ANSVAR OG PARTNERSKABER
Råstof-initiativet Bygge- og anlægsbranchen har en markant indflydelse på miljøet, da etablering af infrastruktur kræver store mæng- der jomfruelige råstoffer. Arkil er derfor en del af Råstof- initiativet – et samarbejde mellem 17 offentlige og private aktører, der arbejder for at reducere råstofforbruget, øge genanvendelsen og udvikle nye standarder for råstoffer i anlægsprojekter. Initiativet har til formål at ændre arbejdsgange i branchen, så der i fremtiden bliver udarbejdet nye standarder for bru- gen af sand, grus og sten i blandt andet parkeringspladser, cykelstier, gågader og indkørsler. Ambitionen er at skabe en mere ressourceeffektiv tilgang, hvor genanvendelse bliver en naturlig del af anlægsprojekter. I Arkil har vi allerede taget vigtige skridt mod en mere cir- kulær tilgang gennem BSM-metoden (se side 10), som gør det muligt at genbruge eksisterende vejmaterialer. Gennem vores deltagelse i Råstof-initiativet bidrager vi med erfaring og viden om, hvordan råstofforbruget i vej- og anlægsarbej- der kan reduceres uden at gå på kompromis med kvalitet og funktionalitet. Tid for en ny samarbejdskultur Danske virksomheder bruger årligt 18,3 milliarder kroner på at håndtere juridiske konflikter – ressourcer, der kunne være brugt mere konstruktivt. For den enkelte virksomhed betyder det, at de bruger 8,2 % af deres resultat efter skat på at bekri- ge deres samarbejdspartnere. Og for byggebranchen anslås dette tal at være på hele 14,1 %. (Kilde: Samarbejdsløftet )
I 2024 videreførte Arkil og Ellen og Ove Arkils Fond traditio- nen med at donere 250.000 kr., som gik til julehjælp til Røde Kors og Børnetelefonen i Børns vilkår. Derudover understøtter vi fremtidens talenter i bygge- og anlægsbranchen gennem uddeling af legater. Disse er målrettet studerende på ingeniør- og bygningskonstruktør uddannelser og administreres gennem Ellen og Ove Arkils Fond. Ved at investere i unge talenter sikrer vi udviklingen af branchens kompetencer og fremtid.
Vi tror på, at stærkere samarbejde og en åben dialog er vejen frem. Vi ser f.eks. partnering som en af fremtidens samarbejdsformer – en metode, vi har stor erfaring i og som harmonerer med vores værdier og som i sidste ende sikrer bygherren kvalitet til tiden inden for de aftalte økono- miske rammer. Allerede i projekteringsfasen arbejder vi tæt sammen med bygherre og rådgivere for at træffe de rette beslutninger om metodevalg og løsninger. Ved at priorite- re samarbejde og tidlig dialog reducerer vi risici, forebygger misforståelser og sikrer, at projekterne forløber gnidningsfrit. Vi tror på, at en branche i udvikling kræver nye måder at arbejde sammen på – og vi er klar til at tage ansvar for at drive den udvikling. Vi har derfor tilsluttet os Samarbejdsløf- tet, som er en sammenslutning af virksomheder og organi- sationer, der ønsker at rette opmærksomhed på problemet gennem et øget fokus på konstruktivt samarbejde på tværs af værdikæden Over 250 ledelsesrepræsentanter og virksomhedsambas- sadører har deltaget i workshopforløb gennem 2024 med fokus på forskellige samarbejdsfremmende temaer inden for bygge- og anlægsbranchen, hvilket har udmøntet sig i denne rapport . I 2025 er Samarbejdsløftet klar til at tage næste skridt mod en mere samarbejdsorienteret byggebranche ved at udvikle nye samarbejdsfagligheder og fokusere på konfliktforebyg - gende jura.
STRATEGISKE PARTNERSKABER
NEKST Vores mangeårige erfaring i at anlægge infrastruktur har givet os en vis indsigt i, hvordan det er muligt at tilpasse den danske infrastruktur til andre energikilder. I foråret 2023 blev Arkil derfor inviteret med som medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets nationale ener- gikrisestab NEKST, som skulle kigge på, hvordan vi kan øge tempoet i den grønne omstilling og hurtigst muligt får udrul- let gode alternativer til naturgas. I foråret 2024 kom NEKST-Arbejdsgruppen med rapporten ”Mere sol og vind på land”, hvor de kommer med 27 anbefa- linger til at sætte skub i processen med den grønne omstil- ling. Vi ser i Arkil frem til implementeringen af anbefalinger- ne. Du kan læse NEKST anbefalinger her .
CSR-RAPPORT 2024 34
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online