Fråga BESIKTNINGSBOLAGET
Anna Bäckhall är trädgårdsmästare och verksamhetsansvarig på Trädgårdsbolaget
Trädgårdsbolaget svarar på frågor om din trädgård – Fundera ut vad du har för behov, önskemål och ambitionsnivå. Det är till stor nytta att rita upp sin trädgård så att man ser var allting får plats. Välj växter med hänsyn till platsens förutsättningar, till exempel vad man har för typ av jord, hur många soltimmar växterna får, tillgång till vatten och så vidare. Det är alltid lättare att jobba i medvind än motvind. Vad ser ni för trender inom trädgårdsdesign framöver? – Det finns ett fortsatt stort intresse för att gynna den biologiska mångfal- den, som att plantera växter som är bra för våra pollinatörer. Men också att välja tåliga växter som håller över tid och är vackra även när blomningen är över, till exempel som fröställning eller med ett intressant bladverk. "Lätt- skött och torktåligt" är ledord för många. Har ni några nybörjartips för de som vill utveckla sin trädgård? – Kontakta gärna en trädgårdsmästare, det kan vara värdefullt att få hem någon som ser med ny blick på trädgården och som kan hjälpa dig att bolla idéer. Var rädd om stora träd som ger skugga och tak i ditt trädgårdsrum, ta inte bort i onödan om du precis köpt hus. Bo in dig och känn efter. Är det något man ska lägga pengarna på så är det riktigt bra jord, den är grunden till allting du gör sen. Vilka tjänster kan ni hjälpa till med när det gäller trädgård? – I princip allt som en trädgårdsmästare gör! Vi kan leverera allt från den all- ra första idén till evig skötsel när trädgården är anlagd. Vi tar hand om både nya och gamla trädgårdar och trädgårdar i olika stil och storlek. Vi kan också hjälpa till med att skriva skötselplaner till den som just blivit med trädgård och är osäker, men vill lära sig att sköta den själv.
I varje nummer svarar Besiktningsbolaget på vanliga frågor som rör hus, hem och saker som kan vara viktiga att tänka på vid besiktning.
Vi håller att köpa ett hus med förhöjda radonvärden. Kan problemet åtgär- das eller bör vi avstå affären? – Eftersom ni i övrigt är intresserade av huset så rekommenderar jag att ni utför en radonbesiktning. Detta innebär en fördjupad kontroll där besikt- ningsmannen utreder källan till bostadens radonbelastning och presenterar ett åtgärdsförslag. Med åtgärdsförslaget kan ni ta in offerter på radonsane- ring vilket ger er ett bra beslutsunderlag. Min villa ska besiktigas inför försäljning och jag oroar mig för förstörande ingrepp vid fuktmätningar. Måste man t.ex. borra i golvet? – Det är endast vid vissa grundkonstruktioner (t.ex. betongplatta på mark) som inspektionshål i golv kan behövas tas upp för fuktmätningar. Borrhål utförs endast med fastighetsägarens medgivande och om det är möjligt så försöker besiktningsmannen att placera borrhål undanskymt, t.ex. i kläd- kammare eller under möbler. Fuktmätning är ett tilläggsuppdrag till besikt- ningen vilket innebär att du som beställare alltid har sista ordet huruvida några borrhål ska utföras eller ej. Behöver min fastighet OVK? – Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, är en lagstadgad kontroll av inom- husklimatet och ventilationssystemet i en byggnad som ska göras vart tred- je eller vart sjätte år beroende på användning och ventilationstyp. Lagen om OVK omfattar de flesta typer av byggnader (t.ex. lokaler, kontor, fler- bostadshus, mm.) En- och tvåbostadshus är undantagna från kravet från återkommande OVK-besiktning. Dock finns krav på OVK-besiktning innan bostaden tas i bruk (beroende på ventilationssystem). Även om vanliga villor är undantagna från lagkraven kan dessa naturligtvis besiktigas ändå för att säkerställa god ventilation.
ANGELICA HALLBERG
54 | NYTT BOENDE NR 2 | 2024 |
Made with FlippingBook Ebook Creator