Gruppetto 48-2023

ITALIA Emilia Romagna GIRO D’ITALIA - årets tøffeste

SOMMERFERIE - Klatretips - Italia - Frankrike - Spania

TRENING - Behold styrken

CHILE - Andesfjellene

48 Mai - juni 2023

TIDSAM 7120-02

EL-SYKKEL AUTOMATGIR

SIRQEL - Hvorfor ikke leie sykkel?

ERNÆRING - Kosttilskudd - smart?

RETURVECKA 25

PERFECT BALANCE Vi introduserer den nye Ultimate: Femte generasjon av en utrolig ingeniørhistorie, perfeksjonert gjennom to tiår i toppen av sykkelsporten.

OPPDAG MER

canyon.com

Birk kundeklubb lansering av

MEDLEMSFORDELER Birk kundeklubb lansering av

Bonus på alle kjøp

Gratis frakt

Tilbud kun til medlemmer

Kvitteringskopi på alle dine kjøp

Som medlem får du bonus på alle dine kjøp på birk.no og i våre butikker. Bonusen kan du bruke neste gang du kjøper noe hos oss. I mai får alle medlemmer dobbel bonus, altså 2 x 5 % på alle varer.

DOBBEL BONUS tom 31. mai

Meld deg inn i Birk kundeklubb for å få bonus på alle kjøp, gratis frakt, eksklusive medlemstilbud og enkel tilgang til kvitteringskopi for alle dine kjøp.

BMC Roadmachine X ONE Kr 71 000,-

BMC Teammachine SLR ONE Kr 71 000,-

Rå blandeveissykkel Stem med MTT-demping Sram Force AXS 1x12 Karbonhjul med 32 mm dekk

Superlett karbonramme Shimano Ultegra Di2 2x12 CRD-351 karbonhjul Vittoria Rubino 25 mm dekk

2 x BONUS = 7 100,-

2 x BONUS = 7 100,-

BMC Roadmachine THREE Kr 61 000,-

BMC Teammachine ALR ONE Kr 43 000,-

Lett og rask komfortracer Shimano Ultegra Di2 2x12 XRD-522 tubeless ready hjul Vittoria Rubino 28 mm dekk

Premium aluminiumsramme Sram Rival AXS 2x12 XRD-522 tubeless ready hjul Vittoria Rubino 25 mm dekk

2 x BONUS = 6 100,-

2 x BONUS = 4 300,-

VI NN EN ELS YKK EL

Meld deg inn på birk.no eller i en av våre butikker innen 31. mai og bli med i trekningen av en Birk E-SUV LS elsykkel (verdi 44 900,-)

# 48

Mai-juni 23

FORSIDE Vidar Petterson

#48 Sykkelsesong - endelig

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-sykkelsport.no

Endelig er de tre uker lange sommerthrillerne her. Vi har kikket på årets Giroløype, og prøvesyklet noe av løypen som går gjennom Emilia Romagna. Et område du bør ta med i vurderingen om du planlegger utenlandtur med sykkel.

ADM. vidar@gruppettosykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg

Nå er det full fart på veiene og vi oppfordrer alle til å bruke baklys, også i dagslys - bilistene har ikke blitt mer hensynsfulle i løpet av vinteren.

Jarle Fredagsvik Mats Ulshagen Morten Mørland Even Jarstad Knut Nes

Skal du utsette deg for lange og tøffe bakker i sommer har vi noen fine forslag lenger syd i Europa for deg som vi selv har testet. Om Europa ikke er eksotisk nok, hva med en tur til Chile og Andesfjellene. Når det gjelder testing vil vi fremover også ta for oss el-sykler, og vi begynner i denne utgaven med test av Shimanos automatgir. Har du barn har du sikkert merket at de vokser raskt mens syklene deres raskt blir for små. Vi har snakket med Vanessa i Sirqel som i samarbeide med Birk leier ut både barne- og El-sykler. Smart for lommebok og ikke minst for miljø.

ANNONSER Gruppetto vidar@gruppetto-sykkelsport.no Telefon +47 900 56 011 ole.jorgen.borg@mediehusetpublishing.no Telefon +47 452 70 771

UTGIVER Arrivo/Mediehuset Publishing Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-sykkelsport.no www.gruppetto-sykkelsport.no www.sykkelmagasinet.no

Ha en fin vår!

Vidar Petterson REDAKTØR

ABONNEMENT www.sykkelmagasinet.no/abonner/ +47 900 56 011

PRODUKSJON/TRYKK UnitedPress

ISSN 1894-7220

Abonnér og gå ikke glipp av Norges og eneste sykkelblad

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige om- taler og veiledning om sykler og utstyr, kunn-

Se våre gode abonnementstilbud på: www.sykkelmagasinet.no/abonner/

skapsartikler om mekking, teknikk, trening og ernæring.

Informasjon - Telefon: 900 56 011

For informasjon: vidar@gruppetto-sykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

Ta kontakt med vår kundeservice på telefon +47 67 21 79 23 eller per e-post til: sykkelmagasinet@aboservice.no

6 SM GRUPPETTO # 48

# 48

INNHOLD

Mai-juni 23

14

24

ITALIA Emilia Romagna GIRO D’ITALIA - årets tøffeste

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

SOMMERFERIE - Klatretips - Italia - Frankrike - Spania

TRENING - Behold styrken

CHILE - Andesfjellene

48 Mai - juni 2023

TIDSAM 7120-02

EL-SYKKEL AUTOMATGIR

SIRQEL - Hvorfor ikke leie sykkel?

ERNÆRING - Kosttilskudd - smart?

10 Prolog - Stort og smått 66 Trening 82 Abonnér

10 PROLOG

RETURVECKA 25

24

- Punkteringer - ny løsning på gang?

Tre ukers slitet starter

12 Sirqel - hvorfor ikke leie sykkel? - Barn vokser raskt, så prøv en leieavtale 14 ITALIA - EMILIA ROMAGNA

13 Giro Aries Spherical 76 Shimano XT Di2 automatgir 80 Orbea Orca M30

- Nytt sted å legge sykkelferien - fantastiske veier, variert

24 ITALIA - Giro d’Italia

- Årets tre tøffeste uker for de store gutta

38 CHILE

- En annerledes sykkeltur i Andesfjellene

52 KLATRETUR - idéer for sommerturen i Europa - Italia, Frankrike og Spania - spennende klatreturer - 54 Italia - 59 Frankrike - 63 Spania 66 Treningstips - Startnummer i sommer? 68 Ernæring - Kosttilskudd - bra, eller penger “rett i dass?”

