Arkil CSR-rapport 2024

ANSVAR OG HANDLINGER

ARKIL A/S CSR-RAPPORT 2024

CSR-rapporten offentliggøres som redegørelse for samfundsansvar inkl. miljø- og klima-, sociale- og personaleforhold samt forhold vedrørende menneskerettig- heder, korruption og bestikkelse, jf. årsregnskabslovens § 99 a samt redegørelse for dataetik § 99 d.

Denne CSR-rapport udgør en del af ledelsesberetningen i Arkil A/S årsrapport. Regnskabsperioden for CSR rapporten følger ligeledes årsrapporten fra den 1. januar til den 31. december 2024 og dækker samtlige af Arkils aktiviteter i Danmark, men omfatter ikke koncernens udenlandske selskaber.

CSR-rapporten 2024 findes på www.arkil.dk/csr-rapport.

CSR-RAPPORT 2024 2

FORORD

FORORD: ANSVAR OG HANDLINGER

bæredygtighedsstrategi samt udarbejdet et bæredygtig- hedskatalog, der skal inspirere og motivere vores kunder til at træffe bæredygtige valg. Begge dele ligger godt i tråd med vores ønske om at være en aktiv partner for vores kun- der i den grønne omstilling og spiller godt ind i den overgang til ESG-rapportering, vi er klar til at imødekomme for regn- skabsåret 2025. I Arkil tager vi ansvar og bidrager til det samfund, vi er en del af. Vores deltagelse i Virksomhedsberedskabet, som man kan læse mere om på side 35, er et godt eksempel på, hvor- dan vi aktivt engagerer os i at gøre en forskel, både i forhold til vores medarbejdere og det omgivende samfund. Med denne rapport håber vi at give læseren et indblik i, hvordan vi i 2024 har omsat ansvar til handling – illustreret gennem case-historier fra hverdagen i Arkil. God læselyst.

2024 har været endnu et travlt år i Arkil. Den grønne om- stilling præger fortsat vores aktiviteter med mange opgaver inden for fjernvarme og andre projekter, der bidrager til den grønne omstilling. Vi ser det som vores ansvar at være med til at drive udviklingen fremad og sikre, at vi som entrepre- nør skaber værdi – ikke kun for vores kunder, men også for samfundet som helhed. Vores medarbejdere er kernen til Arkils succes, og deres triv- sel, sikkerhed og udvikling er afgørende for vores fortsatte udvikling. Sikkerhed har altid været vores topprioritet. Vi har i 2024 oplevet en stigning i arbejdsulykker, hvilket kræver handling. Vi har derfor i 2025 iværksat en ny arbejdsmiljø- strategi, der skal være med til at sikre en markant forbedring af vores ulykkesfrekvens. På trods af et kontinuerligt fokus på at øge vores lærlinge­ optag og udjævne kønsfordelingen i Arkil har vi set en ned- gang i begge nøgletal i det forgangne år. Det faldende antal lærlinge skyldes ikke mindst de mange fjernvarmeprojekter, som gør det svært at tilbyde struktørlærlinge den nødven- dige faglige bredde i deres forløb. Derfor har vi kontinuer- ligt fokus på at finde løsninger, der gør det muligt for os at tilbyde attraktive og relevante lærlingeforløb, ligesom vi fastholder vores fokus på at skabe en inkluderende kultur, der gør det attraktivt at være en del af vores virksomhed uanset køn. Vi har i 2024 igangsat arbejdet med at få formuleret en ny

Direktionen i Arkil A/S

Direktionen i Arkil A/S. Fra venstre: Administrerende direktør Michael Hansen og økonomidirektør Anders Blaavand.

CSR-RAPPORT 2024 3

VORES FUNDAMENT OG FORRETNING

VORES FUNDAMENT FORRETNINGSMODEL INTERESSENTER

1941

84 ÅRS Erfaring

20

1.311

5

Grundlagt

Afdelinger

Medarbejdere

Grundværdier

VORES FUNDAMENT Arkil blev grundlagt i Haderslev i 1941 af civilingeniør Ove Arkil, og virksomheden er stadig den dag i dag en dynamisk, ambitiøs og familieejet entreprenørvirksomhed. Vi er lands- dækkende, men lokalt forankret med 20 afdelingskontorer rundt om i hele landet med hovedkontor i Haderslev. Arkil er en del af Arkil Holding koncernen og beskæftiger omkring 1.300 medarbejdere med en omsætning på 2,8 mia. kroner. Dertil kommer ca. 1000 ansatte i udlandet. Koncernomsætningen var i 2024 på 4,7 mia. kroner. Vi driver vores forretning ud fra vores værdier om at tage ansvar for opgaverne, menneskene og miljøet. Vi motiveres af at sikre arbejdsglæde og fællesskab hos vores medarbej- dere, at skabe plads til alle og samtidig levere et solidt pro- dukt til vores kunder – hver gang. Det er vores fundament. Vi har følgende fem grundværdier ■ Vi er fagligt dygtige, og vi skal altid levere et produkt, der lever op til de gældende normer og standarder. ■ Vi er en virksomhed, der agerer med ordentlig- hed, hensyntagen og samfundsansvar overfor det omkringliggende samfund. ■ Vi vil have en arbejdsplads, hvor alle medarbejde- re kan forvente en god og anstændig behandling. ■ Vi vil arbejde med dialog frem for konfrontation i alle relationer. ■ Vi vil have en økonomisk stabil aktivitet for at kunne handle frit, uafhængigt og langsigtet.

CSR-RAPPORT 2024 5

VORES FUNDAMENT OG FORRETNING

b

FORRETNINGSMODEL En entreprenør – mange kompetencer. Vores mission er at drive den bedst mulige entreprenør­ forretning og bygge netop de projekter, samfundet til hver en tid har behov for. Vi bygger fremtidens infrastruktur med tidssvarende løsnin- ger, og vi er med vores regionale og lokale tilstedeværelse aktive i det meste af Danmark. Vi skaber fremkommelighed og forbindelse, baner vejen frem, anlægger fra grunden og bygger fundamentet, rejser råhuset, sikrer mod klimaforan- dringer, og vi renser og rydder op. Gennem innovative og værdiskabende samarbejder og partnerskaber leverer vi kvalitet til tiden. Med mere end 80 års erfaring er Arkil en professionel, top- kvalificeret og ofte foretrukken samarbejdspartner for store offentlige og private bygherrer og rådgivere i Danmark. Vi lægger stor vægt på at kombinere organisationens mange entreprenørdiscipliner, eksempelvis når vi indgår ramme­ aftaler og partneringaftaler samt større hovedentrepriser og totalentrepriser. Dermed udnytter vi synergimuligheder- ne mellem de forskellige kompetencer i hele virksomheden. INTERESSENTER Vi er en virksomhed af en størrelse, der påvirker samfundet lokalt og nationalt gennem vores aktiviteter. Vores interes- senter har på hver sin vis betydning for os og vores nuvæ- rende og kommende forretning.

