NyttBoende Kalmar #2

76 sidor FULLMATADE

Häng med på Roadtrip!

Beachguide på Öland

BAKA MED Jordgubbar

Cocktail estivi från naturen med Bella Porcile

KÄNT FRÅN TV – HUSET I Lopperstad

Möt Emma Fransson — Kalmars vassa OS-hopp i fäktning

#TVÅ 2024

| ETT MAGASIN UTGIVET AV ADHOME AB

Scanna QR-koden för att läsa mer

Teckna timspotavtal och få full koll med appen!

Ha koll på elen direkt i mobilen!

PARADISVERKSTADEN

Ett 30-tal spännande konsthant- verkare som arbetar med lera, trä, papper, textil och småskalig möbel- produktion. Utställning ”Jag går i sommaren ut”

Besök vårt drömmiga crêperie med mat och dessert crêpes. Fransk cider, glass, bakverk krocket och boule i vår lummiga trädgård. Se meny: @creperieparadis Crêperie Paradis

SOMMAR I PARADISET! På Paradis formger och tillverkar vi handgjord stengodskera- mik för hem, trädgård och det dukade bordet. Vi presenterar våra kollektioneri våra spännande miljöer både inne och ute. Vi dukar upp för sommar festen med våra serviser och vackra assesoarer som textiler, trädetaljer, väskor, blommor, lökar, ljus och buketter. Studio Paradis unika skulpturer, krukor/ vaser och handmålade fat. Vi har under sommaren inspo AW och sommarkvällar med raku, crêpes och live jazz. Följ oss på insta och se kalendariet på hemsidan för mer info. Vill du boka ett eget event, skriv till event@paradisverkstaden.se Varmt Välkomna! Hälsar familjen Paradis med personal

0485-31624 | www.paradisverkstaden.se | @paradisverkstaden

INSTAGRAM

REDAKTIONEN

Sophia Magnusson Ansvarig utgivare

Annie Skarpnord Projektledare / Skribent

Atchara Fajersson Art Director

OMSLAG Emmi Roosling Location: Lopperstad FOTOGRAFER Alexander Hall Emmi Roosling Mårten Ekblad Annie Skarpnord ANNONSER Sophia Magnusson 0704 - 92 66 54

VD / ANSVARIG UTGIVARE Sophia Magnusson

Följ oss gärna på Instagram för ännu mer inspiration!

GRAFISK FORM Atchara Fajersson PROJEKTLEDNING Annie Skarpnord SKRIBENTER Annie Skarpnord Mårten Ekblad Pierre Eklund

På kontot @nytt_boende delar vi med oss av bilder från alla fina hem vi besöker, de senaste trenderna, tips och idéer. Vet du något fint, spännande eller kreativt boende är du alltid välkommen att tipsa oss!

Marika Axén Emilia Thor

TRYCK STIBO

ADHOME AB Tel: 0704 - 92 66 54 • Skeppsbrogatan 12, 392 31 Kalmar www.nyttboende.se

4 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

EDAREN L

Sommarkänslor på Nytt Boende!

Äntligen sommar och semester! För mig blir det avkoppling och lata dagar på norra Öland med barnen och en massa vänner som kommer och går – och kommer igen. Det är inte mycket som är inbokat i kalendern. Vi kommer ta dagen som den kommer med god mat och dryck – bad och lite träning. Jag ser verkligen fram emot vacation efter en intensiv period. Det blir inhopp i gårdsbutiken i Källa eller på Källafiket som båda drivs av vår släkt. Ett tips är att ta ett fikastopp där så får ni hemlagad supergod fika och i gårdsbutiken finns världens godaste potatis! Nog om mig nu ska ni få läsa vårt fullspäckade heta sommarnummer. Vi åkte på en härlig roadtrip på Öland. Nu får du tips på några av sommarens bästa smultronställen. Annie Skarpnord på redaktionen bjuder på söta jordgubbsrecept och Bella Porcile blandar vilda drinkar med ingredienser från naturen. Mårten Ekblad guidar dig till en badvecka på Öland. Vi har också kikat in i Louis och Alex färgglada husdröm i Lopperstad som ni kanske känner igen från Husdrömmar på SVT. Häng med på husesyn i Malin Kaldner lilla sommarhus på Ängö och Kalmarbördiga komikern Johanna Hurtig Wagrell har skrivit en spänningsroman som utspelar sig här i Kalmar. Dessutom får du massor av inredningsinspiration med somriga dukningar och balkonghäng.

Sist men inte minst vill jag önska er alla en riktigt glad sommar! Vi på redaktionen laddar nu inför vår Nytt Boendemässa på Stortorget den 7 september.

Sophia Magnusson Chef & ansvarig utgivare

Går ni i tankar om att införskaffa solpaneler? Kontakta gärna oss!

Elinstallation Fönsterrenovering Måleri

0485 – 200 78 • info@akerboel.se • Löttorpsvägen 39, Löttorp

akerboel.se

| NYTT BOENDE NR 2 | 2024 | 5

KNACKAR PÅ

Johanna Hurtig Wagrell om hemmet i Dalen, kärleken till Kalmar slott och författardebuten

