VAB-Magazine juli-augustus 2020

66 tips in eigen land | Zo houdt VAB het veilig | 4 wijnen bij de barbecue | De leukste spullen voor je staycation | Alle hens aan dek bij de Oosterweelwerken | Hybride rijden: zo werkt de batterij

OOSTERWEEL

VEILIG WERKEN

Voor op schema

Zo doen we dat bij VAB

magazine

REIZEN

RIJDEN

juli-agustus 2020

EXTRA PUZZELS

België ben! 66 tips in eigen land

4 WIJNEN Bij de barbecue

STAYCATION De leukste spullen

FORD PUMA Proefgereden

HYBRIDE Zo werkt de ba מּ erij

SPECIAAL AANBOD VOOR DE LEZERS VAN VAB MAGAZINE

Buitengewoon lekkere ‘Barolo Bambino’ Voor een fractie van de prijs van een ‘echte’ Barolo

€ 14,99 Nu slechts € 7,99 per fles

Liefhebbers van Italiaanse klassewijn opgelet! Laat u verleiden door de Barbino, een buitengewoon lekkere Italiaan met dezelfde kwaliteit als een ‘echte’ Barolo.

Barolo Bambino Onlangs ontdekten we deze wijn tijdens een proefronde langs de vaten in de kelder van een vooraanstaand Barolo-producent. Het viel ons op dat deze ‘Barolo’ veel vriendelijker en milder smaakte dan de nukkige serie jonge Barolo’s die we net van het vat geproefd hadden. “Hoe kan het dat deze wijn nu al zo lekker smaakt?” vroegen we aan onze gastheer. “Haha” lachte de keldermeester , “goed geproefd. Dit is onze Barbino, afgeleid van ‘Barolo Bambino’. Óók gemaakt van 100% Nebbiolo in de D.O.C. Langhe maar mag geen Barolo heten, want de wijn is deels afkomstig van jonge Barolo-stokken en deels van 30 jaar oude Nebbiolo-stokken. Hij is meteen lekker drinkbaar en volledig in de geliefde Barolo-truffelstijl, maar kost slechts een fractie van de ‘echte’ Barolo’s!”

Jouw voordelen • € 7,99 per fles i.p.v. € 14,99 (€ 47,94 per doos) • Bij aankoop van 2 dozen is de levering gratis • 100% Proefgarantie: niet tevreden, geld terug!

Condities: zie website. Artikelnr. 618718 Ons vakmanschap drink je met verstand

Bestel online via www.wijnbeurs.be/vab of telefonisch op 016 98 01 08 of via de antwoordkaart op pagina 3.

VOORWOORD

Staycation Toen onze vorige editie in de bus viel, was het nog hoogst onzeker of een zomervakantie in het bui- tenland tot de mogelijkheden behoorde. Uitstapjes dicht bij huis, dat zou het worden. Onze lezersenquê- te van medio april bevestigde dat. Amper een kwart van jullie dacht deze zomer op reis te kunnen naar een van onze buurlanden. Bestemmingen elders in Europa waren helemaal onbereikbaar, wereldbestemmingen pure ctie. Het buitenland, dat zou pas kunnen in de herfst of volgend jaar.

Voor mijn eigen vakantieplanning had dit normaal gezien geen repercussies. Met schoolvakanties hoeven we geen re- kening meer te houden, dus juli en augustus kan ik rustig aan mij laten voorbijgaan. Ik pak mijn koffers in september: goedkoper en minder druk. Maar niet zo dit jaar. Na Pasen voelde ik plots een on- weerstaanbare drang: ik zou een vakantiewoning boeken. Kwam het door dat opgehokte gevoel? Ik moest eruit en begon verwoed te googelen naar een geschikt stulpje aan onze nationale kust. De zee spoelt alle menselijke leed weg, zei de Griekse dichter Euripides al. Helaas was ik niet de enige die er- tussenuit moest. Dan maar een weekje Ardennen, nadat ik ook het zwembad uit de selectiecriteria had geschrapt. Alleen de doden en de dwazen veranderen nooit van mening, blijkt eens te meer uit onze nieuwste bevraging, amper twee maanden later. De Nationale Veiligheidsraad heeft net met groot enthousiasme de herope- ning van onze landsgrenzen aangekondigd. Open grenzen doen dromen. Gezwind plannen we nu met z’n allen vakantietrips naar de buurlanden (de helft van de respondenten) of elders in Europa (een derde). Vakanties buiten Europa lijken ons nog altijd te link. Zowat vier op de tien houden het liever veilig en beperken zich tot weekendjes of trips in eigen land. Niet alleen de kust of de Ardennen, ook heel wat andere plaatsen staan hoog op het verlanglijstje. Laat onze 66 tips in eigen land een inspiratie- bron zijn. Prettige vakantie!

Jan Creten,

hoofdredacteur

jan.creten@vab.be

Ontdek meer op vabmagazine.be

3

JULI-AUGUSTUS 2020 VAB MAGAZINE

IN DIT NUMMER

OVER VAB

Vragen? contact@vab.be vab.be/contact

03/253.61.30 ma-do 9-18u, vr 9-16u30

Pech? Vanuit België: 078/222.222

10 De 66 musts in eigen land

Vanuit het buitenland: (+32)3/253.65.65

Onthaal Pastoor Coplaan 100 2070 Zwijndrecht ma-vr 8u30-17u15

VOLG ONS

Twi מּ er twi מּ er.com/vabmobiliteit

Facebook facebook.com/vab

8 Uit de Wereld

Barbecuewijnen 26

Instagram instagram.com/ vabmagazine

UIT DE WERELD

8

LEES MEER ONLINE

DE 66 MUSTS IN EIGEN LAND  West-Vlaanderen  Oost-Vlaanderen  Antwerpen  Limburg  Vlaams-Brabant & Brussel  Wallonië

24 COLUMN

Guido Everaert

26 4X BARBECUEPLEZIER

SHOPPING De ultieme thuisblijfvakantie

27

vabmagazine.be

LEDENVOORDELEN

Nu voordelig mazout kopen Wil je tijdens de koude

wintermaanden gezellige warmte in huis? Bestel dan deze zomer je mazout en bespaar tot € 58 per 1000 liter!

44 In Vervoering

Zo houdt VAB het veilig 40

Jouw luxe penthouse in Oostende Zin in een vakantie aan onze eigen kust? Wat dacht je van een penthouse in de ‘Koningin der Badsteden’, met maar liefst 5 slaapkamers, 4 badkamers én zeezicht. Als VAB-lid geniet je een korting van 5%!

Op pagina 50-51 vind je alle ledenvoordelen!

38 Oosterweelwerken

WEDSTRIJDEN

40 ZO HOUDT VAB HET VEILIG

32 SNELWEG

42 HYBRIDE RIJDEN

34 GETEST

Basiscursus ‘Ba מּ erijtechnologie’

Ford Puma & BMW  Reeks Gran Coupé

44 IN VERVOERING Gillet Tourist cc

52 Puzzel & Win: Samsung TV

38 ALLE HENS AAN DEK BIJ DE OOSTERWEELWERKEN

53 Puzzel & Win: iPhone SE en Dyson V8 Absolute

46 DE VAB-VERKEERSQUIZ

5

JULI-AUGUSTUS 2020 VAB MAGAZINE

SPECIAAL AANBOD VOOR DE LEZERS VAN VAB MAGAZINE

Buitengewoon lekkere ‘Barolo Bambino’ Voor een fractie van de prijs van een ‘echte’ Barolo

€ 14,99 Nu slechts € 7,99 per fles

Liefhebbers van Italiaanse klassewijn opgelet! Laat u verleiden door de Barbino, een buitengewoon lekkere Italiaan met dezelfde kwaliteit als een ‘echte’ Barolo.