38

8 SM GRUPPETTO # 48

SAFETYAND SPEED, RAIN OR SHINE The all new Grand Prix 5000 AllSeason for the extra miles – creates trust in all weather conditions and boosts your protection. IT’S YOUR TIME

        

conti-bicycletires.com @conti_road

48

PROLOG

Rekordmange punkteringer i Paris-Roubaix “Du bør bruke dekkinnlegg,” er gjennomgangstonen blant proffene. Hvis du punkterer med slangeløst er det øyeblikkelig rett på felgen sier Nibali, som mener slangeløst er best i “normale” ritt, men på brosteins- ritt er limedekk (Pariser) tryggest, i og med at dekket fortsatt sitter limt på felgen. Det gjelder i og for seg under alle punkteringer i fart, limedekk er tryggest, selv om målinger viser at slangeløst kan spare deg for 5-10 watt følte jeg meg tryggest med limedekk. Skuminnleggene “stjeler” også 2-3 watt, men det lever jeg heller med sier Luke Rowe (Ineos Grenadiers). Fred Wright (Bahrain Victorious) var en av de som opplevde at fordekket vrengte seg av felgen i Arenberg. Briten gikk ned i en stygg krasj, og som så ofte ble andre involvert, i samme velten var det blant anndre fjorårets vinner, Dylan Van Baarle (Jumbo-Visma) og Kasper Asgreen (Soudal- QuickStep).

Hadeland CK ønsker alle deltakere

Velkommen til årets Randsfjorden Rundt LØRDAG 27. MAI 2023

• Sentralt på Østlandet, ca. 1 time nord for Oslo. • Rimelig startkontingent. Inkluderer to matstasjoner med mat og drikke, mat og drikke i mål, diplom med mellomtider og finisher-trøye til alle. • Lite trafikk på koselige landeveier rundt Randsfjorden. • Nylagt asfalt rundt hele fjorden høsten 2017.

Er Scope Atmoz løsningen DSM- laget forsøkte systemet med blandet erfaring under årets Paris-Roubaix. Med systemet kan man slippe ut og fylle på luft mens man sykler. Det styres med to brytere på styret. Det krever et annet nav og ventilsystem.

Info og påmelding: www.randsfjordenrundt.no

152 km 1065 høydemeter

HADELAND CK www.hck.no

10 SM GRUPPETTO # 48

Snart sommer,

snart Unionsrittet Moss-Karlstad, Norge-Sverige, 1-2. juli, 35 mil, gravel.

48

PROLOG

BARN VOKSER – sykler vokser ikke

Lei sykkel til deg og barna - Hvorfor skal barna dine sykle på dårlige

billigsykler, som ikke blir billig… Hos Sirqel kan du leie sykler i alle størrelser.

TEKST OG FOTO: VIDAR PETTERSON

Det er så mange fordeler med sykkelen, miljøaspektet er mye omtalt, og det er vel ikke mange som ikke har fått med seg helse- effekten. Og selvfølgelig har vi det praktiske og den fantastiske følelsen av å rulle avgårde å suge inn inntrykk og lukter. Ikke minst vil vi at barna skal bevege seg.

Ulempen med barna er at de også beveger seg i høyden, men syklene følger ikke med. For de fleste er det ikke mulig å kjøpe ny sykkel hvert år, og det er ikke uvanlig å se barn på altfor små sykler, eller at de har en som er for stor. For å “ha noe å vokse på.” Alt dette kan du nå glemme, det er bare å kontakte Sirqel som leier ut både barnesykler og El-sykler. Et samarbeide med Birk gjør at vi nå kan leie ut alle typer sykler, sier Vanessa som sammen med mannen Marcus er gründerne som gjør sykkelholdet enklere og rimeligere for kundene. Alle typer El-sykler Martin Norgård i Birk forteller at dette bare er begynnelsen. Vi stiller med alt fra raske el-gravelsykler til sykler med lastekasse og to barneseter. Service og dekkskifte (pigg/sommerdekk) er inkludert i leieprisen. Vi er glade for å kunne være med på dette sier Martin.

Vi voksne sjekker vekt, bremser etc når vi kjøper sykler til oss selv, men det er barna som trenger lette sykler med gode bremser.

Fremtiden Dette er fremtiden fortsetter Vanessa, det er trygt for barna med sykler som hele tiden er i orden. Når barnet vokser tar kunden kontakt og vi bytter til en større sykkel. Når det gjelder barnesykler har vi Frog og Voom, så vil vi også levere Superior sykler. På El-sykler blir det blant andre Giant, Birk og Superior sykler. På lastesykler blir det Carlos Mobility. Her blir det kurv foran og to barneseter, og du kan få dem levert med forskjellige vesker etc. Nå som de økomiske tidene er usikre er det enklere å kunne leie for en fast månedspris i stedet for å binde mye penger i et kjøp. Dessuten vil den for mange kunne erstatte en bil - kanskje for de som “trodde” de trengte to biler - hvorfor ikke én bil og én sykkel. For de fleste er det nok. Gode priser Abonnementetsprisen for barnesykler starter på 149,- i måneden. El-sykler starter på 699,- i måneden, og all service er inkludert. I tillegg til syklene kan du leie bagasjeutstyr, lås, hjelm etc. Laget for barn Både Frog og Voom er laget for barn, de er lette og ikke minst er bremsehendler laget for små barnehender. Gode barnesykler er naturligvis noe mer kostbare enn billigsyklene, som ikke er utviklet med barna i tankene. Med dette leietilbudet har du til en lavere pris mulighet til å ha en skikkelig sykkel til barna når behovet er til stede.

Samarbeidet med martin og Birk gir oss den tryggheten og det mang- foldet vi ønsker å kunne tilby kundene, sier Vanessa

12 SM GRUPPETTO # 48

MINITEST GIRO

Giro Aries Spherical VERDENS TRYGGESTE HJELM?

Ved en krasj vil ytterskall kunne bevege seg uavhengig av det indre skallet.

fleksible nettet. Spherical er en type MIPS, men i stedet for et selv- stendig system, er det integrert i selve hjelmen. Hjelmen har to lags skall utenpå hverandre. Det ytre og indre skallet kan beveges uav- hengig av hverandre, noe som vil dempe rotasjonskreftene i krasj. Poenget med dette er å unngå kraftige hjernerystelser, at hjelmen skal dempe rystelsene. Etter å ha testet hjelmen noen dager i et vårlig Italia, heldigvis uten krasj, men den var meget komfortabel og det svettehindrende “Drycore” systemet fungerte bra. Det skal hindre at svette renner ned i øynene.

