Da fællesregulativet omfatter alle de vandløb, som Næstved Kommune vedligeholder, skal fællesregulativet godkendes politisk i nabokommunerne Slagelse, Sorø, Ringsted og Faxe for så vidt angår de fælles vandløb. I forbindelse med udarbejdelse af fællesregulativet har der i offentlighedsfasen været afholdt borgermøde, samt to møder med ålav’ene i kommunen, hvor indhold og forslag til ændringer er blevet gennemgået og diskuteret. Regulativet har efter høringsperioden, på opfordring af udvalget, været til høring hos GEFION 2 gange.
Når Fællesregulativet er vedtaget i byrådet, videresendes det til godkendelse i nabokommunerne.
Herefter vil det blive fremlagt for offentligheden i en 4 ugers klagefase.
På mødet i Teknisk Udvalg den 7.4.2014 blev det vedtaget, at udvalget ville have mulighed for at behandle videre på følgende 4 punkter, hvor der henvises til de foregående udvalgssagers punkter. Pkt. 2: 4.1.3 Ekstraordinær grødeskæring og vedligeholdelse Pkt. 4: 4.4.1 Opmålingstolerance Pkt. 7: Skæring af urtevegetation på brinkerne Samt, Nyt beslutningspunkt om, hvorvidt der skal arbejdes videre med fællesregulativet eller ej.
De af Teknisk Udvalg tidligere trufne beslutninger er indarbejdet i fællesregulativet, alle ændringerne kan også ses i hvidbogen.
Pkt. 2: 4.1.3 Ekstraordinær grødevækst og vedligeholdelse Udvalget besluttede på mødet den 24.3.2014 følgende ordlyd: - Lodsejere kan bede om ekstraordinær grødeskæring. Omfanget vurderes af vandløbsmyndigheden Konsekvenser: Det er administrationens opfattelse, at et regulativ ikke kan tilsidesætte den aktuelle lovgivning, og derfor vurderes det, at det er nødvendigt at være specifik omkring de situationer, hvor kommunen har mulighed for at foretage den ekstraordinære indsats. I de tilfælde, hvor formuleringerne ikke er tilstrækkelig specifikke, kan der opstå misforståelser fra borgerne og samtidig skabes nogle forventninger til et serviceniveau, som ikke er hjemlet i lovgivningen. Det er ligeledes administrationens opfattelse, at utilstrækkelige formuleringer, der skaber utilsigtede forventninger, vil lede til retssager, hvor kommunen vil blive dømt til at betale erstatning. Ved henvendelse fra borgere kan vandløbsmyndigheden i år med usædvanlig stor grødevækst og ekstraordinær høj vandstand foretage en ekstra grødeskæring, hvis der vurderes at være fare for betydelig skade. Uddybning (ikke regulativtekst): Det er administrationens opgave fra sag til sag at vurdere de enkelte hændelser i forhold til skaden på det samlede vandløb og dets tilstødende arealer. Administrationens forslag til en ændret ordlyd: -
Byrådet 27.05.2014
264
Made with FlippingBook - Online magazine maker