Barolo Bambino Onlangs ontdekten we deze wijn tijdens een proefronde langs de vaten in de kelder van een vooraanstaand Barolo-producent. Het viel ons op dat deze ‘Barolo’ veel vriendelijker en milder smaakte dan de nukkige serie jonge Barolo’s die we net van het vat geproefd hadden. “Hoe kan het dat deze wijn nu al zo lekker smaakt?” vroegen we aan onze gastheer. “Haha, lachte de keldermeester, goed geproefd. Dit is onze Barbino, afgeleid van ‘Barolo Bambino’. Óók gemaakt van 100% Nebbiolo in de D.O.C. Langhe maar dan zonder het recht om Barolo op het etiket te zetten. Want de wijn is deels afkomstig van jonge Barolo-stokken en deels van 30 jaar oude Nebbiolo-stokken. Daarom staat er Langhe en geen ‘Barolo’ op het etiket. Het is de lievelingswijn van het personeel , want hij is meteen lekker drinkbaar en volledig in de geliefde Barolo-truffelstijl, maar kost slechts een fractie van de ‘echte’ Barolo’s!” Vriendenprijs Voor u als wijnliefhebber bedongen we een zeer aantrekkelijke vriendenprijs voor deze net door de prestigieuze wijngids Gilbert & Gaillard met 90/100 punten bekroonde wijn. Hierdoor betaalt u geen € 14,99 per fles, maar slechts € 7,99!

Bestel online via www.wijnbeurs.be/vab of telefonisch op 016 98 01 08 of via de antwoordkaart op pagina 3.

EXCLUSIEF LEZERSVOORDEEL

U vindt de antwoordkaart op pagina 3. Of bestel dit wijnpakket via www.wijnbeurs.be/vab

€ 14,99 Nu slechts € 7,99 per fles

2018 | ITALIË, PIËMONTE Manieri ‘Barbino’ Nebbiolo

Jouw voordelen • Slechts € 7,99 per fles i.p.v. € 14,99 (€ 47,94 per doos) • Kwaliteit van een vriendelijke Barolo voor een vriendenprijs Helder robijnrood. Fantastische aroma’s van rood fruit (kers, aalbes) en bloemen (vooral rozen) tegen een achtergrond van aardsheid en leer. Zeer verleidelijke smaak met rozen, kiezel, terracota en droge specerijen in de lange finale. Erg lekker, mild en karaktervol in de typisch krachtige Barolo stijl. Past uitstekend bij vederwild, ossobuco, lasagne en zachte kazen. 100% Nebbiolo. 14% alc. Nu van genieten, houdbaar tot 2027

Artikelnr. 618718

• Bij aankoop van 2 dozen is de levering gratis • 100% Proefgarantie: niet tevreden, geld terug!

Ons vakmanschap drink je met verstand

Condities: Exclusief aanbod voor de abonnees van VAB Magazine. Transportkosten: € 5,95 (gratis vanaf 2 dozen). Dozen van 6 flessen (75 cl.). Prijzen BTW inbegrepen. Levering alleen in België en binnen de 7 dagen na ontvangst van uw bestelling. U ontvangt uw factuur via e-mail indien uw e-mail adres ingevuld is. Aanbod geldig tot 31 augustus 2020 of zolang de voorraad strekt. De consument heeft het recht aan de verkoper mee te delen dat hij afziet van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief, binnen de 14 werkdagen vanaf de dag die volgt op de levering van het product. De Wijnbeurs, Bosstraat 71 bus 3C, 3560 Lummen zal uw gegevens verwerken voor beheer en marketingdoeleinden. U heeft uiteraard recht van inzage en verbetering van deze gegevens. Wenst u zich hiertegen te verzetten dan kan dit kosteloos. Gelieve De Wijnbeurs in dat geval te contacteren op het hierboven vermelde adres.

UIT DE WERELD

“Dankzij speciale luchtfilters en doorgedreven

desinfectie heeft de lucht aan boord van het vliegtuig dezelfde kwaliteit als in een operatiekamer.”

Bron: Brussels Airlines

Back to basic Slaap eens in een tipi

Het is niet omdat je naar het buiten- land mag dat je dat ook moét doen. Het vakantiegevoel vind je evengoed dicht bij huis, zeker als je kampeert in een mooi stukje natuur. Natuurin- vest en Agentschap Natuur en Bos maken het je gemakkelijk: overal in Vlaanderen hebben zij kleinschalige tipidorpen ingericht op kampeerter- reinen in gevarieerde natuuromge- vingen. De tenten staan altijd zalig

Steden na corona Meer fietsers en voetgangers

In volle coronacrisis maakten heel wat grootsteden in het centrummeer plaats voor etsers en voetgangers om de an- derhalve meter afstand te kunnen res- pecteren. Sommige steden gaan die tij- delijke maatregel verder uitbouwen. Zo wil Milaan etsers en voetgangers meer plaats geven met bredere paden en we- gen. Parijs investeert in extra etspaden die het centrum met de randgemeen- ten verbinden. Ook New York, Berlijn, Buenos Aires en andere steden bekij- ken de mogelijkheden. Met wat geluk genieten we straks dus extra van die citytrip, met meer ruimte en minder autoverkeer.

Staycation Kamperen in iemands tuin

Je wilt wel van het kampeergevoel genieten, maar niet op een klassieke camping? Via het platform ‘Welcome To My Garden!’ vind je privétuinen in heel België en net over de grens waar je met je tent(je) welkom bent, op voorwaarde dat je te voet, met de ets of het openbaar vervoer komt. Je kunt ook zelf een plaats in je tuin aanbieden. ‘Welcome To My Garden!’ is een non-prot bur- gerinitiatief, dus zonder winst of bijverdienste. > welcometomygarden.be

8

VAB MAGAZINE

Lees nog meer reisreportages op vabmagazine.be/reizen!

Check de coronamaatregelen in jouw vakantieland Wie deze zomer op vakantie gaat, is maar beter op de hoogte van de recentste coronamaatregelen ter plaatse. Op onze website vind je per populair Europees vakantieland de regels die je moet naleven.

Ons eigen vakantieland Handig: de nieuwe app van Toerisme Vlaanderen ‘YouFlanders’ geeﬞ je niet alleen een overzicht

van het toeristische aanbod, maar ook info over specifieke

Cruise deals Wie opnieuw droomt van een cruise na de zomer of in  vindt tot eind juli goede deals met extra voordelen, zoals inbegrepen kosten of upgrades, bijvoorbeeld bij Holland America Line en Seabourn. > atccruises.be veiligheidsmaatregelen én de drukte van het moment. In het Nederlands, maar er is een Franse en Engelse versie op komst. > Gratis bij iTunes en Google Play, youflanders.be

Citytrips in eigen land: 3 alternatieven voor drukke trekpleisters Niemand wil deze zomer in een drukke massa belanden. Deze drie Vlaamse steden vormen het perfecte alternatief voor hun grote toeristische zussen. Drie ideale citytrips in eigen land!

ver van elkaar, zodat je van een rus- tige kampeerervaring met respect voor social distancing kunt genie- ten. De tenten zijn niet ingericht. Op het domein zijn enkele ecologi- sche buitentoiletten en douchezak- ken voorzien (die je zelf vult aan het waterreservoir). > Tipitenten huren (max.  pers.) kan tot eind september, buitengewoonkamperen.be

Trek je terug in deze unieke boomhu מּ en

De boomhu מּ en van Treelodge doen je de sleur van alledag snel vergeten. Verstopt in de bossen van Retie hoef je je alleen maar af te vragen welke vogel er fluit

en wanneer je het vuur aansteekt. Welkom in de Kempen!

