32. Selvforvaltning - aftaler og regler
Sagsbeh.: Lona Hansen
Sagsnr.: 2007-74068
Sagsfremstilling Næstved Kommunes organisatoriske struktur bygger på en række principper, hvoraf det ene er ”decentral ledelse - central styring”. Det er blandt a ndet på den baggrund, at Byrådet har besluttet, at de decentrale virksomheder styres via selvforvaltningsaftaler (jf. Sammenlægningsudvalgets beslutning den 3. april 2006).
I vedlagte bilag beskrives indholdet af selvforvaltningsaftaler og selvforvaltningsreglerne for 2008.
Selvforvaltningsaftaler: Selvforvaltningsaftalerne står på to ben:
1. Dialogbenet, der skal sikre en dialog mellem politikere, forvaltning, virksomhed og brugerbestyrelser om de politiske målsætninger for de enkelte fagområder. I en ny stor kommunal organisation kan dialogbenet være med til at sikre koblingen mellem de folkevalgte politikere og de decentrale virksomheders ledelse og bestyrelser - dagsinstitutionen, ældrecentret og skolen etc. 2. Målbenet, der skal sikre, at de politiske mål er i fokus og at organisationen arbejder i fælles retning for at nå de overordnede mål, som Næstved Byrådet har sat i forbindelse med udarbejdelsen af politikker og de årlige budgetter. Via årsrapporterne opnås der dokumentation for organisationens arbejde med de politiske mål. Selvforvaltningsaftalen danner rammen om den fremtidige dialog mellem politikere, direktion, forvaltning og de enkelte aftaleholdere (virksomhederne). I aftalen præciseres målsætninger og resultatkrav samt de økonomiske og personalemæssige rammevilkår, som virksomhederne har. Selvforvaltningsaftalerne sikrer virksomhederne stor metode- og handlefrihed i forhold til den faglige udvikling, arbejdstilrettelæggelsen og til hvorledes de økonomiske midler anvendes. Modydelsen for denne metode- og handlefrihed er, at der sættes fokus på de politiske og administrative målsætninger og på de resultater, som virksomhederne opnår. Selvforvaltningsregler 2008: Selvforvaltningsreglerne beskriver de konkrete love, regler og bindinger, som selvforvaltningen skal foregå inden for – og som er forudsætningen for at overlade kompetence og beslutninger til de selvforvaltende virksomheder. Her beskrives blandt andet hvilke udgiftsområder, der er inden for og uden for selvforvaltning, virksomhedernes overførselsadgang, tildelingsprincipper og konkret regler inden for udvalgte udgiftsområder, såsom fast løn, puljemidler, IT, vedligeholdelse, rengøring, indkøb, leasing etc.
Endelig beskrives specifikke regler inden for de enkelte fagområder: Dagpasning, Undervisning, Ældre, Bo- og Naboskaber, Arbejdsmarked og Administrationen.
Byrådet 14.01.2008
74
Made with FlippingBook - Online magazine maker