T EXT: ANNIE SKARPNORD FOTO: ROBERT ELDRIM & PRIVAT

H on är civilingenjören som sadlade om och blev komiker. Kalmarbördiga Johanna Hurtig Wagrell har många sträng- ar på sin lyra, och är nu högaktuell med spänningsroma- nen Fasad som utspelar sig i Kalmar. I höst drar hon ut på stand up-turné där ett av stoppen är att uppträda för hemmapubliken på Söderport. Många känner igen Johanna från tv-program som Svenska Nyheter och Parlamentet, men hon uppträder även live runt om i landet, job- bar som manusförfattare, radiopersonlighet och skådespelare och driver två populära poddar. – Jag började med podden Vad blir det för mord? för sju år sedan. Tanken var att prata om mord på ett lite nyare sätt, med humor och värme och utan att vara sensationssökande eller snaskig. Kaffe- repet är en helt annan grej, där lyssnarna skickar in skvaller och skrönor som vi sedan samtalar om. Den är jätterolig att göra! Johanna föddes och växte upp i Uppsala, men bodde på Dunö från tre års ålder tills hon började sjuan, eftersom hennes föräldrar job- bade i här. Sedan dess har Kalmar haft en speciell plats i hennes hjärta. Svärföräldrarna bor fortfarande kvar och därför finns an - ledning att besöka Kalmar och Öland flera gånger per år. – Kalmar slott är min favoritplats i stan, säger Johanna. Det är så välhållet och har kvar sin historia, men är samtidigt levande med alla aktiviteter. Jag älskar gamla borgar och slott, så jag måste åka dit minst en gång varje år! I höst får hon chansen att besöka slottet igen. Under sin stand up-turné kommer hon till Söderport den 31 oktober med föreställ- ningen SMART.

– Kalmar inte haft någon självklart stand up-scen innan, så det är kul att Söderport har tagit den. Alla som gigat där har gillat klubb- känslan som finns där, säger Johanna. Att uppträda och jobba som stand up-komiker var dock inte den karriär som Johanna först hade tänkt sig. Efter gymnasiet stude- rade hon till civilingenjör, men kände tidigt att det inte var något för henne. – Jag insåg ganska snart under utbildningen att jag hatar det här, men jag trodde att jag skulle växa upp och sluta drömma om att stå på scen och vara rolig. När jag blev klar med min utbildning blev det tydligt att så funkar det inte. Så jag fick kavla upp ärmarna och starta från noll igen, först med amatörteater och senare med stand up, och tur var väl det. Hon anmälde sig till en stand up-kurs på Norra Brunn i Stockholm. Det var då hon träffade sin man Johan, som jobbade på tidningen Café och gick kursen i syfte att skriva ett reportage. Efter kursen började de jobba ihop och på den vägen är det. Att båda har kopp- ling till Kalmar satte sina spår och när paret fick idén att skriva en bok tillsammans var det självklart var den skulle utspela sig. – Johan flyttade till Kalmar när han började sjuan, samtidigt som jag flyttade därifrån. Vi känner båda till stan, så det kändes natur - ligt att boken skulle utspela sig där, säger hon. Boken Fasad beskrivs som en nervkittlande och mångbottnad mörk spänningsroman. Det är den första delen i en trilogi som ska släp- pas med ett års mellanrum. Idén till boken fick paret på en roadtrip i Skåne.

6 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

– Efter ett gig i Simrishamn besökte vi Glimmingehus. Vi gick runt där med en konstant obehaglig känsla och började fantisera om hur det hade varit att sova över där, säger Johanna och berättar att det var just den obehagskänslan de vill spinna vidare på i boken. – Vi ville skriva en klassisk pusseldeckare i stil med Agatha Chris- tie där en obehaglig stämningen ligger som en röd tråd genom hela storyn. Grundtanken med Fasad växte fram rätt snabbt, men sen tog det ett tag innan vi skrev den. Johanna och Johan har låtit skrivandet ta tid och boken tog flera år från idé till verklighet. – Johan är den som skriver och jag är redaktör, men storyn och karaktärerna har vi skapat tillsammans, säger Johanna. Hela för- fattargrejen är en ny värld för oss. Det är mycket man måste släppa kontrollen på, men förlaget är jättebra och tillmötesgående. Sedan några år tillbaka bor paret med dottern Betty i en lägenhet i Enskede. Bostadsområdet, som kallas Dalen, började byggas på 1970-talet och består av 14 gårdar där husen omringar en gemen- sam innergård. Området är grönmärkt, vilket innebär att bebyg- gelsen är särskilt värdefullt ur en historisk, kulturell, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. – Dalen är ett underbart ställe! På innergårdarna finns lekplatser, odlingar och andra gemensamma utrymmen. Alla gårdar har olika namn som Eksgården och Pärongården. I närheten finns badplat - ser, grönområden och ett centrum med allt man behöver. Det är perfekt, säger Johanna.

– Vi bodde i stan innan, men livet med småbarn där är knepigt, fortsätter hon. Nu lever vi ett enklare liv, nära allt. Husen är inte vackra, men priserna är bra och gemenskapen fantastisk. Här bor många kulturarbetare, så vi känner att vi är på rätt plats. Hemmet är viktigt för Johanna som beskriver sig själv som en hemmamänniska. – Mitt hem betyder allt för mig och när jag är i väg längtar jag näs- tan alltid hem. Jag är ingen enstöring, eller ja, kanske lite, men jag föredrar att jobba hemma i mitt hörn av soffan. Johanna beskriver sin inredningsstil som eklektisk. I den 102 kvm stora lägenheten fördelade på fyra rum och kök mixar familjen oli- ka stilar. – Jag gillar fina saker, men är inte en sådan person som sätter en färgskala och väljer inredning utifrån den. Om jag tycker en lampa är fin så får den passa in helt enkelt, skrattar Johanna. – Vi köper rätt speciella saker och möbler på olika ställen, som Nordiska galleriet eller Bukowskis. Men jag är ingen loppisräv, även om jag önskar att jag vore det. Däremot gillar jag att blanda nytt och gammalt, säger Johanna. Vad har du för drömmar framåt? – Jag försöker att inte ha det. Hjärnan kan liksom inte förställa sig det bästa som kan hända, det är som att försöka förstå rymden, så jag håller mig till de ramar jag vet. Men det vore kul att fortsätta som komiker och åka på större turnéer. Att leda Svenska Nyheter vore också skoj. Och att filmatisera boken såklart – det är ett mål!

I hyllan står kära saker och ting från resor och museibesök. Här samsas bland annat några av Lisa Larssons folkkära keramikdjur, med en liten fågel från Woodstock och en vas från prins Eugens Waldemarsudde. Affischen köptes på nätet från USA och är en originalaffisch från utställningen. – Frasier har en sådan i sin lägenhet, sitcomen Frasier alltså, säger Johanna.

