Somnus nr 4_2017

– Jeg fikk et nytt liv etter at jeg begynte med CPAP, jubler Dag Sørås. Maske, slange, maskin og fuktkammer har endre hverdagen hans, fra han var en zombie om dagen til å våkne pigg og uthvilt etter god natts søvn.

stykker, og slo seg av om natten, fikk jeg byttet den på direkten. No pro- blem! Dag pleier forresten å koble fra kontakten på CPAP’en så den ikke står på om dagen. Det samme sier han til sønnen Sander (10): – Om du ikke får liv i meg om mår- ran er det bare å trekke ut kontakten. Da våkner jeg! Etter tre måneder var han til kontroll. Behandlingen viste strålende resulta- ter. – Jeg fikk livet mitt tilbake! skry- ter Dag Sørås. Fleiper med CPAP fra scenen Som komiker bruker han gjerne set- ningen «Du har vunnet hvis du klarer å flire av noe». Så: Er CPAP noe å le av? – Jaja, for all del. Jeg har brukt det i flere av stand up-showene mine. Flau over det har jeg aldri vært, tvert imot. Å snakke om ting jeg kunne vært flau over bedrer selvfølelsen, svarer nordlendingen, som har laget mye moro ut av maske og slange og pustestopp fra scenen. Han er over- hode ikke redd for å by på seg selv. Dag Sørås har i tillegg snakket åpent

om panikkanfall, som han kan få, tunnelsyn og hyperventilering, og hvordan han kan være helt lammet av frykt. Klaustrofobi og kvelnings- fornemmelser er også kjent for ham. Men ingen av disse plagene slår ut når han tar på seg maske, og lar maskinen gå. Dessuten har han lært seg til å takle angsten og snu den til styrke. – Nei, ingen problemer med å ha på meg utstyret om natta. Jeg ble fort fortrolig med det. Det var bare så flott å få navn på en tilstand som pre- get hverdagen min, og at det fantes en grunn til at jeg var fjern og utafor. Man blir jo vant til det meste - selv om jeg lenge hadde følt meg helt jævlig. Bannordet hører hjemme i denne sammenhengen. Dag tar med at han óg kan bruke masken hvis han en sjelden gang tar en liten hvil på etter- middagen. Men å føle seg helt gå’en utpå dagen er stort sett tilbakelagt. God nattesøvn sørger for det. En side av å bli CPAP-bruker er at han fort spotter andre som bærer på samme ResMed-veske som ham selv.

Han husker en gang på en flyplass, da hadde han lyst til å slå en frem- med kar på skulderen og høre hvor- dan det var med ham? Men det ble ikke til… Mye å drasse på – Eneste er at utstyret kan være litt mye å drasse på. Jeg skulle ønske det fantes i mindre utgave – og vil prøve å finne ut av det, nevner Dag, som har lagt ut en selfie på Facebook med mørk sovebrille, CPAP-maske og hodetelefon…han så nesten ut som en jagerflyger. At han kan stramme maska såpass at det blir merker i ansiktet om morgenen, og gjør at «han ser rar ut i trynet», får gå. God søvnkvalitet vinner. Familien har hunden Chomsky, som også snorker. Og mye lyd er det i kjendisen Dag Sørås, som har stand up-show både i Norge og utenlands, og som denne høsten blant annet har sittet i panelet i Mandagsklubben på TV-Norge, med sine friske utspill. Full av krefter – takket være en liten kompis som surrer og går gjennom natta.

19

SOMNUS NR 4 - 2017

Made with FlippingBook - Online catalogs