelander, Thomas Palmskov (O) (3) i alt 24 Undlod at stemme: John Lauritzen (A), Helle Jessen (A) og Michael Perch (A) (3) Børne- og Skoleudvalgets anbefalinger godkendt. For stemte:

Carsten Rasmussen, Daniel Lillerøi, Søren Dysted, Per Sørensen, Mette Stensgaard- Christensen, Linda Frederiksen, Dusan Jovanovic, Hanne Sørensen, Marianne Olsen, Birgit Lund Terp, Jørgen Christiansen (A) (11) Karsten Nonbo, Kirsten Devantier, Elmer Jacobsen, Cathrine Riegels Gudbergsen, Troels Larsen, Otto Poulsen, Niels True (V) (7)

Helge Adam Møller, Anette Brix, Gunver Birgitte Nielsen (C) (3) Niels D. Kelberg, Githa Nelander, Thomas Palmskov (O) (3) i alt 24 Imod stemte: B, F, Ø og Søren Revsbæk (V) (4) Undlod at stemme: John Lauritzen (A), Helle Jessen (A) og Michael Perch (A) (3) Bilag

Oversigt over indkomne høringssvar Revideret Bilag 7 - vurdering af økonomien ved 4 områdeinst. i Næstved Revideret Bilag 8 - med 4 områder Notat omkring opgavefordeling mellem områdeleder og daglig leder Hyllinge Børnehus - Høringssvar Høringssvar fra forældrebestyrelsen i Tappernøje Børnehus Høringssvar fra bestyrelsen i Grøften-Birkehegnet Hørringssvar - ny struktur på dagtilbudsområde fra bestyrelsen i Sommerfugl

Høringssvar personalet i Nattergalen Høringssvar fra MED i Himmelhøj Høringssvar fra Bestyrelsen i Børnehjørnet Høringssvar- ledergruppen distrikt Vest MED udvalget Glumsø Børnehus Forældrebestyrelsen i Sandved bh. Forældrebestyrelsen for Skovtrolden Med udvalget i Hasselvang MED udvalget i DIget Forældrebestyrelsen i Busters Verden

MED udvalget i Svalen MED udvalget i Evigglad Forældrebestyrelsen i Lagunen

Hørringsvar fra Næstved Forældrenævn MED udvalget VOlden-Nøddehegnet Ledergruppen i distr. syd Høringssvar fra Afd.ledere og stedfortrædere

Forældrebestyrelsen i Hasselvang Forældrebestyrelsen i Glumsø bh.

Forældrebestyrelsen i Rumlepotten MED udvalget i Sognefogedgården Svar fra BUPL MED udvalget i Børnely Personalet i Tappernøje bh.

Forældrebestyrelsen i Solstrålen MED udvalget i Mogenstrup bh. Lederne i distr. Øst Forældrebestyrelsen i Haletudsen MED udvalget i Humlebien Forældrebestyrelsen i Tromlehuset-Elverhøj Forældrebestyrelsen i Møllen Forældrebestyrelsen i Volden-Nøddehegnet Lederne af ressourceinstitutionerne Forældrebestyrelsen i Lillevang Forældrebestyrelsen i Mogenstrup bh. MED udvalget i Eventyrgården Forældrebestyrelsen i Eventyrgården MED udvalget i Spiloppen Forældrebestyrelsen i Alfehuset MED udvalget i Solstrålen

MED og bestyrelsen i Tjørnehuset MED udvalget Birkehegnet-Grøften Lederne i distr. Nord

MED udvalget i Haletudsen MED udvalget i Troldehøjen Høringssvar fra FOA

Område MED dagtilbudsområdet MED udvalget i Alfehuset

Forældrebestyrelsen i Lindegården Bestyrelsen i Rudolf Steiner bh. Forældrebestyrelsen i Mariehuset MED udvalget i Pilegården MED udvalget i Børnehjørnet - Skattekisten Forældrebestyrelsen i Svalen Bestyrelsen i Grønnebakken Forældrebestyrelsen i Sognefogedgården Forældrebestyrelsen i Mælkebøtten MED udvalget i Manøhytten Forældrebestyrelsen i Frit 16 Forældrebestyrelsen i Humlebien Bestyrelsen i Manøhytten MED udvalget i Hvide Hus - Maglebjerget Høringssvar fra de adm. medarbejdere Forældrebestyrelsen i Markblomsten

MED udvalget i Markblomsten Forældrebestyrelsen i Pilegården Forældrebestyrelsen i Humlehaven Forældrebestyrelsen i Bh. Nattergal

Forældrebestyrelsen i Børnely MED udvalget i Busters Verden Forældrebestyrelsen i Evigglad MED udvalget i Rumlepotten Høringssvar fra bestyrelsen i Børnehuset ved Diget

Referat af forhandling med BUPL og FOA 1

Punkt 213: 1. behandling af budget 2015-18

00.01.00-S00-85-14 Kompetenceudvalg: Byrådet

1. behandling af 2015-18. Et flertal i økonomiudvalget indstiller, at budgetforslaget oversendes til 2. behandling i byrådet. Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2015-2018 i henhold til §37 i Lov om kommunernes styrelse.

