Greenity 62

BELOFTES AFGELOPEN JAREN • ‘Kay’

Makkelijke rode broeitulp, van redelijk vroeg tot laat. Donkergroen blad. Goede knoppresentatie. Maakt voldoende plantgoed, gemiddeld qua kasdagen ( op water,  op potgrond) en teelttechnisch dik in orde. • ‘Replay’ Kan als geelrode randtulp een deel van de markt invullen die ontstaat nu ‘Leen van der Mark’ steeds meer teelttechnische problemen oplevert. • ‘Alison Bradley’ Dubbelpaarse tulp met bijzondere kleurstelling, die niet virusgevoe- lig is, mooi in de huid zit en voldoende plantgoed maakt. Moet rustig gebroeid worden, bij lage kastemperatuur, om zweters te voorkomen.

hier is vooral een bevestiging van de goede eigenschappen van die cultivar. Daarnaast grijpen we de Marktbroeishow ook aan om elf andere cultivars in de schijnwerpers te zetten. Waaron- der ‘Saami’, waarvan nog maar 550 roe staat.” Met zijn mobiele telefoon neemt directeur-eigenaar Erik van Dam van Triflor in Oude Niedorp ondertussen foto’s van de ene na de andere cultivar. Dat doet hij met meerdere petten op: als veredelaar, als broeier én als exporteur. “In die laatste hoedanigheid heb ik net een cultivar ontdekt die ik anders dan ‘Panama’ nog niet kende en die wel eens een alternatief zou kunnen zijn voor ‘Barcelona’.” Van tulpenveredelaar Ver- tuco, waar Triflor in participeert, zijn in Bovenkarspel enkele noviteiten te zien. Van Dam: “Maar als ik eerlijk ben is onze eigen marktbroeishow eind december voor ons belangrijker.”

BELOFTES VAN NU • ‘San Stefano’

Aanwinst in het crispa-assortiment, dankzij mooie paarse hoofdkleur met heldere witte rand. In broeierij zowel geschikt voor water als potgrond.

• ‘Panama’ Een grote kanshebber om ‘Barcelona’ op te volgen, de cultivar die van- wege gevoeligheid voor het TVX-virus steeds meer terrein verliest. • ‘Purple Sensation’ Makkelijk te telen en te broeien enkele paars tulp, die mooie strakke broeibakken laat zien.

13 maart 202013 maart 2020

Made with FlippingBook Ebook Creator