Gennem vores aktiviteter har vi tæt kontakt til og dialog med de væsentligste interessenter, hvilket giver os vigtig viden om de konkrete muligheder og problemstillinger, der er for- bundet med vores arbejde. En viden, vi inddrager i planlæg- ningen af vores fremtidige projekter og strategiske indsats- områder. Samtidig sikrer vi en gennemsigtighed i forhold til selskabets aktiviteter ved løbende at informere om vores aktiviteter via vores hjemmeside og sociale medier.

Vores væsentligste interessenter er:

Kunder Vores kunder er bl.a. kommuner, regioner, og landets mange forsyningsselskaber samt store, statslige bygherrer som fx Vejdirektoratet og Banedanmark, foruden en række private bygherrer. Vi kommunikerer med kunderne i forbindelse med vores projektaktiviteter, ligesom vi drøfter diverse bran- cherelevante emner på de leverandørmøder og konferencer, der holdes for aktørerne i bygge- og anlægsbranchen. Medarbejdere Interaktionen med medarbejderne sker både centralt gennem vores intranet, personaleblad og interne kurser samt decentralt gennem afdelingsmøder, seminarer og koordineringsmøder på vores aktuelle projekter. Samarbejdspartnere Myndigheder, leverandører, rådgivende ingeniørfirmaer og andre entreprenørselskaber er alle potentielle eller aktu- elle samarbejdspartnere for Arkil. Vi har flere partnering­ samarbejder, hvor vi over en årrække samarbejder med én

r

eller flere bygherrer, rådgivere og andre entreprenørfirmaer om at optimere projekterne og opnå fælles mål. Gennem disse partneringsamarbejder, samt andre konkrete sam­ arbejder med branchens aktører, opnår vi en tæt kontakt til, og dialog med, denne gruppe af interessenter. Slutbrugere Borgere, erhvervslivet og institutioner vil ofte blive berørt af vores aktiviteter rundt om i landet. I samarbejde med de enkelte bygherrer sikrer vi en konstruktiv dialog med slutkunderne gennem bl.a. borgermøder, informations- breve, digitale løsninger samt direkte kontakt på vores byggepladser.

CSR-RAPPORT 2024 6

VORES FUNDAMENT OG FORRETNING

IDENTIFICEREDE VERDENSMÅL

I Arkil kan vi opnå og udrette meget – men vi kan ofte påvirke resultater, løsninger og foran- dringer endnu mere i tillidsbase- rede samarbejder og udviklende partnerskaber, der har samme målsætning som os. Vi hilser partnerskaber velkomne, når de fælles ambitioner er at skabe forbedring og udvikling på et økonomisk forsvarligt grundlag. Samarbejdet i partnerskaber giver os mulighed for øget socialt ansvar, stærkere innovation og højere bæredygtighed for de involverede parter, det samfund vi er en del af, og Danmark.

Arkil påvirker også en række af de øvrige 17 verdensmål. Som de mest markante påvirker vi:

Vores målrettede fokus på uddannelse, kompetenceløft og udvikling af medarbejdere er en væsentlig hjørnesten i fremtids- sikringen af Arkil. Vi ser det som vores pligt og ansvar at uddanne unge indenfor de erhvervsfaglige uddannelser, som ligger indenfor vores kerneforretning, og som bygge- og anlægsbranchen har brug for i fremtiden. Derudover ønsker vi også at bidrage med viden, erfaringer og kvalitet til unge studerende på videregående uddannelser. Vi ser det også som vores forpligtelse at bidrage til, at en beskæftigelse i Arkil giver mulighed for faglig opkvalificering både gennem arbejdets udførelse og ved efteruddannelse i eller uden for virksomheden.

Kontinuerlig udvikling af alle pro- cesser i Arkil er forudsætningen for at skabe vedvarende økono- misk vækst, højere produktivitet og teknologiske gennembrud. Det handler for os om at sikre tryghed i ansættelsen, og skabe et godt arbejdsmiljø og sikker- hed. Disse for Arkil væsentlige prioriteringer bidrager til at gøre Arkil til en attraktiv arbejdsplads og fremtidssikrer de enkelte jobs i virksomheden, hvilket ikke kun gavner den økonomiske bundlinje for virksomheden på kort sigt.

I Arkil anerkender vi, at byggeri og anlæg er energikrævende ar- bejde med et forbrug af råstoffer, materialer og brændstoffer. Vi tager ansvar for vores omverden, miljø og samfund, som omgiver os, og afsøger og udvikler derfor nye bæredygtige og innovative løsninger, som vi kan inkorporere i vores produkter og virksomhed. Samtidig ønsker vi at nedbringe vores negative miljømæssige af- tryk og bidrage til Klimalovens 70 % CO2 reduktion inden 2030, ved at tilbyde vores kunder løsninger, der sikrer en større genbrugsgrad, en mindre CO2 udledning og et mindre forbrug af jordens naturli- ge ressource som f.eks. sand og grus.

3 SUNDHED

OG TRIVSEL 5 LIGESTILLING

MELLEM KØNNENE

9 INDUSTRI,

INNOVATION OG INFRASTRUKTUR 13 KLIMAINDSATS

Delmål: 8.2, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6, 8.7 (indirekte især via leverandør­ fokus) og 8.8.

Delmål: 4.3, 4.4, 4.5, 4.6, og 4.7.

Delmål: 12.2, 12.4, 12.5, 12.6 og 12.7.

Delmål: 17.14, 17.16, 17.17.