Balancen i budgetforslaget viser overskud i de første tre år. i 2015 er der overskud på 118,9 mio. kr. i 2016 er der overskud på 11,4 mio. kr. i 2017 er der overskud på 50,1 mio. kr. i 2018 er der underskud på 5,0 mio. kr. Samlet er der i de fire år overskud på 175 mio. kr.

Budgetforslaget tager udgangspunkt i resultatet fra budgetseminaret. På anlæg er indarbejdet et administrativt oplæg og derudover er der indarbejdet effekt af effektiviseringsstrategien og de modtagne lånedispensationer.

Budgetforslaget til 1. behandlingen lever fuldt ud op til den økonomiske politik om nedbringelse af gæld med 100 mio. kr. i denne byrådsperiode, forøgelse af likviditet til minimum 175 mio. kr. og overskud på den strukturelle balance på min. 175 mio. kr. årligt.

Driftsbudgettet I driftsbudgettet er indarbejdet alle de reduktionsforslag der, på budgetseminaret, var overvejende flertal for. Det er 22,1 mio. kr. i reduktioner fra Råderumspuljen og 79,3 mio. kr. i fagudvalgsreduktioner i 2015. I alt 101,4 mio. kr. i indarbejdede reduktioner. Ingen af de forslag, der var uafklaret på budgetseminaret, er indarbejdet i budgettet.

Der er indarbejdet reduktion som følge af effektiviseringsstrategien. Der er indarbejdet reduktion på 30 mio. kr. i 2016; 60 mio. kr. i 2017 og 90 mio.kr. i 2018, svarende til en effektiviseringsgevinst på ca. 1 procent om året.

Endelig er der indarbejdet afledt drift af anlægsprojekter.

De indarbejdede reduktionsforslag fremgår af bilag 1. I bilag 2 er oplistet de uafklarede forslag og i bilag 3 er de reduktionsforslag, der var overvejende flertal for at droppe.

I bilag 6 er en samlet oversigt over ændringer i driftsbudgettet siden budgetlægningens start. Bilaget er opdelt på politikområder.

Budgettet til 1. behandlingen ligger 48,9 mio. kr. under servicerammen.

Anlægsbudgettet Anlægsbudgettet blev ikke prioriteret på budgetseminaret. Det er i stedet udarbejdet et administrativt oplæg til anlægsbudget på baggrund af de faldne bemærkninger om anlæg under gennemgangen af de forskellige forslag. Forslaget til anlægsbudget ligger under anlægsrammen fra sidste år. Nogle af anlægsprojekterne er enten udskudt eller reduceret. Fire af fagudvalgenes anlægsforslag er slet ikke indarbejdet i anlægsbudgettet til 1. behandlingen.

I anlægsbudgettet er desuden indarbejdet et tilskud på 350.000 kr. til genetablering af bro over Susåen ved Herlufholm i anledning af kostskolens 450 års jubilæum.

Forslag til anlægsbudget fremgår af bilag 4. I bilaget er anført kommentarer på alle de forslag som enten er ændret i beløb eller i årstal. I bilag 5 er der noter til alle anlægsprojekterne.

Likviditet Budgetforslaget medfører at gennemsnitslikviditeten forventes at stige fra 65 mio. kr. ultimo 2014 til 243 mio. kr. ved udgangen af 2018 .

Gæld

Kommunen har modtaget lånedispensation på 50 mio. kr. fra puljen til kommuner med lav likviditet, hvor vi havde søgt om lov til at låne 60 mio. kr. Derudover har vi modtaget lånedispensation på 1 mio. kr. til strukturændring på biblioteksområdet, hvor vi havde søgt om 1,7 mio. kr. Til gengæld har vi ikke fået lov til at låne til Ring Syd, hvor vi havde søgt 27,5 mio. kr. Den indarbejdede låneforudsætning på 27,5 mio. kr. i 2015 er taget ud af budgettet og er erstattet med lån på 40 mio. kr.

De nye låneforudsætninger på 40 mio. kr. som 10 årigt lån i stedet for 27,5 mio. kr. som 25 årigt lån medfører at gældsafviklingen fra budgetseminaret på godt 100 mio. kr. i denne byrådsperiode fastholdes.

Særtilskud Vi har ikke modtaget noget i særtilskud.

Skatter Budgetforslaget er baseret på at vi vælger statsgaranti på skat og tilskud. Endeligt valg mellem statsgaranti og selvbudgettering træffes ved 2. behandlingen.

Budgetforslaget er med uændrede skattesatser for både indkomstskat, grundskyld og dækningsafgift.

Mål Der er besluttet en vision og 4 temaer for visionsmål for 2015 og fagudvalgene har tilsammen besluttet 22 politikområdemål.