Sikkerheten til topphjelmer snakkes det ikke lenger om. Godkjennels- kravene er strenge, så er det aerodynamikken som markedsføres sterkest, sammen med lufting og vekt. Giros nye topphjelm, Aries Spherical, har i tester vist at den er sikrere enn det som er vanlig De uavhengige testmyndighetene i Virginia Techs rangerte den på toppen i en test av hele 184 hjelmer. Den slo også Specialized’s vel- kjente Tactic 4, som er en XC-terrenghjelm. Den har også det anerkjente Mips systemet med det innvendige

Ventilasjon: 24 luftehull Vekt: 275g (Medium) Pris: 3.259,-

MELD DEG PÅ VÅRENS STORE SYKKELOPPLEVELSE ENEBAKK RUNDT 1. MAI 2023 FOR 51. GANG! • 80 KM I LETT TERRENG

START Olaf Helsets vei 2 v/ Skullerudstua

GARDEROBE Skullerud Sport Senter Olaf Helsets vei 5 STARTNUMMER Skullerud Sport Senter

Søndag 30.04. kl. 10.00 – 17.00 Mandag 01.05. kl. 07.00 – 09.00

1. MAI 2023

• Online påmelding • Nettbetaling

• SMS sluttid til din mobil • post@enebakkrundt.no

ENEBAKKRUNDT.NO

# 48 SM GRUPPETTO 13

Hero_Ann_Enebakk2023_(210x130).indd 1

07.02.2023 13:38

Reise

ITALIA

EMILIA ROMAGNA

2020

Hvorfor snakker alle om Toscana - Det er hit du bør ta turen.

HC

TEKST OG FOTO: VIDAR PETTERSON

H va er det med Lufthansa? For fjerde gang på rad stemmer ikke klokka med avgangstidene til tyskerne. Hvem fant på noe som het “Tysk punkt- lighet?" Èn time forsinket fra Gardermoen med én times transit i Frankfurt. Det virker ikke veldig lovende at jeg er en av de som sitter på 15-flyet til Bologna, til sommertemperaturer, pasta, pizza og sykling i kort-kort.

misme som hadde bygget seg opp under løpeturen, den forsvinner i det øyeblikket Lufthansa-damen i boardingen med et smil formet som skadefryd, sa med en slags stolthet “We wait for nobody!” Det er noe spesielt med folk som nyter å ikke være hyggelig. Kanskje er det synet av svette panner og desperate øyne som gir dem som gir dem næring til å møte en ny dag bak skranken.

Medvinden, eller var det flyver Fritz som ga litt ekstra fart på veien nedover. 20 mi- nutter er det til neste fly når jeg småjogger mot neste gate, rullebåndene som skal hjelpe på farten når jeg skal flytt meg fra den ene enden til den andre av flyplassen. Heseblest og en del varmere enn hva som er komfortabelt kommer jeg til flygaten. Klokkene viser at det skal være ti mi- nutter til avgang, og det lille streif av opti-

14 SM GRUPPETTO # 48

med sykkelturer som skal avsluttes med et turritt siste dagen. Marco, fra hotellet kommer smilende innom og spør om vi som skal ut på tur har det bra. Det er et par fra Østerrike/Tyskland og et polsk. Det er alltid merkelig å komme på disse turene hvor folk kommer fra forskjellige land, forskjellig kultur og forskjellig språk. Det er derfor så eiendommelig at jeg som så ofte før føler at jeg kjenner disse menneskene, som jeg aldri tidligere har møtt - det er sykkelen og syklingen som er språket som sørger for felles- skapsfølelsen, og det etter få minutter. Ut på tur Etter en liten sykkeljustering er det klart for tur i “Pantani-land.” Han var fra nabo- byen Cesenatico, og bodde der da han 2004 døde i Rimini. Vi skal ikke ta hele den 15 mil lange tren- ingsturen han daglig hadde. I tillegg kjørte han den 7 kilometer lange stig- ningen, Monte Carpegna (1.345 m.o.h.)

Her er det flate veier, milelange strender og mange hyggelige små landsbyer, ofte på toppen av åsene.

Neste fly er syv timer unna og da er det bare å ringe Andrea i Bologna og håpe på at det vil dukke opp en sjåfør som ikke er mørkredd, sånn rundt klokka 01.30 hadde vært fint, forteller jeg Andrea som er det motsatte av Lufthansa-damen, et ja- menneske. Klokka har rundet midnatt og på fly- plassen står en smilende italiener og hilser velkommen. Endelig på plass i landet hvor det er god kaffe, mat og vin overalt, og ikke minst hyggelige mennesker. Klokka ringer og jeg våkner opp i Cervia, en badeby med lange strender som ligger midt mellom Ravenna og Rimini. På Sportur Club Hotel venter Andrea som har invitert til opphold her noen dager

# 48 SM GRUPPETTO 15

EMILIA ROMAGNA

med 11% i snitt flere ganger på trenings- turen.

Herlig landskap med myke grønne åser hvor du finner veier over alle toppene.

En morsom liten anekdote er at han enkelte dager tok med seg en gammel damesykkel i bilen, tok på seg en lang- håret hvit dame parykk og knuste all selv- tillit til mang en godt trent syklist når han fosset forbi oppover med flagrende hår. Vi befinner oss her på den sørlige delen av Posletta og de første 25 kilometerne er derfor helt flate. Vi startet i Pantanis by Cesenatico hvor han utvilsomt fortsatt er byens store helt.

Morsomt å sykle langs dammene med flamingoer ruslende ved siden av.

Noen kilometer etter flamingoene syklet vi gjennom Forli, Benito Mussolinis fødested, hvis navn folk snur seg bort når du nevner. Ikke samme status som Pantani har i hjembyen Cesenatico, noen kilometer østover ved kysten… Vel gjennom Mussolinis by er vi ved foten av Appenninene, fjellkjeden som går på tvers av landet syd for Posletta. Det er ikke de høyeste toppene her vi sykler nå,

flamingoer ruslende på grunt vann i noen innsjøer, “Sapore di Sale.” Selv om salt i dag er en av de vanligste ingrediensene på kjøkkenet, var saltet tid- ligere så sjeldent og dyrebart at folk pleide å kalle det; "det hvite gullet" fordi det var grunnleggende for å konservere maten. Det er derfor lett å forestille seg at Cervia var et viktig sted med over 800 saltsjøer.

Etter kort tid, rett på utsiden av Cervia ble jeg overrasket over å se et stort antall

16 SM GRUPPETTO # 48

EMILIA ROMAGNA

Cervia saltet er kjent over store deler av verden.

Herlige veier over alt, og stort sett ingen trafikk.