En del av lägenheten är poddstudio där Johanna spelar in sina poddar. Den stora tavlan har Johans syster Susanna Hurtig målat.

| NYTT BOENDE NR 2 | 2024 | 7

DOZ APOTEK

DRESSMANN DRESSMANN XL DRESSMANN XL

EKO ELGIGANTEN ELGIGANTEN

EN TRAPPA UPP

GINA TRICOT

HEMTEX

ALLT FÖR EN STÖRRE UPPLEVELSE

Hansa city

HANSACITY.SE

VOLT

SKOPUNKTEN SOHEILAS SOHEILAS STADIUM STADIUM OUTLET STADIUM OUTLET

SYNSAM

WILLYS

TO GO

VERO MODA

XXL

VÄLKOMMEN IN I SOMMAR!

I vår smedja skapar vi det du önskar!

Öppettider: Mån - Fre: 10- 18, Lör: 10- 14, Sön: Stängt

Larmgatan 30, 392 32 Kalmar / 0480-104 50

SOMMARSHOPPING I KALMAR CITY

Internationella varumärken – Personlig service

MORRIS, NN 07, OSCAR JACOBSON, POLO RALPH LAUREN, R.M WILLIAMS, SAND, STENSTRÖMS, STOCKHOLM KRAVATT, TIGER, UBR

MORRIS, NN 07, OSCAR JACOBSON, POLO RALPH LAUREN, R.M WILLIAMS, SAND, STENSTRÖMS, STOCKHOLM KRAVATT, TIGER, UBR

MORRIS, NN 07, OSCAR JACOBSON, POLO RALPH LAUREN, R.M WILLIAMS, SAND, STENSTRÖMS, STOCKHOLM KRAVATT, TIGER, UBR

ASPESI, BARBOUR, BOSS, CALVIN KLEIN, CP. COMPANY, DANIELE FIESOLI, FOUR TEN, GANT, J.LINDEBERG, L.B.M, MASON’S

ASPESI, BARBOUR, BOSS, CALVIN KLEIN, CP. COMPANY, DANIELE FIESOLI, FOUR TEN, GANT, J.LINDEBERG, L.B.M, MASON’S

ASPESI, BARBOUR, BOSS, CALVIN KLEIN, CP. COMPANY, DANIELE FIESOLI, FOUR TEN, GANT, J.LINDEBERG, L.B.M, MASON’S

Somrig roadtrip på Öland

Fem glada tjejer, en rosa KIA EV9 och ett helt gäng härliga smultron- ställen på Öland – what’s not to like! Häng med oss på en roadtrip med massor av goa tips på ställen att besöka i sommar!

T EXT: ANNIE SKARPNORD FOTO: MÅRTEN EKBLAD & ANNIE SKARPNORD

Glada tjejer på roadtrip: Atchara i klänning från Gina Tricot, Annie i klänning från Jeansbolaget, Sophia i kläder från MQ & hatt från Jeansboplaget, Frida i kläder från MQ och Marika i kläder, hatt och väska från Jeansbolaget.

På Thurgårdens Handelsträdgård finns allt för din trädgård.

THURGÅRDENS HANDELSTRÄDGÅRD En bit utanför Färjestaden ligger denna grönskande oas, full med blommor, blader och allt som hör därtill. Här finns allt du behöver för att skapa en lummig trädgård, blommande balkonglådor eller odla ätbara godsaker. Vi botaniserade oss bland fruktträd, krukor och perenner och fick massor av in - spiration! Missa inte att säga hej till hönorna som bor mitt i allt det gröna.

RESMO KRUKMAKERI I det gula huset i Resmo på södra Öland, precis invid det sto- ra alvaret, finns ett krukmakeri med lång tradition. Här skapar Karin Scharp och Ulf Johansson vacker keramik i sin ateljé som även är kombinerad med galleri och butik. Vi fick följa proces - sen från lera till färdigt alster på plats och hittade flera favoriter bland alla koppar, fat, krukor och vaser i den färgglada butiken.

Resmo Krukmakeri, som drivs av Karin och Ulf, är galleri, butik och ateljé i ett.

EKSGÅRDEN KROG & RUM Efter att ha kört över till östra sidan av ön stannade vi till på Eksgår- den i Gårdby för en god kopp kaffe i genuin Ölandsmiljö. Här kan man njuta av lugnet, bo över i de smakfullt inredda hotellrummen och äta god mat lagad på närproducerade råvaror direkt från jord till bord.

På Eksgården kan du slå dig ner i lugn och ro, dricka gott och äta en bit vällagad mat med lokala råvaror från jord till bord.

NORRINGS Paret Daniel och Charlotte Norring släppte in oss i sin sprillans nya restaurang som slog upp portarna i centrala Borgholm nu under våren. Lokalen har inretts med rustika material och fär- ger och med stora läckra väggmålningar signerade den lokala konstnären Lina Aldén. På menyn finns opretentiösa och välla - gade rätter med höga smaker, inspirerade av både Europa och New York.

Paret Norring har precis öppnat en ny restaurang i centrala Borgholm.

| NYTT BOENDE NR 2 | 2024 | 11

I Hotell Borgholms drömmiga örtträdgård serveras somriga drinkar med goda tilltugg.

Marika och Annie i kläder från Jeansbolaget. Atchara i kläder från Gina Tricot. Frida och Sophia i kläder från MQ. Hattar från Jeansbolaget.

HOTELL BORGHOLM Att slå sig ner i skuggan i Hotell Borgholms örtträdgård är något av en magisk upplevelse. Här doftar luften örtigt av de yviga odlingsbäddarna, vars växter används flitigt i både mat och dryck. Alltid lika trevliga Christofer Johans- son blandade säsongens smakrika signaturdrinkar, med namn som Island Bound, Rosa himmel och Eldmörja. Vi skålade och njöt av eftermiddagsvärmen. Missa inte hel- ler att boka bord på hotellets prisbelönta restaurang vars kreativa avsmakningsmenyer är en hyllning till det unika öländska landskapet.