CSR-RAPPORT 2024 7

2024 I GLIMT Se udpluk af historier om ansvar og handlinger i Arkil.

MILJØ

MENNESKER

ANSVAR

RANDERS SKÆRER TOMGANG I BUND 15

BÆREDYGTIGHED PÅ BYGGEPLADSERNE

MARY DRØMMER STORT

SIKKERHEDSTIMEN I ARKIL 21

FRA ALPE D’HUEZ TIL ARBEJDSMARKEDET

17

31

36

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

VOLVO EC230 PÅ PRØVE HOS ARKIL

ARKIL TAGER BSM TIL UDLANDET

FRA EGU TIL SJAKBAJS

ERFARING GÅR ALDRIG AF MODE

VIRKSOMHEDS- BEREDSKABET

15

16

26

31

37

Læs mere ‣ Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

TRÆAFFALD FÅR NYT LIV

KEGNÆS GENOPBYG- GET MED GENBRUG

DANMARK VINDER STRUKTØR-MEDALJER

FRA HJEMMEPLEJEN TIL BYGGEBRANCHEN

THOR FANDT SUCCES PÅ BYGGEPLADSEN

16

17

27

31 30

37

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

Læs mere ‣

CSR-RAPPORT 2024 8

MILJØ

MILJØ

FOKUS PÅ BILER OG MASKINER • Elektrificering bil- og maskinpark • Fartbegrænsning • Den emissionsfrie byggeplads

FOKUS PÅ ENERGI •

Energibesparende asfaltproduktion Mindre tomgang - mindre CO2

FOKUS PÅ GENBRUG •

Vejens eksisterende materialer

CASES

Jordsortering

453 TIMER i tomgangsreduktion/mdr.

226 fartbegrænsere

30,3 TON CO2 sparet fra solceller

1.64 MIO L brændstofbesparelse i alt

100%

genbrug af asfalt med BSM

MILJØ

Vi arbejder målrettet med at udvikle og implementere løsninger, der reducerer ressourceforbru- get og CO2-udledningen i vores projekter. Dette omfatter alt fra øget genbrug og genanvendelse af materialer til optimering af vores arbejdsprocesser. Vores indsats er ikke kun fokuseret på at minimere vores egen miljøpåvirkning, men også på at tilbyde kunderne effektive alternativer, der kan bidrage til en mere ansvarlig og fremtidssikret branche. MILJØ

FOKUS PÅ ENERGI

blandt andet ved at bruge de opvarmede bitumentanke som akkumulatorer. Den væsentligste udfordring ligger i, at elproduktionen over store dele af året sker på andre tids- punkter af døgnet end behovet for el opstår på asfaltvær- kerne, hvor produktionen selv om sommeren begynder før solopgang og slutter ud på eftermiddagen. Implementeringen af solcelleanlæg har i 2024 ført til, at 21 % af asfaltværkernes elforbrug kommer fra egen bæredygtige energikilde. Som følge heraf har Arkil opnået en besparelse på 30,3 ton CO2 i 2024* (2023: 58 ton CO2) . *Det forudsættes, at en egenproduceret kWh medfører en besparelse på 73,8 gram CO2, svarende til den gennemsnitlige udledning pr. kWh i elnettet i 2024 ifølge Energistyrelsens ”El-emissionsfaktoren (2024-2035)”.

Solcelleanlæg på asfaltværker I 2023 tog vi et skridt mod reduktion af CO2-udledningen fra produktionen af asfalt ved at installere 2.900 kvm solcelle- anlæg fordelt på de store materialehaller i Næstved, Skive, Hasselager og Skrydstrup. Anlæggene kom i drift i løbet af 2023, og 2024 er således det første kalenderår, hvor alle anlæg har produceret hele året. Anlæggene er dimensioneret efter, at elproduktionen i videst mulige omfang skal kunne bruges lokalt i asfaltpro- duktionen, imens overskudsproduktion bliver solgt til elnet- tet. Derved sikrer vi os, at en del af asfaltværkernes ener- gibehov, særligt i forbindelse med opvarmning af bitumen, bliver dækket af egenproduceret strøm fra en bæredygtig energikilde. I 2024 producerede de fire solcelleanlæg i alt 563.107 kWh. Det svarer til 21 % af asfaltværkernes elforbrug i samme år. Asfaltværkerne brugte selv 73 % af den producerede solcel- leenergi, imens de resterende 27 % blev solgt til elnettet. Vi arbejder løbende på at optimere asfaltproduktionen for at sikre den største udnyttelse af den egenproducerede strøm,

SOLCELLEANLÆGGENES EL-PRODUKTION hvoraf asfaltværkerne har brugt ca. 73 %. 563.107 KWH

EL FRA EGNE SOLCELLER af samlet elforbrug til asfaltproduktion. 21 %

CSR-RAPPORT 2024 10

MILJØ

Ændret energimiks i asfaltproduktion På vores asfaltværker steg det gennemsnitlige energi­ forbrug pr. produceret ton asfalt med 3 % i forhold til 2023. Stigningen skal ses i lyset af en mindre nedgang i produk- tionen. Faldet i den producerede mængde asfalt spiller ind på energiforbrug pr. produceret ton, fordi den mest energi­ effektive produktion opnås ved en høj, kontinuerlig produkti- on med relativt få opstarter af produktionsanlæggene. Det har også betydning for energiforbruget, at andelen af produceret slidlag har været højere i 2024 end i 2023. Produktionen af slidlag sker ved en højere temperatur end bærelag, hvilket alt andet lige kræver øget energiforbrug. Det er dog værd at bemærke, at imens der er sket en stig- ning i det gennemsnitlige energiforbrug pr. produceret ton asfalt, er der også sket en ændring i kilderne til den anvend- te energi. Således er forbruget af naturgas og diesel faldet med henholdsvis 3 % og 7 %, imens forbruget af el er steget med 6 %. Energibesparende asfaltproduktion Produktionen af asfalt er blandt de mest energi- og ressour- cetunge processer i Arkil. Derfor har vi siden 2019 arbejdet for at udbrede anvendelsen af BSM in-situ, der gør det mu- ligt at udlægge nyt bærelag på stedet med 100 % genanven- delse af materialerne i den eksisterende vej. BSM-metoden giver et kraftigt reduceret klimaaftryk i for- hold til konventionelle produktionsmetoder – vel at mærke uden at gå på kompromis med pris og kvalitet. Vi har derfor stor tro på produktet, og det er vores overbevisning, at dan- ske bygherrer i takt med det stigende fokus på at imødegå konsekvenserne af klimapåvirkninger vil begynde at lade

genbrug af asfalt med BSM-metoden. 100 %

Annonce fra magasinet Trafik & Veje i efteråret 2024.

krav til bæredygtighed dominere i udbud, som man ser i andre lande som fx Holland (Læs case omkring BSM-opga- ven for vores samarbejdspartner BAM i Holland på side 16) . Vi har i slutningen af 2024 oplevet en stigende interesse for BSM fra danske kommuner. På den baggrund, og sam- men med forventninger om et udbygget samarbejde med BAM om flere opgaver i Holland, forventer vi en stigende BSM-produktion i 2025. Mindre tomgang – mindre CO2 I 2023 igangsatte vi et initiativ, hvor vi løbende vil udstyre alle maskiner over ti ton med en tomgangsmåler. Tomgangs­ måleren giver mulighed for nøjagtigt at registrere maskiner- nes driftstimer og den tid, de står i tomgang. Formålet med dette tiltag er at skabe en øget bevidsthed hos vores med­

ENERGIFORRUG I ASFALTPRODUKTION Asfaltværker, kWh pr. ton asfalt.