Let’s fly away Heel wat luchtvaartmaatschappijen zijn volop bezig een deel van hun vluchten te hernemen. De Hongaarse lowcostmaatschappij Wizz Air ziet het grootser: vanaf  juli leggen ze vijf keer per week een nieuwe

Motorhome voor beginners: alles wat je moet weten

verbinding in tussen Charleroi en Wenen. > wizzair.com

Gaan en staan waar je wilt! Wordt een motorhome jouw ideale metgezel, of twijfel je nog? We beantwoorden de meestgestelde vragen.

9

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

TEKST SOPHIE ALLEGAERT

DE 66 MUSTS

van Belgi‘

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom onze top 66 om die staycation boeiend te houden. Wedden dat je tijd tekort komt?

1

Cruisen met de Lamme Goedzak Damme

Nog tot eind september doet de Lamme Goedzak, de enige West-Vlaamse boot met Mississippi-allures, vijf keer per dag zijn trage ding. Inschepen doe je in Damme of Brugge en dan vaar je heen en weer. Zelfs je ets kan mee. Traag glijd je door dat vlakke land. Achter je de torens van Brug- ge, voor je dat witte boekendorp en tussenin een autostrade van kromgewaaide populieren. > bootdamme-brugge.be

2

Bedwing het Brugse Belfort Brugge Nu er amper buitenlandse toeristen in Brugge zijn, is dit je kans om in alle rust de Brugse Markt en zijn Belfort te verkennen. Waag je aan de  middeleeuwse trappen en geniet van het adembenemende panorama over Brugge en omstreken.

De zonsondergang tegemoet Oostduinkerke en De Panne

Je kunt naar die zonsondergang staren of erheen galopperen. Manege Ter Dui- nen organiseert elke dag strandwande- lingen voor beginners en gevorderden. Families, vriendengroepen, koppels, iedereen is welkom. Kinderen kunnen aansluiten zodra ze twaalf zijn. Niet zo’n paardenfanaat, maar wel tuk op adrenalinekicks? Dan is zeilwagenrij- den ongetwijfeld je ding. De sport voor wie niet van water houdt, het graag stil heeft, maar wel snelheid wil maken. Er zijn maar twee voorwaarden: laag water én wind. > manegeterduinen.be, lazef.be

> visitbruges.be

3

Apéro aan het water Kortrijk

De Leieboorden zijn verlaagd en de Leie speelt weer de hoofdrol in haar stad. Dat zorgt voor een resem plekken waar je, al dan niet met je voeten in het water, van die glinsterende rivier kunt genieten.

4

> toerismekortrijk.be

10

VAB MAGAZINE

West-Vlaanden

5

Ronddolen in het Kasteel van Loppem Loppem Je kunt nieuwsgierig ronddolen in het 19de-eeuwse neogoti- sche Kasteel van Loppem en zo te weten komen dat Koning Albert I hier op het einde van de Eerste Wereldoorlog ver- bleef en dat in dit kasteel de fameuze regering van Loppem werd gevormd. Maar buiten wacht nog meer vertier. Want pal in die indrukwekkende Engelse landschapstuin ligt een heus doolhof te blinken. In 1837 ontworpen door de kasteel- kinderen en aangeplant in rode en groene haagbeuk. Geen doolhof waar je op een drafje door vliegt, hier moet je echt zoeken. En soms eens op je stappen terugkeren. > kasteelvanloppem.be

6

Vogels spotten in het Zwin Knokke-Heist

Het Zwin telt 333 hectare en onderging een complete me- tamorfose. Geen vogelkooien meer, wel een hightech be- zoekerscentrum en een resem kijkhutten. En zo focust het Zwin opnieuw op zijn essentie en wordt het park wat het eigenlijk altijd al was, een internationale vogelluchtha- ven. Een plek waar duizenden vreemde vogels verpozen op hun weg naar het noorden of het zuiden. Geen betere locatie dus om al dat geadder ongestoord te bespieden. > zwin.be

7

8

Rijmen en dichten vanop de fiets Watou Vanaf juli tot en met september geniet je fietsend van een gedichtenparcours tussen Poperinge en Watou. Dompel je onder in veertien gedichten langs het glooiende landschap. Het ene is gesproken, het andere gedrukt. Het parcours en de kaart zijn gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme van de stad Poperinge en bij de lokale handelaars in Watou.

Zweven boven wijnranken Westouter

Geen Westhoekbezoek is compleet zonder een nostalgisch Cordoba-vluchtje. En ook al lijkt het niet bijzonder specta- culair, zonder loopings of consoorten, toch is elke overtocht met deze nostalgische kabelbaan telkens weer een beetje spannend. Onder je wijngaarden, in de verte ligt Frankrijk te blinken, misschien spot je wel kustduinen en ondertus- sen probeer je je kroost duidelijk te maken dat stilzitten de boodschap is. Twintig spannende minuten die zo om zijn. > facebook.com/cordobatelesiege

> toerismepoperinge.be

11

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Oost-Vlaanden

9

Kapitein spelen op de Leie Sint-Martens-Latem

Geen betere manier om met het glorieuze Sint-Mar- tens-Latem en Deurle kennis te maken dan per boot. Starten doe je in Gent en daarna cruise je voorbij de ene na de andere magnieke tuin. Overal dobberen bootjes met eigen lift en garage. Vanuit Gent ben je ongeveer twee uur onderweg. Eens aangekomen kun je er meteen een wandeling doorheen Deurle, een van Vlaanderens mooiste dorpen, aan koppelen. > booot.be

10 Het is misschien van je schooltijd geleden, maar het Gravensteen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent en bevindt zich bo- vendien pal in het stadscentrum. Geschikt voor jong en oud en helemaal op maat van al wie stiekem droomt van ridders en prinsessen. Hier krijg je immers een compleet beeld van de riddercultuur uit de 12de eeuw ge- serveerd. Er wacht ook een bijzondere collectie foltertuigen. Niet voor gevoelige zielen dus. Gelukkig zorgen de audiotour en videoguide met Wouter Deprez voor de nodige humor. > visit.gent.be Griezelen in het Gravensteen Gent

11

Wild zwemmen Deinze

Waag je aan de Ronde van Vlaanderen Oudenaarde

In de charmante Vosselare Put neem je een frisse duik. Een redder houdt een oogje in het zeil en opwarmen doe je in het clubhuis of uitgestrekt op een handdoek.