MORMORS PENSIONAT Det var ett glatt gäng tjejer som checkade in på Mormors pensi- onat i Stora rör på kvällen. Pensionatet ligger idylliskt beläget i en träddunge med det glittrande havet som granne. Rummen är helt nyrenoverade i sobra färger och efter en natt här serveras en smarrig frukost med allt man kan önska sig. Solnedgången avnjuts bäst i pensionatets bastu precis vid vattenbrynet.

Nyrenoverade rum och ljuvligt beläget precis vid havet, där man även kan bada bastu.

Atchara i kläder från Gina Tricot. Annie och Marika i klänning från Jeansbolaget.

MORMORS BISTRO I år arrenderas Mormors bistro av mästerkocken Anders Vendel och hans fru, sommelier och restaurangchef Mikaela Vendel. Bistron har en av Ölands bästa lägen pre- cis vid Stora rörs pittoreska hamn. Vi slog oss ner på ute- serveringen i gassande kvällssol med havet som utsikt och ett glas bubbel i handen. Middagen bestod av en fantastisk trerättersmeny baserad på ekologiska och närproducerade råvaror, med harmoniska, rena smaker och vackra upp- lägg. En perfekt avslutning på vår Ölandsroadtrip!

Paret Vendel arrenderar bistron och erbjuder en spännande meny med rena smaker. Ät gott med vackraste utsikten över Stora rörs hamn i kvällssol.

12 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

KUNSKAP OCH KVALITET

Kom till Hagbloms Färghandel så hjälper vi dig med sommarens målningsprojekt.

KALMAR Torsåsgatan 9 Tel: 0480-44 28 00

FÄRJESTADEN Storgatan 34 Tel: 0485-310 71

KALMAR Torsåsgatan 9 Tel: 0480-44 28 00

FÄRJESTADEN Storgatan 34 Tel: 0485-310 71

Välkommen till ett kvarter med shopping, mat och upplevelser i Kalmar.

FRI PARKERING | ÖPPET ALLA DAGAR

Läs mer om allt kul som händer i våra sociala kanaler

Utbud och öppettider: Polhemsgatan, Kalmar

I SAMARBETE MED SMÅLÄNDSKA BIL

Med KIA EV9 på roadtrip In i bilen flyger fem kvinnor som ska iväg på roadtrip på Öland. Eftersom de ska sova över på Mormors i Stora rör så är det dess- utom packning som gäller. Och det är inget problem. KIA EV9 är stor på riktigt. Faktum är att den tar sju personer vilket är klass- ledande. Två KIOR så har du ett fotbollslag på vägen inklusive tränare och reserv. KIA EV9 är en elektrisk SUV som kombinerar avancerad tekno- logi med hållbarhet. Den har en kraftfull elektrisk motor och ett högkapacitetsbatteri som ger en räckvidd på upp till cirka 480 km på en enda laddning. Motorn stödjer snabbladdning som kan lad- da batteriet från 10% till 80% på ungefär 20-30 minuter. Rymlig interiör med plats för upp till sju passagerare. Flera sittkonfigu - rationer och ett bagageutrymme som är flexibelt och praktiskt. Utrustad med en stor infotainmentskärm, avancerade förarassis- tanssystem (ADAS) som inkluderar funktioner som adaptiv fart- hållare, filhållningsassistans och automatiserad parkeringshjälp. KIA EV9 har en modern och robust design med skarpa linjer och en aerodynamisk profil, vilket ger den ett futuristiskt utseende. Med den här bilens vackra konstverk känns den som att flyta fram i en Kurt Russelfilm. Det är åttiotal, muskler, starka färger och framtid a la 2024 som gäller.

TEXT & FOTO: MÅRTEN EKBLAD

Den nya modellen finns på Småländska bil i Kalmar.

Tidlösa sommarminnen Njut av den stora lyxen i små, tidlösa ögonblick. Som en lugn stund i naturen eller med favoritboken i våra sköna sängar. Härligt uppslukad av nuet.

Vi fixar det! Ni får längre livslängd för taket, att det blir rent och snyggt får ni på köpet!

BOKA PAKET SOMMAR & SOL Tvårätters Spaentré Hotellnatt Frukostbuffé Läs mer och boka på stufvenas.se

Frankeras ej Mottagaren betalar portot Kontakta Fredrik Blomberg för ett kostnadsfritt hembesök och en attraktiv offert! Frankeras ej Mottagaren betalar portot

Tel 0481-41 000 fredrik.blomberg@takvard.se www.takvard.se

Låt sommarljuset sälja din bostad. Sälj din bostad vid rätt tid. Visa upp och fota ditt hem under några av de vackraste månaderna på året. Nyttja tidpunkten på året och räntesänkningens fördelar. Kontakta en av våra engagerade mäklare som hjälper dig att få rätt betalt för din bostad.

Fri frakt vid köp från 3.000 kr. Alltid inburet vid leveranser i närområdet.

Moderna klassiker

3.

2.

1.

4.

5.

1. Vipp pedalhink. Bin 15 (14 liter), 3.795 kr . Bin 16 (18 liter), 4.395 kr 2. String skrivbordskombination, ek/svart 5.185 kr

3. Flocka vas från Skrufs Glasbruk. Liten 1.228 kr , mellan 1.728 kr och stor 2.278 kr 4. Paketpris! Carl bord 115 cm + 1 iläggsskiva 50 cm och 6 st Lilla Åland stol. Gäller endast ljus mattlackad björk. 35.800 kr (44.750 kr) Begränsat antal grupper. Lagervara v.32. 5. Fåtölj Little Petra. 15% rabatt på valfritt utförande.