98

94

93

2024

2023

2022

CSR-RAPPORT 2024 11

MILJØ

arbejdere på gevinsterne ved at begrænse tomgangskørs- len. Disse gevinster er bl.a. reduceret miljøpåvirkning ved mindre CO2-udledning, forlænget levetid for maskinerne, mindre brændstofforbrug og en mere effektiv udnyttelse af maskinparken. Samtidig sender det et klart signal om an- svarlighed over for bygherrer, borgere og samfundet som helhed. I 2024 fortsatte vi indsatsen for at nedbringe tomgangskør- sel på tværs af Arkils maskinpark. Projektet bygger videre på de positive erfaringer fra vores pilotprojekt i vores afdeling i Viby ved Aarhus, hvor tomgangstiden blev reduceret fra 33% til 12 %. Ved udgangen af 2024 var omkring 300 maskiner over ti ton forsynet med tomgangsmålere (2023: 64 maskiner) . Det betyder, at endnu flere af vores afdelinger kan følge deres udvikling tæt og løbende tilpasse arbejdsgange. Vores afde- ling i Randers har mere end halveret deres tomgangskørsel, mens vores afdeling i Esbjerg også byder ind med impone- rende tal. Dermed er der opstået en sund konkurrence afde- lingerne imellem – Randers nærmer sig 15 % (30 % i 2023) , og Esbjerg udfordrer både Randers og Viby i kapløbet om at nå endnu længere ned. (Læs case omkring tomgangsreduk- tion i Randers på side 15) Ved at gøre en fælles indsats og dele vores erfaringer på tværs af organisationen med unødvendig tomgang kan vi konstatere, at vi kan opnå store forbedringer med relativt enkle midler. Samlet set har vi dokumenteret betydelige besparelser på brændstof, mindre slid på maskinerne og en markant reduktion af CO2-udledning. For at sikre fortsat fremdrift vil vi i 2025 fortsætte med at følge udviklingen tæt og opretholde et vedvarende fokus

på projektet. Vores mål er, at den gennemsnitlige tomgang falder til ca. 15 % om året.

FOKUS PÅ GENBRUG

Ressourceoptimering og genanvendelse Vi arbejder målrettet med at reducere ressourceforbruget og øge genanvendelsen af materialer i vores projekter. En af de mest effektive måder at opnå dette på er gennem op- timeret jordsortering, hvilket gør det muligt at genanvende en betydelig del af den opgravede jord direkte på projektet. Dette er særligt relevant i takt med den omfattende udbyg- ning af fjernvarmenettet i Danmark, hvor håndtering af store jordmængder er en central udfordring. Tidligere blev store mængder opgravet jord transporteret til deponi, men ved hjælp af jordsorteringsanlæg kan vi sortere og genbruge jorden, hvilket reducerer behovet for nyindkøb- te råstoffer. På den måde mindsker vi CO2-udledningen fra transport og aflaster de lokale grusgrave. Et konkret eksem - pel er vores fjernvarmeprojekt i Sorø, hvor vi har sorteret og genanvendt 50-70 % af den opgravede jord lokalt. Det har ført til markante miljømæssige og økonomiske besparelser, herunder en væsentlig reduktion af CO2-udledning fra trans- port samt mindre belastning af lokale grusgrave. På Kegnæs på Als har vi arbejdet med kystbeskyttelse, hvor alle materialer er taget fra stranden og kørt igennem jords- orteringsanlægget. På den måde har vi genanvendt næsten 100 procent af materialerne, og stort set ikke tilføjet nye. (Læs case omkring genbrug i Kegnæs på side 17)

I december 2024. 453 TIMER KØRSEL I TOMGANG REDUCERET MED

HVILKET SVARER TIL EN NEDGANG PÅ 21 %

CSR-RAPPORT 2024 12

MILJØ

I forlængelse heraf er der i 2024 opsat 12 permanente lade- standere fordelt over flere af Arkils lokationer. Behovet for ladestandere til personbiler bliver løbende evalueret, og flere ladestandere forventes at blive opsat i 2025. Fartbegrænsning Sideløbende med, at vi udskifter ældre gulpladebiler til moderne køretøjer, er vi begyndt at regulere brugen af bilerne. Således indførte Arkil i 2022 fartbegrænsere på virk- somhedens gulpladebiler for at reducere brændstofforbru- get og CO2-udledningen yderligere. Det er en lavthængende frugt, men ikke desto mindre en effektiv en af slagsen. Køre­ tøjernes hastighed bliver begrænset til 120 km/t og 90 km/t med anhænger. I 2024 blev yderligere 96 biler udstyret med fartgrænserne, hvilket bragte det samlede antal op på 226 køretøjer ved årets udgang (2023: 130 biler) . Selvom det er vanskeligt at kvantificere den præcise CO2-besparelse, der opnås gennem fartbegrænsningen, uden detaljeret kendskab til alle bilers kørselsmønstre, understøtter officielle beregninger, at brændstofforbruget stiger med 12 %*, når farten øges fra 120 km/t til 130 km/t. Interne test og beregninger viser, at brændstofforbruget på visse bilmodeller stiger betydeligt mere ved kørsel med højere hastighed. For eksempel har vi målt, at forbruget over en 105 km stræk- ning for en Renault Master L3H3 er 30 % højere ved 130 km/t end ved 120 km/t, og for en Ford Transit Custom L1H1 er forbruget 26 % højere ved 130 km/t end ved 120 km/t. Begge modeller udgør en anseelig del af Arkils flåde.

