VAB-Magazine juli-augustus 2020

14

Verstilde dorpen verkennen Mullem en Dikkele

Ook in Oost-Vlaanderen pronken enkele van de ‘Mooiste Dorpen van Vlaanderen’. Mullem en Dik- kele bijvoorbeeld. Mullem vind je halverwege Gent en Oudenaarde, is een zakdoek groot en goed voor een handvol okergele huizen met houten luiken, een parmantig kasteel en het 11de-eeuwse Sint-Hi- lariuskerkje. Dikkele is al net zo charmant. Geen doorgaand verkeer, geen steenwegen, wel een be- koorlijke dorpskern, een authentiek dorpsgevoel en een zalige rust. Met vandaag ongeveer evenveel inwoners als in 1830. Ook aan het decor werd niet getornd. De dorpskern werd in de jaren 80 al ge- klasseerd en lijkt wel een lmset.

15 Hop on, hop off

in het Scheldeland Schelde

17

Het Scheldeland beschikt over een uitge- breid rivierennetwerk en twaalf veren die etsers en wandelaars vlotjes op hun be- stemming brengen. En dat het hele jaar door én gratis. Het veer van Schellebelle bedient je zelfs op je wenken. Even de bel luiden en de veerman, of -vrouw, zet je over. Dit rivierenlandschap grossiert in verharde dijkwegen en autovrije jaagpaden en laat zich dan ook bij voorkeur per ets of te voet verkennen. Uitrusten doe je al varend. > vlaamsewaterweg.be/veerdiensten

Vergaap je aan het Lam Gods Gent Het Lam Gods van de

gebroeders Van Eyck dateert van  en is niet alleen een meesterwerk maar ook één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. De gerestaureerde panelen zijn nu opnieuw te bewonderen. Ga dat zien!

> visit.gent.be

16

18

Laat eens een varken uit Oosteeklo

Ronddolen in Fort Lie﬍enshoek Kallo Vergeet de

Sommige mensen laten een hond uit, excentriekelingen zelfs hun kat, in het zakdoekgrote Oosteeklo gaan ze nog een stap verder. Hier zie je geregeld een varken aan de leiband passe- ren. Maak kennis met Félicienne, je knorrende wandelgids die je door het heden en verleden van Oosteeklo leidt. Goed voor een tocht van 6,5 kilometer, langs bos, bunker, abdij, kasteel en brouwerij en… een 3 uur dikke pret. Letterlijk. Félicienne loopt voorop en toont je dat stijl niets met kilo’s te maken heeft. Reserveren doe je drie weken op voorhand.

Lie﬍enshoektunnel, zoek het fort op. Opgetrokken tijdens de Tachtigjarige Oorlog, gerenoveerd door Napoleon en nu een heerlijk bezoekers- en belevingscentrum. Met een glazen doolhof en imposant havenzicht. En dat gratis.

Groepen vanaf 15 personen zijn welkom. > pla מּ elandscentrum.be/arrangement/uit-met-felicienne

> fortliefkenshoek.be

13

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Made with FlippingBook - Online catalogs