Høringssvar Det har siden foråret været muligt at komme med høringssvar til budgettet. Alle høringssvar fremgår af kommunens hjemmeside under ”Budget 2015” og kan findes under de relevante udvalg.

Der kan fortsat afgives høringssvar helt frem til budgetvedtagelsen den 7. oktober.

Den videre proces

Der er frist for at afgive politiske ændringsforslag til budget 2015-18 mandag den 22. september kl. 12.00.

Budgetforslaget er nærmere beskrevet i indstillingsskrivelsen. Økonomiudvalget Byrådet Byrådet, 16.09.2014

Budgetforslaget til 1. behandling godkendes og oversendes til byrådets 2. behandling. Thor Temte (Ø) og Jette Leth Buhl (F) og Lars Hoppe Søe (B) kan ikke gå ind for beslutningen. Bilag Indstillingsskrivelse til 1. behandling Bilag 1 Oversigt over de indarbejdede forslag Bilag 2 Oversigt over måske forslag Bilag 3 Oversigt over nej forslag Bilag 4 Anlægsprogram 2015-2024 Bilag 5 Noter til anlægsprogram Bilag 6 Oversigt over samtlige ændringer i driftsbudgettet siden budgetlægningens opstart Bilag 7 Skema til ændringsforslag

Punkt 214: Næstved Havn - budget 2015-2018

00.01.00-S55-3-14 Kompetenceudvalg: Byrådet

I overensstemmelse med bestyrelsesvedtægten for Næstved Havn fremsender havnebestyrelsen budgettet for 2015-2018 til Byrådets godkendelse. Administrationen indstiller, at den overordnede drifts- og anlægsramme for 2015-2018 godkendes. Iflg. Bestyrelsesvedtægten for Næstved Havn § 3 er Havnebestyrelsen over for Byrådet ansvarlig for havnens drift og vedligeholdelse. Havnebestyrelsen skal drive havnen således, at dens indtægter mindst dækker udgifterne. Inden for de af byrådets fastsatte økonomiske rammer, og i forbindelse hermed trufne vedtagelser, disponerer Havnebestyrelsen selvstændigt over anlægs- og driftsmidler til havneformål.

Budgetforudsætninger ifølge fremsendelsesskrivelsen fra Næstved Havn:

der er budgetteret med en stigning i såvel takster som mængder over kaj der er budgetteret med et forsigtigt skøn ud fra et indtil videre nogenlunde uændret forretningsniveau drifts- og administrationsudgifter er reduceret i forholdt til 2013 resultatet lønudgifter følgere den normale udvikling på markedet afskrivninger er tilpasset øgede investeringer investeringer udviser et træk på havnens likvide formue på 4,65 mio. kr. Havnen har efterfølgende oplyst, at salg af ejendomme i 2014 p.t. overstiger det budgetterede salg med 4 mio. kr. samt at man agter at lånefinansiere de 2,5 mio. kr., som er afsat på anlægbudgettet til Poul's Vig. [image] [image] Center for Økonomi og Analyse kan konstarere, at der vil være finansiering for det foreliggende budgetforslag og har derfor ikke yderligere bemærkninger. Økonomiudvalget

Byrådet Økonomiudvalget, 08.09.2014 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales. Byrådet, 16.09.2014 Godkendt. Lars Hoppe Søe (B) og Dansk Folkeparti kan ikke gå ind for beslutningen. Bilag NH 2015 Fastepriser.pdf

a9b584e7-c5d9-43b9-bb39-f75cc91ec364 36e72b3a-c1a1-4d94-9b18-ac1ea2a89c26

Punkt 215: Almene boliger, Boligselskabet Trollebo - Ansøgning om godkendelse af skema A i forbindelse med opførelse af 48 familieboliger ved Ejlersvej

03.02.00-G01-6-14 Kompetenceudvalg: Byrådet

Domea søger, på vegne af Boligselskabet Trollebo, om godkendelse af skema A i forbindelse med opførelse af 48 familieboliger ved Ejlersvej/Lupinvej. Herunder godkendelse af projektet, anlægsudgiften, finansieringen og den kommunale garantistillelse. Administrationen indstiller to muligheder

A) at projektet ikke fremmes grundet økonomiske årsager, idet der ikke er budgetmæssig dækning til kommunens andel af anskaffelsessummen.

B) at projektet og herunder skema A godkendes, idet sagen dog ikke fremsendes til videre behandling, før den kommunale garanti kan opgøres. Domea har, på vegne af Boligselskabet Trollebo, den 10. juli 2014 ansøgt om godkendelse af Skema A til opførelse af 48 almene familieboliger ved Ejlersvej/Lupinvej. Projektet omfatter etablering af følgende lejligheder:

Antal lejligheder

Antal værelser

Bruttoareal pr. lejlighed

Samlet bruttoareal 876 m2 1044 m2 1044 m2

Lejlighedstype A1 12 Lejlighedstype A2 12

2 3 3

73 m2 87 m2 87 m2

Lejlighedstype A2.1

12

Lejlighedstype A3 12

2

70 m2

840 m2

Bebyggelsen omfatter 3 boligblokke i 4 etager. Bygningerne udføres i robuste materialer, så der kræves minimal vedligeholdelse. Der lægges endvidere vægt på at minimere boligernes energiforbrug.

