Åbent referat for Byrådet
Mødedato 26.03.2007
Tid 18:00
Sted Byrådssalen, Teatergade 8
Medlemmer Birgit Lund Terp (A) Carsten Bering (C)
Carsten Rasmussen (A) Daniel Lillerøi Nielsen (A) Dorthe Lynderup (V) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) John Lauritzen (A) Johnny E. Sørvin (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten M. Andersen (A) Kirsten Devantier (V) Kurt Petersen (C) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Lene Lassen (A) Linda Frederiksen (A) Lindy Nymark Christensen (A)
Lisbet Skov (A) Michael Rex (O) Niels Erik Sørensen (A) Otto V. Poulsen (V) Peder Bo Larsen (V)
Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved
Per Andersen (A) Per Sørensen (A) Søren Revsbæk (V) Søren Dysted (A)
Telefon 5588 5588
info@naestved.dk www.naestved.dk
Torben Nielsen (F) Troels Larsen (V)
Fraværende Kirsten Devantier Søren Revsbæk
Gæster
Byrådet 26.03.2007
2
Indholdsfortegnelse:
Punkter på åbent møde: 72. Sygehusstruktur - specialeplanlægning ........................................ 162
73. Sundhedsaftaler ............................................................................ 165
74. Notat om Næstved som Sundhedsuddannelsesby........................... 169
75. Kommuneplanstrategi - Forslag til revision af Hvidbog efter
behandling i fagudvalgene................................................................... 172
76. Optagelse af lån vedr. 2006 ........................................................... 175
77. Frigivelse af anlægsbevilling 2007 - køb af vandtankvogn. ............ 177
78. Ændring af navn (Næstved Brand & Redning). ............................... 179
79. Igangsætning af detailkloakering tæt/lav bebyggelse Vejgården -
Herlufmagle ........................................................................................ 180
80. Høring vedr. opstilling af gevinstgivende spilleautomater .............. 183
81. Høring vedr. opstilling af gevinstgivende spilleautomater. ............. 185
82. Høring vedr. opstilling af gevinstgivende spilleautomater. ............. 187
83. Andre bygninger til Kanalgårdens tilbud. ....................................... 189
84. Rammeaftale i Region Sjælland - abonnement og takster 2007
vedrørende rådgivningsinstitutioner mv. ............................................. 194
85. Regler for medlemstilskud ............................................................. 197
86. Mulighed for at afsætte del af medlemstilskudsrammen til særlige
tilskud................................................................................................. 199
87. Retningslinier for ydelse af tilskud fra Forsøgs- og Udviklingspuljen
........................................................................................................... 201
88. Retningslinier for ansøgning til træner- og lederuddannelse.......... 203
89. Regler for lån af lokaler til fritidsformål ......................................... 205
90. Regler for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning............... 207
91. Planlægningsgrundlag for skoleåret 2007/08. ............................... 209
92. Forslag til vedtægter for Ungdomsskolen....................................... 214
93. Indstilling af nyt medlem til Det Lokale Beskæftigelsesråd ............ 216
94. Valg af medlem - Møllebygger H. Bergstrøm Jensens Fond............. 217
95. Udpegning af bestyrelsesmedlem til Markloppen ........................... 218
Punkter på lukket møde:
Byrådet 26.03.2007
161
72. Sygehusstruktur - specialeplanlægning
Sagsbeh.: Bo Gammelgaard
Sagsnr.: 2007-16317
Sagsfremstilling Den 19. februar 2007 fremlagde Region Sjælland et administrativt oplæg til ”Principper og hovedlinier for specialeplanlægningen i Region Sjælland”. Oplægget indeholder en sygehusplan med mulige scenarier for den fremtidige sygehusstruktur i regionen. Specialeplanlægningen indenfor sygehusvæsnet har til hensigt at sikre arbejdsdelingen mellem de somatiske sygehusenheder indenfor regionen, herunder fordelingen af specialer.
Oplægget tager udgangspunkt i:
Regionrådets vision og overordnede politikker herunder borgerens første valg, samling af kræftbehandling og gode patientforløb. De geografiske og befolkningsmæssige forudsætninger og deres betydning for den fremtidige sygehusstruktur. Rekruttering og forskning med henblik på skabelse af attraktive arbejdspladser Politiske og økonomiske vilkår
Ud fra ovenstående forudsætninger og rammer opstilles 3 modeller for specialeplanlægningen i regionen.
Model A: Dette scenarie tager udgangspunkt i anvendelse af de 6 eksisterende store sygehuse i regionen. Sygehusene i Holbæk, Køge, Nykøbing F, og Slagelse bliver akutsygehuse, hvori voksne medicinske, kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter modtages og behandles såvel akut som planlagt. På Nykøbing F. placeres endvidere modtagelse af fødsler og i tilslutning hertil en børneafdeling. På sygehusene i Næstved og Roskilde modtages fødsler og børn, og begge sygehuse fungerer endvidere som specialsygehuse med medicinsk og kirurgisk kræftbehandling begge steder, strålebehandling i Næstved og hæmatologi (blodsygdomme) og særlige hjertesygdomme (invasiv kardiologi) i Roskilde. Neurologi og urologi placeres begge steder. Model B: Scenariet tager udgangspunkt i anvendelse af 4 af de eksisterende store sygehuse i regionen. Sygehusene i Holbæk og Slagelse, henholdsvis Køge og Nykøbing F udgør i modellen tilsammen 2 par. Alle 4 sygehuse kan modtage akutte patienter incl. fødsler og børn, og arbejder derudover tæt sammen i par med henholdsvis Slagelse og Køge som de to specialiserede sygehuse i hvert af parrene. På sygehusene i Slagelse og Køge foregår såvel den kirurgiske som medicinske kræftbehandling, ligesom urologien placeres på begge matrikler. Brystkræftkirurgi og plastikkirurgi placeres på den af de to enheder, som skal varetage strålebehandlingen. I modellen samles endvidere hæmatologien, og i tilknytning hertil den specialiserede infektionsmedicin. Model C: I dette scenarie anvendes alle 6 eksisterende store sygehuse i regionen. På de 5 af stederne – Nykøbing F, Næstved, Slagelse, Holbæk, og Roskilde - foregår der på sigt alene akut
Byrådet 26.03.2007
162
diagnostik, behandling og pleje af patienter. Køge sygehus fungerer i modellen dels som det 6. akut-sygehus, men udbygges derudover til - som eneste sygehus i regionen – at varetage alle specialiserede funktioner. Region Sjælland ønsker en offentlig og åben dialog om regionens administrative udkast til specialeplan og har derfor sendt det administrative oplæg i høring i perioden 19. februar til 10. april 2007. På baggrund af Regionens oplæg til specialeplanlægning i Region Sjælland udarbejder Næstved Byråd et høringssvar, der indeholder beskrivelser af forhold og fakta, som supplerer oplægget indenfor områderne:
Tilgængelighed og transport
Udvidelsesmuligheder
Uddannelse og rekruttering
Regional udvikling
Endvidere indeholder høringssvaret et forslag til en variation af de i oplægget skitserede modeller.
