Den gode læreplads – fokus på udvikling og diversitet
også uddannelsesmuligheder inden for maskinfører- og brolæggerfagene. Vi er særligt stolte af, at vi i 2024 kunne fastansætte 17 lærlinge efter endt uddannelse – et resultat, der viser, at vi formår at fastholde unge talenter og bidrage til en stærk branche. (Læs case om Lærlingedag og Dan- mark vinder sølvmedalje ved WorldSkills 2024 på side 27)
ANTAL LÆRLINGE OG ELEVER (MÅL: 10%) Svarende til 10 % af de timelønnede medarbejdere. 71
I 2024 blev et projekt under DI lanceret med fokus på at skabe attraktive lærepladser, hvor Arkil er en aktiv del af arbejdsgruppen. Målet er at udvikle et færdigt koncept, der skal forbedre vilkårene for lærlinge og styrke deres uddan- nelsesforløb. Vi har et særligt fokus på at tiltrække og uddanne flere kvin - delige lærlinge i bygge- og anlægsbranchen. I 2024 var kun 3 ud af 71 lærlinge i Arkil kvinder, hvilket desværre er et fald i forhold til tidligere år. Det er en udvikling, vi ønsker at vende. For at styrke denne indsats startede vi i 2024 et projekt med Divers/Bossladies med fokus på trivsel, fastholdelse af kvindelige talenter og udvikling af en socialt bæredygtig læringskultur i Arkil. Projektet fortsætter i 2025, og vi ser frem til at omsætte indsatsen til konkrete resultater. Ingeniørpraktikanter - en investering i fremtidens arbejdskraft I Arkil tror vi på vigtigheden af at vise vores branche frem for den næste generation af fagfolk. Vi har derfor fokus på at tiltrække og udvikle fremtidens talenter gennem prak- tikpladser og studiejob, hvor vores ambition er at give de studerende en dybdegående forståelse af den daglige drift i en entreprenørforretning og muligheden for at omsætte teoretisk viden til praktisk kunnen. I 2024 skærpede vi vores fokus på at rekruttere ingeniør- praktikanter, med en målsætning om at tiltrække 12 stude- rende årligt. Vi er derfor stolte af, at vi i 2024 kunne tilbyde 14 ingeniørpraktikanter et ophold i Arkil.
Struktureret lærlingeprogram og dedikerede mentorer
LÆRLINGE/ELEVFORDELING
Vores succes med lærlingeuddannelsen skyldes et stærkt setup med lærlingeansvarlige og mentorordning. Vi har skabt en målrettet og struktureret tilgang til lærlingenes ud- vikling, hvor mentorerne spiller en afgørende rolle i at guide og støtte lærlingene gennem deres uddannelsesforløb. Vores mentorer er udvalgt på baggrund af deres faglige kompetencer og engagement i at arbejde med unge. De spiller en stor rolle i lærlingenes uddannelsesforløb og fun- gerer som nære sparringspartnere for lærlingene i deres faglige og personlige udvikling. For at styrke mentorernes rolle arbejder vi aktivt med vidensdeling og kompetenceudvikling som f.eks.: • Netværksgrupper på tværs af organisationen sikrer erfaringsudveksling og sparring. • Kurser i læring, kommunikation og oplæring af både unge og voksne med særlige behov. • Inspirationsdag for mentorer og lærlingeansvarlige – i 2024 deltog 60 personer i en temadag om frem tidens lærlinge.
49
6
4
7
5
Anlægs- struktør- lærling
Bygnings- struktør- lærling
Maskin fører lærling
Vej- asfaltør- lærling
Øvrige
LÆRLINGE OG ELEVER I JOB efter endt uddannelsesforløb:
2024: 45% 2023: 53% 2022: 51%
CSR-RAPPORT 2024 24
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online