De Ronde van Vlaanderen-etsroute doorkruist de Vlaamse Ardennen en is met zijn 78 kilometer en iconische cols dé route voor wie zich een Flan- drien waant. Niet voor doetjes dus, maar gegarandeerd onvergetelijk. Niet gezegend met getrainde benen? Geen nood, het interactieve belevingsmuse- um Centrum Ronde van Vlaanderen biedt soelaas. Dankzij tal van multi- mediale technieken speel je even de hoofdrol in Vlaanderens Mooiste. Net- jes doen alsof dus. > tov.be, crvv.be

> vosselareput.be

12 Kuieren in Kasteel Ooidonk Deinze

Deze middeleeuwse versterkte burcht is een van ‘s lands mooiste kastelen. Uitgebreid te bezoeken of ideaal om door de tuin te kuieren. Je bewondert er een vijver vol waterlelies, oude serres en de Vlaams- Spaanse architectuur.

13

> ooidonk.be

12

VAB MAGAZINE

14

Verstilde dorpen verkennen Mullem en Dikkele

Ook in Oost-Vlaanderen pronken enkele van de ‘Mooiste Dorpen van Vlaanderen’. Mullem en Dik- kele bijvoorbeeld. Mullem vind je halverwege Gent en Oudenaarde, is een zakdoek groot en goed voor een handvol okergele huizen met houten luiken, een parmantig kasteel en het 11de-eeuwse Sint-Hi- lariuskerkje. Dikkele is al net zo charmant. Geen doorgaand verkeer, geen steenwegen, wel een be- koorlijke dorpskern, een authentiek dorpsgevoel en een zalige rust. Met vandaag ongeveer evenveel inwoners als in 1830. Ook aan het decor werd niet getornd. De dorpskern werd in de jaren 80 al ge- klasseerd en lijkt wel een lmset.

15 Hop on, hop off

in het Scheldeland Schelde

17

Het Scheldeland beschikt over een uitge- breid rivierennetwerk en twaalf veren die etsers en wandelaars vlotjes op hun be- stemming brengen. En dat het hele jaar door én gratis. Het veer van Schellebelle bedient je zelfs op je wenken. Even de bel luiden en de veerman, of -vrouw, zet je over. Dit rivierenlandschap grossiert in verharde dijkwegen en autovrije jaagpaden en laat zich dan ook bij voorkeur per ets of te voet verkennen. Uitrusten doe je al varend. > vlaamsewaterweg.be/veerdiensten

Vergaap je aan het Lam Gods Gent Het Lam Gods van de

gebroeders Van Eyck dateert van  en is niet alleen een meesterwerk maar ook één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. De gerestaureerde panelen zijn nu opnieuw te bewonderen. Ga dat zien!

> visit.gent.be

16

18

Laat eens een varken uit Oosteeklo

Ronddolen in Fort Lie﬍enshoek Kallo Vergeet de

Sommige mensen laten een hond uit, excentriekelingen zelfs hun kat, in het zakdoekgrote Oosteeklo gaan ze nog een stap verder. Hier zie je geregeld een varken aan de leiband passe- ren. Maak kennis met Félicienne, je knorrende wandelgids die je door het heden en verleden van Oosteeklo leidt. Goed voor een tocht van 6,5 kilometer, langs bos, bunker, abdij, kasteel en brouwerij en… een 3 uur dikke pret. Letterlijk. Félicienne loopt voorop en toont je dat stijl niets met kilo’s te maken heeft. Reserveren doe je drie weken op voorhand.

Lie﬍enshoektunnel, zoek het fort op. Opgetrokken tijdens de Tachtigjarige Oorlog, gerenoveerd door Napoleon en nu een heerlijk bezoekers- en belevingscentrum. Met een glazen doolhof en imposant havenzicht. En dat gratis.

Groepen vanaf 15 personen zijn welkom. > pla מּ elandscentrum.be/arrangement/uit-met-felicienne

> fortliefkenshoek.be

13

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Antwpen

Hiken in de modder Land van Saeftinghe

In dat verlaten, mysterieuze grensgebied dat zich tus- sen België en Nederland uitstrekt, vind je het Verdron- ken Land van Saeftinghe. Het enige land ter wereld waar je zonder goed vastzittende gummilaarzen een vogel voor de kat bent. Een unieke plek waar je letter- lijk uren kunt wandelen zonder een mens te zien. Je wroet je vooral een weg door de zuigende modder, wat voor hilarische taferelen zorgt. En dat in een lmisch landschap, met aan de horizon massieve kerncentra- les, passerende tankers en het verlaten Doel.

19

Rust vinden in de Abdij van Postel Postel

20

Diep in de Kempen ligt de Abdij van Postel verscholen, en dat al sinds 1140. Toen vestigden de eerste norbertijnen zich hier. Nog steeds leiden ze een gemeenschapsleven. Samen met Westmalle en Orval is dit één van de enige abdijen die nog over een echte abdijkaasmakerij beschikt. En enkel Westmalle en Postel hebben daarvoor hun eigen veestapel. Daarnaast wordt er in Postel ook ginseng gekweekt en dat zonder het milieu te belasten. Vrij van drijfmest, pesticiden, herbiciden en insecticiden en onder meer te koop in de abdijwinkel. Wie stilte zoekt, kan ook blijven loge- ren in het bezinningscentrum, maar je bent net zo welkom om door de kruidentuin te slenteren of je te installeren op het terras van het aanpalende gasthof. >abdijpostel.be

21

Luisteren naar de stilte in de Liereman Oud-Turnhout In de stille Kempen ligt een gebied van meer dan  hectare bossen, heide en vennen. Hier grazen schapen, shetlandpony’s en wilde konikpaarden. Zes wandelroutes doorkruisen dit authentieke landschap.

Bewonder Antwerpen vanop een afstand Antwerpen

Soms moet je een stap achteruit zet- ten om de dingen weer helder te zien. Op Linkeroever word je getrakteerd op een onevenaarbaar uitzicht op die Antwerpse skyline. En eens dat be- zonken is, kun je, als was je een echte Antwerpenaar, de charmante voetgan- gerstunnel induiken om daarna cool en relax midden in de stad te arrive- ren. Smaakt naar meer? Zet dan koers naar het MAS, of het Museum aan de Stroom, en begeef je naar de wandel- boulevard en het panoramadak. Kwes- tie van de stad vanuit nog een andere hoek te bekijken. > mas.be

> deliereman.be

22 Kunst spo מּ en in het Middelheimmuseum Antwerpen

23

Wandelen in het groen en gratis genieten van maar liefst  kunstwerken. Van  tot vandaag. Onder bomen, langs paden, op het gras. Van Panamarenko tot Rodin.

> middelheimmuseum.be

14

VAB MAGAZINE

24

25

Heerlijk dobberen op de Kleine Nete Herentals Tussen Retie en Grobbendonk vind je picknickbanken en aanlegsteigers bij de vleet, de plek om in een kajak of kano te hoppen en door de Antwerpse Kempen te kronkelen. Geen watervallen of kolken, wel heerlijke rust.

Stilte vinden in het begijnhof Lier Lier mag dan wel niet over het grootste begijnhof beschikken, het is wel een van de charmantste. En, net zoals de rest van de collectie, Unesco-werelderfgoed. Deze stad in de stad werd opgetrokken in 1258 en is een tikkeltje kleurrijker, schever en amboyanter dan wat we doorgaans ge- wend zijn. Geen identieke, witgekalkte huisjes, wel pastels à volonté, vensterban- ken vol plastic bloemengeluk en oneffen kasseisteegjes. Niet afgelikt dus, wel zeer authentiek.

