VAB-Magazine juli-augustus 2020

24

25

Heerlijk dobberen op de Kleine Nete Herentals Tussen Retie en Grobbendonk vind je picknickbanken en aanlegsteigers bij de vleet, de plek om in een kajak of kano te hoppen en door de Antwerpse Kempen te kronkelen. Geen watervallen of kolken, wel heerlijke rust.

Stilte vinden in het begijnhof Lier Lier mag dan wel niet over het grootste begijnhof beschikken, het is wel een van de charmantste. En, net zoals de rest van de collectie, Unesco-werelderfgoed. Deze stad in de stad werd opgetrokken in 1258 en is een tikkeltje kleurrijker, schever en amboyanter dan wat we doorgaans ge- wend zijn. Geen identieke, witgekalkte huisjes, wel pastels à volonté, vensterban- ken vol plastic bloemengeluk en oneffen kasseisteegjes. Niet afgelikt dus, wel zeer authentiek.

> dewaterral.be

26 Speuren naar verhalen in Wortel Kolonie Hoogstraten Ooit kwamen landlopers en

bedelaars hier gedwongen thuis. In ruil voor onderdak bewerkten ze het land. Vandaag is dit een groen stiltegebied. Meer dan  hectare statige bosdreven, open akkers, vennen, heiden en graslanden.

Proeven van een klassieker Mechelen

Ook Mechelen heeft een begijnhof, een klein en een groot. En midden in die eeuwenoude stratenwirwar ligt al sinds 1369 brouwerij Het Anker verscholen. Befaamd dankzij haar Gouden Carolusbier en een van onze oudste brouwerijen. In het weekend kun je er binnenlopen, de rest van de tijd ben je welkom in de aanpalende brasserie. Of overnacht je lie- ver in het eerste brouwerijhotel van België? Ontbijten met blik op de ontwakende brouwerij. Vergeet niet om ook even de Sint-Romboutstoren aan te doen. Eenmaal boven krijg je dankzij de skywalk een bevoorrecht uitzicht over de stad

> kolonie.be

27 geserveerd. > hetanker.be

28

Picknicken op de Kalmthoutse Heide Kalmthout

De Kalmthoutse Heide is een van ’s lands oudste en grootste na- tuurreservaten. Grensoverschrijdend en goed voor 3750 hectare heide doorspekt met vennen en dennen. Tussen half augustus en half september bloeit die struik- en dopheide en kleurt de hele vlakte paars. Dit stiltegebied is tussen zonsopgang en zonsonder- gang vrij toegankelijk, beschikt over tal van wandelpaden en een heuse onthaalpoort, De Vroente, waar je kaarten en informatie vindt. Maar er is meer. Want wie ter plekke wil picknicken, kan een beroep doen op de Piknikfabrik. Zij leveren je picknick op diverse plekken in het natuurdomein. > grenspark.be, piknikfabrik.be

15

JULI-AUGUSTUS 2020 REIZEN

Made with FlippingBook - Online catalogs