Jordsortering er en oplagt løsning på fjernvarmeprojekter, men vi arbejder også bredere med at optimere sortering og genanvendelse af materialer på andre bygge- og anlægs- projekter. Med medarbejdere, der fungerer som bæredyg- tighedsansvarlige på udvalgte projekter, sikrer vi en syste- matisk tilgang til korrekt håndtering af byggeaffald, genbrug af materialer som jord, beton og asfalt samt vejledning af vores medarbejdere i at implementere mere ressourceeffek- tive løsninger. Gennem tæt samarbejde med bygherrer og rådgivere sikrer vi, at bæredygtighed tænkes ind i alle faser af det konkrete projekt – fra planlægning og udførelse til afslutning og efterbehandling. (Læs case omkring fokus på bæredygtighed på byggepladserne på side 17)

Efterhånden som flåden moderniseres, vil nye udskiftninger naturligt give en mindre brændstof- og CO₂-besparelse pr. bil end tidligere, men vi fastholder politikken, da teknologierne hele tiden åbner nye døre for yderligere besparelser. Elektrificering af bil- og maskinpark For at fastholde den positive udvikling undersøger Arkil løbende mulighederne for at implementere elbiler og andre emissionsfrie køretøjer. I den forbindelse er der erhvervet tre små, eldrevne kassevogne i 2024. Erfaringerne viser, at de løser behovet for transport af perso- ner og lette genstande i byer og på et projekt som udvidelsen af E45, hvor funktionærer bruger bilerne til persontransport fra skurbyen og rundt til delopgaver. Vores erfaring er dog også, at de eldrevne kassevognes begrænsede rækkevidde ved kørsel på lande- og motorvej samt med trailer udgør en barriere for afdækning af de behov, som langt hovedparten af Arkils kassevogne løser. Vi overvejer løbende at afprøve andre modeller med henblik på mulighederne for en bredere implementering. Overgang til el-drevne firmabiler I 2024 er politikken for valg af firmabiler på hvide nummer - plader blevet ændret, så der nu kun undtagelsesvist kan vælges firmabiler med benzin eller diesel som drivmiddel. Ved udgangen af 2024 var 33 % af firmabilerne til Arkils medarbejdere helt eller delvist elektrificerede, og med den nye firmabilspolitik forventes andelen at stige i takt med, at firmabilerne blive udskiftet.

FOKUS PÅ BILER OG MASKINER

Fortsat udskiftning af bilflåden Arkil har siden 2017 haft en bilpolitik, der prioriterer indkøb og udskiftning af ældre køretøjer til nyere, mere miljøvenlige og brændstofeffektive modeller. Målet er at nedbringe virk- somhedens samlede brændstofforbrug og dermed CO2 ud- ledning. Indsatsen fortsatte i 2024, hvor 96 ældre biler blev udskiftet til nye modeller (2023: 71 biler udskiftet) . Siden bilpolitikken trådte i kraft i 2017, har Arkil reduceret brændstofforbruget med i alt cirka 1,64 mio. liter, svaren - de til omkring 4.325 ton CO2. Disse høje akkumulerede tal dækker over effekten fra samtlige udskiftninger i perioden; når nye biler indkøbes, føjes deres besparelser nemlig til den samlede gevinst fra de forrige års udskiftninger.

* https://concito.dk/files/dokumenter/nyheder/notat-_hoejere_hastighed_og_klima_co2ogfart.pdf

CSR-RAPPORT 2024 13

MILJØ

Den emissionsfrie byggeplads Selvom eldrevne entreprenørmaskiner så småt begynder at være modne til markedet, er der endnu lang vej til den emis- sonsfrie byggeplads. Vi følger udviklingen tæt, og vi afprøver løbende eldrevne entreprenørmaskiner i det omfang, de bliver kommercielt tilgængelige, ligesom vi opfordrer bygherre til at tænke bæredygtige valg ind i projektet. En af de bygherrer, som har vægtet bæredygtighed højt, er Envafors, for hvem vi opfører Antvorskov Vandværk. Her er der truffet en beslutning om at anvende HVO som brændstof i entreprenørmaskinerne. I praksis forløber det uproblematisk under hensyntagen til, at det medfører højere krav til planlægning som følge af be- grænsede muligheder for levering af HVO på byggepladsen. Både teknologi og økonomi udgør dog fortsatte barrierer for den emissonsfrie byggeplads. Vores erfaringer med eldrev- ne entreprenørmaskiner er, at hvor de kan dække behovet på visse – særligt bynære – projekter, udgør batterikapacitet og mulighederne for opladning på byggepladsen fortsat en praktisk barriere på mange projekter.

En betragtelig merpris for eldrevne entreprenørsmaskiner bidrager desuden til en økonomiske barriere for udbredel- sen. For så længe der ikke er krav om emissionsfri maskiner i et udbud, kan det ikke lade sig gøre at sammensætte et konkurrencedygtigt tilbud baseret på eldrevne maskiner. Derfor forholder vi os yderst positive til initiativet Grønt Gear- skifte, hvor 14 offentlige bygherrer fra hele landet har under- skrevet en hensigtserklæring om ”en fuldstændig omstilling til emissionsfrie bygge- og anlægsmaskiner”. Kun igennem krav fra bygherrer og vilje til at betale en merpris vil det være muligt at opnå en emissionsfri byggeplads på det nuværen- de teknologiske stadie. (Læs case omkring Volvo EC230 på prøve på side 15)

CSR-RAPPORT 2024 14

MILJØ

CASE EN ELEKTRISK FREMTID? VOLVO EC230 PÅ PRØVE HOS ARKIL

Som en del af vores indsats for at fremme bæredygtighed i en- treprenørbranchen har Arkil i 2024 afprøvet den fuldelektriske gravemaskine Volvo EC230 på en af vores byggepladser i Aar- hus. Initiativet er et skridt mod at reducere CO2-udledning og støjniveauer på byggepladserne, samtidig med at vi udforsker nye teknologier og gav værdifulde erfaringer med el-drevne maskiners muligheder og udfordringer i praksis. Med over 30 års erfaring bag gravemaskinens styrepinde blev maskinføreren Poul Erik Larsen positivt overrasket over maskinens ydeevne. Gravemaskinen leverede imponerende resultater med en driftstid på op til ni timer på én opladning og kun 15% restkapacitet ved dagens afslutning. Maskinen ud- mærker sig ved et lavere støjniveau, hvilket gør den velegnet til opgaver i tæt bebyggede områder. Praktiske erfaringer og fremtidsmuligheder Under testen blev der lagt vægt på at forstå maskinens oplad- ningsbehov og tilpasningen af arbejdsrytmer. Det gav praktisk indsigt i, hvordan teknologien kan indpasses i arbejdsplanlæg- ningen, og hvilke forudsætninger og udfordringer, der kræves for at bruge maskiner som en fuld elektrisk gravemaskine bedst muligt.

