Greenity 62

T E C H &M E C H

Inde rubriek Tech&Mech is er aandacht voor zowel nieuwe als vernieuwende producten uit de sector. Een plek waar techniek en mechanisatie structureel aandacht krijgen.

TulipStar XL Havatec www.Havatec.com Prijsindicatie: 200.000 euro

Tekst en fotografie: Ellis Langen

TulipStar nu ook voor zwaardere tulp

hopelijk een betere waardering voor de klok.” De kweker kan namelijk nu ook gewicht, lengte, kromming en rijpheid en het percentage dat dit mag afwijken instellen. Vooral het feit dat de rijpheid en gewicht wordt bepaald door een machine is volgens Poel winst. “Als je als PolderPride-kweker een rijpheid belooft, moet je leveren wat je zegt. Nu de machine de rijpheid met een camera beoordeelt, is dat beter gewaarborgd. Een machine maakt geen fouten.” De TulipStar XL kost ongeveer 200.000 euro. Havatec biedt kwe- kers met een Quality Buncher aan deze in te ruilen voor een TulipStar, waardoor de investering lager ligt. Havatec onderzoekt of de XL sor- teer- en bosmachine ook ingezet kan worden bij kwekers van bijvoorbeeld zonnebloemen of andere gewassen. ZELF IETS UITGEVONDEN? Wij zijn behalve naar nieuwe produc- ten van fabrikanten nadrukkelijk ook op zoek naar slimme, praktische en betaalbare technische oplossingen en/of aanpassingen die kwekers zelf hebben bedacht. Heeft u suggesties voor onderwerpen, mail de redactie: info@greenity.nl.

Havatec verkoopt al jaren de Tulip- Star, een automatische sorteer- en bosmachine voor tulpen. Voor som- mige bloemen waren de vakjes waar de bloemen ingelegd moesten wor- den echter te klein. Dit seizoen is de TulipStar XL geïntroduceerd. De inlegvakjes zijn met een derde ver- groot zodat ook grotere en zwaarde- re tulpen netjes worden verwerkt. Poel Bloembollen in De Rijp schafte dit seizoen de TulipStar XL aan. Ook bij Van der Slot in Voorhout draaien er twee. Verder heeft Havatec ver- schillende aanbiedingen liggen bij broeiers. De broers Louis en Peter Poel werk- ten al jaren met de Quality Buncher Pro van Potveer, waarbij de mede- werkers zelf de tulpen netjes en uit elkaar op de band moesten leggen. Nu de TulipStar XL er is, heeft Poel deze lijn aangeschaft. Poel werkt met tulpen die gemiddeld tussen de 30 en 50 gram zwaar zijn. Het bedrijf broeit vijftien cultivars, waarvan ‘Antarctica’, ‘Columbus’, ‘Tompouce’ en ‘Avant Garde’ de belangrijkste zijn. Bij de ‘gewone’ TulipStar zijn de inlegvakjes 12 centimeter breed; tulpen met breed uitstaand en grof blad kunnen hierdoor lastiger worden verwerkt.

Louis Poel: “Met name bij ons zwaar- dere segment tulpen heb je die ruimere vakjes echt nodig. Anders hebben medewerkers extra werk om de stelen er goed in te leggen en loop je het risico op beschadiging.” Bij de TulipStar XL zijn de vakjes nu 16 centimeter breed. Voorheen werkte Poel met de Quali- ty Buncher Pro en werden er 6.000 tot 7.000 stelen per uur verwerkt met vijf tot zes mensen. Met de TulipStar XL verwerken drie tot vier mensen over de 10.000 stelen. Volgens Mark Fikkers, commerci- eel directeur van Havatec, kan de snelheid – als alle vakjes vol gelegd worden – naar 14.000 stelen per uur groeien. Poel: “De eerste dag dat de machine draaide, dachten onze medewerkers nog: ‘Joh, wat gaat die band hard’. Maar dat went snel.” Verder maakt werken met de Tulip- Star XL het bedrijf flexibeler bij de inzet van personeel. “Werken aan de Quality Buncher is eentonig en vrij intensief werk. Daar had je goe- de mensen voor nodig. Nu hoeft een medewerker er alleen maar voor te zorgen dat er een tulp in een vakje ligt. Bovendien gaat met de Tulip- Star XL de kwaliteit van de bos om- hoog; de bos is uniform en dat geeft

13 maart 2020

19

13 maart 2020

Made with FlippingBook Ebook Creator