Referat af Byrådets møde d. 28.04.2008

133. Modeller for tildeling af specialundervisningsmidler

Sagsbeh.: Lene Marie Hatt

Sagsnr.: 2008-17086

Sagsfremstilling I skoleåret 2007/08 blev de tidligere 5 kommuners samlede budget til almindelig specialundervisning samt tidligere centrale puljemidler til særlige opgaver inden for den almindelige specialundervisning fordelt til skolerne efter en særlig fordelingsmodel. Modellen var besluttet af Udvalget for Børn og Familie som en foreløbig resursefordelingsmodel for det ene skoleår, med den tilføjelse, at der i løbet af 2007/08 skulle udarbejdes en endelig model. Modellen var baseret på analyse af undervisningseffekten. Effekten var beregnet ud fra skolernes 9. klassers afgangsprøveresultater i forhold til det forventede ud fra en socialfaktormodel. I analysen indgik biologiske forældres uddannelse, bruttoindkomst, ledighedsgrad, civilstatus, alder, indvandrere, socioøkonomisk status. Fordelingsmodellen blev desuden justeret ud fra en faktoromregning. Da modellen byggede på et spinkelt datagrundlag (kun 9. klasser) og et datagrundlag, som ikke inddrog skoler uden overbygning, nedsatte skoleforvaltningen i efteråret en arbejdsgruppe med repræsentanter for skolelederne, Økonomiafdelingen og Specialpædagogisk Team.

Arbejdsgruppen besluttede at anvende en model, der byggede på en socialfaktormodel for alle biologiske forældre til børn, der går på skolen.

Capacent, der er et neutralt analyseinstitut, har på den baggrund udarbejdet en analyse af Næstveds skolers sociale belastningsgrad. Det er sket på et faktabaseret grundlag. Capacent har ved udarbejdelsen anvendt følgende baggrundsoplysninger/indikatorer ud fra biologiske forældre: moderens civilstatus, indvandrere, beskæftigelsesstatus, moderens og faderens uddannelsesniveau, samlet bruttoindkomst og moderens alder. Der er i analysen taget udgangspunkt i de elever, der konkret går på den enkelte skole. Indikatorerne vægter – ud fra videnskabeligt baserede undersøgelser - forskelligt i beregningerne. Analysen fokuserer på, hvor mange af de svageste elever, der er på skolerne og på, hvor svage de er. Der er udarbejdet tal for de enkelte skoler baseret på henholdsvis de 5 % og de 10 % svageste elever i kommunen. Det er desuden undersøgt, hvor mange af eleverne i disse grupper, der går på den enkelte skole, samt hvor stor den gennemsnitlige belastningsgrad er for de svageste elever, der går på den pågældende skole, samt den samlede sociale belastningsgrad på hver skole. Analysen fra Capacent forelå i slutningen af februar. Arbejdsgruppen har vurderet, at der ved alle skoler er elever, der har brug for specialundervisning, som ikke baserer sig på sociale indikatorer. Arbejdsgruppen har derfor udarbejdet modeller, hvor henholdsvis 33 % og 50 % af midlerne på forhånd fordeles efter elevtallet på skolen mens resten fordeles vægtet i forhold til socialfaktoren.

Arbejdsgruppen overvejede desuden en overgangsmodel, hvor den nye model fik 50 % gennemslagskraft det første år i forhold til tidligere tildeling samt en særlig forlods

Byrådet 28.04.2008

317

Made with FlippingBook - Online magazine maker