Kravene om bæredygtige byggepladser fra bygherrer og myndigheder forventes at stige, og erfaringerne har givet os værdifuld indsigt i teknologiens styrker og begrænsninger, og hvordan den kan bidrage til den grønne omstilling. Fokus på udvikling og tilpasning Ved at afprøve el-drevne maskiner får vores medarbejdere, og vi som virksomhed, en større forståelse for, hvordan entre- prenørudstyr kan udvikle sig i takt med samfundets og kun- dernes krav. Erfaringerne fra denne test vil være værdifulde i vores fremtidige planlægning og beslutninger om udstyr.

CASE RANDERS SKÆRER TOMGANG I BUND

Vores Randers-afdeling har vist, hvordan fokuseret ind- sats og sund intern konkurrence kan bringe tomgangskør- sel markant ned. For bare et år siden lå tomgangsniveau- et på godt 29,9 % for december 2023, men ved udgangen af 2024 var tallet mere end halveret til 15,6 % (nov. 2024). Det giver en nedgang på godt 48 %. Medarbejderne har simpelthen gjort det til en sport at slukke motoren, når der ikke er behov for at holde dieselen flydende – og det har givet store gevinster på både brændstof og CO2-udledning. Randers fejrede deres flotte resultater med en god fro - kost, hvor der på samme tid blev sendt et signal om, at Randers er klar til at dyste videre mod endnu bedre tal. På den måde skaber afdelingen motivation, som spreder sig til andre afdelinger i Arkil. For når konkurrenceelementet kombineres med simple vaner, er potentialet for forbed- ring stort – og her er Randers er et godt bevis på, at enkle tiltag kan gøre en reel 48% stor forskel.

”Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor effektiv maskinen er. Den har klaret en hel arbejdsdag uden problemer.”

Poul Erik Larsen, maskinfører

CSR-RAPPORT 2024 15

MILJØ

CASE TRÆAFFALD FÅR NYT LIV

CO 2

CASE ARKIL TAGER BSM TIL UDLANDET

Udtjent træ fra fjernvarmeprojektet i Sorø genanvendes nu i stedet for at ende på forbrændingen. Krydsfiner og lægter, der bruges til at sikre udgravninger, bliver efter få ganges brug for slidte til fortsat anvendelse. Tidligere blev de bortskaffet som blandet affald, men sor- teres nu særskilt og genbruges bl.a. til spånplader. Initiativet startede som et pilotprojekt for Bygmas Take Back-ordning og giver både en miljømæssig og økono- misk gevinst, da træaffald er billigere at bortskaffe end blandet affald. Derudover reduceres mængden af affald til forbrænding, hvilket mindsker CO2-udledningen.

2024 blev året, hvor vores brug af den kraftigt CO2-reduceren- de BSM-teknologi til asfaltbærelag kom i spil uden for Dan- marks grænser. I samarbejde med den hollandske entreprenør BAM var vi i Amsterdam for at renovere 850 meter bærelag for Schiphol International Airport, der har sat sig som mål at være den mest bæredygtige lufthavn i verden. Samarbejdet med BAM gik helt efter planen. Vi kom med BSM-fræser og mandskab, og BAM stillede med tankvogne og udlægger. Også i Holland er BSM relativt nyt, så et delmål med opgaven var at udveksle erfaringer og introducere med- arbejderne i BAM til teknologien. I Tyskland var Arkil repræsenteret med BSM som omdrej- ningspunkt på verdens første konference om bæredygtig asfalt, ART24. Her bidrog vores BSM-afdelingschef Allan Bay med et indlæg.

Fordelen ved BSM er, at man genanvender alt det materiale, man får ved at fræse den eksisterende vej op. I samme ar- bejdsgang bliver materialet omdannet til et nyt bærelag, vel at mærke uden opvarmning. Derved undgår man adskillige vogn- læs transporteret til og fra en asfaltfabrik, og man undgår at bruge energi til opvarmning, der ellers er en forudsætning for produktion af traditionel asfalt. I anden halvdel af 2024 oplevede vi en øget interesse fra danske kommuner, der overvejer at benytte BSM i forbindelse med forstærkning af bærelag eller sideudvidelse. Det er dog vores vurdering, at der fortsat er et enormt uudnyttet poten- tiale for at reducere CO2-aftrykket fra asfaltarbejder med BSM herhjemme.

CSR-RAPPORT 2024 16

MILJØ

CASE FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED PÅ BYGGEPLADSERNE

På konkrete projekter arbejder vi i samarbejde med bygherren målrettet med at reducere vores miljøpåvirkning gennem bæredygtige løsninger og ansvarlig håndtering af ressour- cer. En af de centrale aktører på sådanne projekter er vores bæredygtighedsansvarlige Emilie, som sikrer, at vi løbende forbedrer vores tilgang til genanvendelse og affaldshånd­ tering. Emilie arbejder tæt sammen med bygherrer og rådgivere for at integrere bæredygtighed i alle faser af det pågældende pro- jekt. På et projekt i Billund, har hun spillet en nøglerolle i at implementere løsninger, der skal sikre, at op mod 80 % af den opgravede jord bliver genanvendt. Gennem omhyggelig kort- lægning af jordmængder og præcis affaldssortering sørger Emilie for, at både miljøhensyn og projektets fremdrift går hånd i hånd. Genanvendelse af jord er et område, der har fået stigende op- mærksomhed fra bygherrer, som i højere grad stiller ambitiøse krav til bæredygtighed. Emilie er med til at opfylde disse krav ved at sikre, at Arkil leverer konkrete løsninger, som både er effektive og bæredygtige. Hendes daglige arbejde indebærer blandt andet overvågning af projektdata og sikring af, at vi overholder både interne mål og bygherrernes forventninger. En vigtig del af Emilies rolle er også at motivere teamet på projektet og skabe en positiv tilgang til bæredygtighed. Hun arbejder målrettet på at gøre bæredygtighed til en naturlig del af arbejdsgangen og sikre, at vi som virksomhed hele tiden bliver bedre.

