Referat af Byrådets møde d. 14.04.2008

På baggrund af områdets politik på uddannelsesområdet vil der i nær fremtid foreligge en konkretiseret handleplan for kompetenceudvikling på ældreområdet.

Der har siden kommunesammenlægningen været stærk fokus på sygefraværet. Den seneste opgørelse viser at der i de 2 første måneder af 2008 var en gennemsnitlig sygefraværsprocent på henholdsvis 12,57 % i januar og 11,12 % i februar. Et niveau, der ligger over ældreområdets samlede sygefravær for 2007, der lå på 9,6 % i gennemsnit. Distrikterne har arbejdet med forskellige tiltag, som man har ladet sig inspirere af eller selv udviklet tiltag. Man har eksperimenteret med at lade distriktslederne tage sygemeldingerne om morgenen med den virkning, at sygemeldingerne begrænses. Desværre forholder det sig nok således, at den effekt, der fremkommer, oftest ses som et overgangsfænomen. På sigt vil det være en del af teamets opgave at tage imod sygemeldinger og håndtere det derfra. Erfaringsmæssigt håndteres ansvaret for sygefraværet bedst decentralt, idet teamet holdes fast i dets måde at agere på, idet enkelte medlem vil naturligt føle et større ansvar overfor teamet end distriktet. Effekten vil erfaringsmæssigt også være mere blivende. Det kan være nødvendigt i en overgangssituation, og hvor sygefraværet er for højt, at give det maximalt ledelsesmæssig bevågenhed. En af vores distriktsledere har i februar sat maximalt ind på at få bragt sygefraværet ned i sit distrikt og opnået et fald i sygefraværet på 3 % point. Det tidsforbrug, der er investeret, kan ikke i længden fastholdes, uden det vil gå ud andre opgaver. Det har dog vist at sig, at flere sygemeldinger ikke har kunnet kategoriseres under sygefravær, men der har været tale om, at man havde behov for en afspadseringsdag. Man havde som medarbejdere ikke indenfor fristen ansøgt om afspadsering. Der er nu udviklet en mere smidig tilgang til at få afspadsering, således at det også kan lade sig gøre på selve dagen, hvor behovet opstår. Denne håndtering af afspadsering kræver, at den enkelte teamleder har en vis rummelighed og kan agere fleksibelt i sin håndtering af medarbejderne. Som det fremgår af bilaget vedr. ældreområdets håndtering af sygefraværet, har hvert distrikt valgt at håndtere sygefraværet forskelligt. Udgangspunktet er, at hvert enkelt distrikt har deres egen historie, og den har vi valgt p.t. at respektere, dog med det in mente, at kommunens personale og sygefraværspolitik samt kommunens ledelsesprincipper skal overholdes.

For øjeblikket pågår der i forvaltningen yderligere overvejelser om, hvilke incitamenter der kan tages i anvendelse for at nedbringe sygefraværet.

Ældreområdet indgår p.t. i et samarbejde med Udviklingsforvaltningen om et rekrutterings - og imageprojekt, som der forventes at give området en pejling af, hvordan en rekrutteringsstrategi bedst kan tilrettelægges. Forvaltningen har den 1. februar 2008 opgjort antal ledige stillinger til 26,1 og den 1. marts 2008 til 33,36. Der er klart tale om en forbedring, idet de fleste måneder i 2007 lå ældreområdet på ca. 60 ledige stillinger og en enkelt måned på 81 ledige stillinger.

Supplerende bemærkninger Leder af internt vikarkorps Elin Hjorth deltager under sagens behandling.

Byrådet 14.04.2008

290

Made with FlippingBook - Online magazine maker