Boligerne består af en ligelig fordeling af 2 og 3 værelseslejligheder. Alle lejlighederne udføres med altaner på 15 m2 - og for stueetagens vedkommende med opholdshaver med anlagte terrasser. Alle boligerne udformes, så de kan anvendes af selvhjulpne kørestolsbrugere. Der etableres således elevator i alle bygningerne.

Planforhold: Projektet er i overensstemmelse med den vedtagne lokalplan for området.

Projektet udbydes i indbudt licitation.

Anlægsudgiften: Etableringen af de 48 almene familieboliger er beregnet til 75,6 mio. kr. inkl. moms.

Den samlede anskaffelsessum omfatter: Grundkøbesum ................................................... 11.340.000 kr. Håndværkerudgifter…................................................50.290.000 kr. Omkostninger 13.990.000 kr. I alt ................................................... 75.620.000 kr.

Anlægsudgiften ligger inden for det gældende rammebeløb for almene boliger påbegyndt i 2014.

Finansiering: Lov om almene boliger § 118a, stk. 1 Kommunal grundkapital 10 %…................................................7.562.000 kr. Beboerindskud 2 % …................................................1.512.000 kr. Støttede lån 88 % …................................................66.546.000 kr. I alt ................................................... 75.620.000 kr.

Det kan aftales, at kommunens grundkapitalindskud på 7.562.000 kr. først indbetales i 2016.

Kommunal garantistillelse: Lov om almene boliger § 127, stk. 1: Støttede lån ….......................................66.546.000 kr. 60 % af markedsværdi …...................................... Mangler

Kommunal lånegaranti ….......................................Kan ikke beregnes, da markedsværdi mangler Garantien kan ikke beregnes da markedslejen ikke er oplyst. Det er aftalt med boligselskabet, at den beregnede markedsværdien vil foreligge på udvalgsmødet.

Markedslejen bliver først fastsat af kreditforeningen ved indhentning af lånetilsagn i forbindelse med Skema B.

Huslejen: Huslejen er på baggrund af anlægsudgiften beregnet til 946 kr. pr. m2/år. (Anslået 846 kr. pr. m2 og forbrug 100 kr. pr. m2)

Lejlighedstype A1 5.755 kr. pr. mdr. Lejlighedstype A2 6.859 kr. pr. mdr. Lejlighedstype A2.1 6.859 kr. pr. mdr. Lejlighedstype A3 5.518 kr. pr. mdr.

Lovgrundlag Lov om almene boliger

Bæredygtighed og Sundhedsmæssige konsekvenser

Byggeriet planlægges udformet efter DGNB-principperne Center for Økonomi og Analyse kan oplyse, at der ikke er budgetteret med udgifter til udbetaling af grundkapitallån. I overensstemmelse med budgetforliget skal evt. finansiering derfor findes på anden måde.

Grundkapitallån finansieres normalt under Økonomiudvalgets politikområde.

Finansieringsbehovet kan opgøres således: Grundkapitallån 10 % af anskaffelsessummen 7.562.000 kr. Støttegebyr til kommunen 0,25 % af anskaffelsessummen ekskl. gebyr-189.000 kr. Netto 7.373.000 kr. Det kan aftales med boligselskabet, at grundkapitallånet først kommer til udbetaling i 2016. Centret gør opmærksom på, at såfremt indstillingens punkt B anbefales, skal der afsættes 7.373.000 kr. i 2015 eller 2016 til grundkapitalindskud.

Jfr. ovenfor kan den kommunale lånegaranti ikke beregnes på grundlag af det fremsendte

materiale, idet den beregnede markedsværdi endnu ikke er oplyst af boligselskabet. Det kan oplyses, at garantistillelsen kan gives, uden at dette vil påvirke kommunens låneramme eller kræve deponering. Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Ejendomsudvalget, 01.09.2014 Helge Adam Møller var fraværende. Indstilling A anbefales, idet udvalget anbefaler, at Nybygger-projektet prioriteres.

Økonomiudvalget, 08.09.2014 Linda Frederiksen var fraværende. Indstilling A anbefales med Ejendomsudvalgets bemærkninger. Byrådet, 16.09.2014 Indstilling A godkendt med Ejendomsudvalgets bemærkninger.