Muligheter for en kaffestopp finnes over alt.

men det er kupert nok til at bein i vinter- dvale får en sjokkoppvåkning, ikke akkurat en bjørn som møter vårvarmen her. Etter 30 kilometer sykling sydover kommer vi til Sogliano al Rubicone, byen som har Fossa osten som sitt varemerke. Fossaosten er laget med enten sauemelk, kumelk eller en blanding av de to. Osten modnes rundt 30 dager før den blir senket ned i "fossaen," en grotte hvor veggene er dekket med halm. Ved å brenne halmen fjernes fuktigheten og grotten steriliseres. Osten pakkes i tøyposer og plasseres i grotten, som deretter blir lukket mens osten modnes i ytterligere 80 til 100 dager. Forseglingen av grotten begrenser oksygenet, og muliggjør en prosess med anaerob gjæring. Etter å ha blitt fjernet fra grotten, modnes den i ytterligere tre måneder. Osten har blitt fremstilt slik fra

# 48 SM GRUPPETTO 17

EMILIA ROMAGNA

1400-tallet. Den smakte fantastisk, likt Pecorino. Man trenger egentlig ikke mer enn litt skinke, ostebiter, focaccia og en god olivenolje. Da har du et nydelig lite måltid. Nå er det bare å se om den kan finnes i matbutikkene her hjemme. Etter et lite ostestopp triller vi videre, først nedover før det igjen går oppover, denne gang på vei til Longiano og Caffe del Teatro for en lunsj, italienere er ikke kjent for å ta lett på lunsjen så her kom det først Antipasti, primi piatti og secondo, før den hyggelig betjeningen synes vi skulle ha en Creme brulee og selvfølgelig en liten Limoncino (snaps laget på sitroner), på huset. Heldigvis hadde vi gjort unna dagens klatring, så det var bar å legge magen på ramma og tråkke av seg litt av metthets- følelsen på veien tilbake til Cervia og Sportur Club Hotel hvor Marco, salgs- sjefen ment vi hadde fortjent en pils etter turen, som ikke var fryktelig lang, rundt ti mil. Turen var flott, og bare det å kunne sykle i kort sykkelbukse i mars er en bonus. Da var det bare å komme seg i dusjen for å gjøre seg klar til middag. Selv etter en relativt lang sykkeltur er jeg fortsatt mett etter lunsjen. En lunsj vi her hjemme ser på som en stor og kraftig middag. Hvorfor triller ikke alle italienere rundt, tenker jeg, de ser ut til å være et langt slankere folk enn oss her oppe i nord. De spiser nok litt smartere enn oss, friske grønnsaker, retter nesten uten saus, olivenolje og ikke så mye prosessert posemat, men langt mer lages fra bunnen av.

Andrea foran den fantastiske utsikten fra Bertinoro mot kysten og Adriaterhavet.

Bak ser du søylen med de spesielle ringene

Restauranten ser ut til å være eksklusiv, så det venter nok en ny runde med nydelig mat. Vi sitter noen få meter fra Adriaterhavet og selvfølgelig er det antipasti i mange sjømatvarianter som først kommer på bordet. Som hundeeier blir jeg positivt overrasket over å se at gjestene kan ha med seg hundene inn på restauranten. Etter å ha spist meg gjennom det som føles å måtte være det meste av det som finnes av havgående dyr noen meter her- fra er det bare å innta hvilestilling og håpe at man våkner litt mindre mett - skal jo tross alt om få timer inn i en sykkeltrøye som fra før av ikke akkurat henger og slenger på kroppen… På tur igjen Alltid blide Andrea skal igjen lede oss ut på småveiene i området. Det er behagelig å få de første kilometerne på flate veier, en perfekt oppvarming. Vi er på vei mot den første stigningen vi vil ha på morgendagens ritt, “Granfondo Via del Sale.” Riktig nok tar vi den fra andre siden hvor den er nokså lik. Det er 7 kilometer i et deilig landskap og med rundt 7% i snitt er den overkommelig, også for en med litt raus vinterisolasjon og en leiesykkel hvor et par lettere gir kunne gjort seg.

bakke, riktignok ikke så lang, men nokså bratt. Vi er i byen Bertinoro, og på toppen stopper vi på et utsiktspunkt hvor Adriaterhavet skimtes i det fjerne. En morsom detalj i denne byen, Bertinoro, er “Colonna Delle Anelle,” (Kolonnen med ringene, eller "Kolonnen for gjestfrihet"). Det er en søyle i hvit stein med 12 ringer oppført i år 1300 av byens adelige familier for å vise sin gjestfrihet. Hver av ringene tilhørte én familie. Da tilreisende ankom byen og bandt hesten til en ring, hadde de også valgt verten som forpliktet seg til å huse og bespise gjestene som hadde bundet hesten i “deres” ring..

På toppen og nå kommer en deilig ned- kjøring før vi igjen befinner oss i neste

18 SM GRUPPETTO # 48

EMILIA ROMAGNA

og “ikke på tall og rop fra en overivrig sportsdirektør.” Han syklet uten puls- og wattmåler og heller ingen kommunika- sjon med følgebilen. Som niesen fortalte så syklet han etter hva beina fortalte der og da. Pantani - teori nummer to Om det ikke er nok konspirasjonsteorier rundt hans død er det ikke mindre rundt det som startet hans nedtur. Dopavsløringen under Giro d’Italia 1999 hvor han før avslutningen ledet med 5,38 minutter og gikk mot en klar sammenlagtseier. På morgenen i Madonna di Campiglio, før siste fjell- etappe skulle starte, fikk han startforbud da hans hematokritverdier var over de lovlige 50 prosent, hans verdier var da dagen før målt til 51.9 prosent. Dette ble starten på en nedtur som endte så trist. Han kom likevel tilbake i Tour de

fat av sjømat er det tid for å kikke på minnene etter byens (Cesenatico) store helt, Marco Pantani. På museet møter vi Pantanis niese som viser oss rundt i lokalene, og vi får se en blanding av sykler, pokaler, plakater og forskjellige minner fra en av de mest bejublede rytterne i moderne tid. Pantani - teori nummer en Det er snart 20 år siden han ble funnet død på et hotellrom i Rimini etter det som så ut til å være en overdose kokain. Om det kun er konspirasjoner eller ikke, men det er mange som er overbevist om at det var et drap, så mange at det på nytt er åpnet rettslige undersøkelser rundt hend- elsen. Det er såpass mye uklart rundt denne nokså sky syklisten som gledet så mange tilhengere med sine uredde og ikke alltid like planlagte rykk. Han syklet på følelse

Er man i området er en tur i Pantani museet verdt å få med seg, gjerne etter en tur i hans treningsbakker i området.

Etter å ha kikket på denne eiendom- melige steinsøylen med den spesielle his- torien venter en liten kaffepause og etter det er det mye nedover og da er det kun tre flate mil til hotellet i Cervia og dagens lunsj. Deilig hver gang du kommer til hotellet og blir møtt av blide mennesker som spør om du vil ha en kaffe eller noe annet å drikke. Etter en deilig lunsj med forskjellig pas- taretter var på menyen er det heller ikke denne dagen, lenge til nok en spennende middag skal nytes.

