Åbent referat for Byrådet
Mødedato 14.04.2008
Tid 18:30
Sted Byrådssalen, Teatergade 8
Medlemmer Birgit Lund Terp (A) Carsten Bering (u.p.) Carsten Rasmussen (A) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dorthe Lynderup (V) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) John Lauritzen (A) Johnny E. Sørvin (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten Andersen (A) Kirsten Devantier (V)
Kurt Petersen (C) Kurt Sørensen (A) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Linda Frederiksen (A) Lindy Nymark Christensen (A)
Lisbet Skov (A) Michael Rex (O) Niels Erik Sørensen (A) Otto V. Poulsen (V) Peder Bo Larsen (V)
Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved
Per Andersen (A) Per Sørensen (A) Søren Dysted (A) Søren Revsbæk (V)
Telefon 5588 5588
naestved@naestved.dk www.naestved.dk
Torben Nielsen (F) Troels Larsen (V)
Fraværende Johnny Sørvin
Gæster
I forlængelse af det lukkede møde: Personalechef Poul Erik Kristensen orienterede om konfliktsituationen og nødberedskabet.
Byrådet 14.04.2008
2
Indholdsfortegnelse:
Punkter på åben dagsorden: 119. Oprettelse af Aktivitetsudvalg ................................................ 286
120. Handicaprådets årsberetning 2007......................................... 288
121. Status på arbejdsmiljø, rekruttering og trivsel i ældreområdet
....................................................................................................... 289
122. Fra "Integrationspolitik" til "Medborgerskabspolitik" ............ 292
123. Projektleder og koordinator til vandområdet.......................... 294
124. Godkendelse af afsluttede udstykningsregnskaber vedr. tidligere
Holmegaard kommune ................................................................... 296
125. Besvarelse af beretning regnskabsår 2006 ............................. 297
126. Lokalhistorisk Arkiv - Ansøgning om ekstraordinært tilskud for
2008 ............................................................................................... 299
127. Driftsoverførsler fra 2007 til 2008 .......................................... 301
128. Overførsel for selvforvaltningsvirksomheder fra regnskab 2007
til budget 2008 ............................................................................... 303
Punkter på lukket dagsorden: 129. Salg af areal, Ved Broen
130. Afgivelse af købstilbud - boligejendom v/ Øverup
Byrådet 14.04.2008
285
119. Oprettelse af Aktivitetsudvalg
Sagsbeh.: Inge Selch
Sagsnr.: 2007-74167
Sagsfremstilling Som et led i serviceharmoniseringen fremsendes vedtægter og retningslinier for Aktivitetsudvalgene i Næstved Kommune. I hvert distrikt vælges et Aktivitetsudvalg med tilknytning til Aktivitetsområdet, der samarbejder med de frivillige og personalet fra Aktivitetsområdet om planlægning og udførelse af aktiviteter for de ældre beboere/borgere i lokalområdet. Formålet: Aktivitetsudvalget skal i samarbejde med medarbejdere og leder - medvirke til at skabe et åbent og aktivt miljø med mulighed for selvaktivitet og styrkelse af det lokale netværk til gavn og glæde for ældre borgere i Lokalområdet og i samarbejde med disse - planlægge og udføre aktiviteter, som kan glæde både beboere og borgere i Lokalområdet - videreføre de aktiviteter og andre tiltag, som Lokalområdeudvalgene har haft i gang – både på centrene og udenfor centrene.
Økonomi Budget fra Lokalområdeudvalgene overgår til Aktivitetsudvalgene
Personalemæssige konsekvenser Ingen
Politisk behandling Udvalg for Omsorg-, Handicap og Psykiatri Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning Byrådet Sagens bilag Vedtægter for Aktivitetsudvalgene i Næstved Kommune Generelle retningslinier for Aktivitetsudvalgene i Næstved Kommune Høringssvar fra Ældrerådet
Indstilling Det indstilles til Udvalg for Omsorg-, Handicap og Psykiatri, at - Aktivitetsudvalg oprettes i alle 7 distrikter med de i bilagene beskrevne vedtægter og retningslinier som grundlag - Budget fra Lokalområdeudvalgene overgår til Aktivitetsudvalgene - Valg til Aktivitetsudvalg afholdes, når Byrådet har taget stilling - De eksisterende Aktivitetsudvalg fortsætter, indtil Byrådet har taget stilling, og valg kan derefter afholdes. Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 12.03.2008 Fraværende: Peder Bo Larsen Indstillingen tiltrådt. De i høringssvaret fra Ældrerådet stillede spørgsmål er besvaret på Formandsmøde med Ældrerådet.
Byrådet 14.04.2008
286
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales. Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Udsat med henblik på høring af de bestående aktivitetsudvalg. Bilag: Generelle retningslinier for Aktivitetsudvalgene i Næstved kommune Høringssvar aktivitetsudvalg - fra Ældrerådet Vedtægter for Aktivitetsudvalgene i Næstved Kommune Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
287
120. Handicaprådets årsberetning 2007
Sagsbeh.: Gitte Juul
Sagsnr.: 2008-411
Sagsfremstilling I henhold til § 1, stk. 6 i Forretningsorden for Handicaprådet i Næstved Kommune afgiver Handicaprådet en gang årligt en beretning om Rådets arbejde til Kommunen.
Politisk behandling Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri
Sagens bilag Handicaprådets årsberetning 2007
Indstilling Omsorgs- og Sundhedsforvaltningen indstiller, at Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri tager årsberetningen til efterretning.
Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 12.03.2008 Fraværende: Peder Bo Larsen Til efterretning. Årsberetningen oversendes til Byrådets orientering.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Til efterretning.
Bilag: årsberetning 2007.doc Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
288
121. Status på arbejdsmiljø, rekruttering og trivsel i ældreområdet
0Sagsbeh.: Inge Selch
Sagsnr.: 2008-14656
Sagsfremstilling Byrådet vedtog efteråret 2007 mål og visioner for ældreområdet 2008. Heraf fremgår, at det, at arbejdsmiljø, rekruttering og trivsel er et af de mere centrale delområder for ældreområdet, der skal og bliver arbejdet med.
Fokus blev lagt på det gode og udviklende arbejdsmiljø , der sikrer fastholdelse af og tiltrækker nye medarbejdere.
Det er oplagt at arbejde med:
ældreområdets relative høje sygefravær, at mindske forbruget af vikarer at sikre flere uddannede til ældreområdet gennem mulighederne for at give voksenelevløn og eventuelt fastholdelsestillæg Når man arbejder ud fra en vision om at ville det gode og udviklende arbejdsmiljø, er det nødvendigt at se på, hvordan der bedrives ledelse. Ældreområdet er jo som bekendt en relativ ny organisation, hvorfor ældreområdets ledelsesgruppe bestemte sig for at sætte ledelsesudvikling på dagsordnen med henblik på at få skabt et fælles udgangspunkt for at kunne tale om ledelse som en faglig disciplin, jf. sag på Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatris dagsorden 13.6. 2007, sag nr.72. Sygefravær og anvendelse af vikarer på Ældreområdet. Resultaterne fra arbejdsmiljøundersøgelser foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2005 og 2007 samt Rapport fra arbejdsgruppen vedr. vikardækning/rekruttering indgik tillige. Der er til sagen vedhæftet et bilag, ” Status på afsnit 15 i Rapport fra arbejdsgruppen vedr. vikardækning/rekruttering. ” Ældreområdet indgik en aftale med Danmarks Forvaltningshøjskole om at forestå et valgmodul under diplomlederuddannelsen , teamledelse , for ældreområdets 14 øverste ledere og 40 teamledere. P.t. er det sidste hold på 20 teamledere godt i gang med valgmodulet, der forventes afsluttet april 2008. Parallelt hermed er der igangsat kurser på SOSU-skolen i teamorganisering . På grund af utilstrækkelig finansiering er disse kurser foreløbigt igangsat i landdistrikterne. Det skal hertil bemærkes, at de store bydistrikter, har været på leve-bo- kurser, hvor en del af de elementer, der indgår i teamorganisering også indgår i leve-bo - kurserne. Planen er på sigt, at alle teams skal gennemgå dette kursusforløb. I kurserne om teamorganisering er der indlagt et forløb, hvor distriktets leder indgår i en dialog med medarbejderne/ kursisterne. Hensigten med denne uddannelses - og kursusaktivitet er at bibringe såvel ledere som medarbejdere et fælles fundament for ledelse og ageren som medarbejder i en kompleks hverdag, hvor der stilles store krav til den enkelte. Vi tror på grundideen om at arbejde i teams, og at teamorganiseringen kan give såvel ledere som medarbejdere et bedre udgangspunkt for at håndtere et stadig større krydspres og en medinddragelse af medarbejderne, således at alle bidrager til at opgaverne lykkes.
Byrådet 14.04.2008
289
På baggrund af områdets politik på uddannelsesområdet vil der i nær fremtid foreligge en konkretiseret handleplan for kompetenceudvikling på ældreområdet.
Der har siden kommunesammenlægningen været stærk fokus på sygefraværet. Den seneste opgørelse viser at der i de 2 første måneder af 2008 var en gennemsnitlig sygefraværsprocent på henholdsvis 12,57 % i januar og 11,12 % i februar. Et niveau, der ligger over ældreområdets samlede sygefravær for 2007, der lå på 9,6 % i gennemsnit. Distrikterne har arbejdet med forskellige tiltag, som man har ladet sig inspirere af eller selv udviklet tiltag. Man har eksperimenteret med at lade distriktslederne tage sygemeldingerne om morgenen med den virkning, at sygemeldingerne begrænses. Desværre forholder det sig nok således, at den effekt, der fremkommer, oftest ses som et overgangsfænomen. På sigt vil det være en del af teamets opgave at tage imod sygemeldinger og håndtere det derfra. Erfaringsmæssigt håndteres ansvaret for sygefraværet bedst decentralt, idet teamet holdes fast i dets måde at agere på, idet enkelte medlem vil naturligt føle et større ansvar overfor teamet end distriktet. Effekten vil erfaringsmæssigt også være mere blivende. Det kan være nødvendigt i en overgangssituation, og hvor sygefraværet er for højt, at give det maximalt ledelsesmæssig bevågenhed. En af vores distriktsledere har i februar sat maximalt ind på at få bragt sygefraværet ned i sit distrikt og opnået et fald i sygefraværet på 3 % point. Det tidsforbrug, der er investeret, kan ikke i længden fastholdes, uden det vil gå ud andre opgaver. Det har dog vist at sig, at flere sygemeldinger ikke har kunnet kategoriseres under sygefravær, men der har været tale om, at man havde behov for en afspadseringsdag. Man havde som medarbejdere ikke indenfor fristen ansøgt om afspadsering. Der er nu udviklet en mere smidig tilgang til at få afspadsering, således at det også kan lade sig gøre på selve dagen, hvor behovet opstår. Denne håndtering af afspadsering kræver, at den enkelte teamleder har en vis rummelighed og kan agere fleksibelt i sin håndtering af medarbejderne. Som det fremgår af bilaget vedr. ældreområdets håndtering af sygefraværet, har hvert distrikt valgt at håndtere sygefraværet forskelligt. Udgangspunktet er, at hvert enkelt distrikt har deres egen historie, og den har vi valgt p.t. at respektere, dog med det in mente, at kommunens personale og sygefraværspolitik samt kommunens ledelsesprincipper skal overholdes.