Bilag Skema A - Trollebo Ejlersvej Projektbeskrivelse - Ejlersvej Næstved Kommune - skema Ansøg- juli2014

Punkt 216: Endelig vedtagelse af Lokalplan 044

01.02.03-K08-2-12 Kompetenceudvalg: Byrådet

Byrådet godkendte 27. maj 2014 at sende forslag til lokalplan 044 Boligområde "Nybyggerne på Skyttemarken" i høring. Høringen er nu afsluttet, og på baggrund af høringens indsigelser er der udarbejdet et rettelsesblad, og der skal nu tages stilling til endelig vedtagelse af lokalplan 044 med rettelser. Administrationen indstiller, at 1. Lokalplan 044 Boligområde "Nybyggerne på Skyttemarken" vedtages endeligt med de i rettelsesbladet angivne ændringer. Lokalplanens formål Formålet med lokalplanen er at lave et plangrundlag for, at der i området Skyttemarken kan etableres bæredygtige boliger og en alternativ boform, der bygger på fællesskab og bæredygtig livsstil i miljømæssig, social og økonomisk forstand.

Det er også et mål med lokalplanen at sikre de eksisterende landskabs- og naturkvaliteter og at udlægge grønne kiler, fællesarealer og stiforløb. Og endelig skal lokalplanen sikre, at der etableres grundejerforening, og at lokalplanområdet overføres til byzone.

Høringsperioden Der er afholdt en ni ugers høringsperiode fra den 11. juni til den 13. august 2014, og på høringsperiodens borgermøde, afholdt den 26. juni 2014, mødte 12 borgere op. Spørgsmålene og bekymringerne på mødet omhandlede især typen af boformer, leje kontra ejer i området, at Fasanvej er en privat fællesvej, øget trafik på Skyttemarksvej og område 1's 3-etagers bygninger.

I høringsperioden er der modtaget 7 indsigelser fra borgere i Næstved samt 1 indsigelse fra DONG Energy. Indsigelsesnotatet er vedlagt som bilag.

Sammendrag af indsigelser 1. Delområde 1: 1a) Flere indsigelser nævner, at lokalplanens mulighed for punkthuse eller etageboliger i

maks. 3 etager i delområde 1 ikke er optimal grundet indbliksgener hos naboerne samt tab af udsigt.

Ad 1a) Administrationen vurderer, at lokalplanens §9.2 vil sikre, at indbliksgener på tværs af vej og beplantning vil være af mindre karakter. Bebyggelsen i delområde 1 er desuden punkthuse/etagebyggeri, der giver god mulighed for visuelle forbindelser til naturen og det grønne.

1b) Det nævnes samtidig, at delområde 1s bebyggelse ikke er i harmoni med resten af området.

Ad 1b) Administrationen har ydermere vurderet, at lige præcis delområde 1 er det mest bynære af lokalplanens delområder, hvorfor dette område er mest egnet til højere bebyggelse.

1c) Beboerne på Skyttemarksvej 140 beder om, at der ikke bygges 3 etager direkte op ad deres matrikel, da det vil tage en stor del af eftermiddags- og aftensolen.

Ad 1c) Administrationen vurderer, at man med rimelighed vil kunne trække byggefeltet længere væk fra Skyttemarksvej 140, uden at projektets overordnede plan markant ændres.

2. Forslag til trafikregulering i form af rundkørsel 2a) Den øgede trafik på Skyttemarksvej efter åbning af Ring Øst samt yderligere trafik, hvis Nybyggerne realiseres, påpeges også i indsigelserne. I den forbindelse er der kommet et forslag til etablering af rundkørsel ved Fasanvej, Glentevej og Skyttemarksvej.

Ad 2a) Administrationen vurderer bl.a., at anlæggelse af en rundkørsel vil være en dyrere og mere pladskrævende løsning end eksempelvis fartbump. Administrationen anbefaler, at mulighederne for etablering af fartbump på Skyttemarksvej undersøges.

3. Fasanvej er privat fællesvej 3a) Der bliver gjort opmærksom på, at Fasanvej, som i lokalplanen skal bruges som adgangsvej til Nybyggerne, er privat fællesvej. Og det nævnes, at Parcelforeningen Skovly skal have godtgørelse, hvis vejen inddrages af kommunen.

Ad 3a) Administrationen orienterer om, at der mht. fremtidig vedligeholdelse som hovedregel gælder for private fællesveje, at de tilstødende grundejere skal vedligeholde ud til vejmidte. Desuden henvises til privatvejsloven, www.vejregler.dk. Ved etablering af den nye bebyggelse på Skyttemarken pålægges derfor pligt for den nye grundejerforening at vedligeholde og istandsætte Fasanvej til dennes vejmidte. Da Grundejerforeningen Skovlys udgifter til vedligehold af Fasanvej derved bliver mindre, vurderer Center for Plan og Erhverv, at det kan accepteres, at Fasanvej bruges som adgangsvej til Skyttemarken.

4. Deklaration på eksisterende gasledning 4a) DONG Energy understreger vigtigheden i, at den eksisterende gaslednings deklaration overholdes.

Ad 4a) Administrationen orienterer om, at servitutbæltet i forhold til gasledningen allerede er benævnt i lokalplanen og ligeledes vist i lokalplanens illustrationsmateriale. Lokalplanens §14 tilføjes yderligere punkt, som specificerer servitutten.