> dewaterral.be

26 Speuren naar verhalen in Wortel Kolonie Hoogstraten Ooit kwamen landlopers en

bedelaars hier gedwongen thuis. In ruil voor onderdak bewerkten ze het land. Vandaag is dit een groen stiltegebied. Meer dan  hectare statige bosdreven, open akkers, vennen, heiden en graslanden.

Proeven van een klassieker Mechelen

Ook Mechelen heeft een begijnhof, een klein en een groot. En midden in die eeuwenoude stratenwirwar ligt al sinds 1369 brouwerij Het Anker verscholen. Befaamd dankzij haar Gouden Carolusbier en een van onze oudste brouwerijen. In het weekend kun je er binnenlopen, de rest van de tijd ben je welkom in de aanpalende brasserie. Of overnacht je lie- ver in het eerste brouwerijhotel van België? Ontbijten met blik op de ontwakende brouwerij. Vergeet niet om ook even de Sint-Romboutstoren aan te doen. Eenmaal boven krijg je dankzij de skywalk een bevoorrecht uitzicht over de stad

> kolonie.be

27 geserveerd. > hetanker.be

28

Picknicken op de Kalmthoutse Heide Kalmthout

De Kalmthoutse Heide is een van ’s lands oudste en grootste na- tuurreservaten. Grensoverschrijdend en goed voor 3750 hectare heide doorspekt met vennen en dennen. Tussen half augustus en half september bloeit die struik- en dopheide en kleurt de hele vlakte paars. Dit stiltegebied is tussen zonsopgang en zonsonder- gang vrij toegankelijk, beschikt over tal van wandelpaden en een heuse onthaalpoort, De Vroente, waar je kaarten en informatie vindt. Maar er is meer. Want wie ter plekke wil picknicken, kan een beroep doen op de Piknikfabrik. Zij leveren je picknick op diverse plekken in het natuurdomein. > grenspark.be, piknikfabrik.be

15

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Fietsen door het water of tussen de bomen Bokrijk en Hechtel-Eksel

In Limburg kun je 200 meter lang dwars door een vijver etsen. Omringd door water dus, op ooghoogte zelfs. Liever wat hoger en droger? Fiets dan door de bomen op een iconische ets- brug, geïnstalleerd tussen de boomkruinen. De etsbrug is een dubbele cirkel met 100 meter doorsnede en 700 meter lang. Fietsen met al

je zintuigen! > visitlimburg.be

29

30

Op de koffie bij de Oude Belgen Tongeren

Waarom neanderthalers geen kou leden, hoe ze dieren met hun speren wisten te villen en daarna een wigwam van dierenhuiden optrokken, dat kom je allemaal te weten in het Gallo-Romeins Museum. Goed voor een boeiende tocht door de geschiedenis. Van de prehistorie tot het einde van de Romeinse Tijd en al wat ertussen ligt. En dankzij een koptelefoon voor kinderhoofdjes blijft ook al wat kleiner is dan anderhalve meter geboeid. > gallo-romeinsmuseum.be

31

Reizen naar Japan Hasselt Deze immense zentuin is de grootste Japanse tuin van Europa. Nu eens bloeien de kerselaars, dan weer bedekken lelies de vijver. De hongerige kois maken altijd indruk. Net als de Japanse wafels met zoete bonenvulling.

Terug naar het mijnverleden in C-mine Genk Toen de Steenkoolmijn vanWinterslag in 1988 zijn deuren sloot, leek de site ten dode opge- schreven. Maar op de fundamenten van de mijn verrees C-mine. Vandaag een bruisende hub die herinnert aan het verleden én een plek waar je tentoonstellingen of lms meepikt, ronddoolt in het stalen, kunstzinnige labyrint van Gijs Van Vaerenbergh en je waagt aan wat virtual reality. De C-mine expeditie stuurt je virtueel de mijnen in en bezorgt je gegaran- deerd kippenvel. Vlakbij wacht het Nationaal Park Hoge Kempen. Het enige nationale park van ons land, 5700 hectare bos en heide en 200 kilometer bewegwijzerde wandelpaden. Een gevarieerd landschap dat zowel duinen

> japansetuin.be

32

Snorren met de Vespa Genk

33

Ontdek het Italiaanse hart van Genk met de Vespa, of cruisen door de cités. Telkens een dorp in het dorp, compleet met een eigen kerk, eigen winkels en tal van slingerende lanen.

en een paarse heidezee omvat. > c-mine.be, nationaalparkhogekempen.be

> vespadiscovery.com

16

VAB MAGAZINE

Limbg

34

Stil worden in bijzondere kapellen Borgloon Borgloon grossiert in bijzondere kapellen. Het doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’ is 10 meter hoog, weegt 30 ton, telt 100 op elkaar gesta- pelde staalplaatlagen en oogt als een Loons kerkje. De zwevende kapel ‘Helsheaven’ is dan weer een werk van Haspengouws kunstenaar Frits Jeuris en volledig van kersenhout gemaakt. Tientallen gekap- te fruitbomen uit de omgeving schonken de kun- stenaar zijn werkmateriaal. > borgloon.be

Je ogen uitkijken in La Biomista Genk La Biomista is het wonderlab van kunstenaar Koen Vanmechelen. Een permanent, evolue- rend kunstwerk dat focust op de mix van het leven. Het domein telt 24 hectare, drie grote die- rencompartimenten, drie vijvers en een kilome- terlang wandelpad dat je in stijl laat slingeren en bewijst hoe goed beton en wildgroei mat- chen. Naast de wereldberoemde kippensoor- ten spot je ook lama’s, emoes, dromedarissen, struisvogels, alpaca’s en nandoes. > labiomista.be

37

Kopje onder in de Maasplassen Kinrooi

De Maasplassen, meer dan  hectare groot, schurken tegen de Nederlandse grens aan en zijn de thuis van watersporters. Je huurt er zeilboten, motorboten, sloepen, waterfietsen, kano’s, sup’s en zelfs materiaal om vlo מּ en te bouwen.

35

> sailcenterlimburg.com

36

Fluistervaren op de Oude Maas Dilsen-Stokkem

38

Voeten soigneren op het blotevoetenpad Zutendaal Deze twee kilometer lange tocht kriebelt, prikt en verrast. Je balanceert op houten balken, voelt zachte boomsnippers en zacht mos, waadt door koel water, weerstaat zuigende modder en trotseert een bolle keienwemeling.

De Maas drukt al eeuwenlang haar stevige stempel op het Maasland en samen met 3000 hectare grote en kleine waterplassen – het resultaat van jarenlange grintontginning – vormt ze het ideale decor voor al wie van natuur en water houdt. Met de Maaslandse uisterbootjes, de elektrische versie van een motor- boot, vaar je geruisloos over het water van de Oude Maasarmen. Je ontdekt er watervogels zonder ze te storen en kunt hier en daar aanleggen om even de na- tuur in te trekken. > dewissen.be

> lieteberg.be

17

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Vlaams-Brabant en Brussel

Zweven op de Vlooybergtoren Tielt-Winge

Het waren de Callboys die de Vlooybergtoren natio- nale bekendheid schonken. Deze zwevende trap uit roestvrij cortenstaal is 20 meter lang, 11 meter hoog en pronkt op een van de regio’s hoogste punten. Een uniek stukje Belgisch surrealisme. > tielt-winge.be

39

Je vergapen aan het AfricaMuseum Tervuren Er zijn vele redenen om het AfricaMuseum te bezoeken. Het museum werd jarenlang gerestaureerd, huist in een architecturale parel en belicht sinds die grootscheepse vernieuwing het koloniale verleden van België in al zijn facetten. Inclusief de pijnlijke hoofdstukken. Tijd om je geschiedenislessen bij te spijkeren en je bij te scholen. > www.africamuseum.be 40

41

Op streetart jagen Brussel

Wie wat Brusselliefde wil doorgeven, opteert niet voor een saaie wandeling, maar voor een fietstocht op maat van jong geweld. De street art tour van Pro Véo bijvoorbeeld. Die toont je wat er graffitigewijs broeit in Brussel. Op je tocht ontdek je tags, grafs, stencils, stickers en heuse muurschilderijen. Of fietsen doorheen een fascinerende urban wereld.

