VAB-Magazine juli-augustus 2020

Brouwerijen bij de vleet

Henegouwen blijkt een zeer vruchtbare grond voor brouwerij- en . Behalve de trappistenbrouwerij van Chimay vind je hier een heel aantal kleinschalige brouwerijen die met veel liefde voor hun vak heerlijke bieren produceren. De knowhow gaat soms al ge- neraties lang mee, zoals bij de Brasserie de Silly of de Brasserie Dubuisson (Pipaix), die recent trouwens een interactief biermu- seum opende voor haar 250e verjaardag. Sommige Henegouwse brouwerijen bevinden zich op uitzonderlijke locaties: de Brou- werij van de Abdij van Aulne (Gozée) bevindt zich midden in de abdijruïnes, de Brasserie Scassenes (Ecaussines) heeft dan weer onderdak gevonden in een kasteelhoeve en Brasserie Goliath (Ath) zit in een middeleeuws kasteel. Verder zijn er ook micro- brouwerijen zoals die van Erquelinnes, met een eigen hopplanta- ge, of Le Brasse-Temps , verbonden aan een restaurant in Bergen.

Lacs de l’Eau d’Heure © LLEH B

Henegouws natuurschoon

Denk vooral niet dat Henegouwen alleen maar uit steden en industrieel erfgoed bestaat, want het tegendeel is waar. In het noorden van de provincie vind je de natuurparken van het Pays des Collines en van de Scheldevlakten, waar je dankzij duizen- den kilometers aan knooppunten heerlijk kan wandelen en fiet- sen. Verderop is ook de streek rond Thuin absoluut de moeite, en naar het zuiden toe vind je nog meer groen rond Chimay , waar je eveneens knooppunten terugvindt voor kilometers fiets- plezier. En dan zijn er natuurlijk nog de onoverkomelijke Lacs de L’Eau d’Heure .

Abdij van Aulne © WBT - David Samyn

DUBUISSON BEERSTORIUM

Het nieuwe Dubuisson Beerstorium is een interactieve be- leving doorheen het verhaal van Brouwerij Dubuisson, de oudste brouwerij van Wallonië! Je ontdekt in het museum ook de wonderlijke wereld van het bier en de geheimen van het brouwproces. Een parcours waarbij moderne technie- ken – denk aan Virtual Reality, 3D-animaties en een escape game – het historische verhaal van de brouwerij vertellen.

https://beerstorium.dubuisson.com/nl

© WBT - David Samyn

LES LACS DE L’EAU D’HEURE: Het grootste merencomplex van België

Wat is het heerlijk fietsen of wandelen langs de romantische oevers van de meren! Waterratten kunnen zeilen, windsur- fen, peddelen, jetskiën, waterskiënof zelfs golf spelen op het water. Kinderen komen aan hun trekken in de speeltui- nen, in het zwembad en in het avonturenpark. Je kan ook de stuwdam bezoeken of tot rust komen in het wellnesscen- trum. En wat is er fijner dan ‘s morgens wakker worden met het meer aan je voeten?

www.lacsdeleaudheure.be

© Brasserie Dubuisson

Made with FlippingBook - Online catalogs