For øjeblikket pågår der i forvaltningen yderligere overvejelser om, hvilke incitamenter der kan tages i anvendelse for at nedbringe sygefraværet.
Ældreområdet indgår p.t. i et samarbejde med Udviklingsforvaltningen om et rekrutterings - og imageprojekt, som der forventes at give området en pejling af, hvordan en rekrutteringsstrategi bedst kan tilrettelægges. Forvaltningen har den 1. februar 2008 opgjort antal ledige stillinger til 26,1 og den 1. marts 2008 til 33,36. Der er klart tale om en forbedring, idet de fleste måneder i 2007 lå ældreområdet på ca. 60 ledige stillinger og en enkelt måned på 81 ledige stillinger.
Supplerende bemærkninger Leder af internt vikarkorps Elin Hjorth deltager under sagens behandling.
Byrådet 14.04.2008
290
Politisk behandling Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri
Sagens bilag Ældreområdets håndtering af sygefravær Sygefraværsstatistik 2007 Sygefraværs statistik jan. og febr. 2008 Resume af Ældreområdets håndtering af sygefravær 2008 (bilagene forefindes i sagen)
Indstilling Omsorgs – og Sundhedsforvaltningen indstiller, at sagen tages til efterretning.
Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 26.03.2008 Fraværende Kirsten Devantier Resume vedr. Ældreområdets håndtering af sygefravær 2008 - dateret 24/3 2008 - blev udleveret. Til efterretning. Oversendes til orientering for Byrådet.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Til efterretning.
Bilag: Fravær Februar 08 Fravær Januar 08 for de udførende Resume Ældreområdets håndtering af sygefravær 2008.doc Samlet fraværsstatistik 2007 ver 4 Sygefraværspolitik og handleplaner 2008 Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
291
122. Fra "Integrationspolitik" til "Medborgerskabspolitik"
Sagsbeh.: Berit Rosenkilde
Sagsnr.: 2007-29030
Sagsfremstilling Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv (UAE) har ifølge Styrelsesvedtægten ansvaret for Næstved Kommunes overordnede integrationspolitik.
I december 2006 besluttes det politisk, at der skal udarbejdes en Integrationspolitik i Næstved Kommune.
I oktober 2007 nedsættes en tværgående arbejdsgruppe med deltagelse fra forskellige forvaltninger. Senere tilknyttes repræsentanter fra henholdsvis Sprog- og Integrationscentret samt Sundhedscentret i kommunen. Den 26. februar 2008 afholder Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv dialogmøde med arbejdsgruppen. Arbejdsgruppen fremsætter et forslag om, at Næstved Kommune i stedet for en ”Integrationspolitik” udarbejder en ”Medborgerskabspolitik”. Begreberne ”Integration” og ”Medborgerskab” samt fordele og ulemper ved et skifte fra ”Integrationspolitik” til ”Medborgerskabspolitik” drøftes. Der er bred enighed om, at på trods af et stigende fokus på ”Integration” har dette ikke medført de ønskede resultater. B egrebet ”Integration” er efterhånden blevet et temmelig slidt begreb, og der er behov for nytænkning på området. Næstved Kommune vil med en ”Medborgerskabspolitik” kunne fremstå som foregangskommune ved at ændre fokus og anvende nye begreber og nye indsatser. En ”Medborgerskabspolitik” sikrer et bredt fokus på borgerne i kommunen med indsatser, der tager udgangspunkt i individet frem for i etniciteten. ”Medborgerskabspolitikken” skal via en handlingsplan sikre et fortsat fokus på de borgere i kommunen med særlige behov – herunder fx borgere med behov for en styrkelse af danskkundskaberne. En ”Medborgerskabspolitik” vil være kendetegnet ved: En positiv indgangsvinkel: Alle borgere i kommunen er medborgere fra 1. dag Fokus på ”Vi” – fr em for ”dem og os” (og derved sikre fællesskabsfølelsen) Fokus på rettigheder og pligter for alle kommunens borgere Fokus på ligeværdighed og lige muligheder (skal dog sikres via differentierede indsatser) Fokus på individualitet frem for etnicitet (etnicitet er et delelement i individualiteten) En ”Medborgerskabspolitik” vil medføre, at begrebet ”M edborgerskab ” skal indtænkes som et tværgående tema i kommunens forskellige forvaltninger. En ”Medborgerskabspolitik” vil derved medføre udfordringer på det administrative forvaltningsniveau, men da det er hensigten, at en ”Medborgerskabspolitik” skal implementeres via en handlingsplan, vil det være muligt at fremkomme med konkrete handlingstiltag, der kan realiseres enten på kort eller på lang sigt – afhængig af økonomi og medarbejderressourcer. Handlingsplanen skal således udarbejdes i tæt dialog med de forskellige forvaltninger.