5. Bevaring af asketræ 5a) Der er bedt om " sikring af det store asketræ, som står i markhegnet, der vender mod Skyttemarksvej på ejendommen Fasanvej nr. 1" , da dette træ i op mod 50 år har været pejlemærke på årstiderne for områdets beboere.

Ad 5a) Administrationen vurderer, at en bevaring af omtalte træ vil kunne lade sig gøre inden for lokalplanens formål, og træet vil derfor blive specificeret i lokalplanen som bevaringsværdigt.

Rettelser til lokalplanen (rettelsesblad ligger som bilag) På baggrund af høringsperiodens indsigelser og bemærkninger foreslår administrationen, at følgende rettelser indarbejdes i den endelige lokalplan:

Der gives mere plads imellem delområde 1's byggefelt og Skyttemarksvej 140 på Kortbilag 3 "§10 Grundejerforening" tilføjes bestemmelse om, at grundejerforeningen skal vedligeholde Fasanvej ud til vejmidte, jv. Privatvejsloven.

"§14 Servitutter" tilføjes yderligere bestemmelse, som specificerer servitutten for naturgasledning. Ønske om bevaring af asketræ i markhegn på nordsiden af Fasanvej 1 og Skyttemarken efterkommes og indskrives i lokalplanens §9.2.

Det vurderes at de indkomne indsigelser kan imødekommes i henhold til lokalplanens formål, og Center for Plan og Erhverv indstiller hermed lokalplanen med de tilføjede rettelser til endelig vedtagelse.

Lovgrundlag Planloven

Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Ejendomsudvalget, 01.09.2014 Helge Adam Møller var fraværende. Visualisering af indbliksgener blev udleveret. Tilknyttes dagsordenpunktet. Anbefales med følgende ændringer: I § 9.2 slettes ”så vidt muligt”. I § 7 tilføjes en bestemmelse om konkret afstand til Skyttemarksvej.

Økonomiudvalget, 08.09.2014 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales. Byrådet, 16.09.2014 Godkendt.

Bilag Politisk dagsordenpunkt for forslag til Lokalplan 044 - 20140527 044_Rettelsesblad_EU_01.09.2014 044_FORSLAG Indsigelsesnotat - Lokalplan 044 Indbliksgener-snit

044_Rettelsesblad_ØK_Byråd

Punkt 217: Endelig vedtagelse af Lokalplan 052

01.02.05-P16-3-14 Kompetenceudvalg: Byrådet

Lokalplan 052 Boligområde ved Farvergade skal skabe overensstemmelse mellem det planmæssige grundlag for lokalplanens område og det påtænkte byggeprojekt og åbne mulighed for, at grunden kan bebygges. Administrationen indstiller, at 1. Lokalplan 052 Boligområde ved Farvergade vedtages endeligt med de i rettelsesbladet angivne ændringer. Baggrund Ejendomsudvalget besluttede på møde den 24.06.2013 at udarbejde lokalplan for Boligområde ved Farvergade. Det skete på baggrund af forslag til et byggeprojekt for grunden udviklet af ejeren af Farvergade 1, STB Byg.

Forslaget er ikke i overensstemmelse med lokalplan C1.1/19-3, som er gældende for grunden. Det gør sig gældende med hensyn til det tilladte antal af etager, som ifølge C1.1/19-3 maksimalt må være 1,5-2,5 etager. Der tillades i lokalplan 052 bebyggelse på op til 3 etager, samt tilbagetrukket penthouseetage for at gøre etablering af den nye bebyggelse rentabel.

Ligeledes vil området ikke kunne leve op til kommuneplanens krav om opholdsarealernes størrelse. Da lokalplanområdet er placeret ved et stort grønt rekreativt område ved Susåen, som kan bruges som supplement til områdets eget opholdsareal, fraviges kommuneplanens generelle krav til opholdsareal.

Indhold i lokalplanen Lokalplan 052 skal derfor skabe overensstemmelse mellem det planmæssige grundlag for lokalplanens område og det påtænkte byggeprojekt og åbne mulighed for, at grunden endeligt kan bebygges efter at have ligget tom siden år 2000.

Formålet med lokalplanen er altså at etablere det planmæssige grundlag for at opføre det konkrete boligprojekt på 14 lejligheder med et samlet etageareal på ca. 2.250 m² med tilhørende P-kælder.

Lokalplanen skal overordnet regulere bebyggelsens ydre fremtræden, omfang og materialevalg, og da lokalplanområdet ligger i forbindelse med Sct. Peders Kirkeplads, som er udpeget til kulturmiljø, skal lokalplanen sikre den arkitektoniske tilpasning til omgivelserne. Samtidig skal lokalplanen fastsætte regler for parkering, opholdsarealer og offentligt trappeanlæg.

Byggeprojektet placerer bebyggelse helt ud til eksisterende matrikelskel mod Bredstrædeparkeringen og afvikler derfor trappeanlæg og adgangsforhold uden for matrikel. Lokalplanens område er derfor udvidet, efter aftale med ejer, til også at omfatte trappeanlægget.