Pantani Før vi skal sette oss ved et nytt bugnende

# 48 SM GRUPPETTO 19

EMILIA ROMAGNA

Lungomare har en imponerende sykkelgarasje og alle typer sykler kan leies.

Hver dag kan du melde deg på en av seks for- skjellige guidede sykkelturer på alle nivåer.

France i 2000 med to etappeseire i fjellene.

Ryktene gikk, og går forøvrig fortsatt på at Camorra, den napolitanske mafiaen, sto bak en “falsk” dopingsak da de hadde satt millioner på at han ikke skulle vinne. Saken har i flere omganger av aktor Sottani blitt ført i retten i Forli. Det er kommentarene fra 2007, (og nå gjentatt) fra den italienske tidligere fengslede Renato Vallanzasca angående ulovlig spill og “sportsbetting” som har skapt opp- standelse. Vallanzasca fortalte Tonia Pantani at Camorra var involvert. Mens han var i fengsel i 1999, ble Vallanzasca advart mot å satse på Pantanis sammenlagtseier. Han fikk fra folk knyttet til Camorraen høre at Pantani aldri ville komme seg til mål i Milano. Det er både en film og flere bøker om dette. Også vår eminente guide, Andrea som på den tiden var journalist i en Rimini-avis og har fulgt saken tett i mange år, er overbevist om at det er noe som ikke stemmer. Uansett, en brukbar konspirasjonsteori piffer opp en ellers grå dag. Sykkelhotell i særklasse Pantani, med nevnte teorier og memoria er tilbakelagt og nå venter en tur til det fantastiske “sykkelhotellet,” Hotel Lungomare. Her finner du alt du ønsker deg som syklist, og om du skulle ha familiemedlemmer som barn, kone eller samboer kan de fristes med rom med boblebad på terrassen, selvfølgelig svømmebasseng, spa, treningsfasiliteter og ikke minst det store blå Adriaterhavet rett utenfor døren. For det første er det et familiedrevet hotell, som betyr at eierne (dvs. vertene dine) virkelig bryr seg om deg. Silvia Pasolini styrer nå driften på eiendommen som har vært i familien i flere tiår. Hun

20 SM GRUPPETTO # 48

EMILIA ROMAGNA

til hverdags hadde vært helt greit å regne som en middag, men ikke her i Italia, hvor er mat er kultur, og ikke noe du tuller med, det skal spises, mange retter og det drikkes god vin, og etter dessert kommer en liten Grappa og så en liten espresso. Det er bare åtte timer til start på Granfondo Via del Sale, og jeg er redd magen er for stor og sykkeltrøya for liten. 06.00 frokostsalen Folk, eller syklister er det, i og for seg folk det også, men alle har en slags nervøs plan for dagen. Dette er årets vårslepp i denne delen av Italia og det er nok en del av de over 5.000 påmeldte som skal vise hvor flinke de har vært til å trene siden forrige ritt sist høst. Jeg forundres over hvor mye enkelte klarer å få i seg, mange småvokste spiser store tallerkener med kornblandinger, eggerøre og topper med kaker og kaffe. For min del føler jeg at jeg fortsatt har i overkant mye av det som befinner seg i det store blå havet utenfor ombord, så det blir litt pirking og et par kaffe. Kelneren lurte på om jeg ville ha en “duo.” Jeg synes det hørtes ut som en god idé uten å vite hva det var, svaret, en cappuccino og en espresso. Jeg har fylt flasker og tatt med ekstra slange etc. Som invitert er jeg satt i en slags VIP-gruppe som skal stå først i startfeltet. Kjenner det kiler litt bakfra med 5.000 våryre italienere som sannsyn- ligvis har mye dårligere tid enn meg. Klokka er 07.45 og speakeren har sann- synligvis ikke fått med seg at den dingsen han har i hånda er en mikrofon - som virker! Her det full disco, nå avbrutt av et intervju med deltakeren et par hakk bortenfor, ikke hvilken som helst, men Gianni Bugno. “Campionissimo Gianni Bugno,” rekker han å rope før discoen igjen tar over mens et par fotomodeller rusler foran feltet - de reklamerte sikkert

vokste opp på hotellet, og sier hun er lykkeligst midt i det travle kjøret i høysesongen. Det er et skikkelig sykkelrom, komplett med mekkestativ, verktøy, vaskeavdeling, trykkluft, nummererte plasser og låser til sykkelen din. En mekaniker er også til- gjengelig om det skulle være behov. Her får du selvfølgelig vasket sykkeltøyet etter endt dag. Du kan leie alle typer sykler og det er ikke mindre enn seks dag- lige guidede turer fra hotellet. Du skriver deg på kvelden før og bestemmer hvilket nivå som passer deg best. Det er på alle turer anslått en omtrentlig snitt art turen vil ha. Greit å nevne at stedet også benyttes av profflag, ja da er det sikkert greit nok for oss andre også.

T,v. Det gikk fort på flatene før og etter klat- ringene.

Litt skremmende å se bakover med over 5.000 ryttere.

Som så ofte finner du noen gamle helter på startstreken, her er det Gianni Bugno som blir intervjuet.

Etter litt fingermat og en nydelig iskald Lambrusco på hotellet, et lite måltid som

# 48 SM GRUPPETTO 21

EMILIA ROMAGNA

På vei opp en av de tre kneikene før selve klat- ringen. Fint med en myk start på bakkene.

Det går mot mål i bra fart på de flate veiene til Cervia.

for noe kult - i tillegg for seg selv - jeg er i Italia! Det er umulig å ikke la seg sjarmere av kaoset. 30 sekunder til start og det klikker i pedaler, så er det hele i gang, masterbilen tenker jeg skal gi oss en myk start, men det ser ut til at noen har glemt å fortelle hva han skal han gjøre, sjåføren. Det går i 60 km/t ut av byen, Cervia. For meg er dette langt i overkant av hva både kropp og ambisjoner er forberedt på. Jeg kikker ned på computeren, den viser 45 km/t og rundt meg på alle kanter kommer det desperate syklister som tydeligvis ikke har lagt ambisjonene på hylla i løpet av vinteren, de skal frem til fronten, de skal kjempe - om et eller annet… En og annen karbonramme ender sitt liv på disse flatene. Jeg legger meg til høyre og for en veldig sjelden gang ser jeg frem til stigningene, da vil det roe seg. Jeg tror det står noen rosa flamingoer til høyre, men jeg tør ikke kikke bort, det er bare ett sted å holde blikket og det er på veien, og gjerne ha et par øyne i nakken, det skjer noe over alt.

