Greenity 62

H E T PA N E L

Postbus 175 | 2180 AD Hillegom Weeresteinstraat 10a | 2181 GA Hillegom T (0252) 536 950 www.kavb.nl | e-mail: kavb@kavb.nl www.facebook.com/deKAVB

Binnenkort komen in de Bloembollenstreek de bollenvelden weer volop in bloei. Toeristen vinden het maar al te leuk om tussen de gewassen een serie foto’s te schieten. Als dat massaal gebeurt, is de kans op schade groot. Na het succes van vorig jaar gaan ook dit jaar ambassadeurs aan de slag om toeristen uit te leggen wat er wel en wat er niet kan in een bloembollenveld. Zou dat geen mooi plan zijn voor alle gebieden waar voorjaarsbloeiers worden geteeld? Daarom deze keer de stelling:

‘Ik wil een ambassadeur in mijn bloembollenveld’

Het is goed dat deze ambassadeurs er zijn. Zij kunnen uitleg geven over de gewassen en toezicht houden. In de gebieden iets ver- der buiten de toeristische regio’s zal het echt niet haalbaar zijn om overal ambassadeurs te plaatsten, hoewel de ‘bezoekers’ in het veld ook daar toenemen. Het plaatsen van een fotopunt met een infor- matiebord zou misschien kunnen helpen. Geef de bezoekers een plek waar ze wel kunnen staan. Ze zijn uiteindelijk ook de consu- menten die onze producten moe- ten gaan kopen.

Stef van Vilsteren Teelt en broei van tulpen Luttelgeest

Piet Uitgeest Teelt narcis, tulp, Muscari en dahlia De Koog

Bloeiende bollenvelden zijn ons mooiste en ‘makkelijkste’ promo- tiemiddel. Duizenden mensen die enthousiast zijn over ons product. Natuurlijk is het dan goed om de mensen het echte verhaal achter deze velden te vertellen en iets te leren over onze teelt en alles wat daarbij komt kijken. In een tijd waarin de media lang niet altijd het eerlijke verhaal vertellen is het juist extra belangrijk om de consumenten te betrekken bij je bedrijf en om het proces van a tot z uit te leggen. Hierdoor ontstaat begrip voor ons telers en onze manier van werken. Uiteindelijk willen we toch allemaal dat deze mensen onze bollen en bloemen weer in de winkel kopen.

Ik kan mij wel vinden in deze stel- ling, omdat toeristen die voor de bollenvelden komen dit tussen de bloemen willen beleven. Maar het gaat natuurlijk wel een beetje ver dat de telers maatregelen moeten nemen omdat de toeristen zo bru- taal zijn dat ze gewoon je perceel oplopen. Stel je toch eens voor dat we dit bij mensen thuis in de tuin doen. Op Texel is dit nog niet zo’n probleem, maar merken we de laatste jaren wel een toename van selfiemakers in het veld. We pro- beren het uit te leggen met een bord met informatie erbij.

Claire Meijs Teelt en broei van tulpen en akkerbouw Middenmeer

24

13 maart 2020

Made with FlippingBook Ebook Creator