Byrådet 14.04.2008
292
Endvidere skal det sikres, at et skifte fra ”Integrationspolitik” til ”Medborgerskabspolitik” ikke medfører, at de flersprogede borgere, der som følge af etnicitet har særlige behov, bliver ”glemt”. Økonomi Arbejdet med udformningen af en ”Medborgerskabspolitik” i stedet for en ”Integrationspolitik” skal gennemføres inden for kommunens samlede ramme for budget. Lovgrundlag Styrelsesvedtægten for Næstved Kommune, § 12, stk. 3 Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, § 14, stk.3 Integrationsloven Personalemæssige konsekvenser Arbejdet med udformning af en ”Medborgerskabspolitik” gennemføres ved brug af d e eksisterende personaleressourcer.
Politisk behandling Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv Udvalget for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning Byrådet.
Sagens bilag Fra ”Integrationspolitik” til ”Medborgerskabspolitik” Indeholder en uddybende beskrivelse af dels processen og begrundelserne for en ”Medborgerskabspolitik”. S tatistisk oversigt… Indeholder forskellige statistikker med fokus på de flersprogede borgere i Næstved Kommune. Indstilling Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at der i stedet for en ”Integrationspolitik” udarbejdes en ”Medborgerskabspolitik” i Næstved Kommune.
Beslutning Udvalg for Arbejdsmarked og Erhverv, 11.03.2008 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Bilag: "Fra Integrationspolitik" til "Medborgerskabspolitik" Statistisk oversigt Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
293
123. Projektleder og koordinator til vandområdet
Sagsbeh.: Dan Soltau
Sagsnr.: 2008-9330
Sagsfremstilling Næstved kommune vil i fremtiden have ansvaret for at udarbejde og gennemføre indholdet i miljømålslovens handleplaner, når vandrammedirektivets krav til miljømål skal opfyldes. Derfor er der i anlægsbudgettet for 2008 afsat et rammebeløb på 1,0 mio. kr. til restaurering og regulering af vandløb for gennemførelse af miljømålsloven. Dette rådighedsbeløb er stigende til 7,0 mio. kr. i 2009 og 8,7 mio. kr. i budgetperioden 2010- 2015. Dertil er det forudsat, at der yderligere skaffes 25 til 50 % puljemidler fra staten og EU. Vandløbsrestaurering, etablering af vådområder, sørestaurering og begrænsning i næringsstofudledning er nogle af de virkemidler, der skal bruges til at opfylde miljømålslovens krav inden 2015. Det er tiltag, der blandt andet kræver, at der laves frivillige individuelle aftaler vedrørende privat ejendom. Det er derfor helt afgørende, at der er opbakning fra lodsejerne for at kunne gennemføre vellykkede vandmiljøprojekter. Dette fordrer blandt andet, at der udarbejdes skitseprojekter, som i samarbejde med lodsejerne udvikles til detailprojektbeskrivelser inden offentliggørelse. Derudover skal der søges tilladelser efter en række forskellige love og bekendtgørelser. Erfaring fra gennemførelse af Vandmiljøplan II og III viser, at det ca. tager mellem 1 til 3 år at planlægge, iværksætte og gennemføre små og mellemstore projekter (under 10 lodsejere), mens større projekter vil tage endnu længere tid. Det er derfor meget vigtigt, at projekteringsarbejdet startes så tidligt som muligt. Det er ikke mindst meget vigtigt at have projektbeskrivelser færdige, når det bliver muligt at søge puljemidler, da der ofte er meget korte ansøgningsfrister, og kort tid inden midlerne er brugt. Erfaringerne fra Næstved Kommune viser ligeledes, at det er vigtigt, at der gives tilstrækkelig tid til samarbejde med lodsejerne om projekterne. Restaurering af Ellebækken er således gennemført i etaper over flere år. Projekterne på Fiskebækken og på Fladsåen, som blev gennemført i 2007, byggede på lodsejerkontakter, der allerede var etableret i Storstrøms Amt. Projektet med restaurering af Glumsø Sø tog ligeledes flere år, bl.a. fordi der blev søgt EU-midler til projektet. På denne baggrund ansøges der om accept til at ansætte en projektleder og -koordinator i 3 år med midler fra anlægskontoen til at igangsætte de nødvendige vandprojekter. Ansættelsen sker især med henblik på at skabe kontakt til lodsejere, udvikle og udarbejde projektbeskrivelser, lede og koordinere projekter med rådgivere, entreprenører og lovgivning samt søge eksterne midler. Ansættelsen skal desuden ses som alternativ til, at projekterne i langt højere grad må gennemføres ved brug af omkostningskrævende eksterne konsulenter. Samlet set forventes derfor, at en åremålsansat projektleder og – koordinator til området, vil kunne tjene sin løn hjem flere gange. Økonomi Til udarbejdelse og gennemførelse af projekter til opfyldelse af vandrammedirektivets krav søges om en samlet projektbevilling på 2,2 mio. kr. fordelt over perioden 2008- 2011 således:
2008
2009
2010
2011
365.000
735.000
735.000
365.000
Byrådet 14.04.2008
294
Bevillingen finansieres af rammebeløb på anlægsbudgettet afsat til vandløbsrestaurering.
På nuværende tidspunkt vurderes opgaven at svare til 1 årsværk i 3 år som vil blive besat efter opslag.