22 SM GRUPPETTO # 48

EMILIA ROMAGNA

Bra fart De første fire milene går på under en time, med andre ord det kommer til å si pang i noe utrente bein i løpet av de 110 kilometerne. I den første av to stigninger, denne 7 kilometer med rundt 7% er det syklister over hele fjellsiden. Sola er oppe, det er rundt 18 grader, et perfekt sykkelvær. Jeg sitter i en gruppe med normale dødelige folk, det går greit op- pover, da har rulletreningen i vinter, selv om det ble rundt det halve av det jeg planla, det har virket. Første matstasjon dukker opp litt før toppen og det er bare å stoppe og spise og drikke litt. Det er ikke mye stress her blant oss dødelige. Jeg er sannsynligvis omgitt av andre som har forstått at det er turopplevelsen som er viktig. Det går videre oppover, over toppen møtes jeg av en herlig nedkjøring som ender i bunnen av en liten dal med frukttrær over alt. Dette er fantastiske veier, her vil jeg til- bake og sykle tenker jeg mens veien snor seg bortover blant frukttrærne, ingen biler, de har faktisk stengt veiene rittet går på for trafikk! Neste bakke, Collinello da Paderno er på papiret ikke ille med 4 kilometer og en snitt på 6%, men på den siste kilometeren viste computeren mellom 15 og 17%, og det kjentes. På toppen kom det nok en fantastisk utforkjøring i et her i et landlig landskap. Man trenger absolutt ikke dra til Toscana for å oppleve det berømte landskapet, det er det samme her, en spennende landsby på hver topp. For- delen er at du har færre turister, mindre trafikk og lavere priser. De siste 25 kilometerne var igjen på enden av Posletta og det vekslet mellom mot- og medvind, ettersom løypa hele tiden skiftet retning. Det var herlig å kjenne den akkurat passe varme luften på veien tilbake til Cervia og målseglet. Som alltid her i Italia er de fleste igjen etter målgang og møtes på "pastaparty"

er syklist, eller ikke bare om du er syklist. Du kan velge mellom å sykle flatt hele dagen, eller småkupert med høyder på 2- 400 m.o.h. og stigninger på godt over tusen meter, alle med fine veier. For ikke å glemme er det om sommeren deilig å sykle langs sjøen hvor du sykler langs milevis med fristende sandstrender. Små hyggeligere landsbyer kommer mye tettere her enn hjemme. Du har her som overalt i Italia mye interessant historisk og kulturelt, i tillegg til en fantastisk kyst, mat og vin, og ikke minst er italienerne et usedvanlig gjestmildt folk.

etterpå. Her snakkes det ikke om hvor fort det har gått, men hvordan opplevelsen var. Tilbake på Sportur Club Hotel, med medalje om halsen (alle fikk) møter jeg guiden Andrea som mener vi har fortjent en liten pils, vanskelig å ikke være enig i det og nå skulle det faktisk smake med både middag og lunsj, rundt 8 retter sto igjen å fortære denne dagen. Til slutt gjenstår to ting; det ene er ikke så interessant, men å håpe på at Lufthansa har fått noe bedre orden på sine flyruter, at det faktisk er i rute. Det andre er enklere; hit må du dra om du

Ciao!

CERVIA

# 48 SM GRUPPETTO 23

2023

I år starter det som vel igjen er årets hardeste treukersritt med en tempo. Ikke nok med åpningstempoen, det er hele tre av dem i årets ritt, og vi kan komme til å måtte vente til den nest siste dagen hvor det er en tøff bakketempo for så å avslutte det hele i den evige stad.

lagene Giro d’Italia 2022 WorldTour lag AG2R Citroën Team • Frankrike Alpecin-Deceuninck • Belgia Astana – Qazaqstan • Kazakstan Bahrain Victorious • Bahrain Bora – Hansgrohe • Tyskland Cofidis • Frankrike EF Education – EasyPost • USA Groupama – Fdj • Frankrike Ineos Grenadiers • Storbritania Inter. – Wanty – Gobert M. • Belgia Jumbo-Visma • Nederland Movistar Team • Spania Soudal-Quick-Step • Belgia Team Arkéa Samsic • Frankrike Team DSM • Tyskland Team Jayco • Australia Trek – Segafredo • USA Uae T. Emirates • For. Arabiske Emir. Pro Kontinental (Wildcards) Eolo-Kometa • Italia G. P. Bardiani • Italia Israel – Premier Tech • Israel Team Corratec • Italia

1 2 3 4 5 6 7 8

Lørdag 06. mai Marina - Ortona Søndag 07. mai Teramo - San Salvo Mandag 08 mai Vasto - Melfi Tirsdag 09. mai Venosa - Lago Onsdag 10. mai Atripalda - Salerno Torsdag 11. mai Napoli - Napoli

19,6 km Småk. Ind. tempo JJJJJ

201 km Flat spurtetappe

JJJJJ

216 km Småkup. avslutn. JJJJJ 175 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ

171 km Småkupert start 162 km Flat/småkupert

JJJJJ

JJJJJ

Fredag 12. mai Capua - Gran Sasso d'Italia Lørdag 13. mai Terni - Fossombrone

218 km Fjell

JJJJJ

207 km Småkupert

JJJJJ

9 Søndag 14. mai Savignano sul Rubicone - Cesena 35 km

Flat indiv. tempo

JJJJJ

Mandag 15. mai Hviledag

JJJJJ

10 Tirsdag 16. mai Scandiano - Viareggio 11 Onsdag 17. mai Camaiore - Tortona

196 km Kupert start 219 km Småkupert

JJJJJ

JJJJJ

12 Torsdag 18. mai Bra - Rivoli JJJJJ 13 Fredag 19. mai Borgofr. d’Ivrea - Crans Montana 207 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ 14 Lørdag 20. mai Sierre - Cassano Magnago 193 km Klatring i starten JJJJJ 15 Søndag 21. mai Seregno - Bergamo 195 km Fjell/kupert JJJJJ Mandag 22. mai Hviledag JJJJJ 16 Tirsdag 23. mai Sabbio Chiese - Monte Bondone 203 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ 17 Onsdag 24. mai Pergine Valsugana - Caorle 195 km Flat JJJJJ 18 Torsdag 25. mai Oderzo - Val di Zoldo 161 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ 19 Fredag 26. mai Longarone - Tre Cime di Lavaredo 183 km Fjell/Bakkeavslut. JJJJJ 20 Lørdag 27. mai Tarvisio - Monte Luss.Tudor ITT 18,6 km Ind. tempo/fjell JJJJJ 21 Søndag 28. mai Roma - Roma 135 km Flat JJJJJ 179 km Kupert

19,6 KM

201 KM

216 KM

175 KM

171 KM

162 KM

218 KM

207 KM 35 KM 196 KM

219

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪

✪✪✪

1

2

3

4

5

6

7

8 9 10

11

24 SM GRUPPETTO # 48

GIRO D’ITALIA 2023

06-28 MAI

19

20

14

13

18

15

16

17

12

11

10

9

8

1

2

21

7

3

6

4

5

GIRO D’ITALIA - FAKTA

• 21 etapper • 3 489,2 kilometer • 106. utgave av rittet • 3 tempoetapper • 8 flate etapper • 5 småkuperte etapper • 5 fjelletapper • 176 ryttere

I fjor fikk vi en litt overraskende vinner i australske Jack Hindley

KM

179 KM

207 KM 193 KM 195 KM

203 KM

195 KM 161 KM

183 KM 18,6 KM 135 KM

✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪ ✪✪✪✪✪

✪✪✪✪✪

1

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

# 48 SM GRUPPETTO 25

GIRO D’ITALIA 2023 06-28 MAI

Il tempo gigante

Tungvektsduellen mellom Primoz Roglic og Remco Evenepoel. En duell som både startes og avsluttes i kamp mot klokka.

