5. Det tilrettede fællesregulativ godkendes og fremsendes til godkendelse i de nabokommuner som Næstved Kommune deler vandløb med.
SAGSFREMSTILLING Sagen er en fortsættelse af sag fra Teknisk Udvalg den 24.3.2014 og 7.4.2014. Udvalgets beslutninger er tilføjet under de enkelte punkter, se vedlagte bilag. Næstved Kommune er som vandløbsmyndighed jf. vandløbsloven (VL) forpligtiget til at sikre, at vandløb kan benyttes til afledning af vand samt sikre, at denne afledning foretages under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandkvaliteten.
Ligevægtning mellem krav til afledning af vand og hensyntagen til de miljømæssige forhold beskrives for de offentlige vandløb i et regulativ.
Næstved Kommune vedligeholder 74 offentlige vandløb med i alt 77 regulativer. Regulativerne er udarbejdet af de 5 kommuner og 2 amter, som tidligere var vandløbsmyndigheder. Regulativerne er meget forskellige, og det giver problemer i forbindelse med udførelsen af vedligeholdelsen. F.eks. er der for de 77 regulativer 10 forskellige angivelse af startdato og 9 forskellige angivelser af slutdato for sommergrødeskæring - tilsvarende variation er der for datoerne for efterårsgrødeskæring. Centret oplever, at det også er uigennemskueligt for lodsejerne, hvilke bestemmelser der gælder for de enkelte vandløb. Forslaget til fællesregulativet er sammenskrivning af de bestemmelser i regulativerne, som er generelle, og som ikke berører de specifikke forhold ved de enkelte vandløb. Her er det enkelte vandløbs regulativ stadig gældende. Det betyder, at f.eks. antallet af grødeskæringer, vandafledningsevnen eller vandløbenes fastlagte dimensioner ikke ændres i fællesregulativet.
Fællesregulativet vil skabe et større overblik over de administrative forhold i vandløbene og give mulighed for at frigive tid til mere arbejde i marken.
Ensretningen i fællesregulativet vil give et ensartet arbejdsgrundlag i de offentlige vandløb. Det vil blandt andet omfatte grødeskæringsterminer, nye bestemmelser om opmåling, bredden af arbejdsbælter langs vandløbene og udførelsen af tilsyn. I arbejdet med ensretningen af bestemmelserne lægges der vægt på, at de nye bestemmelser bliver lettere at administrere og gennemskue, og at de følger de bestemmelser, som allerede er gældende i de fleste regulativer, eller har været praksis gennem en årrække. De nye bestemmelser vil erstatte eller supplere de tilsvarende bestemmelser i de nuværende vandløbsregulativer. Der er lagt vægt på, at regulativerne giver muligheder for fleksibilitet i forhold til ekstraordinære store hændelser. Eksempelvis blev der i sommeren 2011 igangsat efterårsgrødeskæringen tidligere end normalt på baggrund af ekstraordinære store vandmængder. Nogle af de nuværende regulativers grødeskæringsterminer giver ikke tilstrækkelig mulighed for denne fleksibilitet. Sammenskrivningen af de generelle bestemmelser i forslaget for fællesregulativ er uafhængige af vandplanerne eller heraf afledte projekter. Indsatsen i de vandløb, som bliver omfattet af de kommende vandplaner, vil påvirke vandføringsevnen og kan medføre revision af de enkelte vandløbs detailregulativ. Klimatilpasning til fremtiden vil betyde forbedringer af vandafledningsevnen i vandløbene. Dette vil kræve reguleringssager for de enkelte vandløb, før der kan ske en ændring i detailregulativerne for de omhandlede vandløb.
Byrådet 27.05.2014
263
Made with FlippingBook - Online magazine maker