43

> provelo.org

Beleef de natuur in Het Vinne Zoutleeuw

In Provinciedomein Het Vinne ben je uren zoet. Er is een zot speelplein met klautertunnels en kruip- buizen; je maakt er muziek met klankstenen en schommelklokjes of bouwt kampen in het speel- bos. Daarnaast zijn er nog vijf uitgestippelde wan- delroutes, met knuppel- en vlonderpaden, die je een blik gunnen op die pluizige gallowayrunde- ren en schapen. Wie liever vogels bespiedt, instal- leert zich in de uitkijktoren of een van de vogel- kijkhutten. Of huur je een ets, doe je een dutje in de boomgaard of ga je picknicken in de weide? (Er wordt momenteel gewerkt in Het Vinne, waar- door de vijver even leeg staat.) > vlaamsbrabant.be/zoutleeuw

42 Boeken kopen in het begijnhof Diest

Wie aan een toertje op de markt van Diest niet genoeg heeﬞ, vindt zijn gading in het begijnhof. Een stad binnen de stad waar de tijd eeuwen geleden al bleef stilstaan. Niet toevallig werelderfgoed. Met elke eerste zondag van de maand een boek- en antiekmarkt en een heus begijnhofcafé dat dan extra vroeg zijn deuren opent.

> toerismediest.be

18

VAB MAGAZINE

44

Rommelen op het Vossenplein Brussel

46

Citytrippen in eigen hoofdstad Brussel Nu de stad nog niet

Op het Vossenplein komt de hele wereld samen, en die wereld blijkt behoorlijk wat rommel te verzamelen. Of brocante, het is maar hoe je het bekijkt. Hele stapels kartonnen dozen dus, torenhoge bergen kleren en stoffen en dat alles uitgestrooid over de kasseien van het Vossenplein. Je ziet Afrikaanse dames in sierlijke gewa- den aneren, hoofddoekmevrouwen ge- ducht onderhandelen en jonge meiden met hoge hakken op vintagestrooptocht. Kortom een plek voor jan en alleman. Je kijkt er gegarandeerd je ogen uit. > visit.brussels

overspoeld wordt met klikgrage Amerikanen en Japanners is dit je kans om even te zien wat zij zien. En je eigen hoofdstad te herontdekken, want die Grote Markt is werelderfgoed en wordt met zijn Stadhuis, Broodhuis en vele gildehuizen als een van ’s werelds mooiste pleinen beschouwd.

45 Bloemen spotten in de Plantentuin Meise

> visit.brussels

47 Weer kind worden in het Stripmuseum Brussel

In deze botanische tuin van wereldformaat, een 92 hecta- re grote oase van groen, wor- den al je zintuigen verwend. Je wandelt tussen 18.000 planten uit alle hoeken van de wereld en passeert zowel vleesetende exemplaren als zeldzame of ge- neeskrachtige planten. En dat

In dit opmerkelijke art- nouveaupand van Victor Horta zit de hele Belgische stripgeschiedenis vervat. Je bekijkt permanente tentoonstellingen, pikt een expo mee en laat je door Kui﬋e en de Smurfen op sleeptouw nemen naar avonturenland.

vlak bij Brussel. > plantentuinmeise.be

> stripmuseum.be

Op bedevaart Scherpenheuvel

De populairste bedevaartsplaats van België is en blijft Scherpenheuvel. Ge- zegend met een barokke basiliek, een zevenhoekig plein, een beiaard en een koepel met 298 gouden zevenpuntige sterren. De eerste zondag na Allerhei- ligen wordt het befaamde Mariabeeldje in een processie rond de basiliek ge- dragen. Die ‘kaarskensprocessie’ gaat

48 al sinds 1628 uit. > scherpenheuvel.be

19

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Wallië

49

De citadel beklimmen Namen en Dinant

De citadel van Namen is goed voor 2000 jaar geschiedenis, 80 hectare en 5 wandelroutes. Uitzonderlijk erfgoed dat je al klimmend en dalend ontdekt terwijl je je vergaapt aan de vele vergezichten. In Dinant wacht nog zo’n klepper. Deze citadel, opgetrokken op, tegen en in een rots, was in augus- tus 1914 het decor van hevige gevechten tussen Franse en Duitse troepen. 100 jaar later brengt een geluidsgang je naar bunkers waar een boeiend parcours je de sleutelmomenten van die eerste oorlogsweken laat herbeleven. > citadellededinant.be, www.ville.namur.be

50 The Big Five spotten in de Grotten van Han Han-sur-Lesse De Grotten van Han leiden je diep onder de grond en pakken uit met een imposant klank- en lichtspektakel dat je willens nillens wat kippenvel oplevert. Hier loop je immers door eeuwenoude onderaardse tunnels. Maar de Grotten van Han zijn veel meer dan grotten alleen. In het Wild- park, 250 hectare pure natuur, leven een 650-tal dieren en spot je, te voet of met de safaricar, de Europese Big Five: de bizon, de wolf, de bruine beer, de lynx en de veelvraat. Echte fans breien er een nachtje aan en lo- geren in een van de boomtenten met uitzicht op de uitgestrekte vlakte. Natuurspektakel vanop de eerste rij. > grotte-de-han.be

51

Klauteren door canyons Viroinval

Onze eigen canyon. Dat is Fondry des Chiens; een grillige, diepe ravijn met claustrofobische spelonken, uilenjongen en wilde orchideeën. Dit ravijnachtige zinkgat is wel  meter lang,  meter diep en eeuwenoud. Zowat vierhonderd miljoen jaar om precies te zijn.

Proeven van vrome kazen en bieren Maredsous

In een van ’s lands mooiste abdijen bewonder je die imposante kloos- terarchitectuur en proef je van die beroemde Maredsous kazen en bie- ren. De abdij werd opgetrokken in 1872, een gids neemt je mee naar de monnikentuin, de begraafplaats en het kaasmuseum, maar je kunt ook in je eentje in die uitgestrekte abdijtuinen struinen of je kroost loslaten in de speeltuin. En daar- na een boterham met kaas en een

> www.viroinval.be

52

De Leeuw van Waterloo beklimmen

Waterloo

53

Na  treden zie je het panorama dat zich in  voor Napoleon ontvouwde. Toen gevuld met . mannen uit  naties die hier tegen elkaar streden. De afloop is gekend. In het aanpalende museum ervaar je hoe het er op dat slagveld aan toe ging. Compleet met gejoel, geschreeuw en gebulder.

triple, s’il vous plaît! > tourisme-maredsous.be

> waterloo.be

20

VAB MAGAZINE

Pret voor het hele gezin in Domaine de Chevetogne Chevetogne

Op dit uitgestrekte domein van 550 hectare ben je dagen zoet. Een opsomming? Veertien inventieve speelpleinen, een minigolf, roman- tische bootjes, kano’s, een kinderboerderij, een treintje, thematuinen, wandelpaden, een Hobbit-hut, Japanse pagoda’s, twee musea en tal van terrassen en restaurants om even te verpozen. Misschien blijf je

54 beter meteen logeren? > domainedechevetogne.be

57

Spe מּ eren onder de watervallen van Coo Stavelot De watervallen van Coo mogen dan niet ’s werelds grootste watervallen zijn, in eigen land zijn ze wereldberoemd. De blikvanger van Stavelot en de basis van Plopsa Coo. Goed voor een hele dag vertier.