Prisexempel fårskinn, 43.129 kr (50.740 kr) Erbjudanden gäller 28 juni t.o.m. 27 juli 2024

magasinseverin.se Odalvägen 7 i Kalmar Telefon 0480-42 62 60 Vardagar 10-18 Lördagar 10-16 Söndagar 11-16

BEACH

Badveckan på Öland En vecka på beachen kan vara helt underbar. Om vädret rullar in och lägger sig platt och varmt på Öland så är det bara att investera i en handduk, en liten högtalare till mobilen (dvs dagens version av transistorradio) och ett par sandaler så kan du parkera din kropp i en sanddyn i en vecka utan att röra på dig. Men om du vill ha omväxling och har en vecka på dig så är Ölandsbechers förslag att du gör på följande sätt.

TEXT & FOTO: MÅRTEN EKBLAD

4

DAG 2. SEBY LÄGE. Det här är en beach för ornitologen och för den litteräre. Det är Ölands östkust för finsmakaren. Den är li - ten. Den har en badförening med noggranna ordningsregler och en gjuten betongbrygga från fyrtiotalet. Seby läge är rejäl husmors- gymnastik och naturlyrik i en och samma upplevelse. Missa inte J.A.G.S museum på vägen dit. De säljer glass och har en fin konst - samling från skulptören Johan August Gustafsson (1852-1932).

DAG 1. FÄRJESTADEN. Åk över bron eller ännu hellre, ta en färja över. Då hamnar du på Hamnplan i Färjestaden och du behö- ver inte åka längre än dit för att få toppklass på beachen. Det finns en sandstrand och är du på kontinentalt humör (alltid) så badar du från piren – både solbadar och hoppar som en ragazzo i Ostia. På Hamnplan finns surdegspizzan Finnocchio och väntar på dig.

6

1

3

DAG 3. HAGA PARK. Hoppas på en blåsig dag. Då är den här beachen som bäst. Här ligger vindsurfmeckat i Sverige. Här lever sporten och människorna för den. Bäst av allt är nog att relaxa på Skjulet, öns softaste hak, @skjuletoland. Har du tur prickar du in festivalen Öland Roots som gifter sig perfekt med surfkulturen i Haga park.

DAG 4. VILA. Åk till bibblan i Borgholm eller Färjestaden och läs. Skaffa ett lånekort om du ska vara på ön fler veckor. Littera - tur gör sommaren till en sommar på Öland. Och om du ändå får beachabstinens, välj Strandtorp beach, bibliotekariernas favorit- strand. Också perfekt för spontan beachvolleyboll.

18 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

5

5

DAG 5. HOMREVET & BYRUM. Gör en öländsk klassiker och dubbelbeacha. Ön är smal och nya beacher är sällan mer en femton minuter borta. Mitt förslag är att du börjar i Byrum med snorkelbad i raukarna i medljus. Då ser du Blå jungfrun som bäst. Sedan by- ter du till Homrevet, Bödabuktens vilda vackra beach med härliga vågor och riktig horisont. Kvällsbad är bäst i medljus. Särskilt om man behöver hålla koll på barn ute i vattnet. Här upp kan du trippla genom att ta Böda sand beach också. Där har många nattbadat.

7

7

DAG 7. BJÄRBY BAD OCH CAMPING. Dina vackraste häri- från till evigheten-bilder tar du här vid den stora stenen som väntar en meter ut från strandlinjen. Det här är Ölands toppbeach med en camping som den var på sextiotalet, enkelt och badnära i en fridfull talldunge. När Länsstyrelsen vill förbjuda campingen 2021 reste sig Öland i protest och den räddades kvar – bland annat av ett foto från 1965 som bevisade att campingen hade tillräckligt långa anor för fortsatt tillstånd. Efter badet är mitt tips att ni åker vidare söderut i en kvart till Bläsingebadet . Här finns en fin sandstrand med uppställningsplats för husbilar och en nyöppnad hamnkrog i en liten fiskehamn. Pommes frites smakar aldrig bättre än après la plage.

2

Tack till Emilia Tengel på Ölands Besöksnäring AB för den fina kartan.

DAG 6. ISGÄRDE BEACH. Ölands mesta blå lagunen-känsla. Beachen är liten med 550 miljoner år gammal sand från tiden när Öland låg söder om ekvatorn. Inbäddad i lövskog så är det här pi- toreskt på ett Ölandsovanligt sätt. Nästa pizza äter du på Hökarbo - den, @hokarboden tio minuter bort. Har du tur spelar Avantgardet rock ’n roll där.

Fler recensioner och tips för familjen av Mårten Ekblad hittar du på @olandsbeacher

| NYTT BOENDE NR 2 | 2024 | 19

I SAMARBETE MED MAGASIN SEVERIN

Rapport från Days of Design

3

Nyligen har årets 3 Days of Design gått av stapeln i Köpen - hamn. Det är en modern mässa som snarare främjar kreativitet före försäljning. Strategiskt, så klart, lockar mässan till sig besö- kare från stora delar av världen, lagom till värmen och uteserve- ringarna blommar längs Köpenhamns gatuliv. Här finns utställa - re i showrooms, butiker, gallerier och längs gator. Årets upplaga lockade rekordstor besökskara och hotellen var fullbokade långt utanför citykärnan. Nu verkade datumet dessutom krocka med Metallicas konserter på Parken, som med all säkerhet var den största orsaken till hotellkaoset. Om förra årets mässa var ett statement om en ny riktning och att lämna sista åren bakom sig var årets mässa faktiskt lite av motsatsen i nytänkande. Branschen har fått kämpa hårt de sista åren med konjunkturläge, stora kostnadsökningar för frakter, rå- material och en orolig omvärld. En viss försiktighet i produktut- veckling genomsyrades hos flera. Några aktörer skapade konst - närliga utsmyckningar med sin starka design-historia som bas i stället för nylanseringar. Flera presenterade så kallade ”line ex- tenstions” som är vidareutvecklingar av något befintligt. &Tra - dition hade grävt i Verner Pantons arkiv och nu lanseras den omåttligt populära Flowerpot-lampan som golvmodell. HAY, som alltid lockar enormt intresse, hade tillsammans med Asi- cs tagit fram en monokrom uppsättning sneakers, strumpor och en väska. Skomodellen var Skyhand OG från 94 i ny färgglad tappning. Även Montana gjorde samarbete med modeindustrin och Mads Nørgaard randiga uttryck fick samsas med Montanas färgglada paletter på möbler. Annars var det klassiska uttrycket talande och några aktörer presenterade etablerad formgivning i mer konstnärliga försök. Normann Copenhagen och Eilersen visade soffor i silverlackerat läder. Mässan summeras i sin helhet som fantastiskt bra och jag re- kommenderar besök kommande år – fördelen med mässan är att den är öppen för alla och endast på ett fåtal ställen behövs registrering med fria biljetter. Vill du ha tips ställer jag alltid upp med fullmatade förslag!