Supplerende bemærkninger Region Sjællands oplæg til ”Principper og hovedlinier for specialeplanlægningen i Region Sjælland” er på et temamøde den 12. marts 2007 blevet gennemgået og drøftet i Næstved Byråd. Politisk behandling Udkast til Næstved Byråds høringssvar drøftes den 19. marts 2007 i henholdsvis Udvalg for Økonomi, Personale og Planlægning og Udvalg for Sundhed.
Sagens bilag Forslag til Næstved Byråds høringssvar (bilaget eftersendes)
Indstilling Omsorgs- og Sundhedsforvaltningen indstiller at udkast til høringssvar drøftes og oversendes til byrådet med anbefaling. Beslutning Udvalg for Sundhed, 19.03.2007 Karsten Nonbo var fraværende. Forslag til høringssvar anbefales med de faldne bemærkninger. Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Oversendes med anbefaling efter at kommentarerne fra Sundhedsudvalget samt Økonomiudvalget er indarbejdet.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Bilag: Høringssvar - Næstved Kommune
Byrådet 26.03.2007
163
Høringssvar - Principper og hovedlinier for specialeplanlægningen i Region Sjælland Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
164
73. Sundhedsaftaler
Sagsbeh.: Dorthe Berg Rasmussen
Sagsnr.: 2007-19197
Sagsfremstilling Et af de centrale punkter i sundhedsloven er opgavefordelingen og samspillet mellem staten, regioner og kommuner. Det er fastlagt, at Regionsrådet og Kommunalbestyrelserne i Regionen skal indgå obligatoriske sundhedsaftaler. Aftalerne skal indgås på baggrund af et generelt udkast inden for følgende seks obligatoriske indsatsområder:
Udskrivningsforløb for svage, ældre patienter Indlæggelsesforløb Træningsområdet Hjælpemiddelområdet Forebyggelse og sundhedsfremme, herunder patientrettet forebyggelse Indsatsen for mennesker med sindslidelser.
Udgangspunktet for aftalerne er et sammenhængende og koordineret patientforløb på tværs af region, praksissektor og kommune. Sundhedsaftalerne har principielt en gyldighed på højst 4 år; men forventes evalueret normalt med 2 års mellemrum med henblik på evt. nødvendig revision. Forløb og principper Siden opstarten i efteråret 2006 er der arbejdet intenst på at tilvejebringe grundlaget for indgåelse af sundhedsaftaler mellem regionen og de enkelte kommuner i Region Sjælland. Der blev nedsat seks projektgrupper, som fik til opgave at udarbejde et generelt udkast til indhold i hvert af de obligatoriske sundhedsaftaleområder. Kommunerne og Regionen har delt projektledelsen, således at kommunerne har haft formandskabet i tre grupper og Regionen i tre. Den fælles projekttilgang har sikret, at der er fælles ejerskab til de generelle sundhedsaftaler samtidig med, at der i arbejdet er sat fokus på det sammenhængende og gode patientforløb på tværs af sektorerne. Arbejdet med de generelle sundhedsaftaler blev godkendt i Det midlertidige Sundhedskoordinationsudvalg d. 17. januar 2007 på baggrund af anbefaling fra Kommunernes Kontakt Råd (KKR). Sideløbende med dette arbejde har en arbejdsgruppe i Næstved Kommune, bestående af repræsentanter fra ældre-, børne-, psykiatri,- trænings,- hjælpemiddel- og sundhedsfremmeområdet samt kontorchef fra Økonomiforvaltning, praksiskonsulent (læge) og sundhedschef, grundigt gennemgået udkast til de generelle sundhedsaftaler. På baggrund heraf er udpeget yderligere specifikke / lokale indsatsområder. Nogle af disse indgår i Næstved Kommunes specifikke sundhedsaftaler og andre er aftalt som udviklingsområder, heraf nogle internt i kommunen og andre i samarbejde med bl.a. Næstved Sygehus. Næstved Kommunes forhandling med Regionen fandt sted d. 2. februar 2007.
Ovenstående proces tilstræber, at aftalerne kan indsendes til godkendelse i Sundhedsstyrelsen inden frist d. 1. april 2007.
De 6 obligatoriske sundhedsaftaler
Byrådet 26.03.2007
165
Det er vigtigt at understrege, at der er tale om 1. generations sundhedsaftaler i Region Sjælland. I første omgang er arbejdet koncentreret om de 6 obligatoriske sundhedsaftaleområder. Det er planen, at der efterfølgende arbejdes videre med frivillige sundhedsaftaler på udvalgte områder. I de tre første sundhedsaftaler (udskrivnings- og indlæggelsesforløb samt træningsområdet) lægges der op til lavpraktiske aftaler, der præciserer opgavefordelingen mellem Regionens behandlingsansvar og kommunernes forskellige myndighedsopgaver før og efter behandling, samt hvordan parterne udveksler information og sikrer opfølgning. På træningsområdet har kommunerne overtaget en del af træningsopgaverne med virkning fra 1. januar 2007. Der er i den forbindelse aftalt rammer for denne overflytning, så patienterne ikke ”falder ned mellem to stole”. På hjælpemiddelområdet er der kommet nyt cirkulære d. 21. december 2006, der indbefatter en ændret opgavefordeling på en del områder. Sundhedsaftalen på dette område er således ikke færdig, idet der er behov for at indarbejde de forskellige ændringer og tage højde for det ændrede opgaveansvar. Den hidtidige ansvars- og opgavefordeling samt hidtidige aftaler og regler på området fastholdes for at sikre driften, indtil en ny aftale er indgået. Det er målsætningen, at en ny aftale er på plads i løbet af et halvt år. Forebyggelsesområdet er et af de områder, hvor en meget stor del af opgaverne er overgået til kommunerne. Regionen har dog stadig en opgave i forhold til den patientrettede forebyggelse samt en rolle i forhold til specialiseret rådgivning og kvalitetssikring overfor kommunerne. For at afklare snitflader samt for at sikre fælles udgangspunkt i det fremtidige samarbejde er der i sundhedsaftalen lagt op til en to-strenget strategi, der dels tager udgangspunkt i forebyggelsesindsatser overfor de otte livsstilssygdomme nævnt i Regeringens sundhedsprogram ”Sund hele livet” og dels igangsæt ter en proces, som skal skabe et fælles grundlag for udvikling af en fremtidig fælles prioritering indenfor forebyggelse og sundhedsfremme for kommunerne og Region Sjælland. Den sjette sundhedsaftale omhandler personer med sindslidelser. Aftalen indeholder elementer fra de øvrige aftaler, bl.a. om ind- og udskrivning, hvorfor oplægget bl.a. både indeholder lavpraktiske elementer og forslag til samarbejdsorganisationer (psykiatrisamarbejdsfora). Fase ll Der har undervejs i forløbet været ønsker og ideer til videre processer og frivillige sundhedsaftaler. Det er udgangspunktet, at dette vil blive taget op i fase ll, hvor det helt afgørende dog bliver at sikre implementering og opfølgning på sundhedsaftalerne. Derfor igangsættes et fælles udviklings- og organisationsprojekt mhp. at implementere, effektmåle samt evaluere på, om sundhedsaftalerne ”gør en forskel” - om de virker efter intentionen. Andre dele af fase ll bliver at sætte fokus på videreudvikling af de muligheder, som elektronisk kommunikation kan give for at sikre hurtighed og sikkerhed i udvekslingen af de mange data. Der sættes også fokus på patient-, bruger- og pårørendeinddragelse. Misbrugs- demens- og børneområdet vil blive set på som evt. frivillige sundhedsaftaler. Sundhedsprofiler og tilvejebringelse af anden form for sundhedsdata vil blive taget op i
forbindelse med den overordnede regionale sundhedsplanlægning. I en senere fase skal sundhedsaftalerne danne grundlag for en håndbog.
Økonomi Sundhedsaftalerne er ikke tiltænkt anvendt som et kommunalt styringsredskab i forhold til den kommunale aktivitetsbaserede medfinansiering af sygehusvæsenet og sygesikringsområdet. Økonomien er ikke indgået som parameter i forhandlingerne og aftalerne.
Byrådet 26.03.2007
166
Udgangspunktet for aftalerne er det sammenhængende og gode patientforløb på tværs af sektorerne.
Lovgrundlag
Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Bekendtgørelse nr. 414 af 5. maj 2006 om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Sundhedslovens bestemmelser om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler. Supplerende bemærkninger Høring: Sagen er gennemgået og drøftet med henhv. Ældrerådet d. 28. februar 2007 og Handicaprådet d. 7. marts 2007. Politisk behandling Sagen indeholdende høringssvar behandles på fællesmøde for Udvalg for Økonomi, Personale og Planlægning og Udvalget for Sundhed d. 19. marts 2007 med efterfølgende behandling / godkendelse i Byrådet d. 26. marts 2007. Sagens bilag 1. Aftalerne er vedlagt i form af de 6 delaftaler, sammenskrevet i den skemaform, som de skal indsendes til Sundhedsstyrelsen. 2. I appendiks 1 er samlet en række definitioner, begrebsafklaringer og lignende, som danner grundlag for forståelsen af aftalerne. I appendiks 2 er samlet en række udkast til kommissorier, arbejdsgruppeoplæg mv., der vedrører det videre arbejde i forbindelse med sundhedsaftalerne. Forslagene er fremkommet i forbindelse med arbejdsgruppernes arbejde med sundhedsaftalerne og skal videre udvikles og bearbejdes. De er her vedlagt til information om hvilke overvejelser, der pt. er om det fremtidige videre arbejde. 3. Høringssvar fra Ældrerådet 4. Høringssvar fra Handicaprådet 5. Høringssvar fra ”Danske Fysioterapeuter” Indstilling Omsorgs- og Sundhedsforvaltningen indstiller, at sundhedsaftalerne på de 6 obligatoriske aftaleområder drøftes og oversendes til Byrådet med anbefaling.