TEKST: Jarle Fredagsvik

C ronometro er et stikkord for årets Giro d’Italia, og mer enn sju mils temposykling underveis var nok til å sikre at både Remco Evenepoel og Primoz Roglic blir å finne på startstreken i Abruzzo- regionen. Rittet skal konkluderes via både Appenninene, Valais-Alpene og den nær uunngåelige turen innom Dolomittene. Det er likevel verdt å merke seg at marqueé-stigningene Monte Zoncolan, Passo Stelvio, Passo Gavia og Mortirolo er utelatt i sin helhet fra årets utgave. Dog er arrangøren som

vanlig nødt til å gamble på tidlig overfart over snø- utsatte fjellpass i slutten av mai måned - noe som kan medføre ruteforandringer underveis. Passende nok åpner rittet også med en 19,6 kilometer lang, individuell kamp mot klokka. Traseen følger Ciclovia dei Trabocchi, en sykkelvei på den nedlagte jernbanelinja til Ferrovia Adriatica, langs Adriater-havet og forbi Ortona havn. Deretter stiger de siste 1,2 kilometerne 5,3 prosent i snitt før den aller første maglia rosa finner sin første låntaker (les: Filippo Ganna, bildet).

26 SM GRUPPETTO # 48

GIRO D’ITALIA 2023 06-28 MAI

Avgjørende etapper Vi har kikket på årets etapper og tatt med profilene på de som kan bli avgjørende.

7. etappe • Capua > Gran Sasso Etter at man omtrent slikker i seg saltet fra kysten på de første to og en halv etappene, venter en avstikker inn- og sørover i landet mot Melfi. Deretter skal Lago Lacerno, Salerno og Napoli besøkes, før hele ruta snur nordover - og man skal tilbake til nettopp Abruzzo, og nærkontakt med platået Gran Sasso. Denne gangen er det Corno Grande, 2 912 meter over havet, og den høyeste tinden i Appenninene som skal bestiges. Målgangen er lagt til ski- stedet Campo Imperatore i 2 135 meters høyde. Området kalles ”Lille Tibet” og kulissene fra den vanligvis gressdekte høyden har blant annet lokket Hollywood-stjernene George Clooney og Arnold Schwarzenegger hit. Simon Yates vant iført ledertrøya her for fem år siden, da han holdt Thibaut Pinot og Esteban Chaves fra livet, etter at en purung klatrer ved navn Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) hadde vist fram sin panaché litt tidligere på stig-

7. et. - Capua > Gran Sasso - 218 km fjellavslutning - Fredag 12. mai

ningen. De første to milene av klatringen er knapt over fire prosents stigning. De siste fire og en halv snitter på dog 8,2 og er i korte partier oppe i 13 prosent. Årets første fjelletappe i Giro d’Italia gir ventelig noen gode svar.

Tilbake i 2018 var det meterhøye brøytekanter på begge sider av veien her, så forvent spektakulære bilder fra et vinterkledt ”månelandskap”.

Etappe 8 mot Fossombrone har klassiker-preg over seg, og en punchy finale før det stuper ned mot målbyen. Dagen etter venter 30,7 kilometer på flatt underlag med temposykkel som avslutter rittets første uke. Med to tempoetapper, samt en fjellavslutning i beina, begynner nok tetsjiktet å utkrys- tallisere seg alt her.

# 48 SM GRUPPETTO 27

GIRO D’ITALIA 2023 06-28 MAI

stupbratte Croix de Ceur som nesten tar deg opp til Verbier. 15,4 kilometer á 8,8 prosent, og snitt på 10,3 de siste fire. Det dreier seg om 1350 høydemetre bare her! Etap- pens showdown vil så stå opp til vintersportsstedet Crans Montana godt over på sveitsisk side av grensa. Uke to av rittet avsluttes på deilig vis med 195 kilometer i en slags mini- utgave av Il Lombardia. Merk at denne klassiker-etappen er ansett blir vurdert som fjelletappe av ar- rangøren. Feltet skal over Valico di Valcavo tid- lig, før det er lagt opp til avsluttende runder i Bergamo med tre 2. kategorier underveis. Målområdet er det samme som benyttes under Il Lombardia (når det avsluttes i Bergamo), men på vei inn siste gang venter turen opp Colle Aperto - 1,6 kilometer á 7.9 med hardpakket bro- stein, før man inntar selve oppløpet. Vai, vai!

16. et. - Borgofranco d’Ivrea > Crans-Montana - 203 km fjellavslutning - Tirsdag 23. mai

16. etappe • Borgofranco d’Ivrea > Crans-Montana Etter hviledag mandag 15. mai, er det spurtlagene som skal til fronten på vei mot Viareggio og rittets lengste etappe mot Tortona (211 kilometer). I Viareggio tok Giuseppe Saronni ledertrøya under åp- ningsdagen tilbake i 1982. Etappen mot Rivoli kan bli en intern fight for bruddet, for GC-kandidatene vil ha fokus festet mot moutain top finish avslutning i Crans-Montana dagen etter. Her vil feltet Po-slettene i nordlig retning, men ruta går etter hvert vestover, inn i den beryktede Aosta-dalen og forvandles siden til en brutal lekkerbisken med over 5000 høydemeter. Først ut er Grand San Bernardo ved fjellovergangen mellom Italia og Sveits. En regelrett kjempe med sine 34,2 kilometer og 5,5 kilometer i snitt, og Cima Coppi (høyeste punkt) på 2469 meter. Deretter venter

28 SM GRUPPETTO # 48

GIRO D’ITALIA 2023 06-28 MAI

16. et. - Sabbio Chiese > Monte Bondone - 207 km fjellavslutning - Fredag 19. mai