DESIGN STORIES

KALLE NILSSON Magasin Severin

annons nytt boende sommarspecial 2023:Layout 1 2023-06-15 12:05 Sida 1

SKÖNA FORMER I STENGODS Handdrejad konst- och brukskeramik

VILL DU PROVA

PÅ ATT DREJA? Boka ett event för dig eller ditt företag med drejning och mat.

SÖDRA HAMNPLAN FÄRJESTADEN 076-199 32 80 www.lottaomary.se Instagram: lottaomary Butik och verkstad öppet året om

BORGARNAS Ö Liv och död på Öland under folkvandringstid

– en del av Kalmar läns museum

Upplev dramaguidningen

Invigning 8 juni! Kalmar läns museum

borgarnaso.se

Följ med på ett fartfyllt äventyr på stormaktstidens mäktigaste skepp! Du är båtsman och drillas i allt från att ladda en kanon till att överleva på batteridäck. Klarar du provet, väntar en ärofylld överraskning. Välkommen ombord!

Läs mer om alla utställningar och upplevelser på kalmarlansmuseum.se

HEMMA HOS

En husdröm på Öland Idylliskt beläget i Lopperstad på östra Öland hittade Louis Palmgren och Alexander Rosengren sin husdröm – en klassisk kringbyggd Ölandsgård med tillhörande lador och stor trädgård. Med känsla för färg, form och byggnadsvård har de renoverat och inrett huset i gammal stil med moderna inslag. En renoveringsresa som dessutom fick ett eget avsnitt i Husdrömmar på SVT.

T EXT: ANNIE SKARPNORD FOTO: EMMI ROOSLING

B akom den färggranna dörren i rosa, gult och rött, gömmer sig ett ännu mer färgglatt hem. Här bor Louis och Alex, med sin 2-åriga son Åke och dalmatinerna Märta och Ju - dith. Och katten Stina såklart, som ligger ihoprullad och sover i parets säng, som hämtat ur en tavla. Faktum är att hela hemmet är som ett konstverk med sina mönstrade tapeter, modiga färgval och vackra inredningsdetaljer. I ett år har familjen bott i huset, för tillfället enbart på nedervå- ningen då hela övervåningen fortfarande håller på att renoveras. Där uppe blir det sovrum och ett större badrum, men det får ta sin tid. Alex och Louis är noga med att låta livet pågå samtidigt som renoveringen. – Vi måste tillåta oss att vila och göra andra saker, annars blir det ohållbart i ett så här långt projekt, säger Louis. Efter några år i Skåne gjorde hemlängtan sig påmind och de ville hitta en fast punkt i tillvaron.

– Vi är båda uppväxta på Öland, säger Louis. Jag i Köpingsvik och Alex bara några kilometer härifrån, så vi är typiska hemvändare. Gården var till salu redan 2016, men det såldes aldrig. Kanske för att det hade stått öde i många år och behövde en hel del kärlek. Varje gång paret åkte förbi det tomma huset hoppade hjärtat till lite extra och de kunde inte sluta tänka på Ölandsgården, trots att de samtidigt var aktiva på bostadsmarknaden och budade på andra objekt. – Vi var så inställda på en kringbyggd gård, gärna med uppväxt trädgård och en bit från vägen och här fanns allt det, säger Louis. Vi trillade alltid tillbaka på just det här huset, det fanns sådan po- tential och dessutom var läget perfekt! – Till slut gjordes en klassisk tjataffär, skrattar Alex. Vi ringde ägaren första gången i början av 2019 och efter många samtal kom vi i september överens om ett pris innan vi ens varit och tittat på huset.

22 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

Våra bästa renoveringstips: • Gör inte saker i all hast, ge er tid att vända och vrida på det mesta. • Dokumentera allt från början. Det är så lätt att glömma bort att ta bilder och filma hur det såg ut när ni kom dit och den doku- mentationen saknar man längre fram. • Sätt upp och fira delmål, stora som små, och ta er tid att titta i backspegeln med jämna mellanrum. • Plasta inte in huset. Använd så miljövänli- ga och naturliga material som möjligt. • Var varsam! Tänk på er tid i huset som en del av en kedja, på vilket sätt påverkar ni huset för kommande generationer?