Beslutning Udvalg for Sundhed, 19.03.2007 Karsten Nonbo var fraværende. Sundhedsaftalerne anbefales.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Bilag: (USU) Sundhedsaftale - appendiks 1 og 2 (USU) Sundhedsaftale for valgperioden 1. januar 2007 - 31. december 2009
Byrådet 26.03.2007
167
Høringssvar handicapråd Høringssvar ældreråd Sundhedsaftaler høringssvar DF Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
168
74. Notat om Næstved som Sundhedsuddannelsesby
Sagsbeh.: Käte Bruun Stubgaard
Sagsnr.: 2007-9558
Sagsfremstilling Med det formål at styrke Næstveds profil som sundhedsuddannelsesby besluttede Direktionen, at der skulle nedsættes en arbejdsgruppe, der kunne udarbejde et notat om Næstved som sundhedsuddannelsesby. Arbejdsgruppen bestod af Søren Clausen, SOSU Næstved, Kim Petersen, CVU Syd, Sundhedsuddannelserne, Bente Drachmann, Næstved Sygehus, Dorthe Berg Rasmussen, Omsorgs- og Sundhedsforvaltningen i Næstved Kommune og Helle Eskildsen, Käte Bruun Stubgaard og Per B. Christensen, Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved Kommune. Formålet med notatet er: at redegøre for hvilke sundhedsudddannelsespolitiske initiativer, der allerede er igangsat eller planlagt i Næstvedområdet og i regionen, at styrke sundhedsuddannelserne i Næstved og i regionen som helhed, at tegne nogle perspektiver for sundhedsuddannelserne og for praktikken at styrke samspillet mellem sundhedsuddannelserne og praktikken, at styrke samspillet med de øvrige sundhedsuddannelser i regionen og at synliggøre udviklingsinitiativer, kompetenceudvikling og behov for rekruttering på sundhedsområdet.
I notatet beskrives først nogle gode eksempler fra sundhedsuddannelsesområdet i Næstved. Efterfølgende er notatet disponeret ud fra følgende overskrifter:
1. Hvordan Næstved kan videreudvikles som (sundheds-)uddannelsesby? 2. Samspil mellem praktiksteder og uddannelsesinstitutioner. 3. Internationalisering og systemeksport. 4. Kvalitetsudvikling på institutionerne. 5. Samspil med andre sundhedsuddannelser 6. Samspil med innovation og forskning. 7. Udvikling af efter- og videreuddannelse og kompetenceudvikling. 8. Andre muligheder for samarbejde.
Notatet er vedlagt til politisk behandling.
Det er vigtigt at sagen følger det videre arbejde med sygehusplanen/specialeplanlægningen.
Supplerende bemærkninger I de kommende år vil det være vigtigt at opprioritere social- og sundhedsuddannelserne, idet de har et stort behov for bedre rammer. Politisk behandling Notatet forelægges følgende udvalg: Udvalg for Kultur og Fritid, Udvalg for arbejdsmarked og erhverv, Udvalg for Børn og Familie, Udvalg for Sundhed, Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning og når i byrådet d. 26. marts 2007 for at sikre sammenhæng med den hvidbog, der er under udarbejdelse med hensyn til specialeplanlægningen/Sygehusplanen.
Sagens bilag Notat om Næstved som Sundhedsuddannelsesby
Byrådet 26.03.2007
169
Indstilling Direktionen indstiller: - at udvalget drøfter notatet og overvejer en prioritering af indsatsområderne med henblik på en efterfølgende mere entydig strategi- og handleplan - at udvalget anbefaler notatet over for byrådet
Beslutning: Udvalg for Kultur og Fritid, 05.03.2007 Carsten Bering og Lars Hoppe Søe var fraværende. Udvalget drøftede notatet. Anbefales.
Udvalg for Arbejdsmarked og Erhverv, 13.03.2007 Udvalget ønsker ikke at lave en prioriteret rækkefølge på indsatsområderne. udvalget anbefaler i stedet, at indsatsområderne behandles samlet, idet flere af dem har indflydelse på hinandens opfyldelse.
Udvalg for Børn og Familie, 07.03.2007 Notatet drøftet. Anbefales.
Udvalg for Sundhed, 07.03.2007 Udvalget prioriterer følgende indsatsområder: * Faglige udviklingsprojekter, eksempelvis projekter i forlængelse af sundhedsaftaleprocessen, herunder også samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner og universiteter for eksempel i form af forløb med ph.d. studerende.
* Udvikling af praktik- og studieforløb. * Rekruttering, især på ældreområdet. * Internationalt samarbejde (LOPO) med henblik på gensidigt samarbejde. Udvalget anbefaler notatet.
Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 14.03 2007 Lene Lassen var fraværende. Udvalget prioriterer følgende indsatsområder:
- Udvikling af praktik- og studieforløb - rekruttering, især på ældreområdet - internationalt samarbejde (LOPO) med henblik på gensidigt samarbejde - fastholdelse og efteruddannelse af personale - eksempelvis på demensområdet, genoptrænings-, misbrugs-, handicap- og psykiatriområdet Udvalget anbefaler i øvrigt notatet Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Anbefales med følgende prioritering: 1. Rekruttering, især på ældreområdet. 2. Udvikling af praktik- og studieforløb. 3. Internationalt samarbejde (LOPO) med henblik på gensidigt samarbejde. 4. Fastholdelse og efteruddannelse af personale - eksempelvis på demensområdet, genoptrænings-, misbrugs-, handicap- og psykiatriområdet.
Byrådet 26.03.2007
170
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Bilag: Notat Sundhedsuddannelsesby 280207.doc Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
171
75. Kommuneplanstrategi - Forslag til revision af Hvidbog efter behandling i fagudvalgene
Sagsbeh.: Rasmus Holst-Sørensen
Sagsnr.: 2007-6667
Sagsfremstilling I første halvdel af valgperioden skal byrådet vedtage og offentliggøre en
kommuneplanstrategi. Sammenlægningsudvalget besluttede på møde d. 6. november 2006, at planstrategien skal være hele byrådets overordnede strategi for kommunens udvikling. Derfor er udforskningen af byrådets visioner for Næstved Kommune fundamentet for arbejdet med kommuneplanstrategien. Arbejdet med den nye kommuneplanstrategi er forankret i Økonomiudvalget, der er politisk styregruppe for processen I uge 5 & 6 blev der gennemført en interviewrunde med alle byrådsmedlemmerne. Byrådsmedlemmerne er blevet interviewet for at uddybe deres personlige visioner for Næstved Kommune. Interviewenes hovedlinjer er samlet i en Hvidbog. I ugerne 10 og 11 har hvidbogen været drøftet i fagudvalgene. Fagudvalgenes drøftelser er samlet i vedlagte referater fra udvalgene (Bilag).