16. etappe • Sabbio Chiese > Monte Bondone Giro d’Italia er et godstog på vei gjennom det vakre landet, men som hele veien bygger opp til det største: Den avgjørende uka av rittet, der rittets gladiatorer skal denge løs på hverandre opp fjellsiden. Etter en ny hviledag, braker det ubarmhjertig løs etter transporten videre fra Lombardia og over til Valle Sabbia, en rural region kjent for blant annet geitost, særegne pølser, yoghurt, honning og syltetøy. For rytterne gjelder det å la beina ligge høyt hevet og bunkre opp for det som kommer: En ny dag der altimetria passerer 5000 høydemeter i løpet av etappen. Vi skal ikke så høyt opp denne gangen, men arrangøren har klemt inn hele fire kategoriserte stig- ninger på de siste 140 kilometerne av etappen. Den første av dem til og med et tandem, der man fra toppen av Passo di Santa Barbara tar en kjapt tur ned til Ronzo Chiennis, før det bærer tre kilometer oppover igjen til toppen av Passo Bordala. 2.-kategoriene Matassone og Serrada venter, før man inntar Monte Blondone fra øst. 21,4 kilometer og 6,7 prosent i snitt. De mest krevende passasjene kommer fra kilometer 12 til 19,5 - før det flater ut igjen nærmere toppen. Ivan Basso vant forrige gang Giro d’Italia-feltet ble dirigert opp hit - tilbake i 2008.

som trenger å ta tid på konkurrentene. Dagen etter blir lista skjøvet enda høyere. Etappe 19 er trolig den aller mest brutale i årets utgave. Det er klatring helt ut fra startbyen Longarone, der man forserer langs ryggen av Passo Campolongo. På toppen der - i 1875 meters høyde - er det ingen vits, eller tid, til å beundre utsikten. Herfra bærer det ufortrødent videre over Passo Valparola (2196 m), Passo Giau (2236 m), Passo Tre Croci (1805 m) og deretter klatringen opp til Tre Cime de Lavaredo. Der Vincenzo Nibali ikke bare overmannet stigningen, men også snøværet, da han konsoliderte La Maglia Rosa tilbake i 2013. Dagen i forveien hadde etappen 19, blant annet over Gavia- og Stelvio-passet blitt avlyst på grunn av et lite velkom- ment comeback fra Kong Vinter.

19. et. - Longarone > Tre Cime di Lavaredo - 183 km fjellavslutning - Fredag 26. mai

19. etappe • Longarone > Tre Cime di Lavaredo Innimellom de to avsluttende fjelletappene, har arrangøren klemt inn en spurtmulighet i Caorle og en småkupert etappe mot Val di Zoldo i Dolomittene. Avslutningen er både eksplosiv og spektakulær, så det skal bli spennende å se hvem som går for denne. De siste årene er vi vant med at det er tett i toppen av sammendraget, så denne dagen kan bli benyttet til stunt fra noen av sammenlagtkanonene

30 SM GRUPPETTO # 48

GIRO D’ITALIA 2023 06-28 MAI

delen av den 18,6 kilometer lange etappen er ikke spesielt krevende, noe som åpner opp for muligheten til å bytte fra temposykkel til landeveis-modell i forkant av stigningen. Dersom sammendraget fremdeles ikke er konkludert, kan denne dagen bringe fram minnene fra 2020-avslutningen av Tour de France opp til La Planche des Belles Filles. Der nett- opp Roglic ble slått fullstendig knockout på av eminente Tadej Pogacar. De siste 7,3 kilometerne har en stigningsprosent på hele 12,3 prosent. De første 4,7 av dem på hele 15 - prosent. Dette kan altså bli dagen for de helt store tidstapene, og forhåpentligvis får vi en head-to-head-duell mellom Roglic og Evenepoel hele veien inn. Det kan også være verdt å merke seg at den eneste mel- lomtiden vi får underveis vil ved foten av bakken - etter 11,3 kilometers sykling. Det sies at alle veier fører til Rom (a) - og det gjør det også denne gangen. Med siste mulighet for spurterne på rittets siste dag.

20. et. - Tarvisio > Monte Lussari - 18,6 km Fjelltempo - Lørdag 27. mai

20. etappe • Tarvisio > Monte Lussari Monte Zoncolan uteblir fra årets utgave, men arrangøren hevder å ha funnet den perfektet erstatning: Monte Lussari.

Bakke-tempoen er tilbake i Giro d’Italia for første gang siden 2016. Den første

# 48 SM GRUPPETTO 31

GIRO D’ITALIA 2023 06-28 MAI

Norske innslag i årets Giro Fire nordmenn i årets Giro. Tobias Foss har sett bra ut i hele år, men med Roglic som satser på å slå Evenepoel har han også et ansvar for å kjøre for ham.

Tobias Foss får sin fjerde mulighet i Giro d’Italia denne våren. I 2020 ble han nummer fem under tempo-åpningen, men laget trakk seg senere ut på grunn av COVID-19-smitte. I 2021 ankom han rittet med delt kapteinansvar med George Bennett og loset Jumbo-skuta inn på kontrollert vis til 9.-plass i sammendraget. I fjor ble en velt under Coppi e Bartali kostbar for Vingrom-mannen, som også pådro seg sykdom underveis noe som satte ham utenfor Strade Bianche. Denne gangen reiser han som understudy for Primoz Roglic, men nederlenderne ønsker trolig å holde flere ryttere høyt oppe i sammendraget. Basert på over 70 kilometer med temposykling, bør det passe nord- mannen fint. Kanskje er det også greit å slippe å ha for mye resultatansvar underveis. Denne gangen vil han også ankomme rittet med betydelig flere ritt- kilometer i leggene. TOBIAS FOSS Team Jumbo-Visma• 26 år • Skjermet rytter/GC

To nordmenn som nok kommer til å ha ganske for- skjellige roller under årets Giro d’Italia. Hvideberg er fast inn- slag i klassikeroppstillingen, men fikk årets periode revet i stykker av en smertefull velt i Algarve - som siden avdekket en mindre kneskade. Rolvsøy- mannen er en klok rytter, som neppe hadde gjort seg bort i et utbrudd, men det spørs litt hvor låst han vil være til lagets taktikk for øvrig. I mai skal nemlig Andreas Leknessund få sjansen til å skinne som lagkaptein for det nederlandske laget. Tromsø-mannen har gjennomgått en aldri så liten forvandling fra debutsesongen i 2021, og har siden vært oftere å se i ukelange etapperitt. I fjor viste han seg fram med etappeseier i Tour de Suisse, og flere solide utbrudd i Tour de France. Denne gangen skal 24-åringen i utgangs- punktet henge med i sammendraget, men det er selvsagt lov å endre strategi underveis dersom muligheten for å ta en etappeseier skulle ut- krystallisere seg. JONAS IVERSBY HVIDEBERG Team DSM • 24 år • Hjelper ANDREAS LEKNESSUND Team DSM • 24 år • Kaptein

32 SM GRUPPETTO # 48

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease