ANSVAR OG PARTNERSKABER
CASE FRA ALPE D’HUEZ TIL ARBEJDSMARKEDET : EN CYKELTUR, DER FORANDREDE LIVET
Forestil dig at søge et job, hvor det eneste po- sitive på dit CV er, at du har cyklet op ad et krævende bjerg i Frankrig. De fleste arbejds - pladser ville nok hurtigt afvise den ansøgning. Men historien her beretter om det modsatte. For hvis du kan bestige det legendariske bjerg Alpe d’Huez og træne op til det, så kan du også få et arbejde. Det er filo - sofien bag beskæftigelsesprojektet Unge på Toppen, som hjælper unge på understøttelse, unge med udfordringer og unge, der ikke rigtigt passer ind, med at finde vej ind på ar - bejdsmarkedet. En af de unge, der har gennemført den ekstreme rejse, er Mathias Henne Grau på 21 år. Undervejs i forløbet sørgede Arkil for medvind på cykelturen mod Alperne ved at tilbyde en praktik som han gennemførte ved siden af sin træning. ”Det var sådan en rigtig sejrsfølelse. Så kan man, hvad man vil,” siger Mathias, der i dag arbejder som fastansat hos Arkil. Fra modgang til motivation Og netop det med at få arbejde er kernen i projektet. For de unge i projektet har ikke haft en nem fortid, og derfor er vejen ind til arbejdsmarkedet – og at blive der – rigtig svær. ”Jeg endte med at blive rigtig træt af skolesystemet. Jeg fik ikke en uddannelse, og det der med at komme på arbejde og sådan noget, det synes jeg var ret så kedeligt,” forklarer Mathias. En dannelsesrejse på to hjul Deltagerne cykler 1.500 kilometer fra Sønderborg til Alperne, med Alpe d’Huez som mål. For Mathias blev det en styrke - prøve, der lærte ham at overkomme modgang.
”De sidste 30 minutter op ad Alpe d’Huez var ren smerte hele vejen. Du fik bare lyst til at give op hele tiden. Du er din egen værste fjende.” fortæller Mathias. Det er klichéen om en dannelsesrejse, men selvom det er en kliché, så er det rigtigt. For de unge kommer fra et liv med udfordringer og nedture. Og her kører de unge sig bogstave- ligt talt hele vejen til toppen og direkte ind på arbejdsmarke- det. Det giver dem selvtillid og ikke mindst sejre. Og det er sejre, som de har brug for, for at få troen på sig selv tilbage. ”Jeg synes, det er på sin plads, at vi skal tage vores del af samfundsansvaret og være med til at hjælpe de unge ind på arbejdsmarkedet. Og vi kan jo se, at det faktisk virker.” siger Mikkel Bigum, afdelingschefen fra Sønderborg. For der er en del på spil for virksomhederne, der skal satse på unge mennesker, der ikke hverken har en fortid som sta- bil eller pålidelig.
”Så kan man sige, er det god busi- ness? Det er det nogle gange, men andre gange er det ikke. Men det er ikke det, som det kommer an på. Det menneskelige er lige så vigtigt,” siger Mikkel Bigum.
”Jeg endte med at blive rigtig træt af skolesystemet. Jeg fik ikke en uddannelse, og det der med at komme på arbejde og sådan noget, det synes jeg var ret så kedeligt.” Mathias Henne Grau, specialarbejder
Fra cykeltræning til fast arbejde Efter projektet blev Mathias fast- ansat hos Arkil. I dag ser han tilba- ge på rejsen som et vendepunkt. ”Det er det der med, at hvis man godt kan cykeltræne hver dag, så er det sgu næsten nemme- re at gå på arbejde hver dag,” griner Mathias.
CSR-RAPPORT 2024 36
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online