55 Eindeloze waterpret in les Lacs de l’Eau d’Heure Boussu-Lez-Walcourt

> tourismestavelot.be

De meren van l’Eau d’Heure vormen het grootste merengebied van België. 600 hectare meren, 600 hectare bossen, 600 hectare weiden en 70 kilometer oevers. Vijf van die immense meren zijn bestemd voor diverse watersporten. Actievelingen komen hengelen, duiken, kajakken, zeilen, surfen of wa- teretsen. Mag het écht snel gaan, reserveer dan een jetski of doe al waterskiënd je ding. Bekomen kan in de bewaakte zwemzone of aan het strandpaviljoen. Bij slecht weer brengt het Aquacenter soelaas. Goed voor 7500 m² indoor waterpret. Genre waterkanon- nen, reuzenjacuzzi en glijbaanvertier. > lacsdeleaudheure.be

58

Varen met la Nave מּ e Fluviale Luik Klein en groot, iedereen wil stiekem weleens kapitein spelen. Een goed begin is la Nave מּ e Fluviale, geen toeristenboot maar een goed draaiend pendelexemplaar dat je vlotjes van de ene kant van Luik naar de andere brengt, en dat voor geen geld.

56

> navettefluviale.be

Op avontuur in Durbuy Durbuy

59

Het ‘kleinste stadje ter wereld’ mag dan al zeer populair zijn bij Vlamingen, je loopt er niet altijd over de koppen. Ga op een weekdag en geniet met volle teugen van de vele troeven. Een ho- telklassieker met hip restaurant, jne boetiekjes en genoeg groen omuren in te verdwalen. Avonturen beleef je volop in Adventure Valley. Met de via ferrata bijvoorbeeld die je na een hartverlam- mende klim in het ijle laat stappen. Er zijn ook ziplines, pam- perpalen, kippenvel glijbanen en een compleet challenge park. Het kleine geweld beschikt over een speelplein waar ze al die manoeuvres in miniformaat uittesten. > durbuytourisme.be, adventure-valley.be

Googelen in Mundaneum Bergen Lang voor Google en Wikipedia was er het Mundaneum, een oord dat alle kennis van de wereld wou verzamelen. Het leidde tot  kilometer archieven en  miljoen fiches…

> mundaneum.org

21

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

60 Dit middeleeuwse vestingstadje aan de Samber heeft een rots ingepalmd en is postkaartperfect. Op de an- ken van Thuin pronken immers hangende tuinen met Babylonische proporties. Tweehonderd terrastuinen gebouwd op plateaus en netjes omzoomd met zandste- nen muurtjes. Die lokale zandsteen houdt de warmte vast, waardoor de terrastuinen heel zuiders aanvoelen. Goed voor een eigen microklimaat en een eigen wijn- gaard. Logisch dus dat deze tuinen tot uitzonderlijk erfgoed van Wallonië gekroond werden. Al wie hier ronddoolt, waant zich even met vakantie. > www.thuin.be De Provence vinden Thuin

61

Kuren in Spa Spa

Spa is onlosmakelijk met zijn thermen verbonden. Dit is dan ook een kuuroord met historie. De thermen ver- huisden door de jaren heen en kijken vandaag op de stad neer. Verscholen in het groen van de Hoge Venen die de ijzerhoudende bronnen van water voorzien. Goed voor 800 m² binnen- en buitenzwembaden. 33 graden, gevuld met mineraalwater en gezegend met een enorme glazen koepel waardoor je al zwemmend geniet van het uitzicht op het park van de Thermen. > thermesdespa.com

62

Onderduiken in de Gro מּ en van Ho מּ on Hotton Dit betoverende circuit van onderaardse heuvels ontstond dankzij een ondergrondse rivier die vandaag nog steeds klatert. De gro מּ en staan geklasseerd als ‘Patrimoine Naturel Exceptionnel de Wallonie’ en werden door Michelin met twee sterren bedeeld.

Dagenlang hiken La-Roche-en-Ardenne De Transardense route door- kruist de Ardennen, telt 160 bewegwijzerde kilometers en 7 fases. De tocht wordt als één van de mooiste wandelingen van België beschouwd. Door- spekt met Ardense bossen, tal van valleien en een bombarde- ment van feeërieke landschap- pen. Wie er zich liever niet te voet aan waagt, kan opteren voor de ets, mountainbike of zelfs auto. > gta.be/transardennaise

> grottesdehotton.be

63 Eilandhoppen Ile d’Yvoir

’s Lands enige toeristische eiland is alleen per boot bereikbaar. De kleintjes plonzen terwijl de groteren zich neervlijen in het gras. Zand komt er niet aan te pas. En schijnt de zon te fel, dan kun je een elektrisch bootje huren, kajakken of opteren voor een frisse waterfiets.

64

> iledyvoir.com

22

VAB MAGAZINE

Wallië

65

Nostalgie in het Museum voor Natuurhistorie Doornik

In dit Museum voor Natuurhistorie word je ondergedompeld in een andere we- reld. Je aneert door het curiositeitenkabinet, vergaapt je aan het tweehoofdige kalf en misschien werd er wel net een schildpadje geboren. Geen gedrum, geen dure tickets. Wel tijd en plaats zat om elk detail, van de opgezette giraf tot de levende Jamaicaanse boa, uitgebreid te bestuderen. Zo zalig kan een provinciestad zijn. > tournai.be

66 De mijngeschiedenis induiken in Grand-Hornu Hornu In de 19de eeuw was de Borinage ’s werelds vierde economische macht. Het mijnencomplex werd nog voor 1830 opgetrokken en was uniek in zijn genre. De kolenmijn werd omringd door een arbeiderswijk van 450 wo- ningen, met een school, een hospitaal, een bibliotheek, een danszaal en de nodige sociale controle. De huizen waren bijzonder comfortabel voor hun tijd. Ze telden drie slaapkamers en een koer met toilet. In 1954 sloot de site. De Borinage sukkelde in een diepe winterslaap. Ondertussen is de site gerestaureerd. Er kwam een museum voor hedendaagse kunst en in 2012 beloonde Unesco Grand-Hornu met zijn werelderfgoedstatus. Terecht, de plek beklijft meteen en je wordt moeiteloos gekatapulteerd naar de tijd van toen. > grand-hornu.eu

tot € 25 korting Plopsa.be Promocode 9686

Bij afgifte van deze bon en per aangekocht individueel ticket ≥1m aan de kassa in Plopsaland De Panne , Plopsaqua De Panne , Plopsa Indoor Hasselt of Plopsa Coo krijg je € 5 korting . Niet geldig bij voorverkooptickets. Niet combineerbaar met andere acties en/of voordelen. Niet inwisselbaar in geld. Mag niet verkocht worden. Maximum 5 tickets per bon. Actie geldig t/m 15/07/2021. € 25 korting Bon tot

Al 20 jaar plezier met elkaar!