Betingelserne for udvidelse af lokalplanområdet er, at grundejer udfører anlægget i samme kvalitet og materiale som tilstødende torv, holder området offentligt og vedligeholder det.

Borgermøde og indsigelser Der blev afholdt borgermøde den 22. maj 2014 i byrådssalen med et fremmøde på godt 10 personer. Den foreslåede bebyggelses fremtoning og placering, som ligger til grund for udarbejdelsen af lokalplanen, modtog på mødet en del kritik. Det blev bl.a. pointeret, at bebyggelsen virker voldsom med sine 4 etager i forhold til de omkringliggende bevaringsværdige bygninger og ikke lever op til områdets atmosfære og stemning. Samtidig blev der givet udtryk for, at bygningen vil give indsigtsgener til samt tage udsigt og lys fra eksisterende boliger i Farvergade.

Der er i høringsperioden fremkommet 4 indsigelser, bl.a. fra Museum Sydøstdanmark, Næstved Bevaringsforening samt beboerne i A/B Sct. Peder, som omfatter Farvergade 2 og Sct. Peders Kirkeplads 6. Indsigelsesnotatet er vedlagt som bilag.

Sammendrag af indsigelser 1. Alle indsigelser nævner de foreslåede 4 etager som værende for voldsomt. Enten i forhold til det eksisterende kulturmiljø, som der menes, at der ikke er taget nok hensyn til, eller i forhold til tabet af lys og udsigt for naboerne. Samtidig nævner halvdelen af indsigelserne, at bebyggelsens udseende, materialevalg samt arkitektoniske kvalitet ikke lever op til lokalplanens centrale placering og det omgivende kulturmiljø, med et uharmonisk byggeri og en uskøn og billig penthouse-etage.

Administrationen har vurderet, at et byggeri på 4 etager ikke vil dominere området, inkl. det omkringliggende kulturmiljø, da kontekstens bebyggelseshøjder og tæthed respekteres. Der gives mulighed for, at der bygges i samme højde som den nærmeste kontekst, men ikke

højere. Samtidig kræves det, at den øverste etage afsluttes i kip, for at byggeriet indpasser sig omgivelserne. Desuden er der i kommunens strategier fokus på, at bymidten fortættes, samt at der skabes attraktive boliger. Der er fokuseret på, at byggeriet skal bygges i materialer og stil, som passer til konteksten, samt være af høj arkitektonisk standard.

2. Beboerne i A/B Sct. Peder har foreslået, at man kan flytte eller dreje bebyggelsen i forhold til Farvergade, så deres udsyn mod den fritlagte Suså delvist bevares.

Administrationen vurderer, at en tilbagetrækning eller drejning af bygning B i Farvergade, så der åbnes op imod Boderne og Den Fritlagte Suså, virker som en god måde at skabe luft og plads i forløbet op igennem Farvergade.

Desuden skal det noteres, at den kommende bygnings placering skal respektere eksisterende vej- og fortovsforløb, hvorfor den vil skulle trækkes tilbage eller drejes. Derfor er byggefeltet også rettet til i det endelige lokalplanforslag, så det respekterer eksisterende fortov.

Rettelser i lokalplanen (rettelsesblad ligger som bilag) På baggrund af høringsperiodens indsigelser og bemærkninger, foreslår administrationen, at følgende rettelser indarbejdes i den endelige lokalplan:

Kortbilag 2 og 3 samt diagram s. 8 rettes til, så bebyggelsen drejes, så den følger Farvergade. Samtidig er støjafskærming til opholdsareal trukket tilbage på kortbilag 3, så trafik ind i bygningen kan lade sig gøre. Det tilføjes i redegørelsen s. 8, at Det gamle Rådhus, Vinhuset og Boderne er fredede. §6.2 ændres, så opførelse af bebyggelse til affaldshåndtering kan tillades uden for byggefelter.

Det vurderes, at de indkomne indsigelser kan imødekommes i henhold til lokalplanens formål, og Center for Plan og Erhverv indstiller hermed lokalplanen med de tilføjede rettelser til endelig vedtagelse.

Lovgrundlag Planloven

Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Ejendomsudvalget, 01.09.2014 Helge Adam Møller var fraværende. Anbefales

Økonomiudvalget, 08.09.2014 Linda Frederiksen var fraværende. Anbefales. Thor Temte og Jette Leth Buhl kan ikke gå ind for anbefalingen. Byrådet, 16.09.2014

Godkendt. For stemte: V, C, O, Carsten Rasmussen, Daniel Lillerøi, Søren Dysted, Per Sørensen, Mette Stensgaard- Christensen, Linda Frederiksen, Dusan Jovanovic, Hanne Sørensen, John Lauritzen, Marianne Olsen, Birgit Lund Terp, Jørgen Christiansen (A) (27) Imod Stemte: Thor Temte (Ø), Jette Leth Buhl (F), Lars Hoppe Søe (B) og Helle Jessen (A) (4)