På baggrund af tilbagemeldingerne fra fagudvalgene er der udformet forslag til en række ændringer og tilføjelser til Hvidbogen.
Der gøres opmærksom på at behandlingen af hvidbogen i UTM blev udsat til møde d. 20. marts 2007. UTM’s bidrag er således ikke inda rbejdet i det vedlagte forslag til ændringer og tilføjelser i hvidbogen. Referat fra UTM’s drøftelse af Hvidbogen samt forslag til ændringer og tilføjelser til hvidbogen i medfør heraf medsendes som bilag. Fagudvalgenes drøftelser af Hvidbogens indhold spændte vidt - fra anbefalinger på det overordnede strategiske niveau til forslag til konkrete tiltag. I de udformede forslag til tilføjelser og ændringer af Hvidbogens indhold er der fokuseret på at indarbejde de bidrag som omhandler det strategiske niveau. De mere konkrete anbefalinger fremgår af referaterne fra fagudvalgenes drøftelser, og det understreges, at disse referater vil være udgangspunktet for kommende arbejdsgruppers arbejde med at konkretisere den overordnede strategi yderligere. Alle anbefalinger fra fagudvalgene tages med i det videre arbejde.
Forslag til ændrede formuleringer og tilføjelser er fremhævet med fed skrift i den reviderede udgave af hvidbogen vedlagt i bilag.
Den politiske styregruppe (Økonomiudvalget) behandlede på sit møde d. 19. marts forslagene til tilføjelser og ændringer i Hvidbogens tekst på baggrund af fagudvalgenes anbefalinger. Økonomiudvalget besluttede at anbefale den reviderede hvidbog for byrådet, som grundlag for det videre arbejde med uddybning og konkretisering af den nye kommuneplanstrategi.
Økonomiudvalget besluttede samtidig at UTM’s indstillinger inddrages i drøftelserne af den reviderede hvidbog på byrådsmødet.
Byrådet 26.03.2007
172
På baggrund af byrådets drøftelse af hvidbogen med de foreslåede ændringer og tilføjelser, vil UPØ på sit møde d. 16. april endeligt vælge temaer og nedsætte arbejdsgrupper for det videre arbejde med Kommuneplanstrategien.
I øvrigt henvises til vedlagte tidsplan for uddybelse og oversigt over hele forløbet i arbejdet med kommuneplanstrategien.
Kommuneplanstrategiens strategiske placering Kommuneplanstrategien, og de temaer den behandler, er byrådets bud på de overordnede strategiske mål, som skal være de bærende linjer i kommunens udvikling mod at blive Region Sjællands ledende kommune. Kommuneplanstrategien berører ikke driftsområder eller fagpolitiske specialer, men præsenterer altså en fælles ramme for alt strategisk udviklings- og planarbejde i Næstved Kommune.
Økonomi Der er afsat 800.000 kr. i budgettet til Kommuneplanstrategien
Lovgrundlag Planlovens § 23 a-f
Bæredygtighed (Agenda 21) Inddrages i Kommuneplanstrategien, enten som tværgående element eller som tema.
Politisk behandling Alle ni fagudvalg har drøftet Hvidbogen i relation til deres fagpolitiske virke og det øvrige politikskabende arbejde der foregår i fagudvalgene.
Fagudvalgenes anbefalinger er meldt tilbage til den politiske styregruppe (økonomiudvalget) i form af referater. Økonomiudvalget har på baggrund heraf anbefalet det vedlagte forslag til revideret hvidbog som strategisk grundlag for kommuneplanstrategien. UTM behandler sagen den 20. marts. På baggrund af Byrådets drøftelse 26. marts 2007, vælger den politiske styregruppe (økonomiudvalget) de endelige temaer og nedsætter arbejdsgrupper mv. på møde d. 16. april 2007. Forvaltningens oplæg til forslag til kommuneplanstrategi færdiggøres herudfra inden sommerferien, og forelægges til politisk behandling i august. Herefter starter offentlighedsfasen med henblik på, at der ultimo 2007 kan foreligge et oplæg til endelig kommuneplanstrategi, som kan vedtages politisk senest i februar 2008.
Sagens bilag:
Politisk tidsplan for processen, vedlagt Revideret Hvidbog fra interviewrunde – forslag til ændringer og tilføjelser fremhævet med fed skrift Referater fra fagudvalgenes drøftelser af hvidbogen Referat af behandling af Hvidbogen i UTM d. 20. marts Forslag til ændringer i Hvidbogen på baggrund af behandlingen i UTM
Øvrige relaterede bilag – ikke udleveret:
Materiale fra generationskonference d. 27. januar 2007 på hindholm seminarium
Byrådet 26.03.2007
173
Dokumentationsrapport fra Innovationskonference på Holmegaards Glasværk d. 13. januar 2007 Omdømmeanalyse for Næstved – udført af TNS Gallup og 11 CityDesign
Indstilling Den politiske styregruppe (Økonomiudvalget) indstiller:
At Byrådet drøfter hvidbogen med udgangspunkt i det udarbejdede forslag til ændringer og tilføjelser i hvidbogens tekst samt bilag om UTM’s drøftelser af hvidbogen. At Byrådet tilslutter sig de foreslåede ændringer. At Byrådet tilslutter sig den reviderede hvidbog som grundlag for det videre arbejde med uddybning og konkretisering af den nye kommuneplanstrategi.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Bilag: forslag til ændringer i hvidbogen på baggrund af behandling i UTM NY - Politisk Tidsplan for fase 1 – udarbejdelse af kommuneplanstrategi referat af behandling i UTM 20.3 Revideret Hvidbog fra interviewrunde - rettelser Samlet referat fra fagudvalgenes behandling af hvidbogen.doc Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
174
76. Optagelse af lån vedr. 2006
Sagsbeh.: Jens Christian Bakkendrup Hansen
Sagsnr.: 2007-9462
Sagsfremstilling I henhold til Lånebekendtgørelsen opgøres en kommunes adgang til at optage lån i et givent år endeligt på grundlag af regnskabet for det pågældende år. Resterende låneadgang skal være udnyttet senest ved udgangen af 1. kvartal i året efter. I denne sag er indsamlet oplysninger om restlåneadgange fra fusionskommunerne for 2006, og det viser sig at der foreligger mulighed for at låne 43.130.000 kr. Det er kommunens politik at udnytte lånerammer indtil likviditeten ultimo året udgør 4 % af bruttobudgettet, pt. svarende til ca. 200 mio. kr. Dette mål er ikke opfyldt, hvorfor denne lånemulighed anbefales udnyttet.
