VAB-Magazine juli-augustus 2020

SNELWEG

Allereerste snelheidsboete

125 jaar geleden, op 16 mei 1895, schreef de Duitser Alexander Guter- mann, eigenaar van een naaibedrijf, geschiedenis. Als één van de weini- ge Duitsers bezat hij een ‘Benz-mo- torpaard’, waarmee hij rondtoerde in Denzlingen, nabij Freiburg. Hij deed dat volgens de politie met een veel te hoge snelheid, waardoor de gordij- nen van de cafés te fel wapperden. De agenten zwierden hem op de bon en gaven hem een boete van 3 mark. Pittig detail, de topsnelheid van zijn ‘motor- paard’ bedroeg 20 km/u.

Toyota Yaris Cross Meer bodemvrijheid

Dat constructeurs meer heil zien in stoere SUV’s dan in nog weinig popu- laire monovolumes bewijst ook de nieu- we Yaris Cross, die eind dit jaar in de showrooms staat. De Cross heeft dezelf- de wielbasis als de gewone Yaris, maar is langer, breder en uiteraard hoger. Vol- ledig in lijn met de losoe van Toyota staan er geen diesels op het programma. Er is enkel een hybride aandrijfgroep,

Cupra Formentor Spaanse furie

Cupra werd al een tijd lang gebruikt om spor- tief getinte Seats te typeren. Nu is Cupra uit- gegroeid tot een losstaand merk met als eer- ste model de Formentor. Deze nieuwkomer is onderhuids verwant met de Seat Leon, maar heeft een uitgesproken eigen design. De For- mentor kan het best omschreven worden als een coupéachtige cross-over met een sportief karakter en een premium uitstraling. In het interieur steken een stel goed omsluitende stoelen, een digitaal dashboard en een cen- traal gemonteerd aanraakscherm. Er staan voorlopig twee versies met benzinemotor op het programma: een 2.0 TSI met 310 pk en vierwielaandrijving en een op de voorwielen aangedreven plug-inhybride (245 pk), waarbij wordt gebruikgemaakt van de 1.4 TSI.

Citroën Ami Zonder rijbewijs

Citroën haalt de benaming Ami uit de jaren zestig en zeventig on- der het stof vandaan voor een totaal nieuw concept. De Ami van vandaag lijkt een kubus op wielen en meet slechts 2,41 meter, nog korter dan een Smart dus. Waag je niet op de snelweg met deze piepkleine Citroën, want zijn topsnelheid is beperkt tot 45 km/u, waardoor zijn biotoop in de stad ligt. Deze vierwieler is net geen auto, want een rijbewijs heb je niet nodig. Zijn gewicht blijft on- der de 500 kilo. De aandrijving is 100% elektrisch en laat 8,2 pk optekenen. De batterij kan in drie uur volledig worden opgeladen. De Ami is een tweezitter. Tot de comfortitems rekenen we een verwarming en een usb-aansluiting. Leuk detail: het zijraam laat zich openen als bij de vroegere 2CV en klapt naar boven.

32

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs