VAB-Magazine juli-augustus 2020

Verrassend Henegouwen

Centrumkanaal © WBT - Bruno D’Alimonte

Bij het plannen van een tripje naar Wallonië denken heel wat mensen niet meteen aan de provincie Henegouwen. Deze provincie heeft echter heel wat meer in haar mars dan je misschien zou durven vermoeden. Behalve de prach- tige historische steden Doornik en Bergen vind je hier bijvoorbeeld ook indrukwekkend industrieel werelderfgoed (Unesco jawel), een hele resem kleinschalige brouwerijen maar ook een flink aandeel aan uitgestrekte natuur. Een greep uit het aanbod.

Wie een uitstap naar Henegouwen plant, heeft in vele gevallen een citytrip op het oog. Met steden als het oude Doornik , het culturele Bergen , of nog het meer alternatieve Charleroi , kan de provincie bogen op een heel fraai aanbod wat stedentrips betreft. Waar Doornik je zal weten charmeren met haar geschiedenis en Unesco-Werelderfgoed, blaast Bergen je dan weer van je sokken met een verbazingwekkend aanbod aan cultuur. Niet voor niets was het in 2015 de Europese cultuurhoofdstad. Musea als het BAM en de Artotheek behoren tot de meest prestigieuze van Wallonië. Ook Charleroi, dat tegenwoordig als een feniks uit haar as van voormalige industriehoofdstad herrijst, trekt steeds meer nieuwsgierigen die er niet alleen de oude art-nouveaugebouwen maar ook de veel recentere streetart komen bewonderen.

© visittournai

DOORNIK

De stad Doornik was ooit de eerste hoofdstad van Frankrijk en is de oudste stad van België. Het pittoreske stadje is trots op haar twee monumenten die erkend zijn door Unesco: de kathedraal met de vijf klokkentorens en het Belfort. De his- torische Grote Markt en de kaaien langs het water zijn uit- gelezen plaatsen om te genieten op een terrasje. Het platte- land ligt, via de Schelde, binnen handbereik en de omgeving is een fantastisch decor voor de mooiste fietstochten. Een bezoek aan Doornik zal je aangenaam verrassen!

Bergen © WBT - JP Remy

www.visittournai.be

Made with FlippingBook - Online catalogs