Der vil blive indhentet tilbud på lånoptagelse som vil foreligge senest ved byrådets behandling af denne sag.
Økonomi Der er i 2007 budgetteret med lånoptagelse på 99.682.000 kr., og der er heri ikke regnet med lånemuligheden i denne sag. Der ansøges derfor om tillægsbevilling 2007 til lånebevilling for 43.130.000 kr. Låntagningen skal opdeles i 2 lån, idet der skal oprettes et på 4 mio. kr. i et 5 årigt forløb (krav fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet), mens resten de 39.130.000 kr. kan lånes over 25 år. De renter og afdrag den yderligere låntagning medfører i 2007 vil blive medtaget i forårets budgetopfølgning. Lovgrundlag Bekendtgørelse nr. 1102 af 12. december 2002 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v., kaldet Lånebekendtgørelsen. (om opgørelsen af lånerammen). Styrelseslovens § 41 stk. 1. (om beslutningskompetencen). Lånoptagelse er undtaget fra EU-udbudsreglerne i den udstrækning lånet er baseret på obligationer. Supplerende bemærkninger De 5 fusionskommuner har i hovedtræk hver især hjemtaget de lån, som der med sikkerhed var skabt låneramme til vedr. regnskabsår 2006 - senest udtrykt ved byrådets behandling af gl. Næstveds låntagning i mødet den 12. februar 2007 (pkt. 14).
Politisk behandling Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet planlægning indstiller. Byrådet godkender.
Sagens bilag: De 5 kommuners bidrag til restlåntagningen.
Indstilling Økonomi- og Personaleforvaltningen indstiller, at der meddeles tillægsbevilling til låntagning for 43.130.000 kr., samt at lånene hjemtages. Lånetilbuddene vil foreligge til byrådets møde.
Byrådet 26.03.2007
175
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Kurt Petersen var fraværende ved sagens behandling. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Bilag: De 5 kommuners bidrag til restlåntagningen Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
176
77. Frigivelse af anlægsbevilling 2007 - køb af vandtankvogn.
Sagsbeh.: Flemming Nygaard-Jørgensen
Sagsnr.: 2007-12586
Sagsfremstilling Den fælles Beredskabskommission for Fladså, Holmegaard, Næstved og Suså kommuner vedtog i sit møde den 7. juni 2006, sag nr. 5, at der til levering primo 2007 blev indkøbt en vandtankvogn. I kommissionens møde den 8. november 2006 blev der antaget tilbud på et Mercedes-Benz chassis fra Henry Petersen Næstved A/S, og tilbud fra SAWO A/S i Haslev på opbygning. Dette køretøj og den i 2006 indkøbte automobilsprøjte leveres med et GPS- kommunikationsudstyr af mærket CarPC fra IHM. I forbindelse med kommunesammenlægningen er der indkøbt CarPC til køretøjerne på Station Fuglebjerg og Station Herlufmagle. CarPC integrerer al kommunikationsudstyr og GPS i en enhed. Med allerede tilkøbt software i vagtcentralen, kan der i forbindelse med alarmering afsendes skadestedskoordinater til GPS- modulet, sådan at kørevejen er klar i køretøjerne, når brandmændene ankommer til brandstationen. Dette minimerer risikoen for at køre forkert og deraf følgende lange responstider. Der rejses ønske om indkøb og montering af CarPC i de eksisterende køretøjer på Station Næstved. Økonomi I henhold til investeringsoversigt for 2006 og 2007 er der afsat et beløb på 1.900.000 kr. fordelt ligeligt over budgetårene. Der i 2006 frigivet 950.000 kr. til indkøb af chassis og forskudsbetaling på opbygningen.
Chassis (2006) Opbygning total
558.000 kr.
912.000 kr.
- forskud opbygning (2006)
392.000 kr.
I alt 2006
950.000 kr.
- rest opbygning
520.000 kr. 150.000 kr.
- diverse løst materiel
Samlet pris
1.620.000 kr.
Restbeløb anlægsbudget
280.000 kr.
Indkøb og montering af CarPC koster ca. 30.000 – 35.000 kr. pr. køretøj.
Økonomiafdelingen bekræfter at der i anlægsbudgettet for år 2007 er afsat 950.000 kr. til materiel.
Politisk behandling Beredskabskommissionen indstiller Økonomiudvalget indstiller Byrådet afgør
Byrådet 26.03.2007
177
Sagens bilag: Beskrivelse af CarPC.
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der frigives 950.000 kr., del af anlægsbevilling på 1.900.000 kr. godkendt i 2006, til færdiggørelse af opbygning af køretøj, samt indkøb og montering af CarPC i eksisterende køretøjer. Beslutning: Beredskabskommissionen, 28.02.2007 Indstillingen tiltrædes, under forudsætning af at CarPC kan integreres med fremtidens landsdækkende radionet.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Kurt Petersen var fraværende ved sagens behandling. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
178
78. Ændring af navn (Næstved Brand & Redning).
Sagsbeh.: Flemming Nygaard-Jørgensen
Sagsnr.: 2007-12586
Sagsfremstilling Efter vedtagelse af Beredskabsloven i 1993 blev navnet for kommunens samlede beredskab ændret fra Næstved Brandvæsen og Civilforsvar til Næstved Redningsberedskab. Det nye navn er, på trods af en ihærdig indsats igennem årene, aldrig slået igennem i den brede befolkning, pressen, samarbejdspartnere m.v. Det opleves jævnligt i det daglige, at der ved henvendelser til og fra redningsberedskabet, skal bruges tid på en forklaring om, hvad og hvem re dningsberedskabet er. En del henvendelser er også ”gået forkert i byen”, idet der sker en forveksling mellem Næstved Redningsberedskab og Beredskabsstyrelsen Sjælland. I forbindelse med kommunesammenlægningen, opbygning af ny organisation og ny profil ønskes der et mere mundret og tidssvarende navn, der også bedre afspejler opgaverne – Næstved Brand & Redning. Næstved Brand & Redning, der er Næstved Kommunes eget rednings- og civilberedskab, varetager det samlede brand- og redningsberedskab, herunder også nødindkvartering og – forplejning, inden for kommunens område. Næstved Brand & Redning varetager ligeledes forebyggende opgaver, herunder udarbejdelse af kommunens beredskabsplan, tilsyn og rådgivning i forbindelse med nybyggerier, samt uddannelse og undervisning inden for brand- og redningsområdet.
Politisk behandling Beredskabskommissionen indstiller Økonomiudvalget indstiller Byrådet afgør
Indstilling Teknik- og miljødirektøren indstiller, at Næstved Redningsberedskab ændrer navn til Næstved Brand & Redning.
Beslutning Beredskabskommissionen, 28.02.2007 Indstillingen tiltrådt.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Kurt Petersen var fraværende ved sagens behandling. Anbefales med den tilføjelse, at udgiften afholdes inden for eget budget.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
179
79. Igangsætning af detailkloakering tæt/lav bebyggelse Vejgården - Herlufmagle
Sagsbeh.: Dan Soltau
Sagsnr.: 37740
Sagsfremstilling I forbindelse med kommende privat byggemodning for ny rækkehusbebyggelse bestående af 67 selvstændig matrikulerede ejendomme på arealer af lokalplan HE.B.6.1 - Vejgården i Herlufmagle, skal der etableres den nødvendige offentlige detailkloakering af området efter lokalplanens bestemmelser. Der er indgået rådgivningsaftale for projektudarbejdelse og indhentning af tilbud m.v. med det rådgivende Ingeniør firma Dines Jørgensen & Co. Der foreligger nu licitationsresultat, hvor entreprenørfirmaet C Holbøll og Sønner afgav det laveste entreprisetilbud af de 6 indbudte entreprenørfirmaer på kr. 1.445.985,- ekskl. evt. ekstra arbejder. Det planlægges og forudsættes af den private udstykker MG af 1. juli 2000 ApS v/ Ernst Klitgaard, at selve byggemodningen og opstartbebyggelsen igangsættes snarest muligt, hvorfor der søges om meddelelse af den fornødne tillægsbevilling for at kunne igangsætte selve detailkloakeringen. Der foreligger endvidere forespørgsel fra udstykker om muligheden for ”henstand” med betaling af tilslutningsbidrag til den offentlige kloakforsyning med forslag om, at udstykker forlods afholder alle udgifter i forbindelse med detailkloakeringen af området og samtidig stiller anfordringsfri garanti for restbeløbet af det normale samlede tilslutningsbidrag. Denne garanti skulle så efterfølgende nedskrives løbende, svarende til salget af parceller i området. Lovgrundlag Lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v., jf. Lovbkg. nr. 716 af 23. juni 2001, Betalingsvedtægt for spildevandsanlæg i Næstved Kommune af 20.11.2006 Økonomi Entrepriseudgiften er efter den afholdte licitation kr. 1.445.985,- ekskl. evt. ekstra arbejder og tilsyn med arbejdets udførelse m.v. der skønnes til ca. kr. 250.000,- således at den samlede anlægsudgift vil andrage ca. kr. 1.7 mio. kr.
Ved tilslutningsmulighed skal der til den offentlige kloakforsyning betales tilslutningsbidrag svarende til 67 ejendomme a’ kr. 40.095, - svarende til i alt kr. 2.686.365,-
Økonomiafdelingen oplyser, at der ikke er budgetteret med udgiften til detailkloakeringer, idet det ved budgetlægningen for 2007 er forudsat, at udgifter til detailkloakeringer kan dækkes af tilslutningsbidrag fra områderne.
Det anbefales derfor, at der gives en tillægsbevilling til formålet på 1,7 mio. kr. i udgift og 2.686.365 kr. i indtægt.
Derimod kan Økonomiafdelingen ikke anbefale, at der gives henstand med betalingen af kloakbidrag. Dels har kloakforsyningen en gæld til Næstved Kommune, som ved budgetlægningen for 2007 blev anslået til 98 mio. kr. primo året, og dels vil en beslutning om henstand i denne sag medføre store fremtidige udlæg for kloakforsyningen, da det vurderes, at der vil være mange lignende tilfælde fremover, som i givet fald vil have krav på henstand. Endelig vil en sådan ordning medføre en hel del unødig administration.
Byrådet 26.03.2007
180
Supplerende bemærkninger Arealet er erhvervet af Suså Kommune. Bebyggelsesplan, vej- og kloakprojekt er tidligere godkendt, ligesom der er frigivet bevilling kr. 75.000,- Suså BY sag 652 af 16.05.06 til projektudarbejdelse og indhentning af tilbud. Efter Betalingsloven og Betalingsvedtægt for spildevandsanlæg i Næstved Kommune forfalder tilslutningsbidrag til betaling, når der foreligger tilslutningsmulighed – når stikledning er ført ind på ejendommen. Anmodningen om henstand med betaling af tilslutningsbidrag er en principbeslutning, der kun kan godkendes af Byrådet. Der gøres opmærksom på, at beslutningen vil være gældende for efterfølgende lignende anmodninger efter den forvaltningsretslige lighedsgrundsætning.