Här bor: Louis och Alexander, båda 35 år, sonen Åke 2 år, dalmatinerhundarna Märta och Judith och katten Stina. Huset: En 210 kvm stor Ölandsgård från 1850-talet med tillhörande gårdsbyggnader Gör: Louis är handläggare på Region Kalmar län, Alex är snickare och driver eget företag. Instagram: @lopperstad16

| NYTT BOENDE NR 2 | 2024 | 23

HEMMA HOS

Från början var Louis den drivande parten, men rollerna byttes när de varit på visning och insåg hur förfallet huset var. – Som snickare såg jag direkt möjligheterna i stället för utmaningarna. När Louis tvekade peppade jag henne att vi skulle göra det här, säger Alex. Till slut tog de beslutet att köpa sitt drömhus. I december 2019 fick de nycklarna, vilket var startskottet på en lång renoveringsresa, som under de första tre åren dokumenterades in i minsta detalj av SVT:s populära program Husdrömmar. – Det var en kompis som anmälde oss till Husdrömmar och vi tyckte det kunde vara en kul grej att vara med. Det har vi aldrig ångrat, säger Louis. – Att delta i en sådan produktion var både roligt och lärorikt. Det var speciellt att ha en kamera i ansiktet medan man jobbar, men vi lärde verkligen kän- na producenten och fotografen som följde oss. Anne och Gert var bara här några få gånger, men det var såklart kul att träffa dem också, berättar Alex. – Det blir dessutom lite morot och piska. Vi var ju tvungna att jobba på och visa resultat när vi väl var med i programmet. Det var jättebra, skrattar Louis. Husdrömmar sändes i mars förra året och paret fick väldigt fint gensvar på sitt avsnitt. – Vi var otroligt nervösa, men responsen var helt överväldigande! Jätte- många hörde av sig efteråt och tyckte det var ett inspirerande avsnitt. Sär- skilt färgvalen var det många som kommenterade, säger Louis. Färgerna ja! I hallen möts man av en vallmotapet vars motiv andas Öland. Dörr, foder och lister in mot badrum och tvättstuga är målade i en klarblå nyans. Köket går i en varm rosa ton med mjukt gula överskåp – en färg- kombination som sticker ut, men som också gifter sig. Matsal, vardagsrum och sovrum har alla blivit förärade med varsin tapet i olika mönster och färgsättning, vilket skapar karaktär och personlighet tillsammans med de breda golvbrädorna som vittnar om husets långa historia. – Vi har provat oss fram med tapeterna. Det ligger mycket tid bakom, jag ville att de skulle fungera ihop men samtidigt markera de olika rummen. Många tycker det är vågat, men man ska inte tänka på vad andra tycker. Vi ville ha mycket färg och tyckte att det passade huset, säger Louis.

Tapeten Amanpuri i Salmon/Dove Blue kommer från Sanderson. Kruka från Paradisverkstaden. Kuddar från A World of Craft.

24 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

En kamin sprider både värme och skapar mysig atmosfär. Den här är köpt på Blocket.

Hela renoveringen genomsyras av tanken att bevara husets karaktär. Alex och Louis gör så mycket som möjligt helt själva med byggnadsvård som grundidé. I sovrummet och köket har de använt sig av tekniken pappspän- ning. Alla snickerier är målade med linoljefärg och brädgolven är bevara- de. När taket revs sparades de gamla tegelpannorna och lades tillbaka. I vardagsrummet har de låtit sätta upp en gammal vacker kakelugn. Målet har varit att hitta en balans mellan respekten för husets historia och att skapa ett praktiskt hem för framtiden. Att Alex är snickare har såklart un- derlättat. – Louis väljer estetik och så utför jag. Hon vet precis hur hon vill ha det. Om jag säger nej så tjatar hon ett tag och till slut blir det så ändå, säger Alex med ett skratt. Det har varit en lång process, men det har aldrig känts övermäktigt. Båda två har hela tiden sett möjligheter i stället för hinder. Efter inflytten har de tagit det lugnare med renoveringen och fått tid att njuta av hemmet de skapat. Inredningen är en blandning av gammalt och nytt, arvegods och själfulla ting som paret tycker om. En känsla av stillhet uppfyller rummen, samtidigt som de olika stiluttrycken ger ett lekfullt intryck. Köket, som bryter av med sin moderna form, är platsbyggt av Alex själv med kalkstensskivor från Strandtorp och en stor specialgjord fläktkåpa i zink. Ett rustikt gammalt skåp agerar köksö mitt i rummet och balanserar upp den moderna stilen. Detta är ett hem att trivas i. – Vårt hus betyder massor för oss och vi blir alltid glada av att komma hem. Det är härligt att trivas där man är även i vardagen, att längta hit i stället för att längta bort, säger Louis och får medhåll av Alex. – Det här huset ger oss så mycket glädje. Louis vill bo här tills hon blir gammal, men jag kan tänka mig att renovera eller bygga något nytt i fram- tiden, säger han och medger att det kan ha att göra med hans yrkesval. – Jag å andra sidan känner ingen längtan att renovera ett till objekt, säger Louis. Jag ser detta som vårt livsprojekt!

Köket är målat i linoljefärgen Pompejanskt röd från Gysinge. Fönsterkarmarna i linoljefär- gen Vetegrå från Ottosson Färgmakeri. Den gula kulören har paret blandat själva. Bänk- skivorna är öländsk kalksten från Strandtorp. Gurkplantor bildar ett grönskande ramverk runt fönstret.

Vad händer härnäst i Lopperstad? Övervåningen ska renoveras klart. På södra gaveln byggs en punschveranda med utgång från köket, som ska bli matsal. Den nuvarande matsalen ska bli kontor och i sovrummet på bottenplan blir det i stället gästrum. Den gamla bagarstugan på gården ska förvandlas till gästhus och det lilla sidohuset ska varsamt renoveras till sommarboende. I någon av ladorna drömmer Alex om att ha en egen verkstad och snickeri.

| NYTT BOENDE NR 2 | 2024 | 25

En halva går inte att smyga med.

Vi kan inte smyga med att vi säljer mest. I år har vi sålt upp emot varannan bostad i Kalmar. Det gör oss till stans ledande mäklarkontor för tjugonde året i rad.

Statistiken avser sålda bostäder Kalmar kommun 1 jan - 31 maj 2024. Pontuz Löfgrens marknadsandel uppgår till 42,4% för denna period. Källa: hemnet.se

HEMESTER Semestra hemma Du behöver inte åka långt för att skapa minnen på semestern. Det finns massor att hitta på precis runt hörnet. Nytt Boende tipsar om några av sommarens måsten i närområdet.