Bilag Indsigelsesnotat - LP 052 052_FORSLAG 052_Rettelsesblad_EU_01.09.2014 052_Rettelsesblad_ØK_Byråd

Punkt 218: Vandplan 2 - udkast til indsatsprogram

09.00.06-P15-7-14 Kompetenceudvalg: Byrådet

Næstved Kommune har udarbejdet forslag til indsatsprogram for kommunens vandløbsindsatser i Vandplan 2. Næstved Kommune har indsatser i to oplande - 2.5 Smålandsfarvandet og 2.6 Østersøen Forslagene er blevet til på baggrund af det arbejde, der er foregået i de to rådgivende Vandråd og i den undergruppe Næstved Kommune har nedsat. Der var på Vandrådenes møde den 17. juni opbakning til forslaget til indsatsprogram fra alle deltagerne. Næstved Kommune skal som sekretariatskommune for Smålandsfarvandet indsende forslaget til Miljøministeriet. Forslaget vil indgå i ministeriets arbejde med Vandplan 2. Administrationen indstiller: 1. At forslag til indsatsprogram for indsatserne i Næstved Kommune i hovedvandoplandet 2.5 Smålandsfarvandet godkendes 2. At forslag til indsatsprogram for indsatserne i Næstved Kommune i hovedvandoplandet 2.6 Østersøen godkendes Miljøministeriet har indledt processen med at udarbejde et forslag til vandplan 2. Som del af processen skal kommunerne udarbejde forslag til indsatsprogrammer for indsatsen i vandløbene. Til at rådgive kommunerne er der etableret rådgivende vandråd. Forslaget til indsatsprogram skal sendes til Naturstyrelsen senest den 7. oktober 2014. Forslagene indgår i Ministeriets videre arbejde med at udarbejde et forslag til Vandplan 2.

Staten sender forslaget til Vandplan 2 i høring inden den endelige vedtagelse.

Hvis kommunerne ikke kan udarbejde fælles forslag til indsatsprogrammer, der ligger inden for de statsligt udmeldte rammer, vil indsatsprogrammerne blive udarbejdet af staten.

Indsatsprogrammer: Et indsatsprogram dækker alle kommunerne i et vandopland. Indsatsprogrammet skal på tværs af kommunerne opfylde de udmeldte rammer både i forhold til indsatser og økonomi.

Næstved Kommune er omfattet af to hovedvandoplande: 2.5 Smålandsfarvandet (8

kommuner) og 2.6 Østersøen (6 kommuner) og er derfor del af to indsatsprogrammer. Hovedvandoplandet Smålandsfarvandet omfatter Lolland -, Guldborgsund -, Vordingborg -, Faxe -, Næstved -, Ringsted -, Sorø – og Slagelse Kommuner. Hovedvandoplandet Østersøen omfatter Lolland -, Guldborgsund -, Vordingborg -, Faxe -, Næstved og Stevns Kommuner.

Det er sekretariatskommunerne, der på vegne af oplandskommunerne, skal indsende forslagene til indsatsprogrammer. Næstved er sekretariatskommune for 2.5 Smålandsfarvandet, og Vordingborg er sekretariatskommune for 2.6 Østersøen.

Vandrådene: De to hovedvandoplandes vandråd har afholdt tre møder: 9. april, 3. juni og 17. juni 2014, og der er blevet afholdt to ekskursioner. De to vandråd har holdt møderne på samme tidspunkter og lokalitet. Hver af kommunerne har supplerende oprettet lokale arbejdsgrupper til at komme med bidrag til vandrådenes arbejde. Deltagerne i undergruppen i Næstved Kommune ønsker at fortsætte det gode samarbejde og vil gerne mødes med administrationen for at drøfte forskellige spørgsmål omkring vandløb fremover. Vandrådenes dagsordener, referater, mødematerialer, forslag til indsatsprogrammer m.v. kan ses på kommunens hjemmeside.

Begge vandråd har deltaget i udarbejdelsen af forslag til indsatsprogrammer, der opfylder de udmeldte rammer både i forhold til indsatser og økonomi. Der var konsensus om forslagene på vandrådenes sidste møde den 17. juni 2014.

Sekretariatskommunerne skal samle og koordinere kommunernes bidrag til den miljørapport staten skal udarbejde efter reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer (SMV). Bidraget er under udarbejdelse og skal sendes til Naturstyrelsen sammen med forslagene til indsatsprogrammer.

Forløb august-september: Den enkelte kommunes bidrag til indsatsprogrammet behandles politisk i kommunerne i august og september måned. De to formænd for vandrådene havde den 11. august 2014 inviteret udvalgsformændene for kommunernes tekniske udvalg til møde om forslaget til indsatsprogram.

Efter den politiske behandling holdes et møde i Vandrådene den 29. september 2014. Her kan vandrådene udtale sig om kommunernes forslag til indsatsprogrammer, inden de sendes til Miljøministeriet. Næstved Kommune har efter sidste møde i Vandrådet for

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53

Made with FlippingBook - Online magazine maker