Stormfloden i efteråret 2023 ramte Kegnæs-dæmningen hårdt og skyllede dele af vejen og dæmningen væk. Men i stedet for at hente nye materialer, genbrugte vi sten og sand direkte fra stranden, hvilket minimerede behovet for nye råstoffer og reducerede projektets CO2-aftryk. Ved at genanvende materialer lokalt undgik vi tung trans- port og sparede både brændstof og CO2-udledning. Med jordsorteringsanlægget har Arkil adskilt de eksisterende materialer i tre kategorier: Store sten til gabioner (stålnet fyldt med sten), rent sand til overfladen og små sten til kystsikring. Arkil har genopbygget skrænten med 3.600 m² nye ga - bioner, der er designet til at modstå ekstremt vejr. Alt sammen med materialer, der er genbrugt på stedet. Cirka 45 lastvognsture er undgået mellem Kegnæs og Rødekro, hvor ekstra materialer ellers skulle være hentet. Kegnæs er et eksempel på, hvordan nytænkning ikke behøver at være hverken omkostningsfuld eller indviklet. CASE KEGNÆS GENOPBYGGET MED GENBRUG

CSR-RAPPORT 2024 17

MENNESKER

ARKIL SOM ARBEJDSPLADS • Trivsel og engagement KURSER OG UDDANNELSE • Lærlinge og elever • Praktikanter • Uddannelse EN DIVERS ARBEJDSPLADS •

ARBEJDSMILJØ OG SIKKERHED • Sikkerhed først – hver dag • INDSATSER FOR AT FORBEDRE SIKKERHEDEN • Dialog er nøglen til sikkerhed • Arbejdsmiljødag • Fokus på ansvar og roller i arbejdsmiljøet • Sikkerhed starter i toppen • Arbejdsmiljøambassadører • En time dedikeret til sikkerhed

En ny strategi for sikkerhedskulturen

Sammensætning af medarbejdere

Kvinder i branchen

CASES

14,9 Ulykkesfrekvens

4,1% Sygefravær

10,0% Lærlinge og elever

1.311 1.184/127

Medarbejdere

Kønsfordeling m/k

Arkils succes afhænger af vores medarbejderes trivsel, faglige kompetencer og engagement. Derfor er det vores ambition at skabe en inkluderende, sikker og attraktiv arbejdsplads, hvor medarbejderne trives og udvikler sig. MENNESKER

ULYKKESFREKVENS ( Mål: Maks 10 )

14,9 14,9 15,9

17,9

ARBEJDSMILJØ OG SIKKERHED

Denne udvikling er langt fra tilfredsstillende, og det under- streger behovet for en yderligere styrket indsats.

13,6

12,2

En ny strategi for sikkerhedskulturen For at vende udviklingen har vi iværksat en ny strategi, der skal styrke sikkerhedskulturen i Arkil. En afgørende faktor for, at denne strategi lykkes, er ledelsens aktive rolle. Det er essentielt, at sikkerhedsarbejdet prioriteres på alle niveauer, og at der er en tydelig og synlig opbakning fra topledelsen gennem hele strategiperioden. Samtidig spiller de lokale arbejdsmiljøudvalg en central rolle i at udvikle sikkerhedskulturen. Her skal læring fra utilsigtede hændelser omsættes til konkrete forbedringer, og her skal de fastsatte mål og handlinger forankres i organisationen. Kun ved at involvere alle medarbejdere i den enkelte afdeling sikrer vi en fælles bevidsthed om sikkerhed i hverdagen. Vores arbejdsmiljøorganisation arbejder tæt sammen med ledelsen for at skabe faste strukturer og systematik i arbejdsmiljøarbejdet. Det handler ikke blot om at overholde lovgivning, men om at sikre sunde og sikre rammer for hver enkelt medarbejder – hver dag. Vi tager denne udfordring alvorligt og vil fortsat arbejde mål- rettet for at nedbringe ulykkesfrekvensen og skabe et endnu tryggere arbejdsmiljø for alle.

2024

2023

2022

Sikkerhed først – hver dag I Arkil skal det være sikkert at gå på arbejde, og alle medar- bejdere skal kunne gå hjem i samme stand, som da de mød- te ind. Dette er ikke blot et mål – det er en grundlæggende forpligtelse, som vi tager alvorligt. Derfor er arbejdsmiljø og sikkerhed øverst på vores agenda. Vi arbejder målrettet for at forebygge ulykker, skabe trygge rammer og sikre, at alle har den nødvendige viden og de ret- te værktøjer til at arbejde sikkert. Sikkerhed er et fælles ansvar, og kun gennem dialog, en- gagement og systematiske indsatser kan vi sikre, at vores arbejdspladser er så trygge som muligt. I Arkil er sikkerhed ikke en engangsindsats – det er en integreret del af vores kultur og daglige arbejde. På trods af vores indsats har vi desværre ikke nået vores ambition om et sikrere arbejdsmiljø. Ulykkesfrekvensen steg til 14,9 % ved årets udgang, en stigning fra 13,6 % året før og et godt stykke over vores målsætning på 10 %. De mest almindelige ulykkesårsager kan relateres til arbejde i og ved udgravninger, tunge løft og arbejde med maskiner.

Anmeldepligtige ulykker pr. 1 mio. arbejdstimer Branchetal

FRAVÆR SOM FØLGE AF ULYKKER

3,0

3,0

2,0

2,5

2024

2023

2022

Fraværstimer pr. 1000 arbejdstimer

ÅRETS ULYKKER De mest almindelige årsager til ulykker i 2024 er: Arbejde i og ved udgravninger Tunge løft Arbejde med maskiner

CSR-RAPPORT 2024 19

INDSATSER FOR AT FORBEDRE SIKKERHEDEN

Fokus på ansvar og roller i arbejdsmiljøet For at styrke sikkerhedskulturen i Arkil har vi igangsat en kampagne med fokus på ansvar og roller i arbejdsmiljøet. Kampagnen, der blev lanceret i 2023 og afsluttet i 2024, har haft til formål at tydeliggøre, hvordan hver enkelt medarbej- der bidrager til en sikker arbejdsplads. En central del af kampagnen har været syv animerede film, der formidler vigtige budskaber om arbejdsmiljø og sikker- hed. Disse film er ikke kun blevet brugt internt til at skabe dialog og bevidsthed – de er nu også en fast del af introduk- tionen for nye medarbejdere, så alle fra dag ét får et stærkt fundament for at forstå og tage del i vores fælles sikker- hedskultur. (Læs case om kampagnen på side 22) Sikkerhed starter i toppen En stærk sikkerhedskultur begynder med tydelig ledelse og ansvar. For at sikre, at sikkerhed er en prioritet på alle niveauer i Arkil, er det afgørende, at ledelsen går forrest og viser vejen til et trygt arbejdsmiljø. Som en del af vores indsats har vi derfor besluttet, at alle ledere i Arkil skal gennemføre mindst seks sikkerhedsrunde- ringer om året. Disse runderinger følger et struktureret run- deringsskema, som løbende justeres i takt med fremdriften i vores sikkerhedsstrategi. Initiativet skal sikre, at sikkerhed ikke kun er noget, vi taler om – men noget, vi aktivt efterlever i hverdagen.