Aflønning sker på konto 06 og overførsel af udgifter til projektet vil ske på baggrund af faktisk tidsforbrug tillagt 75 % i overhead til dækning af kurser, kontorhold, It, husleje m.m. Økonomiafdelingen oplyser, at der er bevillingsmæssig dækning for den ansøgte bevilling, samtidigt bemærkes, at det må være en forudsætning for bevillingen, at der sker overførsel svarende til mindst 1 årsværk, således at servicerammen ikke belastes.
Personalemæssige konsekvenser Stillingen placeres i Natur- og Vandkontoret
Politisk behandling Udvalg for Teknik og Miljø Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning Byrådet
Indstilling Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at der ansættes en projektleder/koordinator i 3 år til at igangsætte vandprojekter, samt at der afsættes i alt 2,2 mio. kr. til projektet hvoraf 365.000 kr. søges frigivet nu til dækning af udgiften i 2008.
Beslutning Udvalg for Teknik og Miljø, 11.03.2008 Anbefales.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008
Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales. Søren Revsbæk undlod at stemme.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
295
124. Godkendelse af afsluttede udstykningsregnskaber vedr. tidligere Holmegaard kommune
Sagsbeh.: Jens B Hansen
Sagsnr.: 2008-15664
Sagsfremstilling Der fremlægges endeligt anlægsregnskab for 7 byggemodningsprojekter.
Der foreligger følgende oplysninger:
Projektnavn
Bruttoudgift
Bruttoindtægt
Nettoresultat
Boliger, Ellegårdsvej Boliger, Røjlevej Boliger, Alfehøjen Boliger, Hulebækken Boliger, Dragehøjvej
6.468.544 5.058.750
-10.440.352 -11.990.600
-3.971.808 -6.931.850 -2.655.041 -3.120.679 -1.254.097 1.169.430 3.562.741
-
-
1.048.463 2.685.083
-4.169.142 -3.939.180
Industrigrunde Holme-Olstrup
- -
- -
Industrigrunde Sibberup
Fortegn = - betyder indtægt/overskud
Økonomi De oplyste udgifter og indtægter er afholdt af daværende Holmegaard kommune i tiden til og med 2006. Det har ikke været muligt at fremfinde bevillingstal for projekterne, som i nogle tilfælde strækker sig mere end 10 år tilbage i tiden. Der er på grundlag af regnskaberne foretaget den fornødne tilbagebetaling af købsmoms- refusion. Kommunernes Revision henstiller, at regnskaberne behandles af byrådet.
Politisk behandling Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning Byrådet
Indstilling Økonomi- og Personaleforvaltningen indstiller, at anlægsregnskaberne godkendes.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
296
125. Besvarelse af beretning regnskabsår 2006
Sagsbeh.: Susanne Rehn
Sagsnr.: 2008-12703
Sagsfremstilling Kommunernes Revision og PricewaterhouseCoopers fremsender beretning om revision af regnskab 2006 for Fladså, Suså, Holmegaard, Næstved og Fuglebjerg Kommune samt Sammenlægningsudvalget. Årsregnskabet skal normalt behandles i Byrådet inden den 1. juni året efter og revisionsberetningen afgives normalt inden 15. august - så den typisk kan behandles politisk i september eller oktober. I forbindelse med kommunesammenlægningen har regnskabsafslutningen været noget mere kompliceret end normalt, og den er ikke mindst blevet præget af stort generelt arbejdspres, kombineret med, at nøglepersonerne har siddet i nye positioner i den nye kommune, og har skullet passe opgaverne med regnskabsafslutningen ind i forhold til de nye opgaver. Regnskabet blev derfor først behandlet i Byrådet ultimo juni, og derefter oversendt til revision. I nogle tilfælde har kvaliteten af regnskabsmaterialet ikke helt levet op til den sædvanlige standard, hvilket hænger sammen med det ovenfor nævnte. Hertil kommer, at revisionen i år har været særdeles grundig, hvilket skal ses på baggrund af, at det er de afsluttende regnskaber for de gamle kommuner, og at Næstved Kommune med virkning fra regnskabsåret 2007 har valgt ny revision (Deloitte) i forhold til revisionen i de gamle kommuner. Der har derfor været et behov for at komme til bunds i nogle problemer, som i et mere normalt år ville være overført til udredning det kommende år. Det har krævet en del yderligere arbejde og kontakt mellem administrationen og revisionen. Også i Kommunernes Revision, som har været revision for både Fladså, Suså,
Holmegaard og Næstved Kommune har der været en ekstraordinært stor arbejdsbelastning, som har bidraget til at processen har taget lang tid.
Revisionsberetningerne er generelt mere grundige end normalt - og fremstår derfor mere kritiske. Beretningernes detaljeringsniveau er også et udtryk for, at der er sket en oprydning, som har bidraget til at minimere de regnskabstekniske hængepartier, der føres ind i den nye kommune. Som det fremgår af forvaltningens besvarelse er der lagt vægt på fremadrettet at imødegå de af revisionen påpegede problemer. Det bemærkes specielt, at forvaltningen med en række initiativer har stærk fokus på at styrke sagsbehandling og ledelsestilsyn på arbejdsmarkedsområdet, og at der løbende vil blive rapporteret herom. Lovgrundlag Styrelsesloven § 42 samt Velfærdsministeriets regler om det autoriserede budget og regnskabssystem Supplerende bemærkninger Beretningerne indeholder revisionens konklusioner og bemærkninger i forhold til de enkelte områder, som er revideret.
Byrådet 14.04.2008
297
Disse konklusioner og bemærkninger er indarbejdet i et skema, hvori besvarelserne til de enkelte punkter fremgår.
Opbygningen er fra revisionens side således, at en konklusion kan være af en så ”alvorlig grad”, at den også er medtaget som en bemærkning, hvorfor den sammen tekst fremgår både som konklusion og bemærkning.
Efter godkendelse i Byråd sendes beretninger og besvarelser til tilsynsrådet, revisionen samt relevante ministerier.
Politisk behandling Udvalget for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning Byrådet
Sagens bilag Beretning 2006 for sammenlægningskommunerne samt Sammenlægningsudvalget (9 bilag i alt) er tidligere udsendt. Besvarelse af beretningerne. Korrigeret finansiel status samt korrigeret balance 2006 for Holmegaard Kommune. Indstilling Økonomi- og personaleforvaltningen indstiller, at beretning, tilhørende besvarelse samt korrigeret finansiel status og balance godkendes.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Bilag: Kopi af Besvarelse af beretninger 2006 for alle kommuner Kopi af Dok nr 2008-13839 - Korr Finansiel Status - regnskab 2006 Holmegaard kommune 13 01 08 (2).XLS Kopi af Dok nr 2008-15535 - korr Balance 2006 Regnskab Holmegaard kommune 13 01 08 xls (2).XLS Kopi af Fladså Kommune Beretning nr 131 2006
Kopi af Holmegaard kommune beretning nr. 140 2006 Kopi af Næstved kommune beretning nr. 168 2006 Kopi af Revisionsberetning - det sociale område Kopi af Revisionsberetning - intergration Kopi af Revisionsberetning - kontanthjælps- og beskæftigelsesområdet Kopi af Revisionsberetning for Fuglebjerg kommune Kopi af Sammenlægningsudvalget revisionsberetning nr. 2 2006 Kopi af Suså kommune beretning nr. 132 2006 Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
298
126. Lokalhistorisk Arkiv - Ansøgning om ekstraordinært tilskud for 2008
Sagsbeh.: Rosa Kate Hansen
Sagsnr.: 2007-68897
Sagsfremstilling På mødet den 16.04.2007, sag nr. 1370-48036, behandlede Udvalget for Kultur og Fritid (UKF) ansøgning fra Bestyrelsen for Lokalhistorisk Arkiv om driftstilskuddet fra Næstved Kommune for 2007. Problemstillingen tager udgangspunkt i bestyrelsens opnormering af ledende arkivar til 37tim/ugl. fra 01.01.05. Bestyrelsen for Lokalhistorisk Arkiv var af den opfattelse at udvidelsen var godkendt af Næstved Kommune, og at tilskud til arkivet blev bevilliget efter arkivets indsendte ansøgning og budget. I forbindelse med harmoniseringen blev tilskuddet beregnet med afsæt i de bevillinger, der var tildelt i 2006 i de 5 kommuner, hvor der ikke var indregnet ekstra tilskud fra Næstved Kommune. Det samlede tilskud blev harmoniseringsreduceret med 32.000. Bestyrelsen for Lokalhistorisk Arkiv søgte UKF om permanent udvidelse af tilskuddet til Lokalhistorisk Arkiv. Udvalget besluttede at øge tilskuddet for 2007 til lønudgifterne med 115.000 kr. og meddelte arkivet, at forhøjelse af tilskud til arkivdriften ville indgå i budgetforhandlingerne i 2008.
Forslag om permanent forøgelse af tilskud til arkivdriften svarende til det ekstraordinære tilskud, som arkivet fik tildelt i 2007, blev ikke imødekommet.
Den 18. februar 2008 holdt formanden for Lokalhistorisk Arkivs bestyrelse og formanden for UKF et afklarende møde, hvor man drøftede arkivets budgetsituation for 2008 og fremover.
På baggrund af mødet har Lokalhistorisk Arkiv fremsendt ny ansøgning på 44.500 kr. idet arkivet selv finansierer differencen i 2008 ved nedjustering af arkivets virksomhed.
Økonomi Lokalhistorisk Arkiv har indsendt revideret budgetoverslag for 2008, og foretaget nedjustering med ca. 70.000 kr. og søger om tilskud på 44.500 kr. til dækning af budgetteret underskud.
Økonomiafdelingen forudsætter, at ekstra bevilling for budget 2008 finansieres inden for budgetrammen for funktion 3.64.
Lovgrundlag Lokalhistoriske arkiver, som Næstvedegnens Lokalhistoriske Arkiv er ikke omfattet af specifik lovgivning. Hvis kommunerne opretter lokalhistoriske arkiver, skal der arkiveres efter Landsarkivets retningslinjer.
Byrådet 14.04.2008
299
Supplerende bemærkninger Arkivets nedjustering af deres budget har konsekvenser for efteruddannelse af fastansatte og frivillige i landsdækkende registreringsprogram, udskydelse af påbegyndt digitalisering af arkivets samlinger og aflysning af deltagelse i eksterne formidlingsprojekter.
Politisk behandling Udvalget for Kultur og Fritid
Sagens bilag Kopi af sagsfremstilling, sag nr. 1370-48036, fra mødet den 16.04.2007. Ansøgning med bilag fra Lokalhistorisk Arkiv. Indstilling Børne og Kulturforvaltningen indstiller til Udvalg for Kultur og Fritid at: Godkende ekstraordinært tilskud på 44.500 i 2008 Tilskuddet finansieres af fri pulje til øvrige kulturelle arrangementer Endelig afklaring af Næstved Kommunes tilskud til Lokalhistorisk Arkiv indgår i budgetforhandlingerne for 2009 Beslutning Udvalg for Kultur og Fritid, 07.04.2008 6 medlemmer kan godkende indstillingen. Lars Hoppe Søe ønsker af principielle grunde sagen forelagt for Byrådet, da den er en udløber af budgetvedtagelsen.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Bilag: Ansøgning med bilag fra Lokalhistorisk Arkiv. Kopi af udvalgssag nr. 1008 Lokalhistorisk Arkiv - udredning af budgettet for 2007 Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
300
127. Driftsoverførsler fra 2007 til 2008
Sagsbeh.: Charlotte Gudtmann
Sagsnr.: 2008-3082
Sagsfremstilling I forbindelse med regnskabsafslutningen 2007 er der opgjort beløb som ønskes videreført til 2008. Beløbene ligger imidlertid uden for selvforvaltning, hvilket betyder, at der ikke er automatisk overførselsadgang.
Jf. kasse- og regnskabsregulativet kan sådanne beløb dog overføres ved en byrådsbeslutning, hvis de overholder kravene i kap 5.6:
-
puljer, som er afsat til løbende, endnu ikke fastlagte projekter/udgifter forskydning af et igangværende projekt, således at det løber over flere år
-
-
udgifter der er afholdt, men hvor regningen fra leverandøren endnu ikke er fremsendt
-
midler der forvaltes for andre offentlige instanser eller midler som er tildelt som tilskud til et projekt, hvor tilskuddet er gjort afhængigt af projektets gennemførelse
De i bilag 1 opgjorte projekter overholder nævnte krav.
Økonomi Ønskerne fordeler sig således på bevillingsområderne: Politikere 160.000 kr. Administration -7.127.666 kr. Planlægning og erhverv 589.000 kr. Sundhed 833.000 kr. Handicap og psykiatri 2.919.535 kr. Dagpasning 1.300.000 kr. Kultur og fritid 380.000 kr. Miljø 821.000 kr. Trafik og grønne områder -1.084.000 kr. Ejendomme 1.446.000 kr. Grundkapitalindskud 6.664.470 kr. I alt 6.901.339 kr.
De største enkeltstående ønsker, vedrører under administration en negativ overførsel af barselspuljen på -10,5 mio. kr. samt grundkapitalindskuddet på 6,7 mio. kr. Derudover kan nævnes, at de puljemidler der ønskes overført fra forskellige bevillingsområder tilsammen udgør ca. 6,3 mio. kr. De resterende ønsker er primært begrundet i forskydelser af igangværende eller planlagte projekter. Grundet udkastet til næste finanslov, hvor der lægges op til, at kommunerne bliver reduceret i bloktilskud, hvis de samlet set overskrider serviceudgifterne i forhold til oprindelig budget 2008, har det været nødvendigt, at kigge med ekstra kritiske øjne på overførslerne. Dette har resulteret i følgende forslag til driftsoverførsler.
Byrådet 14.04.2008
301
Administration
-8.911.469 kr. 169.000 kr. 833.000 kr. 2.662.616 kr. 1.300.000 kr.
Planlægning og erhverv
Sundhed
Handicap og psykiatri
Dagpasning
Kultur og fritid
380.000 kr. 471.000 kr.
Miljø
Trafik og grønne områder
-1.084.000 kr. 1.446.000 kr. 5.164.470 kr. 2.430.617 kr.
Ejendomme
Grundkapitalindskud
I alt
Nærmere specifikation af ændringerne kan ses i vedlagte bilag 1.
Lovgrundlag Næstved Kommunes kasse- og regnskabsregulativ kap. 5.6.
Politisk behandling Økonomiudvalget d. 7/4-08 Byrådet d. 14/4-08
Sagens bilag Samlet oversigt over ønskede samt indstillede driftsoverførsler.