VILLA FAMIGLIA

På Villa Famiglia kan du njuta av en medelhavsinspirerande prunkande trädgård med tillhörande café, restaurang och butik. Njut av Napolitanska pizzor och andra godsaker i naturskön miljö tillsammans med ett glas vin. Under sommaren arrangeras flera vernissager med konst från lokala konst- närer, svängiga musikkvällar och bilträffar. I butiken finns ett utökat sorti- ment med bland annat Jonathan Adlers fantasifulla inredningsdetaljer, men självklart även Villa Famiglias signum, de italienska terrakottakrukorna.

SOLLIDENS SLOTT

Njut av kunglig trädgård, konst och massor av inspiration på Sollidens Slott i sommar. Här finns upplevelser för både stora och små. Vad sägs om att besöka trädgårdsmästaren John Taylors koloniträdgård eller varför inte gå på skattjakt och söka efter majblommor. Behöver du fylla på med energi serveras både mat och hembakat på Kaffetorpet och du kan även besöka både crêperiet och glasskiosken.

SKRUFS GLASBRUK

Skrufs Glasbruk har funnits i över 125 år och drivs idag av familjen Elm från Skruv. Deras hjärtan klappar för det svenska glaset och produkterna kän- netecknas av ett stilrent och klassiskt uttryck. Sedan flera år tillbaka har Skrufs Glasbruk ett nära samarbete med formgivaren Carina Seth Anders- son och i hyttan kan du se glasarbetarna blåsa designklassiker som Pollo, Kolonn och Dagg – ett fantastiskt hantverk! Ugnarna är i gång året runt och varje vardag har du möjlighet att ta del av glasblåsningen. Om du förbokar kan du dessutom själv få prova på att blåsa glas. Missa inte heller att besö- ka butiken bredvid hyttan där du kan köpa glas till fabrikspriser.

SVANEN HOTELL OCH VANDRARHEM

På Svanen Hotell och Vandrarhem bor du i nyrenoverade rum i olika prisni- våer – här finns ett boende som passar alla. Svanen ligger på vackra Ängö, bara tio minuters promenad från Kalmars fina citykärna och med närhet till vatten. Och vill du göra en utflykt till Öland så ligger Ölandsleden precis utanför dörren. Passa även på att hyra hotellets kanoter för en halvdag där du kan paddla ut i Systraströmmen genom natursköna Kalmar.

28 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |

Sollidens Slott - aktiviteter för hela familjen

Sollidens Slott - Kungafamiljens paradis Slottspark - Slottsbutik- Barnaktiviteter - Kaffetorp - Koloniträdgårdsutställning av John Taylor Kungliga berättelser i Fuchsia stories - Konst av Y. Edelmann Dagligen 8 maj - 29 sep. - www.sollidensslott.se

Boka våra erfarna Veteraner!

Städning Hantverk Omsorg Företagsbemanning Tjänster till BRF ... Dina behov styr Vi hjälper er med bland annat:

Vi fixar RUT & ROT-avdraget

Boka via QR-koden eller gå in på: veterankraft.se /kalmar

kalmar@veterankraft.se | tel: 0480-40 19 70

HEMESTER

KALMAR LÄNS MUSEUM

På Kalmar läns museum hittar du spännande utställningar och aktiviteter för hela familjen! I sommar öppnar nya utställningsserien Borgarnas ö, där fokus riktas mot de gåtfulla fornborgarna på Öland och ölänningarnas liv under järnåldern. Du upplever unika föremål, en berättelse om vardagsliv, äventyr och ond bråd död och tar del av den allra senaste forskningen om livet i byar och borgar för 1600 år sedan. Borgarnas ö invigs den 8 juni 2024 och är en långsiktig utställningsserie som varje år under åtta års tid uppdateras med nya föremål och teman – vilket gör den värd att besöka om och om igen!

KALMAR SLOTT

På Kalmars mest omoderna sevärdhet ser det mesta ut som det gjorde 1592, men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka! Lär känna de vackra salarna i paradvåningen, besök fängelsehålan och fördjupa dig i slottets historia. Under 2024 visas utställningen HÄXOR, som berättar den mörka historien om den svenska häxprocessen. Se HÄXOR – Föreställningen för en annorlunda upplevelse! Under sommaren blir slottet verkligen levande och guidade turer ges minst en gång i halvtimmen. För barnen förvandlas borg- gården till Barnens Slott, med spännande utmaningar bland riddare och prinsessor. Även Slottsrestaurangen och Slottsbutiken har öppet dagligen.

ELSKÅPSKONST LIVAR UPP KALMAR

Kalmars stadsmiljö snyggas till i ett spännande samarbete mellan Kalmar Energi, Jenny Nyströmskolan, Kalmar kommun och Yellowprint. Eleverna på estetiska programmet fick uppdraget att designa konst till några av el- skåpen i Kalmar på temat ”Hållbar framtid”. De snygga elskåpen går att se på Getingen och Ängö och varje konstverk är unikt. Konsten har eleverna skapat med hjälp av olika tekniker, både olja, akvarell och digitalt. På varje skåp finns en QR-kod som man kan skanna och läsa mer om konstverken. Passa på att gå en konstrunda i stan i sommar!

ALLSÅNG PÅ TORGET I MÖNSTERÅS

Traditionsenligt bjuder Häradssparbanken in till Allsång på torget i Möns- terås – detta år för trettonde gången. Allsången äger rum den 17 juli kl 19.00 och leds av Peje Johansson. På scen gästar David Lindgren, Shirley Clamp, Sean Banan och gruppen med lokala inslag Show Fever. Förvänta dig en här- lig sommarkväll med ljuv musik. Lite tidigare på eftermiddagen, från 15.30 kör Sean Banan sin show om att våga vara sig själv för barnen. Vi bjuder på glass och ballonger. Dagen efter är det sommarmarknad på köpingen. Ladda för en riktig tvådagarsfest i Mönsterås!

T EXT: ANNIE SKARPNORD

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76

Made with FlippingBook Ebook Creator