Arbejdsmiljørepræsentanter – en styrkelse af sikkerhedskulturen

I 2024 afholdt vi valg til rollen som Arbejdsmiljørepræsen- tant til de 23 lokale arbejdsudvalg i Arkil. Denne funktion er en central del af vores nye arbejdsmiljøstrategi og spiller en vigtig rolle i at styrke sikkerhedskulturen på vores arbejds- pladser. Arbejdsmiljørepræsentanter fungerer som bindeled mellem medarbejdere og ledelse og er valgt for en periode på 3 år. De bidrager aktivt til at forebygge ulykker, skabe opmærk- somhed om sikkerhed og være talerør for deres kolleger. Ved at inddrage medarbejderne i sikkerhedsarbejdet på en mere direkte måde sikrer vi, at sikkerhed ikke blot er en le- delsesopgave, men et fælles ansvar. En time dedikeret til sikkerhed I sommeren 2024 satte vi alt arbejde på pause i én time for at skærpe fokus på sikkerheden på vores arbejdspladser. Det var første gang, vi afholdt Sikkerhedstimen, hvor alle medarbejdere – både på byggepladser og kontorer – deltog i en fælles dialog om arbejdsmiljø, risici og forbedringer. Baggrunden for initiativet var klar: Vi oplevede for mange ulykker, og der var behov for et fælles løft af sikkerhedskul- turen. Sikkerhed handler ikke kun om regler og retningslinjer – det handler om adfærd, holdninger og en kultur, hvor vi passer på os selv og hinanden.

Dialog er nøglen til sikkerhed I 2024 har Arkil både introduceret nye initiativer inden for arbejdsmiljø og fortsat arbejdet med at styrke eksisterende tiltag. En vigtig del af vores indsats er dialogen om sikker- hed, som skal foregå på alle niveauer i virksomheden. Derfor er de ugentlige toolbox-møder en essentiel del af vores sikkerhedsarbejde. Her får alle medarbejdere mulighed for at drøfte sikkerhed i relation til deres specifikke projekter, dele erfaringer og komme med input til forbedrin- ger. Ved at skabe en åben og konstruktiv dialog om sikker- hed sikrer vi, at viden og erfaringer omsættes til konkrete handlinger, der kan forebygge ulykker og skabe et tryggere arbejdsmiljø. Arbejdsmiljødag Hvert år samler vi i Arkil de medarbejdere, der arbejder med sikkerhed, til vores årlige Arbejdsmiljødag. Her sætter vi fokus på vigtige emner, deler erfaringer og styrker samarbej- det om et trygt og sikkert arbejdsmiljø. I 2024 deltog 130 medarbejdere i en inspirerende dag, hvor der blev sat spot på sikker adfærd, arbejde i trafikken og kor - rekt brug af løftegrej. Gennem oplæg, workshops og dialog fik deltagerne ny viden og praktiske værktøjer, som kan om - sættes til konkrete forbedringer i hverdagen. (Læs case om arbejdsmiljødagen på side 22)

Fortsætter side 23

CSR-RAPPORT 2024 20

CASE SIKKERHEDSTIMEN I ARKIL – ET STÆRKT FÆLLES FOKUS PÅ SIKKERHED

I sommeren 2024 satte vi alt arbejde på pause i én time for at sætte skarpt fokus på sikkerheden på vores arbejdsplad- ser. Det var første gang, vi gennemførte Sikkerhedstimen, hvor alle medarbejdere – både på byggepladser og kontorer – deltog i en fælles dialog om arbejdsmiljø, risici og forbed- ringer. Baggrunden for initiativet var klar: Vi oplevede for mange ulykker, og der var behov for et fælles løft af sikkerhedskul- turen. Sikkerhed handler ikke kun om regler og retningslinjer – det handler om adfærd, holdninger og en kultur, hvor vi passer på os selv og hinanden. Sikkerhedstimen blev taget godt imod blandt medarbejder- ne, og alle blev opfordret til at melde ind med forslag, for- bedringer og kritik – og vi modtog mere end 1.000 tilbage­ meldinger fra hele organisationen. Diskussionerne kredsede om, hvordan vi konkret kan for- bedre sikkerheden i hverdagen, og vi fik mange værdifulde forslag: • Hvordan vi kan forbedre arbejdsmiljøet på vores byggepladser og kontorer. • Vigtigheden af at sige fra, hvis noget ikke er sikkert. • Betydningen af en god tone, når vi påpeger sikkerhedsrisici. • Hvordan vi sikrer, at alle får den nødvendige instruktion og oplæring. Tilbagemeldingerne fra Sikkerhedstimen er blevet bearbej- det, og flere konkrete initiativer er allerede blevet sat i gang:

• Oplæring og instruktion – Bedre onboarding sikrer, at nye medarbejdere får en stærk sikkerhedskultur fra starten. • Arbejdet omkring maskiner – Fokus på øjenkontakt med maskinføreren, bevægelse venstre om maskinen og sikker afstand. En ny instruktionsfilm og klistermærker på gravemaskiner understøtter dette. • Arbejdet i trafikken – Styrkede procedurer for at sikre både medarbejdere og trafikanter. • Arbejdstøj og sko – Et udvalg vurderer løbende mulige ændringer i håndtering af arbejdstøj og sikkerhedssko. • Brug af mobiltelefon – Fokus på sikker og ansvarlig brug både i arbejdstid og pauser. Men Sikkerhedstimen handlede ikke kun om én time – det handler om at sætte gang i en kulturændring. Vores mål er, at alle medarbejdere i Arkil siger fra, når noget ikke er i orden. Sikkerhed er en fælles indsats, og vi skal fortsat arbejde sammen om at skabe en hverdag, hvor hver enkelt med­ arbejder kan gå hjem i samme stand som de kom på arbejde i om morgenen.

CSR-RAPPORT 2024 21

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online