Indstilling Direktionen indstiller, at driftsoverførsler på i alt 2.430.617 kr. godkendes og bevilges i 2008.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Bilag: Bilag 1: Driftsoverførsler 07-08 (ny).XLS Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
302
128. Overførsel for selvforvaltningsvirksomheder fra regnskab 2007 til budget 2008
Sagsbeh.: Lona Hansen
Sagsnr.: 2008-3153
Sagsfremstilling For de virksomheder, der har selvforvaltningsaftale, er mer- eller mindreforbruget i regnskab 2007 nu opgjort. Overførselsbeløbene er opgjort i henhold til Selvforvaltningsregler 2007 og udgør samlet netto 36,0 mio. kr. ekskl. forsyning (51,3 mio. kr. inkl. Forsyning). Regeringen har fremsat lovforslag der medfører, at Næstved Kommune sandsynligvis vil blive reduceret i bloktilskud i 2009, hvis kommunen overskrider servicebudgettet for 2008. Det sker, hvis selvforvaltningsoverskuddene formindskes, eller hvis underskuddene forøges. Det er derfor vigtigt, at virksomhederne er mådeholdne med forbruget i 2008. Det foreslås derfor at indefryse halvdelen af virksomhedernes overskud i 2008 og 2009 mod udstedelse af et ”tilgodebevis”, som indløses ved overførslerne fra 2009 til 2010. For virksomheder, der har underskud, foreslås det, at de skal nedbringe underskuddet i 2008 og 2009. Hvis virksomhederne trods indfrysninger af overskud m.v. bruger af deres overskud/forøger deres underskud i 2008, vil Næstved Kommunes servicebudgetter blive overskredet. En bloktilskudsreduktion i 2009 kan gøre det nødvendigt for kommunen at reducere i virksomhedernes budgetter for de efterfølgende år. Forslaget om at indefryse halvdelen af virksomhedernes overskud betyder, at den beregnede nettooverførsel på 36,0 mio. kr. i stedet udgør -1,0 mio. kr. netto efter indefrysning. Som opfølgning på denne beslutning foreslås det at afholde et fælles informationsmøde for alle virksomheder, hvor det skal forklares virksomhederne, at det er en nødvendighed som følge af regeringens stramme styring af kommunernes økonomi. Der er udarbejdet et bilag med en samlet opgørelse af overførselsbeløbene pr. politikområde samt en opgørelse pr. politikområde specificeret på virksomheder. På den specificerede opgørelse er der desuden anført overførselsbeløbet fra sidste år til sammenligning (i yderste højre kolonne). Endvidere er der henvisning til noter for enkelte opgørelser. Noterne er samlet i bilaget ”Noter til overførsel af selvforvaltningsbeløb fra regnskab 2007 til budget 2008”. Fra administrativ side skal det særligt bemærkes, at overførselsbeløbet på Handicapområdet er reduceret med 5 mio. kr. til den faktiske opgørelse. I stedet foreslås det at overføre 3,8 mio. kr. til området til dækning af tilbagebetaling på takstområdet jf. note 9. I henhold til de gældende regler i rammeaftalen med Region Sjælland (KKR) skal der ske en tilbagebetaling af visse af de opkrævede takster, hvis de overstiger de endelige takster med mere end 5%. Der er ikke i budgetoverslagsåret 2009 taget højde for denne udgift. Det bemærkes, at de endelige takster endnu ikke er beregnet, hvorfor størrelsen på det endelige beløb til mellemkommunal tilbagebetaling heller ikke foreligger på nuværende tidspunkt. Det resterende beløb på 1.206.000 kr. søges overført til udgifter vedrørende nye lokaler til Bo og Naboskab Næstved jf. note 8.
Byrådet 14.04.2008
303
For Undervisningsområdets vedkommende gør vi opmærksom på, at skolerne har forskudt regnskabsår. Kalenderårets regnskab ligger således midt i deres skoleår. Der er i stedet anvendt opgørelsen pr. 1/8-2007. Endelig skal det bemærkes, at Vejvæsenets overskud er reduceret med 1,7 mio. kr. til finansiering af anlægsprojektet ”Udvidelse og modernisering af vejvæsenets kontorfaciliteter på Thurøvej”. Tandplejens overskud er reduceret med 3 mio. kr. til medfinansiering af anlægsprojekter på området. Endvidere er der 3 virksomheder, hvor størrelsen og længden af indefrysningen er lidt anderledes end hovedreglen på grund af særlige omstændigheder. Det drejer sig om Tandplejen, Centralkøkkenet og Næstvedbibliotekerne.
Økonomi Udgiften søges godkendt som tillægsbevilling finansieret af kassebeholdningen.
Supplerende bemærkninger I henhold til ”Selvforvaltningsregler 2007” skal virksomhederne udarbejde en plan for reducering af eventuelt underskud, hvis det er større end 5% af bruttobudgettet. Følgende virksomheder har oparbejdet et overskud større end dette: Kildemarkprojektet, Børnehytten, Elverhøj, Mariehuset, Møllen, Solsikken, Musik- og Kulturskolen. Der vil efterfølgende blive indhentet plan for reducering af underskuddet fra disse virksomheder.
Politisk behandling Økonomi- og Personaleudvalget den 7/4-08 Byrådet den 14/4-08
Sagens bilag Samlet opgørelse af selvforvaltningsbeløb fra regnskab 2007 til budget 2008 Noter til overførsel af selvforvaltningsbeløb fra regnskab 2007 til budget 2008 Indstilling Direktionen indstiller, at halvdelen af selvforvaltningsoverskuddene indefryses i 2008 og 2009 at der afholdes fælles informationsmøde for alle virksomheder at det samlede overførselsbeløb på netto -0,989 mio. kr. ekskl. Forsyning og 14,23 mio. kr. inkl. Forsyning overføres fra regnskab 2007 til budget 2008, og at der heraf - overføres 3,8 mio. kr. til særskilt pulje under Handicapområdet til dækning af afregning af endelig takst, - overføres 1.206.000 kr. til finansiering af nye lokaler til Bo og Naboskab Næstved under Handicapområdet og Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.04.2008 Søren Dysted og Torben Nielsen var fraværende. Anbefales, idet dog også ældreområdets enheder med overskud skal indefryse halvdelen heraf i 2008 og 2009. Supplerende bemærkninger Beslutningen i Økonomiudvalget medfører, at det samlede overførselsbeløb ændrer sig til -4.349.611 kr. (ekskl. Forsyning) og 10.869.553 kr. (inkl. Forsyning).
Byrådet 14.04.2008
304
Beslutning: Byrådet, 14.04.2008 Johnny E. Sørvin var fraværende. Godkendt.
Bilag: Kopi af Noter til samlet opgørelse af selvforvaltningsbeløb fra regnskab 2007 til budget 2008, version 2 Selvforvaltningsoverførsler 07-08, version 3 Tilbage til toppen
Byrådet 14.04.2008
305
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23Made with FlippingBook - Online magazine maker