9686

Ontdek alle parken, shows & evenementen op www.plopsa.be !

COLUMN

Misschien, heel misschien leidt onze gedwongen quarantaine tot betere zorg voor onze natuur en ons patrimonium.

ANDERE ACCENTEN

M ijn grootvader zag de zee pas toen mijn va- der hem er met de auto heen bracht. Dub- bele pret, want hij had ook nog niet veel in de auto gezeten. Mijn ouders gingen tijdens de paasvakantie per auto naar Spanje. Eens per jaar. De zomer werd doorgebracht in de Ardennen, aan zee of thuis. Sneeuwvakanties waren voor de rijke mensen, daar deden wij niet aan mee. Niemand voelde dat als een gemis. Dat was voor anderen, zo simpel was het. Mijn generatie was de generatie van de city- trips, de wintersport en alle andere vakan- ties. De frequentie, de afstand en de

er continu op de raceets, de jaagpaden zijn goed onderhouden en druk bevolkt. Fietste ik niet dan maakte ik lange wandelingen met de hond. In de Zoerselse bossen. Daar geraak je ook niet op uitgekeken. En ja, het is leuk omnadien in een café of op een terras wat na te genieten. Dat zat er niet in. We gingen terug naar de veilige bub- bel en maakten het zo gezellig mogelijk. Het is onvermijdelijk dat je dan begint na te den- ken. Moeten we ons land continu ontvluchten om twee dagen romantisch rond te lopen in Parijs, Praag of Lissabon? Gewoon om dan zon- dagavond net genoeg energie over te

hebben om de week aan te kun- nen? Of om ons Instagram-ac- count interessant te maken en te tonen wat een gewel- dig leven we hebben?

kostprijs werden systematisch verhoogd. En mijn studen- ten draai(d)en er hun hand niet voor om om met het

vliegtuig naar een voet- balmatch te gaan kijken tijdens het weekend. Om van de sabbaticals, de wereldreizen en an- dere expedities nog te zwijgen. Dat is allemaal zeer

Wie in mei eindelijk eens echte vrienden kon zien, weliswaar zonder ze te knuffelen, moet toch ook beseft heb- ben waarover het echt gaat? Mooie gesprekken, lachen en vertellen, zorg dragen voor elkaar. Het tra- gere ritme van de opgedrongen quarantaine; er valt zeker iets voor te zeggen. Het geeft wat diepgang; het

abrupt geëindigd. Om de gekende redenen. En dan moet je na een paar maan- den toch even bezinnen. Niet over de beperkingen maar over de mogelijkheden.

geeft zin aan de familiebanden en je leert je ei- gen streek een stuk beter kennen. Misschien, heel misschien leidt dat ook tot betere zorg voor onze natuur en ons patrimonium. Ik moet dan altijd opnieuw denken aan de National Trust in het Ver- enigd Koninkrijk. Een organisatie die ontzettend veel energie steekt in het bewaren van het cultuur- en natuurpatrimonium. Waarom zouden we dat in België niet kunnen. Dat heb ik geleerd van heel deze crisis. Het gaat niet over ver reizen. Het zou over kwaliteit moeten gaan. En dat kan best. Als we maar niet met z’n allen elkaar willen overtroe- ven met de exotische bestemmingen die we van ons lijstje kunnen schrappen. Vakantie om echt energie op te laden. Andere accenten.

Ik heb in de maandenmaart, april enmei gemid- deld drie etstochtjes per week gemaakt, tussen de vijftig en tachtig kilometer. Om wat beweging te hebben. En ik heb ervan genoten. De polderstreek rond Antwerpen is mooi en onbekend terrein. Ik had er overigens geen idee van hoe ver de Antwerpse haven zich uitstrekt over dat gebied. Afzakken naar Lier, Mechelen en Boom doet je weer even nadenken over de aard- rijkskundelessen van vroeger (welke rivieren lo- pen er nu ook weer waar)? Of over de literatuur en Pallieter. Ook als je naar de Kempen etst, kom je aan je trekken. En begrijp je waarom er zoveel sterke pedaleurs uit die streek komen. Iedereen zit

Guido Everaert

Levensgenieter

pur sang.

24

VAB MAGAZINE

GRATIS 2 DUBBELWANDIGE GLAZEN (260ML) T.W.V. € 23,99

Het is ons gelukt! We mogen u de uiterst prestigieuze koffie van Gran Maestro Italiano aanbieden met een spectaculaire korting. En dat is nog niet alles! Daarnaast krijgt u 2 dubbelwandige lungoglazen t.w.v. € 23,99 cadeau met een gratis verzending.

120 cups voor Nespresso ® proefpakket Compatibel met Nespresso® Minimale intensiteit 6 op 12

5 varianten koffiebonen proefpakket

Nieuw in ons assortiment Krachtig en intens

120 cups Nespresso ®

2 kg Koffiebonen

€24 ,99 € 39,48 Nu voor

€22 ,47 € 40,97 Nu voor

Het testresultaat vanuit hettestpanel.nl is gebaseerd op Decafinato, Originale en Espresso Forte.

128 cups Dolce Gusto ® proefpakket

216 pads Senseo ® proefpakket

3kg gemalen koffie actiepakket

Verkozen tot ‘Beste Dolce Gusto cups van 2020’

Original : milde body | Celeste : extra pit

Vertrouwde smaak van heerlijke filterkoffie

128 cups Dolce Gusto ®

216 pads Senseo ®

3 kilo Gemalen koffie €22 ,98 € 27,54 Nu voor

€24 ,96 € 38,00 Nu voor

€21 ,00 € 37,74 Nu voor

EXCLUSIEF VERKRIJGBAAR BIJ:

Bestel snel: koffiemarkt.be/vab

BESTELBON - GRAN MAESTRO ITALIANO

Ja, ik bestel

Naam

M

V

Adres

Nummer

2 kg Koffiebonen proefpakket(ten) + 2 glazen NU € 22,47 (CWP00074)

120 cups voor Nespresso® proefpakket(ten) + 2 glazen NU € 24,99 (CWM00026)

Postcode

Gemeente

128 cups voor Dolce Gusto® proefpakket(ten) + 2 glazen NU € 24,96 (CWM00028)

E-mail

216 pads voor Senseo® proefpakket(ten) + 2 glazen NU € 21,00 (CWP4019017)

Telefoon

Geboortedatum

3 kg Gemalen koffie actiepakket(ten) + 2 glazen NU € 22,98 (CWP4019023)

Betaling per factuur na levering. Gemakkelijk en zonder risico. Alleen volledig ingevulde bonnen kunnen in behandeling worden genomen. Actie geldig t.e.m. 31 juli 2020 zolang de voorraad strekt.

Stuur deze bon in een voldoende gefrankeerde envelop naar: Koffiemarkt, Bosstraat 71, Bus 3C, 3560 Lummen

M akkelijk en veilig thuisbezorgd

100% tevredenheidsgarantie

Alle bekende merken

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60

magazine.vab.be

Made with FlippingBook - Online catalogs