Politisk behandling Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget Byrådet
Indstilling Teknik og Miljødirektøren indstiller At der gives en tillægsbevilling på kr. 1.700.000,-i udgift og kr. 2.686.365,- i indtægt, til finansiering via tilslutningsbidrag til kloakforsyningen. At arbejdet efterfølgende overdrages til entreprenørfirmaet Holbøll og Sønner med igangsættelse af detailkloakeringen snarest muligt. At anmodningen om ”henstand” med betaling af tilslutningsbidragene ikke tiltrædes.
Beslutning: Udvalg for Teknik og Miljø, 27.02.2007 Michael Rex var fraværende. Anbefales.
Udvalg for Økonomi, personale og overordnet Planlægning, 05.03.2007 Borgmesteren og Per Andersen var fraværende. Anbefales for så vidt angår punkt 1 og 2 i forvaltningens indstilling. Spørgsmålet om ”henstand” udsat til udvalgets næste møde.
Sagsfremstilling Opgørelse over kloakforsyningens forventede gæld til Næstved Kommune pr. 1.1.2007: Næstved 48.313.000 kr. Fladså 8.500.000 kr. Fuglebjerg 18.240.000 kr. Suså 6.365.000 kr. Holmegård 17.000.000 kr. I alt 98.418.000 kr.
Praksis med hensyn til at yde henstand: Næstved og Fladså har ikke ydet henstand.
Den administrative praksis har været, at når en privat bygherre anmodede kommunen om kloakering af et område, stillede kommunen krav om, at der blev deponeret en garanti på det samlede tilslutningsbidrag. Samtidig blev det meddelt, hvornår bygherren kunne forvente at kloakeringen kunne gennemføres, jævnfør de kommunale anlægsplaner. Når kommunen havde modtaget garantien, blev projekteringen igangsat Fuglebjerg har opkrævet kloakbidrag, når anlægsarbejdet er afsluttet og tilslutningsmulighed foreligger. Ved nybyggeri er kloakbidrag opkrævet ved udstedelse af byggetilladelse.
Byrådet 26.03.2007
181
Suså har opkrævet kloakbidrag, når anlægsarbejdet er afsluttet og tilslutningsmulighed foreligger. Holmegaard har ikke ydet henstand. Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Kurt Petersen var fraværende ved sagens behandling. Pkt. 3 anbefales, således at kloakbidrag opkræves, når anlægsarbejdet er afsluttet og tilslutningsmulighed foreligger.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt. Bilag: Beregningsforudsætninger for forslag til budget.doc Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
182
80. Høring vedr. opstilling af gevinstgivende spilleautomater
Sagsbeh.: Margit Schneider Petersen
Sagsnr.: 2007-15463
Sagsfremstilling Skat, Spillemyndigheden, anmoder om kommunens stillingtagen til ansøgning om opstilling af 36 gevinstgivende spilleautomater i spillehallen Næstved Bowl, Erantisvej 38, Næstved. Hvis kommunens holdning er, at Spillemyndigheden ikke bør udstede tilladelse til spillehallen, vil der ved myndighedens afgørelse blive lagt vægt på, om kommunens indstilling indeholder et eller flere af følgende punkter: Kommunen henviser til en lokalplan, der efter kommunens tolkning ikke giver mulighed for etablering af en spillehal, inkl. beslutning om fremtidige lokalplaner. Kommunen nedlægger forbud efter planlovens §§ 12 eller 14. Kommunen henviser til, at spillehallen ligger i umiddelbar nærhed af kirke, skole eller lignende. Kommunen henviser til, at spillehallen er beliggende i et område med sociale problemer og spillehallen vil give anledning til yderligere problemer i området. Der foreligger en beslutning fra kommunalbestyrelsen om, at den slet ikke vil have spillehaller i kommunen og der ikke findes nogen i forvejen. Det ansøgte vil kunne tillades, jf. tidligere godkendelse herfra. Dog gøres der opmærksom på, at forinden maskinerne kan opstilles i et selvstændigt rum, skal der ansøges om byggetilladelse dertil og godkendelse skal være givet,inden ibrugtagning.
Politiet er samtidig hørt i sagen.
Byggesagskontoret oplyser, at det ansøgte vil kunne tillades, jf. tidligere godkendelse herfra. Dog gøres der opmærksom på, at forinden maskinerne kan opstilles i et selvstændigt rum, skal der ansøges om byggetilladelse dertil og godkendelse skal være givet,inden ibrugtagning.
Spillemyndigheden har den 12.3 2007 oplyst, at der ikke er yderligere spilleautomater på adressen.
Lovgrundlag Spilleautomatloven, lovbkg. nr.820 af 26.6 2006.
Efter lovens § 9 skal Spillemyndigheden holde sig underrettet om kommunalbestyrelsens indstilling til, at der gives tilladelse opstilling af spilleautomater i kommunen. Kommunens indstilling er vejledende for Spillemyndigheden.
Politisk behandling Udvalget for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning
Indstilling Det meddeles Spillemyndigheden, at der intet planmæssigt er at indvende.
Byrådet 26.03.2007
183
Beslutning: Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 05.03.2007 Borgmesteren og Per Andersen var fraværende. Udsat.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 19.03.2007 Henning Jensen var fraværende. Kurt Petersen var fraværende ved sagens behandling.
Udvalget anbefaler, at der nedlægges forbud i henhold til planlovens §14, således at der inden for 1 år udarbejdes lokalplan, hvori reguleres placeringen af spillehaller i Næstved Kommune. Der ønskes en redegørelse over placeringen af spillehaller i de sammenlæggende kommuner.
Beslutning: Byrådet, 26.03.2007 Kirsten Devantier og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 26.03.2007
184
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60Made with FlippingBook - Online magazine maker